0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. E. V.

Stay sail
« : Mayıs 08, 2023, 17:07:24 »
Merhabalar,

Standart sloop armalı bir yelkenliye sonradan "stay sail" donatılır mı? Gövdede, direkteki bağlantılar nasıl çözümlenebilir?

Şöyle de sorabiliriz: Sonradan stay sail donatılmış bir teknede yapılan işlemlerin sağlam/güvenilir olduğunu nasıl anlarız, nelere bakmalıyız?

Selametle...


*

    O. S.

Ynt: Stay sail
« Yanıtla #1 : Mayıs 08, 2023, 19:41:48 »
Öncelikle stay sail tanımında mutabık olmak gerekli diye düşünüyorum. Stay sail,kelime anlamı itibariyle forestay yani baş istrlyaya doğrudan takılan önyelkeni tanımlar.
Aynı noktadaysak devam ediyorum;
Sloop armalı, furling sistemi olan bir yelkenliye stay sail tabiki de takılır ancak ya furling sisteminin sökülmesi gerekli yada baş istralyanın içine yeni bir istralya gerilmesi gerekir.
İkinci seçenek çok mantıklı değil çünkü stay sailin en büyük avantajı önünde rüzgar ayrımına (rüzgarı ikiye kesecek ince bir, bıçak gibi düz bir kenar) engel olacak kalın bir yapının bulunmamasıdır. Ön tarafındaki furling borularını sökmediğiniz zaman stay sail yapmanın en büyük avantajını kaybedersiniz.
Baş istralyanız sağlam ise hiç problem olmaz.
ön yelken orsa yakası sağlam ise hiç problem olmaz.
ön yelkeni baş istralyaya bağlayan halkaları küçük, haff ve sağlam seçmeniz gerekir ki, pahallı olacaktır ama problem çıkartmaz.


*

    M. E. V.

Ynt: Stay sail
« Yanıtla #2 : Mayıs 09, 2023, 09:31:30 »
Merhaba, teşekkür ederim.

Aslında stay sail genel br terim. Bütün ıstralyalara takılan genellikle üçgen yelkenlere stay sail denilmiş geçmişte. Modern yelkenlilerde stay sail, cenova ile direk arasında konumlanan, esasen cutter armada bulunan bir yelken. Pozisyonu itibariyle yelken alanı daha küçük, direğe daha yakın. Dar apaz, apaz ve geniş apazda daha verimli çalışan, yüksek rüzgarlarda cenovaya kıyasla daha dengeli bir seyir sağlayan yelken.

Merakım, bu yelkenin sonradan gövdeye donatılmasında ıstralya ayağı (chain plate) ve direğe irtibatlanması nasıl yapılır/yapılmış olmalıdır?

Furling stay sailler de var, klasik olanları da...

Selametle...


*

    O. B.

Ynt: Stay sail
« Yanıtla #3 : Mayıs 09, 2023, 10:24:37 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Merakım, bu yelkenin sonradan gövdeye donatılmasında ıstralya ayağı (chain plate) ve direğe irtibatlanması nasıl yapılır/yapılmış olmalıdı
Gövde bağlantısı teknede mevcut değil ve siz yapacaksanız dikkatli olmak lazım. Bunun için öncelikle gövdeyi içten güçlendirmek gerekir. Sonrasında bir halka monte etmek yeterli olacaktır. Direk tarafına ise direk üstünden yapılabilen şerit şeklinde bağlantı parçaları var ama bulunuyor mu bilmiyorum. Bulunmuyorsa da kendiniz de yapabilirsiniz.

 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap