0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    Ç. Ş.

Yerli Karadeniz Somonu
« : Mayıs 07, 2020, 16:01:54 »
Sevgili korsan dostlarım;

Kendi adıma çok sevdiğim bir balık olan Somon un yerli üretildiğini duyunca çok sevinmiştim. Fakat biraz araştırma yapınca bu balığın aslında başka bir tür alabalık olduğu bilgilerine rastladım.

Aramızda konu uzmanı olan var mı bilmiyorum ama ben de biraz şüphelendim.

Balığı biraz evvel bir yurtdışı markalı zincir marketten aldım 3 dilim yaklaşık 600 gram geldi ve 29 TL Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    S. Ç.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #1 : Mayıs 07, 2020, 16:07:59 »
İskandinav ülkelerinde bile somonun artık havuzlarda yetiştirildiğini ve özellikle renklendirildiğini üzülerek öğrendim..
Buradakini düşünemiyorum bile..
Birde balina etinin kuzu etiyle aynı tatda olduğunu öğrendim enteresan geldi..Memeli hayvan olduğu için..


*

    Ç. Ş.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #2 : Mayıs 07, 2020, 16:15:53 »
Evet Serdar Korsanım ben de uzun süredir biliyordum Norveç Somonunun da çiftlik olduğunu ve artık dünyada pek fazla doğal ortamında somon kalmadığını(en azından talebe yetecek kadar).

Ancak Norveç teki çiftliklerin suyunun sıcaklığının yanında karadeniz ılık kalır ve bu yüzden o somonlar inanılmaz yağlı, lezzetli ve kilosu 120 tl.

Benim merakım, Türkiyede yetiştirilen bu somonlar gerçekten tür olarak Norveç ile aynı balık mı.
Yoksa tabii ki Türkiye ve karadeniz ve yetiştiren şirketin yatırımına ve becerisine göre farklı olacaktır.


*

    A. Ç.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #3 : Mayıs 07, 2020, 16:16:52 »
Yerli somon diye satılan balık, doğu Karadeniz'e has denizalası diye adlandırılan bir alabalık cinsidir, aynen somon gibi denize geçer ve akarsulardan içeri girer. Rengi bildiğimiz alabalığa oranla biraz daha pembedir ama somon rengine yaklaşmaz.


*

    S. Ç.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #4 : Mayıs 07, 2020, 16:24:37 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Evet Serdar Korsanım ben de uzun süredir biliyordum Norveç Somonunun da çiftlik olduğunu ve artık dünyada pek fazla doğal ortamında somon kalmadığını(en azından talebe yetecek kadar).

Ancak Norveç teki çiftliklerin suyunun sıcaklığının yanında karadeniz ılık kalır ve bu yüzden o somonlar inanılmaz yağlı, lezzetli ve kilosu 120 tl.

Benim merakım, Türkiyede yetiştirilen bu somonlar gerçekten tür olarak Norveç ile aynı balık mı.
Yoksa tabii ki Türkiye ve karadeniz ve yetiştiren şirketin yatırımına ve becerisine göre farklı olacaktır.


Benim bildiğim soğuk suların balığı yağlı olur.

*

    Ç. Ş.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #5 : Mayıs 07, 2020, 16:25:13 »
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Aldığım balık bu. Rengi bayağı aynı gibi ??
« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2020, 16:26:33 Gönderen: Çetin Şahinöz »
*

    Ç. Ş.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #6 : Mayıs 07, 2020, 16:26:05 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Evet Serdar Korsanım ben de uzun süredir biliyordum Norveç Somonunun da çiftlik olduğunu ve artık dünyada pek fazla doğal ortamında somon kalmadığını(en azından talebe yetecek kadar).

Ancak Norveç teki çiftliklerin suyunun sıcaklığının yanında karadeniz ılık kalır ve bu yüzden o somonlar inanılmaz yağlı, lezzetli ve kilosu 120 tl.

Benim merakım, Türkiyede yetiştirilen bu somonlar gerçekten tür olarak Norveç ile aynı balık mı.
Yoksa tabii ki Türkiye ve karadeniz ve yetiştiren şirketin yatırımına ve becerisine göre farklı olacaktır.


Benim bildiğim soğuk suların balığı yağlı olur.

Aynen öyle Serdar korsanım zaten o yüzden Norveç nere karadeniz nere diye düşünüyorum.

Şu bilgiye ulaştım;

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mayıs 07, 2020, 16:30:10 Gönderen: Çetin Şahinöz »
*

    H. E.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #7 : Mayıs 07, 2020, 16:42:07 »
Yiyince aradaki farkı anlayacaksınız
*

    Ç. Ş.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #8 : Mayıs 07, 2020, 16:48:37 »
Oruçlu olanlar beni affetsin;

Izgara somon tarifi;

2 Dilim Somon,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 limon,
1 tutam tuz,
1 tutam karabiber,
1 tutam pul biber,
1 diş sarımsak,
Hazırlanışı:
Somon dilimlerini yıkadıktan sonra sularının süzülmesi için süzgüye alıyoruz.
Çukur bir tabağın içinde baharatları, zeytinyağını, limon suyunu, dövülmüş 1 diş sarımsağı ve 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını karıştırıyoruz.
Hazırlamış olduğumuz bu karışıma somon dilimlerini yerleştirip balıkların her tarafına gelecek şekilde elimizle hafif bir şekilde ovuyoruz.
Balığımızın terbiyesini yaptık. Bu terbiye edilmiş somon dilimlerini tabağın kapağını kapatıp yaklaşık 1 saat buzdolabının normal gözüne koyup dinlendiriyoruz. (Unutmayın ne kadar uzun süre dinlendirirseniz balık sosu çektikçe daha lezzetli olur. Tercihen en az 3 saat kalmasıdır.)
Size önerim mangal kömüründe pişirmeniz. Aslına bakarsanız hangi tür balığı yaparsanız yapın eğer ızgarada yapmayı düşünüyorsanız kömürde pişirmek tavsiye edilir.
 
