Giriş Yap
Kayıt Ol
Önceki
Sonraki
Giriş Yap
Bağlı kalma süresi:
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Giriş Yap
Kayıt Ol
Configuration
Boxed Container
Hide Carousel
Gezgin Korsan
Makine Dairesi
Mevzuat, Deniz ve Tekne ile ilgili Sorular ve Yanıtları
Çevre Sorunları ve Çevre Koruma
Bir kaç mavi kart hikayesi
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
11
Aşağı git
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
M. E.
Ynt: Bir kaç mavi kart hikayesi
«
Yanıtla #105 :
Temmuz 13, 2014, 09:43:36 »
Göcek'te TURMEPA istasyonu 2 aydır arızalı(!) Çekek yerinde D-Marin pis su çekme istasyonu var, ama mesai saatlerinde çalışıyor ve 200 lt için 30 TL alıyorlar. TURMEPA teknesi de orada duruyor, ama nasıl çağırılacağını bilemiyorum. Bu bir kamu hizmeti olsa gerek, para alınmasını anlamadım. Eğer TURMEPA teknesi bir de koya gelme parası alacaksa, ben bizim teknenin tuvaletini paralı yapacağım artık.
Sent from my iPad using Tapatalk
H. T.
«
Yanıtla #106 :
Temmuz 13, 2014, 10:44:11 »
Murat Korsanım 20 gün önce Göcekteydik. Turmepanin internet sayfasındaki iletişim numarasından tekne kaptanının numarasını alıp aramıştım. Normalde 1 gün sonra geliyorlar, şansıma yarım saat sonra geldiler. Karta biraz fazlasını da işliyorlar, herhangi bir ücret yok.
Ö. Ö.
«
Yanıtla #107 :
Temmuz 13, 2014, 19:36:57 »
Turmepadan direk aldığınız atık hizmetleri ücretsiz..
Marinalar keyfine göre bir miktar para alıyorlar..
Mesela Fethiye'deki Ece Saray Marina 10TL alıyor..
M. E.
«
Yanıtla #108 :
Temmuz 13, 2014, 19:50:48 »
Değerli Korsan Kardeşler,
Birkaç yıldır bu Mavi Kart uygulamasını konuşuyoruz. Hatırlatmak isterim, Bu iş spesifik olarak TURMEPA tarafından başlatılan bir mesele idi. Sadece Mavi Kart da değil, şamandralar, bir koyda kalabilecek azami tekne sayısı, günübirlik tur teknelerinin belli koylara girememesi vs vs. Hatta o tarihlerde yanlış hatırlamıyorsam yaşını almış yakışıklı bir ağabeyimiz Bebek'te bağlı teknesinin içinde bir dergiye mülakat vermiş, "Göcek'i öyle herkesin gelebileceği bir yer olmaktan çıkartacağız" demişti? Her ne demekse? TURMEPA ile bu yaklaşım ne derece bağlantılı idi, bilemiyorum, o bakımdan kimseyi suçlamayayım, ama bana pek züppece gelmişti.
Her ne ise, ama o yıllarda Göcek'te atık su dolayısıyla deniz kirliliği de vardı, kimse bunu inkar edemez. Bu Mavi Kart, denetim falan derken birisi bu oku attı, artık havada tutana aşk olsun. Devlet devreye girdi. Artık Bakanlık, Müsteşarlık, Muğla Valiliği yetki falan derken, bir yönetmelik ile oldu bitti maşallah. Uluslararası sözleşmelerde uyumluluk gözardı edildi, ben yaptım olduya geldi işte.
İyi oldu mu, bence oldu. Yaklaşık 10 yıl sonra bu sene tekrar Göcek'e geldim ve daha temiz bir deniz buldum, doğrusu. Ama eksikleri de çok. Çünkü tipik Türk işi olduğu için prensip unutuldu, uyuz yönetmelik ile Karagöz Hacivat oynatıyorlar yatçıya da, pis suyu çekene de, SG'ye de.
Prensipler basit:
1- kıyıda (4 mil) siyah ve gri sularını denize boşaltmayacaksın
2- bunları toplayacaksın
3- bu suları pompalarla uygun şekilde kolektörlere bırakacaksın
Efendim, kasabaların arıtması yokmuş da, falan filan, ya önce biz işimizi yapalım, sonra da avazımız çıktığı kadar bağıralım bu arıtmaların yapılması için.
Efendim, yabancı bayraklı teknelere sıkıntı olmuyormuş. Olacak. Sadece Mavi Kart alma hokkabazlığını bırakacağız. Gri su tankı yoksa bu bölgeye girmeyecek o yat, giremeyecek.
E, guletlerin, büyük teknelerin pis su üretme kapasitesi daha fazla, tankları küçüktür nasılsa denize boşaltıyorlardır? Ticari teknelerin pis su tanklarının vanalarını selonoitli yaptır, onun sinyalini de GPS sinyali ile birlikte kaydettir o zaman. Istedikten sonra.
Sevgili Korsanlar, bu koylar Sadun Boro Ağabeyimizin dediği gibi, Okluk Koyunda tabelaya yazdığı gibi Dünyada eşi benzeri olmayan güzellikte yerlerdir. Bunlar o kadar değerlidir ki, üç beş turist döviz bırakacak diye göz ardı edilemez, embriyo kafalı bürokrasinin yönetmeliklerine bırakılamaz, havalı zat-ı muhteremin oyuncağı olamaz. Ağlamaktan, söylenmekten ve yakınmaktansa, alternatifler üretmeli, topluma duyurmalı, yönetimlere ulaşmalı ve onları ikna etmeliyiz. En azından ben böyle yapacağım. Yaşamda düzgün bir iz bırakmak için bence iyi bir fırsat.
Sürc-ü lisan ettikse affola
Selamatle
Ö. Ö.
«
Yanıtla #109 :
Temmuz 13, 2014, 20:57:50 »
Bu arada, mavi kart ile ilgili çevre bakanlığının özel bir web sitesi varmış;
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Yeterli denetim olmadığı sürece değil mavi kart fosforlu yeşil kart olsa ne yazar..
Arkasında ciddi bir sopa olmadan ticaret ve turizmin olduğu yerde kimse doğrusunu yapmaz..
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz
Ö. Ö.
«
Yanıtla #110 :
Temmuz 13, 2014, 21:36:33 »
Bu arada üşenmedim, usul ve esaslar dökümanında sorumlu görülen tüm kurumlara (
Muğla Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Baskanlığı, Göcek Liman Baskanlığı, Muğla İl Çevre Orman Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve IMEAK Deniz Ticaret Odası
) tek tek aşağıdaki mesajı gönderdim;
--------------------
Sayın ilgili,
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanmış "GÖCEK KÖRFEZİ İLE GÖCEK- DALAMAN KOYLARI KORUMA VE KULLANMA USUL VE ESASLARI" isimli bir döküman mevcut (Bknz:
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol
veya
Giriş Yap
)
Ne yazık ki Göcek ve Dalaman koylarında bu usul ve esasların tam olarak uygulanmadığı ve yeterli denetimlerin yapılmadığına şahit oluyoruz.
Usul ve esaslarda kurumunuzun denetim konusunda yetkili olduğu yazılmaktadır.
Göcek ve Dalaman koylarımızın korunması için gerekli denetimlerin yapılmasını sağlanmasını talep ediyorum.
Saygılarımla.
------------------
Belki sizler de biraz ses çıkartırsanız birileri derin uykularından uyanır?
Üye Ol
veya
Giriş Yap
B. B.
«
Yanıtla #111 :
Temmuz 13, 2014, 22:45:07 »
yalnızca talep etmişsin, arz etmemişsin, olmaz.
K. U.
«
Yanıtla #112 :
Temmuz 13, 2014, 22:46:25 »
Korsanlar.....
Bu mavikart denen şey Avrupa ülkelerinde varmı..? Mesala yunanda,italyada...Hollandanın kanallarında ...tunada...
Amerikanyada varmi acep....Kariplerde ...maldivde...yada Masvada...durum nedir....
Lisan bilir,dünyayı tanır nice korsanımız var...
Göcek,böcek anladıkta birazda dünyaya baksak...belkide bizden başkası varmı....karasu grisu boklu veya boksuz
duş suyu ile uğraşan....
N. B.
«
Yanıtla #113 :
Temmuz 13, 2014, 23:02:24 »
Murat ERCİYES korsanıma tamamen katılıyorum.
Çevreciliğin en iyisini yapmaya ve özellikle de denizleri korumaya
dönük çalışmaları biz yapmayacaksak kim yapacak?
Evet eksikler var ama iyi niyetle düzeltilir.
Benzer uygulama başka ülkelerde olmayabilir. Bunu da onlar bizden alsınlar,
bizden öğrensinler, bizden örnek alsınlar. Hep biz mi onlardan alacağız.
