0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    B. İ.

Çanakkale boğazı
« : Şubat 15, 2023, 12:04:28 »
Merhaba, Marmara denizinde epeyi tecrübem oldu ancak ege ve Çanakkale boğazı tecrübem yılık. Haziran ayında kısmetse Erdemir ten 7,70 teknemizi alacağız ve Çanakkale boğazından İstanbul'a geleceğiz. Tekne seyir hızı 7 knot , max hız ise 11-12 knot olacak. Çanakkale boğazını tek günde değil de 2 günde geçmek düşüncem. Çanakkale boğazında güvenli çapa atabilecek koy var mı acaba?


*

    Ö. Ö.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #1 : Şubat 15, 2023, 12:33:59 »
Batıdan girişte (1)MORTO KOYU,
ortalarda sırasıyla (2)KEPEZ, (3)ÇANAKKALE MARİNA ÖNÜ, (4)ECEABAT POYRAZ KOYU, (5)AKBAŞ KOYU, (6)SALTIK LİMANI,
ve sonlara doğru (7)LAPSEKİ LİMAN ÖNÜ, (Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapÇARDAK ve (9)GELİBOLU olabilir.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sonrasında da Kuzey kıyılarını takip ederseniz tüm kasabaların balıkçı barınakları veya lodos yoksa kıyılarında durulabilir.


*

    A. Ç.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #2 : Şubat 15, 2023, 15:19:17 »
Çanakkale (şehir) ve Gelibolu arasında yeteri kadar büyük barınılabilecek yer yok gibidir. Barınılabilecek yerler bu iki yerleşim yerine çok yakındır. Bu nedenle en doğrusu Çanakkale'de geceyi geçirip sabah hareketle Gelibolu veya civarındaki Lapseki, Çardak veya Gelibolu'da konaklanabilir. Tekne hızınız bu etabı geçmek için fazlası ile yeterli.


*

    B. İ.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #3 : Şubat 15, 2023, 15:32:07 »
Çok teşekkürler, bu verdiğiniz noktalardan rüzgara göre  1 ya da 2 sinde konaklayabilirim.  Boğaz çıkışında maramarada poyraz olur diye çok endişe etmiyorum. 🙂🙂Bir de yine Çanakkale boğazı çıkışında yanaşarak yakıt alabilecegimiz deniz kenarında benzin istasyonu nerede var acaba?🙂


*

    Ö. Ö.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #4 : Şubat 15, 2023, 16:44:52 »
Ben konaklama konforunu gözetmeden yazdım, hiçbiri öyle keyifli yatılacak bir koy değil, ama hava yumuşak ise mola verilebilecek yerlerdir.
Ahmet hocam daha gerçekçi yazmış, boğazda en doğrusu Çanakkale Marina'ya girmek olacaktır.

Yakıt direk tekneye sadece oradan alınabilir. (Marina'nın ofis binası yanında pompa var)
Lapseki, Gelibolu veya Çardak gibi yerlerde kıyıya çıkıp bidonla taşımak gerekir.

Sert poyraz (5 kuvvet ve üzeri) varsa boğaza hiç girmeyin derim.
Hem artan akıntı hem boğazda sertleşen rüzgar oldukça zorlaştırır.

Zamanlamayı denk getirebilseniz en rahatı lodos'u gördüğünüz zaman boğazı geçip gelibolu-şarköy arasında bekleyin, poyraza dönünce kuzey kıyılarına yakın devam edin.

*

    B. İ.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #5 : Şubat 15, 2023, 17:10:13 »
Yanıtlar için teşekkürler, yazdıklarınızı hepsine dikkat edeceğim ancak Haziran da lodosu zor yakalarım diye düşünüyorum artık o da kısmet🚣‍♂️🚣‍♂️
*

    A. Ç.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #6 : Şubat 15, 2023, 17:12:59 »
Sert kuzeyli havada boğaz yukarı çıkılabilir ama ben de önermem. Özellikle Naradan sonra ciddi eziyet olur. Marmara da 5 ve üstü havalarda küçük tekneleri için nerede ise aşılmaz olur. Kuzey kıyısını takip ederek çıkmak çok az da olsa fayda sağlar. Kıyıya neredeyse karaya oturacak kadar yakın seyretmek gerekir. Büyükçekmece koyunun doğu burnuna kadar rüzgar ve dalga yemeden gitmek pek mümkün değildir. Marmara adası rotasını kesinlikle seçmeyin. Şarköy, Mürefte, Hoşköy barınakları gece konaklamak için uygundur. Hava sertse Şarköy'ü mesafe açısından öneririm. Hava dayanılabilir gibi ise Hoşköy'ü öneririm. Mürefte sadece denizden korur, gerekirse taksi çağırıp Mürefte'ye inebilirisniz. Hava sertse adım adım Tekirdağ'a tırmanılabilir, iyi havada Marmara Ereğlisi'ne kadar çıkılabilir. Şarköy veya Hoşköy konaklaması yapılırsa iyi havada doğrudan İstanbul hedeflenebilir. Konaklamak için Tekirdağ'a kadar bir çok balıkçı barınağı var. Sonrasında Marmara Ereğlisi ve Silivri alternatiflerdir. Sonrasında Güzelce Marina var. Büyükçekmeceye'de girilebilir ama yol üstü değil. Sonrası zaten İstanbul, yine yolda konaklanabilecek barınakların yanı sıra sahile yaklaşıp alargada kalacak yerler bulunur. Hoşköy sonrası Lodos'ta pek hoş olmaz.
*

    R. E.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #7 : Şubat 16, 2023, 13:15:34 »


Üstteki cevapların tamamı doğru. Çeşitli opsiyonlar denenebilir. Kullanılabilir. Sizin tercihlerinize bağlı.

Bir seyir planı sunmak işinizi daha kolaylaştırabilir gibi. Ancak öncelikle bilmelisinizki, boğaz geçişinde hiçbir terslik olmasa bile her koyda karşılıklı geçen gemilerin yarattığı dalgalara maruz kalırsınız. Bu bir gece idare edilebilir gibi ama yorucu da olur.

Seyir planına gelince, sabah oldukça erken Bozcaada veya Yeniköy balıkçı barınağından yola çıkın. Çanakkale Belediye Marina önüne gelince ya marinaya girin. Ya da marinanın ağzının açığına, Cami ve astsubay orduevine yakın uygun mesafeye demir atın. Yakıt için marinaya girince, suyu da tamamlayın. Şehir suyudur. Çevredeki marketlerden alışveriş de yapabilirsiniz. Marina veya alargada geceleyip, sabah erken yola çıkın. Mola için uygun yer Şarköy olur herhalde. Marina içi hariç alargada veya bir koyda demirde kaldığınızda gemi dalgaları etkileyecektir. Şarköy sonrası hava durumuna göre, kuzeyli esiyorsa Marmara ereğlisi'ne kadar gidersiniz herhalde. Mesafeleri ölçerek, günde tahmini yol hesabına göre kalacak yer belirlerken bir de "bura olmazsa şurası" gibi bir opsiyon hep aklınızda bulunsun. Bir tür "B planı" yani..

Hepimizin bildiği gibi boğaz akıntısı 3 mildir. Hava kuzeyli sertlediğinde bu biraz daha artar. Rüzgar etkisi ile yorucu olur. 5 knot gibi hızın 1.8 knota düştüğünü yaşadım. Gazı yükseltmek gerekir böyle anlarda..

Bir, iki de not, boğazda navionics'te gördüğünüz kanal çizgisinin dışından seyir yapın. Merak etmeyin, her yer yeter derinliktedir. Çok kıyıya yaklaşmazsanız şayet. Çanakkale limana yaklaştığınızda Kilitbahir motorları ve Eceabat feribot trafiği de aklınızda olsun. Ayrıca boğaza girerken yedek yeke vd olağanüstü durum malzemesi de el altında bulunsun. Dilerim gerekmez ama gerektiğinde de kolay ulaşılsın. 

İyi seyirler...


*

    B. İ.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #8 : Şubat 26, 2023, 21:27:00 »
Herkese çok teşekkürler, temmuz ayını 4 gözle bekliyorum. Yumuşak bir hava yakalarız umarım ama unutamıyacagimiz bir yolculuk olacak o kesin,🚣‍♂️🚣‍♂️
« Son Düzenleme: Şubat 26, 2023, 21:29:22 Gönderen: Bülent İncekara »
*

    B. İ.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #9 : Mayıs 04, 2023, 16:06:23 »
Merhaba, bu konuda sağ olun güzel cevaplar gelmişti ancak bir de bu yolculukta telsiz olması gerekir mi yanımda zorunlu mu? Bir abim olmalı dedi ancak benim bu konuda bir bilgim yok, Marmara denizinde de hiç telsiz gündem olmamıştı, zorunlu mudur?
*

    A. O.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #10 : Mayıs 04, 2023, 18:36:22 »
Özel teknelerde VHF telsiz olması zorunlu değildir. Ancak önerilir. Böylesi uzun yolculuklarda teknenizde bulundurursanız iyi olur. Gerektiğinde Sahil Güvenlik'ten veya yakınınızdaki teknelerden yardım istemek durumunda kalabilirsiniz. Telsiz alıp kullanmak isterseniz KMT (Kısa Mesafe Telsiz) Ehliyeti de almalısınız. Selamlarımla...
 
*

    A. Ç.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #11 : Mayıs 04, 2023, 18:58:13 »
Sahil güvenliğe telefonla da ulaşabiirsiniz.
*

    Ö. Ö.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #12 : Mayıs 04, 2023, 21:36:39 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhaba, bu konuda sağ olun güzel cevaplar gelmişti ancak bir de bu yolculukta telsiz olması gerekir mi yanımda zorunlu mu? Bir abim olmalı dedi ancak benim bu konuda bir bilgim yok, Marmara denizinde de hiç telsiz gündem olmamıştı, zorunlu mudur?
Öncelikle bir özel tekne sahibi amatör denizci olarak sizi ilgilendiren yasa ve yönetmelikleri bilmelisiniz.
Örnek: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Burada sorumluluklarınız ile ilgili bilgileri bulacaksınız.


İkinci olarak, 3 yıldır Gezgin Korsan Forum'un üyesi olmanıza rağmen henüz kendinizi tanıtım mesajını yazmak ve profil fotoğrafınızı tamamlamaya fırsat bulamamışsınız gibi görünüyor.

Gezgin Korsan'daki sıcak, dostane paylaşım ve yardımlaşma ortamının sürdürülebilmesi için forum üyelerinin kısa bir mesaj ile kendilerini tanıtmalarını ve yüzlerini görebileceğimiz bir forum profil fotoğrafına (avatar) sahip olmalarını önemsiyoruz.

Böylece birbirimiz hakkında en temel bilgileri bilerek (sanki bir limanda, koyda karşılaşıp tanışmış, kendimizi tanıtmış gibi) ve karşılıklı yüzümüze (fotoğrafına) bakarak yazışarak çok daha sıcak, samimi, güvenli ve keyifli bir mecra olabileceğimizi düşünüyoruz.

Tanıtım mesajınızı Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap bölümüne yazabilir, profil fotoğrafı konusunda yardım ihtiyacınız varsa Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 'den yararlanabilirsiniz.
*

    A. G.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #13 : Mayıs 04, 2023, 22:39:58 »
Soyleyen kişiye inansam da elbet teyit edilirse iyi olur , Lapseki barınağının dibi köprü inşaatında taranmış ve dibi artık yelkenlilerin de girişi icin uygun hale gelmiş barınağa girip ortaya rahatlıkla  demir de atılabilir dendi bana oranın yerlisi biri tarafından.

Diğer yandan mesajı göndermeden bir bakayım dedim söyle de güncel bir durum var, taze bir haber.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    B. İ.

Ynt: Çanakkale boğazı
« Yanıtla #14 : Mayıs 05, 2023, 09:01:45 »
Telsiz sorum için verdiğiniz cevaplar için çok teşekkürler bana çok yardımcı oldunuz, ben telsizi biraz daha ileriye bırakıyorum. Bu arada profilimi de birazdan güncelleyeceğim Özgür Kaptan