0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. I. .

Kalafat malzemesi
« : Kasım 23, 2023, 14:52:30 »
Herkese merhaba.Kalafat için;İstanbul'da katran ve kenevir (ya da pamuk) bulabileceğim bir yer var mı?


*

    A. Ç.

Ynt: Kalafat malzemesi
« Yanıtla #1 : Kasım 23, 2023, 20:31:03 »
Katran dediğiniz çam katranı olmalı, eskiden kalafat için kullanılırdı ama artık piyasada pek yok. Mısır çarşısında 100 veya 200 ml şişelerde eşantiyon gibi satılıyor. Elyaf olarak su tesisatçılarının kullandığı ve keten dedikleri elyafları kullanabiiirsiniz veya yorgacılardan pamuk alabilirsiniz. Çok zahmetli ve bilgi isteyen bir işlemdir, umarım nasıl yapıldığını biliyorsunuz. Katran yerine mecbur kalırsanız eski usul üstübeçle yapılmış ve inceltilmiş macun kullanabilirsiniz. Katranın özeliği pamuk veya keneviri bir birine yapıştırmak ve tekne sudayken de yanık olduğu için bir kaplama tahtasından diğerine kurt geçişini engellemektir. .
« Son Düzenleme: Kasım 23, 2023, 20:36:09 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »


*

    M. I. .

Ynt: Kalafat malzemesi
« Yanıtla #2 : Kasım 23, 2023, 21:32:48 »
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Çocukken babama yardım ederdim sanırım becerebilirim,elimden iş gelir yoksa ahsap tekne eziyet olurdu.
Teknemin bütün işlerini kendim yapıyorum.Aslında macunla da yapılabilir ama olmuşken hakkıyla olsun dedim.


*

    E. D.

Ynt: Kalafat malzemesi
« Yanıtla #3 : Kasım 23, 2023, 22:22:54 »
 Hoş geldiniz Mustafa korsan. Teknenizin adı dikkatimi çekti. Edrekene Antalya'da zehirli trakonya balığına verilen isimdir. Balıkesir'de de mi böyle isimlendiriliyor? Ha, birde resim eklerseniz tanıtım yazısını atlamanızı hoş görebiliriz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.


*

    M. I. .

Ynt: Kalafat malzemesi
« Yanıtla #4 : Kasım 23, 2023, 22:38:54 »
Hoşbuldum Erdal Korsan.Ben doğma büyüme Antalya'lıyım.Uzun zamandır Paşalimanı Adasına geliyordum yaz aylarında.Sinra oralı olmaya karar verdim ,ikameti de oraya aldim.Feribot vb gibi işlerde daha rahat olmak için.
Babam ve edrekeneyle ilgili anılarım var arti yıllar sonra öğrendim trakonya ile aynı balık olduğunu .Edrekene benim çocukluğum, Arapsuyum,kaput sandalım.

*

    E. D.

Ynt: Kalafat malzemesi
« Yanıtla #5 : Kasım 23, 2023, 23:06:34 »
  Resim için teşekkürler. Umarım belinizde bir sorun yoktur Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap. Sanıyorum çocukluğumuzda benzer şeyler yaşamışız. Belki de aynı mahallede büyümüşüzdür.
*

    M. I. .

Ynt: Kalafat malzemesi
« Yanıtla #6 : Kasım 23, 2023, 23:27:17 »
Ben Kırcamii'de büyüdüm. Ama her yaz Arapsuyu'na obaya göctük.Önce Boğaçayı, sonra yuzme havuzunun yanında  Ferrokrom kampı.Tabii;Adalar plajı Deliktaş Kipranoz,Lara.Kumluk....Tüm sahillerinde tuzlu su işledi kanıma.
*

    E. D.

Ynt: Kalafat malzemesi
« Yanıtla #7 : Kasım 24, 2023, 12:45:30 »
  Biz Kaleiçi'nde kırk merdivenin yanında, şimdi Türk Evi oteli olan evde oturuyorduk. Deliktaş, Kipronoz, Mermerli ve tabii ki iskele (şimdi Antalya eski yat limanı diyorlar) bizim faunamızdı Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap. Ben senden bir jenerasyon daha eskiyim, dolayısıyla tanışmamış olabiliriz ama kardeşim Ergun'la yaşıt sayılırsınız. Ergun yüzücü ve optimistçiydi.
   Babamla birlikte birçok tekne yapmıştık. Ben de bu teknelerin kalafatlarını, çivi başlarının zımbalanıp gömülmesini çok yaptım ama kalafatta katran kullanmazdık. Ham pamuk veya ketenle kalafatlayıp sonra macunla doldururduk, hiç bir sorun da yaşamazdık.
*

    M. I. .

Ynt: Kalafat malzemesi
« Yanıtla #8 : Kasım 24, 2023, 14:16:41 »
 Evinizi biliyorum :)Ben ilkokul döneminde büyüdüğüm mahalleden pek çıkmadım ama yazları mutlaka Arapsuyu olurdu.Ortaokuldan itibaren oralar mekanımız oldu doğal olarak.
 Kardeşinizi belki tanıyorumdur, o zamanın yüzücülerinden Yelten kardeşleri,Erdeniz Altay'ı tanıyorum.
 Optimistleri,piratları görürdük hep ama binemedim o zamanlar.Bizim kaput(şeker çuvalları dikilerek yapılırdı)teknemizin de yelkeni vardı,o da şeker çuvalındandı genelde de pupa seyrinde kullanılırdı.Küreklerin birini arkaya taktın mı dümen olurdu.Kaput tekneleri en güzel Büyük Otel'de çalışan Şaban amca yapardı.O zamanlar kameramız falan yoktu,keşke resimleri olsaydı.Yabancılar Skin on frame diyorlar,kaput yerine elyaf kumaşı kullanıyorlar.Marmara'ya pek uygun olmasa da önümüzdeki zamanda bir kaput kayık yapmak istiyorum.
 Babamla kalafatta ne kullanırdı bilmiyorum.Alanya'da katran çıkaran bir tanıdığı hatırladım,ondan
temin edeceğim.
 Tanıştığımıza sevindim,belki birgün karşılaşırız.Kalkan'da mı yaşıyorsunuz ?                                                                             
*

    E. D.

Ynt: Kalafat malzemesi
« Yanıtla #9 : Kasım 24, 2023, 15:17:06 »
   Evet ben 35 yıldır Kalkan'dayım, Ergun'la beraber. Yeltenler çok samimi arkadaşlarımızdır ama Haluk vefat etti. Bahsettiğiniz şeker çuvalı kaplamalı kano sandal arası yüzen cisimden biz de çok yaptık ama genellikle 50m sonra batardık Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
   Görüşmek dileğiyle. Konu başlığının kapsamından çıkıp burayı yerel sosyete haber sayfasına çevirmeden sonlandırayım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap. Aksi takdirde şu anda köşeden kafayı uzatmış bizi izleyen moderasyonun gazabına uğrayabiliriz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
*

    M. I. .

Ynt: Kalafat malzemesi
« Yanıtla #10 : Kasım 24, 2023, 16:17:32 »
Ha haa görüşmek üzere