Başarılı olursak inanıyorum ilerde tüm ülkeler benzeri uygulamalara geçecektir.
Üstelik de "Türkler çoktan başlattı ve çok iyi sonuçlar aldılar" diyerek.
"Bakın Türk sahilleri tertemiz, pırıl pırıl" diyerek.
Sevgiler.
K. U.
«
Yanıtla #114 :
Temmuz 14, 2014, 00:44:43 »
Amaç çevre mi..? Yoksa bazı yerlere bazı tekneleri sokmamak mı..?
Bu işin oluru moklu gri-kara suların bellirli bir grostondan sonra istenmesidir...
hadi bizim helamız var...helası olmayan balıkçılar ne yapıyor bilirmisiniz...
Hava sert ise kovaya yapar denize atar...Hava iyi ise küpeşteden salar.....
Balıkçının moku çevreyi kirletmiyorda yatçının moku mu kirletiyor...
6-7 m bilemedin 10 m balıkçı teknesine hela pissu tankı grisi dahil nasıl yaptıracaksınız...
Şimdilerde pek ortalıkta yok 5-7 m yelkenli bir tekneye nasıl pissu tankı koyarsınız...
Kimyasal denen lazımlığı hangi marinada boşaltacağız....
Korsanlar denizler ,koylar Göcek dahil fakir zengin hepimizin....
50 ayak teknesinin yanında 6m bir yelkenli veya balıkçı görmek istemeyen dilediği denize gitsin.....
A. Ç.
«
Yanıtla #115 :
Temmuz 14, 2014, 07:32:06 »
Güney Afrika, Namibia ve bazı Güney Afrika'daki diğer ülkelere gittim. Şehirler ve özellikle şehirler arası yollar inanılmaz temiz, bir sigara izmariti bile bulamazsınız. Sebebi mi? Adamların işi çevreyi satmak, yani görüntü satıyorlar, bu nedenle tamamen kişisel olarak tüm toplum sattıkları malın kirletilmemesine özen gösteriyor. Biz de ise bu hiç olmadı. Her hafta aynı yere pikniğe giden pijama altlı, atletli amcamız her seferinde çöpünü orada bırakıyor ve ertesi hafta geldiğinde kirletmişler diye söyleniyor.
Kağıt üzerinde kontrol ile temizlik kontrolu pek mümkün değildir. Fiziki olarak kontrol edilmeli. Atığını 4 mil dışarıda atan adama mavi kartını işletmedi diye ceza yazacaksınız, pisliğini koya boşaltıp marinada tanıdık vasıtası ile veya 20TL verip kart işletene aferin diyeceksiniz. Temizlik mantığını yerleştirmedikçe kolay değil.
H. D.
«
Yanıtla #116 :
Temmuz 14, 2014, 09:50:18 »
Ahmet korsanım bahsettiğiniz ülkelerde bende uzun süreli olarak yaşadım.Evet gözlemlerinizde haklısınız ortalık tertemiz ama zaten adamların memeleketinde ya 3 milyon yada 4 milyon nüfüs var üstelik hepside çok fakir,kim ne satın alacakta nereyi kirletecek,ayrıca dediğim gibi ortada kirletecek vatandaş da yok.
Diyecegim şu dur ki nufus çoğaldıkça,aynı ortamı kullanan insanlar çoğaldığı için kirlenme kaçınılmazdır.
G. G.
«
Yanıtla #117 :
Temmuz 14, 2014, 13:23:34 »
Denizi dahi olmayan ülkelerin yelkencilikte şampiyonluklar yaşayabiliyor olduğu bir dünyada, denizciliğin tamamen bir kültür mirası olduğunu söylemek mümkün. Kontrolle, saçma sapan yönetmeliği oturmamış kararlarla bir yere gelinmediği aşikar. Bundan sonra bir şey olacağı da yok. Toprağımızın da, denizimizin de kıymetini bilmiyoruz. Turmepa ile olacak iş değil. Gereken şey bilinç.
B. S.
«
Yanıtla #118 :
Temmuz 14, 2014, 13:28:24 »
" Bilinç " önemli olan..
B. S.
«
Yanıtla #119 :
Temmuz 14, 2014, 13:29:49 »
Gönderdim mesaj atıldı diye mesaj geldi. Meğerse aynı şeyi yazmışız
Üye Ol
veya
Giriş Yap
Yazdır
Sayfa:
1
...
6
7
[
8
]