0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    G. Ö.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

22 Mart DÜNYA SU GÜNÜ

Dünya’daki yaşamın kaynağı için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 22 Mart 1993’te kabul edilen bir karar ile 22 Mart Dünya Su Günü ilan edildi.

 “Dünya Su Günü”, gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu.

- Dünya’nın %70.9’u sularla kaplıdır ve bu suyun miktarı 1,386,000,000 kilometre küptür. Bunun %97’si tuzlu sudur, %2.7’si ise buzullarda donmuş bir şekilde bulunmaktadır.

- İnsanlığın kullanabileceği göl, ırmak, dere vb. gibi tatlı su kaynaklarının yüzdesi ise sadece %0,3’tür.

- Dünya’nın atmosferinde tüm ırmaklardan daha fazla su vardır. Eğer havadaki su buharı eşit bir şekilde yeryüzüne düşerse, Dünya’nın her noktası 2,5 cm derinliğinde su ile kaplı olurdu.

- 2050 yıllına kadar suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Tatlı suyun yüzde 70’i tarımda kullanılıyor. Artan nüfusu beslemek için gıda üretimi 2035’e kadar yüzde 69 artacak.

- Dünya Sağlık Örgütü günde yaklaşık 22 litre suyun insanların temel kullanım ve temizlik ihtiyacını karşılayabileceğini belirtiyor.

- Türkiye’de kişi başı günlük ortalama su miktarı ise 217 litre. Üç büyük şehrimizde kişi başı günlük ortalama su miktarı İstanbul için 189, Ankara için 227 , İzmir içinse 173 litre olarak ölçülmüş.

- Türkiye’de suyun yüzde 72’sinin sulama, yüzde 11’inin sanayide, yüzde 16’sının içme ve kişisel kullanımda kullanılıyor.

Türkiye’de son 20 yılda kişi başına düşen su miktarı 4 bin metreküpten 1346 metreküpe indi. Bu rakam bizi su azlığı çeken ülkeler sınıfına ekliyor.

Su varlığına göre ülkeler, yılda kişi başına düşen kullanılabilir tatlı su miktarına göre sınıflandırılıyor. Bu değerin 1000 metreküpten az olması su kıtlığı, 1000-1700 metreküp arasında olması su stresi, 1700 metreküpten fazla olması ise su zenginliği olarak nitelendiriliyor.

Son dönemde neredeyse tüm ülke yoğun yağış altındayken ve bazı şehirlerde barajların tamamen dolması nedeniyle taşkın uyarıları yapılırken Türkiye’nin yıllık kuraklık durumu aşağıdaki gibi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yıllık kuraklık raporuna göre, Türkiye giderek kuraklaşan bir coğrafya olmaya devam ediyor.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


- Dünya’da 748 milyon kişinin gelişmiş bir su kaynağına, 2,5 milyar insanın ise gelişmiş bir sıhhı tesisata ulaşım imkanı yok.

-  Su ile taşınan hastalıklar 5 yaşındaki çocukların hayatını kaybetmesinde, sıtma, kızamık ve AIDS’in hepsinin toplamından daha fazla ölüm orana sahip. Gelişen ülkelerde tüm hastalıkların %80’i su ve sıhhı temizliğin yetersiz olmasından kaynaklanıyor.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

- Her gün, çoğunlukla kızlar ve kadınlardan oluşan insanlar, günlerinin %25’ini ve toplam 125 milyon saatini uzaklarda bulunan su kaynaklarından suyu evlerine getirmek için harcıyor.

- Güney Afrikalı kadınlar ve kızlar her gün toplamda 16 defa Ay'a gidip gelecek kadar bir yolculuğu sadece su taşımak için yapıyor.

- Duşta bir dakikada harcadığımız su (15Lt.), Sahra altı bölgesinde yaşayan insanların içme ve temizlik için kullandığı sudan (7-10Lt. ) daha fazla.

- Bir kalori gıdayı üretmek neredeyse 1 litre suya mal oluyor. 100 gram plastiği üretmek ise yaklaşık 6 litreye…

- 1 kilo pirinci üretmek için yaklaşık 3.500 litre suya ihtiyaç varken, 1 kilo et üretmek için bu rakam 15 bin litreye kadar çıkıyor. 1 litre gazlı içecek içinse bu rakam 160 ile 300 litre arasında değişiyor.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

- Dünya genelinde kullanılan suların %80’i hatta bazı ülkelerde %95’i arıtılmadan doğaya bırakılıyor.

- Su filtreleme ve temizleme teknolojisi şu anda o kadar gelişti ki, atık suları temizledikleri zaman bazı musluk sularından daha temiz oluyor. Ama üstündeki tabu yüzünden bu durumu kabul etmekte ve bu teknolojiyi kullanmakta zorlanıyoruz.

- İsrail atık suların yüzde 86’sını arıtarak yeniden kullanıyor. Bu bakımdan dünya birincisi. İkinci sırada ise yüzde 19 ile İspanya geliyor.

- 5 ile 15 milyon ton plastik her yıl ırmaklar ve denizler yolu ile okyanuslara karışıyor, yapılan araştırmalar 2050 yılında su kaynaklarında plastiklerin ağırlığının balıklardan daha fazla olabileceğini öngörüyor.

Damlayan muslukları onarmak, dişlerinizi fırçalarken suyu kapatmak ve banyo keyfini çok da uzatmamak dışında su tasarrufu hakkında neler biliyorsunuz?

Tüm bunları okuyup daha az su harcamalıyım, diye düşünüyorsanız, basit seçimlerle bir günde tonlarca litre su tasarrufu yapmanız mümkün. Sadece biraz araştırmak yeterli.



Kaynak
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    İ. K.

Sayın Özharar, su konusundaki hassasiyetiniz için teşekkürler.
Bu sebep ile değerli GK üyelerine duyuracağım;
bizim sıcak su tasarrufu ile ilgili bir ürün projemiz var.

Elektronik kontrollü "by-passlı” dolaşım pompa ünitesi ve "by-passlı” musluk kombinasyonudur.
Suyu geri döndürerek, boşa su akıtmadan sıcak su gelmesini; gerekli noktada, gerektiği zaman ve anlık olarak musluğa kadar sıcak su sirkülasyonu (döngü) sağlayarak, boşuna litrelerce su akıtmadan sıcak su elde eder.

Yurt dışındaki benzerlerinden farklı olarak, duş musluğuna uygulanabilir. Cep telefonundan kontrol uygulaması içerir.
Pompa sürekli çalışmaz, sadece sıcak su kullanım anında ve akış sensörü veya kablosuz kumanda ile çalışır.
Bu ürün 2021 İTÜ ve Makina M. Odası 2019 TESKON etkinliğinde makale olarak yayınlandı.

Ekteki linkte özet bilgi bulunmakta.
Kombi, güneş enerjisi ve termosifon gibi sıcak su kaynaklarına bağlı kullanıldığı gibi;
özellikle boylerli sıcak su sistemi kullanılan; 15m üzeri teknelerde de kullanılabileceğini düşündüğüm bu ürünümüz ile ilgili
detaylı bilgi almak ve elimizdeki az sayıda prototiplerden kullanmak isteyen olursa
(buradan yazışma şeklinde bir iletişim yapamayacağım için)
linkteki iletişim bilgilerinden bağlantıya geçebilir.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap