0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    E. K.

Lufer
« : Mart 31, 2014, 23:55:54 »
Iyi aksamlar,
Istanbulda istoctan uyuz malzeme satan yer ben bulamadim ancak,
oradan aldigim lufer takimini balikci arkadas begenmedi, genede fena degildi, bu konuda benden cok bilgili deneyimlilere sorum sudur;
istanbulda hesapli horoz tuylu lufer takimi nerden bulabilirim, dukkan ismi reklam oluyorsa bolgede olur.
Tesekkur ederim


*

    R. E.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #1 : Nisan 01, 2014, 09:45:26 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Iyi aksamlar,
Istanbulda istoctan uyuz malzeme satan yer ben bulamadim ancak,
oradan aldigim lufer takimini balikci arkadas begenmedi, genede fena degildi, bu konuda benden cok bilgili deneyimlilere sorum sudur;
istanbulda hesapli horoz tuylu lufer takimi nerden bulabilirim, dukkan ismi reklam oluyorsa bolgede olur.
Tesekkur ederim

Biz eskiden lüferi, hırsızlı (çift iğneli) olta ile avlardık. Kalmadı mı o lüferlerden ?


*

    E. K.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #2 : Nisan 01, 2014, 11:31:51 »
Olmaz olurmu ama kim bulucaz zargana tarzinda bir balikta onu fileto yapicak sonra  lufer tutucak, ben sahsen ayni istavrit takimi gibi lufer takimiyla tutuyorum ...


*

    A. Ç.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #3 : Nisan 01, 2014, 11:37:35 »
Lüfer azalınca sahte yemle tutmak çok zorlaştı. Zokalı oltalar bile pek işe yaramıyor, özellikle zargana takılmış uzun olta en iyi iş yapanı gibi, hamsi, sardalya, istavrit de denenebilir. Eskiden izmarit iyi yem oluyordu ama artık İstanbul'da pek görülmüyor.


*

    E. K.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #4 : Nisan 01, 2014, 11:44:23 »
Bu sene istanbul avcilar beylikduzu silivride ciddi anlamda iyiydi gecen sene bahsettiginiz gbiydi.3 lu 2lu cektik  ama etrafimizda balikcilar ağ atmak icin dolaniyorlardi. Buda ek bir bilgi olsun sizin etrafinizi balikci cevirip alirsa goz payi olarak bir kova balik isteyebilirsiniz vericeklerdir. Eski usuller gecerliymis...

*

    H. B. T.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #5 : Nisan 01, 2014, 12:50:22 »
 Lüferde kullanılan olta takımları çok çeşitlidir. Suyun ısısına ve daha birçok etkene bağlı olarak farklı takımlar kullanılır.
 LÜFER AVINDA KULLANILAN TAKIMLAR:
1. Kaşık
2. Uzun olta
3. Seyirtme
4. Hırsızlı sarımsak zoka
5. Mavruka
6. Çapari
     1.   Kaşık: daha çok lüferin bölgeye ilk geldiği zamanlarda yani suların daha soğumadığı dönemde kullanılır. Tekli çekilebileceği gibi ikili üçlü de çekilebilir. 800 gramdan 1500 grama kadar kurşun kullanılır. Balığın suyunu bulmak deneyim gerektirir, teknenin hızını ayarlamakta ayrı bir meziyettir. Amatörlerin hem takımı hazırlamakta hemde takımı çalıştırmakta zorlanacakları bir yöntemdir.
    2.  Uzun olta: hem canlı hem ölü yem kullanılabilir, uzun oltada daha çok kalem zargana kullanılsada zargananın zor bulunduğu durumlarda izmarit ve istavrit kullanılabilir. Balığın su üstü gezdiği yani daha suların soğumadığı dönemde 150 gramlık kurşun yeterlidir. Sular soğuduktan sonra dibe yakın çekilen uzun oltada kurşun ağırlığı arttırılır. Kurşun kösteği 70cm den uzun olmamalı, canlı yemin bedendeki fırdöndüye mesafeside beş kulacı aşmamalıdır. Gagalık çaparilere tüy bağlamada kullanılan kırmızı iple bağlanır, bu bağlama balığı taşıyabilecek sıkılıkta olmalı ama zargananın boyuna göre gezdirilebilir olmalıdır. Gagalık ile sidikliğe takılan olta arasında yumuşak çelik tel kullanımı yaygın olsada canlı yemin hareketini kısıtladığından 50 lik misina daha verimli olacaktır.
    Devam edecek.
*