Marine ettiğiniz balıkları artık pişirmeye geçebilirsiniz. Izgaraya attığınız somon dilimleri sık sık çevirmeyin. Bir tarafı pişmeden çevirmeyin. Zaten yağlı bir balık olduğundan ızgaraya yapışma ihtimali düşüktür.
Yaklaşık 3-4 dakika da bir tarafı pişer. Tabii ki elektrikli ızgara kullanıyorsanız bu süre değişecektir. Üstte kalan yüzünün rengi bej rengine yakın bir tona döndüğünde piştiğini anlarsanız.
Diğer yüzünü ise öncekinden 1 dakika kısa pişirin ki yanmasın veya kurumasın. Amacımız biraz yağlı ve sulu kalması.
Somon dilimleriniz piştikten sonra servis tabağına alabilirsiniz. Servis tabağını renklendirmek tamamen size kalmış.
Roka, domates, pancar turşusu ve limon dilimlerini kullanarak servis tabağınızı canlandırabilirsiniz.
*

    B. E.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #9 : Mayıs 07, 2020, 17:01:35 »
Somon un tadıyla hiç alakası yoktur.
Her türlü sos ile deneyin.
Aslında yerli somon diye satılması tüketiciyi kandırmaktır.Kuşadası'nda hanos u Kuşadası barbunu diye satılırken gördüm.Keza çeşmede sarpayı Çeşme çipurası diye İstanbullulara kakalıyorlardı.Bu da aynı mantık...
*

    A. Y.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #10 : Mayıs 07, 2020, 17:26:37 »
Haftasonu aldigim Farel yani "alabalik" olarak satilan 4,5 kg luk balik asagida.. Bu da ithal ve Ukrayna satis fiyat kilosu 45 TL ye denk geliyor.. Bu arada TL nin deger kaybiyla rakam buralara kadar geldi.. Ukrayna Grivnasi 2-3 yildir baya saglam duruyor ve hep 8-8.5 giden, bir ara 10 lari bulan TL/Grivna paritesi 3.8 lerin altina indi su siralar.. Nasil Bulgar Levasi Turk lirasina karsi 3 misli filan degerlendiyse, Ukrayna da Rus somurusunden kurtuldugundan bugune, suregelen savasa ve degerli metal cevherleri ve komur madenleri Rus isgalinde kalmasina ragmen isler bu seviyeye geldi..

yani sunu demek istiyorum, aslinda Ukrayna'da pek bir enflasyon yok lakin TL deger kaybettikce bu balik 15-20 TL araligindan 45 e dogru koptu geldi bizim adimiza.. Kalkan baliginin en irisinin 30, 1 KG liklerinin ise 20 lira oldugu ulkeyiz biz bu arada.. Taze ve yerli kalkani daha bol yiyoruz tabii bu haliyle..

Neyse, bu arada halka kesimiyle butunu arasinda baya fiyat farki olur bu baligin.. Butunu uyguna gelir, kafa ve kuyruktan da rahat rahat bol etli bir corba cikar..

Somon ise biraz daha uzun ve sivrimsi olup, daha gri (allik olmayan) ve agzinda karga burunluk olmayani.. en alta ekledim onu da..

Bana gore Farel Somga dan, yani alabalik somondan her turlu daha iyi, zira daha pahali ve her daim daha pahaliydi da.. 

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ç. Ş.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #11 : Mayıs 07, 2020, 17:34:49 »
Hani ben de bari aynı tür balık ama karadenizde yetiştirilmiş olanı diye umduydum. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ama sanırım gerçek Norveç Somon unun yanından bile geçemez bu karadeniz Türk Somonu. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bakalım akşam ızgarasından ne çıkacak göreceğiz, genelde Norveç ten şaşmazdım da hadi bi deneyeyim dedim.

3 Dilim Somon 600 Gram ve 30 TL olunca gözlerim karardı bir an Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ç. Ş.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #12 : Mayıs 07, 2020, 17:38:59 »
Az evvel balığı yıkadım soslamak için. Elime yağ bulaşmadı desem yeridir. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Hadi anladık yerli malı yurdun malı ama bir de etini renklendiriyorlarmış be kardeşim. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Olmaz ki yaa Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. Y.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #13 : Mayıs 07, 2020, 17:50:40 »
Karadeniz diye satilan balik, goruntude ayni tip baligin beyaz etlisiydi.. Ha, renklendirmeye basladilar da olabilir ancak nasil Norvec uskumruyu yerli diye satiyorlarsa, Norvec i "Karadeniz" diyerek satiyor olmalari daha buyuk ihtimaldir.. 

Balik tezgahlarinda malesef cok bol aldatmaca var.. Deniz yada olta diye satilan cipura - levreklerde ozellikle.. Yahu hepsini ayni boy koymayin bari, nasil oltaciymis yav o standart tutuyor baliklari Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. Ç.

Ynt: Yerli Karadeniz Somonu
« Yanıtla #14 : Mayıs 07, 2020, 17:55:03 »
Aslında balık işi biraz karışık görünüyor. ABD'de boşuna çiftlik somonu yemeyin, omega falan yok diyorlar, bizimkiler de balığı boyuyor.