    E. K.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #6 : Nisan 01, 2014, 23:29:13 »
Teşekkürler şimdiden Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    H. B. T.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #7 : Nisan 02, 2014, 21:44:24 »
 3. Seyirtme: kaşık gibi yem gerekmeyen bir yöntemdir. 150 gramlık bir mavruka, alt ucuna bağlanan bir çarpma (üç kancalı olta), küçük bir şişede cıva ve kadife bir bez parçası. Tüm ihtiyaç duyacağınız malzeme bundan ibarettir. Kadife bezin üzerine bir miktar cıva damlatılır ve mavruka bu cıvalı bezin üzerine yatırılıp iyice ovulur, burada amaç mavrukayı tamamen cıva ile kaplayıp parlak hale getirmektir. Bu işlem mavruka parlaklığını yitirdiğinde tekrarlanır.
  Teknenin hareket halinde olmasına gerek yoktur, lüferin yemlendiğini tahmin ettiğiniz bölgeye ulaştığınızda takımı denize atar dibe ulaşmasını bekler sonrada seri bir şekilde beş on kulaç yukarı çekersiniz. Kaşıktaki gibi balığı bulduğunuz suda bu işlemi tekrarlamanız gerekir.
  En zevkli lüfer yakalama yöntemlerinden biridir, fazla tecrübe gerektirmez üstelik yem takma derdide yoktur, balığı yakaladıktan sonra kaçırma şansınızda çok azdır.
 4. Hırsızlı sarımsak zoka: aslında bu yönteme Canlı da diyebiliriz, bu yöntemi seçmek için teknenizde mutlaka livar olması gerekir. Çünkü bol miktarda canlı yeme ihtiyaç duyacaksınız.
Bir gün önceden livarınızı canlı izmarit yada istavrit ile doldurmanız gerekir. Takım zor bir takım değildir, parlak bir sarımsak zoka ve ona bağlayacağınız bir hırsız oltadan ibarettir, sarımsak zoka ile fırdöndü mesafesini küpeşte yüksekliğine göre ayarlamanız yerinde olur. Zokayı canlı yemin ensesinden hırsız oltayıda sidiklikten yada kuyruğa yakın üst yüzgeçinden takmanız gerekir. Bu avlanma biçiminde tekneniz baştan kıçtan demirlenmiş olmalı tekne fazla gezinmemelidir. Zokanıza taktığınız canlı yemi dibe ulaşıncaya dek indirin sonra yarın kulaç kadar dipten yükseltin, ilk kez bu yöntemi kullanıyorsanız misinayı elde değil küpeşteye bağlanmış bir telin ucuna takacağınız şarap mantarına bıçakla atacağınız bir çentiğe sabitlemeniz daha uygun olacaktır. tele birde küçük zil takmanız işinizi dahada kolaylaştırır, aşağıdaki canlı yeminizin hareketleri zilin küçük küçük şıngırdamasına neden olur ama lüfer canlı yeme yaklaştığında şangırtı kopar ve  misinayı telden alıp tasmayı vurmak için sadece üç saniyeniz vardır aksi halde hilal şeklinde yarısından ısırılıp alınmış izmariti çekersiniz.
   Devam edecek.
   Lüfer avında kullanılan iki metot daha aklıma geldi:
 7. Şakşak
 8. Mantarlı
*

    H. B. T.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #8 : Nisan 03, 2014, 22:53:26 »
 9. Tek göz
 Hatırladıkça ekliyorum listeye, aslında bu şimdiye dek hatırladığım dokuz lüfer avlama metodu kendi içindede dallara ayrılıyor ama okadar ayrıntı ticari amaçla oltacılık yapanların sırrı olarak kalsın.
  Devam edecek.
*

    K. U.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #9 : Nisan 03, 2014, 23:36:43 »

       Hasan Basri Korsan,
     Takımlar ve yöntemler tamamada Lüfer nerede.....
     Korsanlar....Hasan Basri korsanın denizi Erdek te millet sabah erken kalkar ...Lüferleri  livara atar..
     Salına, salına işine gider...
      Bu meret bol ise parmağını uzatsan atlar,usta acemi doldurur kovayı..
     Azlıgında ustalık ister....
*

    A. Y.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #10 : Ekim 31, 2019, 11:17:52 »
Ekim ortasi bir Bozcaada ya gitmistim.. Sahil & rihtim & barinak havalarini koklamayi cok severim.. derken bir taka cikti yaklasmaya basladi, bekledim haliyle.. "karidesci herhalde bunlar" diye tahmin ederken yanastiklari gibi hareket basladi..

Hopppaaa, mal indikce indi.. bir araya toplanamadan devamli cektiler ama lufer ve hatta kofanaya kackin luferleri neredeyse tonla indirdiler.. dedim; "kardes bugun sansli bir gun mu ? yoksa normali mi bu ?!"
-dedi; "abicim normali boyle"

pek ikna olmadim ve teyid etmeliydim.. aksam esref vaktinde balikciya yanladim.. konu Ukrayna ve haliyle guzel kadinlara filan gelince salmadilar, oturtup cay ikram ettiler  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
onlar da dediler ki "bu ara hep boyle" , bilgi teyid edildi.. cok sasirmistim.. bu ne bolluktu.. her konuda pahali sayilan Bozcaada gibi bir yerde de lufer Tekirdag dan ucuzdu.. Hatta uzerine gerekli yuvarlama ve ikramlari da yaptilar..

e arkadas biz o zaman Marmara' da, Karadeniz' de bosuna yasamisik.. bu sene balik teget gecip Ege de patladi sanirim.. Cam gibi baska baliklar (Mercanlar, Sinaritler, Sivriburunlar vs.) de vardi ancak konumuz luferdi.. bolluk yuzleri gulduruyordu.. Yillarin balikcisi da dedi ki; "ben her aksam yiyorum bir adet" !.. dedim "abi yenir, vallahi yenir..."

Hakikatten hep yenir..

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ç. Ş.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #11 : Ekim 31, 2019, 13:13:00 »
Yani cidden missss, resimlerden kokusunu alacağım neredeyse.

Maaşallah, maaşallah daha ne denir Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    E. A.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #12 : Ekim 31, 2019, 15:19:43 »
Gecen hafta sarozda balıkcı teknesi ile cıktım lüfer avına.Ben gitmeden önce ki gunlerde önce cok birsey yok demişlerdi.Yaklasık 20 orta boy balıkcı teknesi kıyıya yakın halde altlarındaki cam bolmelerden denizi seyredip lüferleri arıyor 5-10 tane gorduklerinde de hızlıca aglarını voli yapıp etrafını ceviriyordu.Her tekne yaklasık en az 1-2 kasa aldı o gün.İlk defa böyle bir av tecrübesi yasadım.Öglen yemeginde de tabi ki her mürettabata 1'er lüfer düştü  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Balıkcılardan lüferin kilosunu 130 TL'ye alıyorlarmış,iyi para.Demek ki Bozcaadaya gelen tekne zengin oldu.
*

    A. Ç.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #13 : Ekim 31, 2019, 17:29:24 »
İnternete baktım, lüfer bir balık çeşidiymiş. Eskiden bizim sularda çok çıkarmış ve beğenilen bir balıkmış. Ben daha bu sene paraya kıyıp lüfer alamadım, zaten lüfer dedikleri söğüt yaprağı çinekop arası bir şey.

Saros'ta vakti zamanında dalıyoruz. dolaşırken çevremizde lüfer sürüsü oluştu, derinlik fazla değil, bizi  getiren balıkçıya duyurduk, el salladı, ıslkı çaldı, geçen başka bir balıkçıyı çağırdı, biz yerini gösterdik, balıkçı barbun ağı ile sürüyü çevirdi. O akşam bizim kısmetimize de lüfer yemek düştü.
*

    S. K.

Ynt: Lufer
« Yanıtla #14 : Ekim 31, 2019, 17:44:25 »
Bu yıl hava (ve su da tabi) bir türlü soğumadığı için hala kitlesel göçe geçmedi lüfer... Geçen yıl bir video izlemiştim; poyrazköy ve karşısı (altınkum orası mıydı?) arasında en az 25-30 gırgır teknesi neredeyse bir metre boşluk bırakmadan boğaz girişini kapamışlar ve avuç içini doldurmayacak kadar yaprakların (onlar buna çinekop diyor) milyonlarcasını çevirip çevirip alıyorlardı... 


O an o kadar istedim ki şu balık gitsin ve bir daha dönmesin; dünyanın manyetik alanı falan değişsin de sürüler karadenizi bulamasınlar dönüşte diye... Çoluğunun çocuğunun rızkını geçtim; 2 sene sonra yine kendi yiyeceği ekmeğe bile bu kadar pervasızca ve hırsla ihanet eden başka bir ırk yoktur dünyada...


İtiraz edelim biz Türkler denizden nefret ediyoruz... Elimizden gelseydi 500 yıl önce 3 tarafımızdaki denizi olduğu gibi doldurup Yunan'a Rus'a Kıbrıs'a at sürmek isterdik...


Hani "Denizlerde çoğalalım" deniyor ya; denizden bu kadar nefret eden bir ülkede bence gereğinden fazla bile çoğalmışız...