0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. G.

Rüzgar yön değişimleri hk.
« : Mayıs 30, 2023, 23:18:58 »
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Uzun süredir takip ettiğim ve hiçbir şekilde anlayamadığım bu konu hakkında yorumlarınızı çok merak ediyorum.
Ekte yer alan görüntüler Rüzgar Kaç Esiyor programından alınma ve veriler mgm’den alınıyor. Bu vesileyle Özgür kaptanıma çok kullandığım bu uygulama için tekrardan teşekkür ederim.
Kuzeyli rüzgar oturmuş Turgutreis, Kos, Datça fenerlerinde hava karayel, ama Bodrum karaada aynı anda poyraz. Hava durumu tahmin sitelerinde baktığımızda böyle bir şey hiç görünmüyor ama bu durum çok defa gerçekleşiyor.
Bu arada veriler kesinlikle doğru, çünkü gümbet yakınındaki akvaryum koyunda kuzeyli bir hava var diye bir kere gittik ve bu duruma yakalandık.
Not: Gökovada ölçüm istasyonu olmadığından oradan veri yok maalesef.


*

    Ö. Ö.

Ynt: Rüzgar yön değişimleri hk.
« Yanıtla #1 : Mayıs 31, 2023, 00:15:43 »
Benim anladığım hava tahmin modelleri kara şekillerini, karanın fiziksel etkisini doğru hesap edemiyor.

Yani ısınan soğuyan hava, alçak-yüksek basınç ve üst katmanlardaki hareketleri, jet akımlarını vb. hesap ediyorlar ama fiziksel olarak rüzgarın dağa ormana koylara girip çıktığı zaman oluşan değişimleri modelleyemiyorlar sanırım.
O yüzden bu modeller açıkdenizde, okyanuslarda çok daha tutarlı, karalara yakın yerlerde, adalar denizi gibi komplike bir yerde çok tutarlı olamıyor gibi geliyor bana.
Ki bir açıdan da mantıklı, çünkü zaten havayı etkileyen, hesap edilmesi gereken o kadar çok çok çok değişken var ki, halka açık modellerin kullanılacağı bilgisayarlar için işlemgücü açısından daha fazlası mümkün olmayacaktır. Üstüne bir de dağın ormanın detay bilgisi eklense işin içinden çıkılamaz sanırım.

Bu arada, uygulamayı aktif kullanan birilerini görünce çok seviniyorum ya! Harikasın! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. Ç.

Ynt: Rüzgar yön değişimleri hk.
« Yanıtla #2 : Mayıs 31, 2023, 07:11:19 »
Deniz seviyesinin üstündeki her türlü yükseklik rüzgar yönünün değiştirir. Küçük ölçekli olarak yelkende olan da budur. Rüzgar yönünü direk tepesindeki rüzgar gülüne bakarak görürsünüz ama yelkenler yönünü değiştirdiği iç,in daha aşağıda takılacak bir rüzgar güü değişik yön gösterecektir. Poseidon bu konuda oldukça iyidir. Adaların etrafında rüzgar yönlerini ayrı ayrı gösterir. Örneğin Midillinin kuzeyinde hava doğulu veya poyraz gibi olabilirken, batısında karayel gibi doğusunda poyraz gibi eser.

Knidos'u dönerken Ege tarafı kuzeyli iken Akdeniz tarafı batılı eser.


*

    A. K.

Ynt: Rüzgar yön değişimleri hk.
« Yanıtla #3 : Mayıs 31, 2023, 12:47:42 »
Denildiği gibi meteorolojik tahminler çok komplike işlemler . Son zamanlarda  doğruluk payının artması güçlü bilgisayarlar sebebiyle oluyor,  ama demek ki biraz daha gelişmesi modellemeleri daha çabuk işlemesi gerekiyor 


*

    R. E.

Ynt: Rüzgar yön değişimleri hk.
« Yanıtla #4 : Mayıs 31, 2023, 20:24:21 »
Yazılanlar tümüyle doğru. Kıyılar, rüzgarın yönünü de hızını da çok fazla etkiliyor.

Deneyim arttıkça bunu hem daha iyi anlıyor hem de içselleştirip kabul ediyorsunuz.

"Delirecektim bugün, muhtar kent kütüphanesinin bayrağının yönü ayrı, cennet tepesi bayrağının yönü ayrı, askeri rehabilitasyon merkezi bayrağı ayrı, teknenin bayrağı ayrı yön gösteriyor" dediğimde, "heee ne var bunda, bura hep böyledir" dediğinde arkadaşım aklım başıma gelmişti. 5.75 tekne ile yelken öğrenirken, herhalde, saç kurutma makinesi tarzı ve düzeninde rüzgar bekliyormuşum. Şimdi gülümseyerek hatırlıyorum.

Özgür kaptanım, bu apsikasyon alışkanlık yarattı. Kışın tekne bağlıyken de evde rüzgar yön ve hızlarına bakıyorum.

En çok işe yaradığı nokta, yaz aylarında, kuzeyli esen havalarda, bozcaada, yeniköy, gülpınar, babakale gibi yerlere bakıp yarım saat sonra karşılaşacak olduğumuz rüzgar hızını görmek, yön daima birkaç derece değişiyor. Onu da öğrendik.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Daha özel şeylerse yaşadıkça öğreniliyor.

Misal lodos fırtınası biterken fırsattır diye yukarı vurursanız Ayvalık'tan, sivrice, yolağzı, koyunevi önlerinde rüzgarı kafadan almaya başlarsınız.

Bu hava poyrazladığından değil, Ege açıklarındaki lodos şiddetinin, Midilli karası nedeniyle, Müsellim boğazında baskı yapıp, kıyının hafif lodosunu bastırması ve kuzey rüzgarı gibi kafadan gelmesi söz konusu olabiliyor.

Eminim birçok yerde de kıyılar, yğkseltiler, adalar rüzgarın hız ve yönünü etkiliyordur.

Tecrübe ve tecrübe paylaşımları bu bakımdan çok değerli..





« Son Düzenleme: Mayıs 31, 2023, 20:27:32 Gönderen: Recep Ertürk »

*

    M. G.

Ynt: Rüzgar yön değişimleri hk.
« Yanıtla #5 : Mayıs 31, 2023, 22:31:37 »
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim. Kuzeyli rüzgar karaadaya çarpıyor ve batıya dirilse ediyor şeklinde yorumluyorum. Bu beni ikna etti.
Peki bilmediğimiz bir coğrafyada nasıl bir strateji geliştireceğiz?
Misal, hisarönüne ilk defa gelen birisi haritadan ve pilot kitaplardan incelediğinde dirsek ve bozukkalenin her havaya korunaklı bir koy olduğu yorumunu yapar. Ama baktığımızda dirsek Kuzeyli fırtınalarda içeride hava yaratabildiği gibi, bozukkale’de anlam veremediğim şekilde bir çok havada koy içerisinde yüksek kuvvetlere ulaşabiliyor.
Forumun derinliklerinde birçok yerle ilgili tecrübeler paylaşılmış, bunları baz alarak rota çizmeye devam o zaman Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Günümüz yazılımlarından bu verileri analiz etme şansımız yok, yada benim ulaşabildiğim uygulamalarda bulamadım.
*

    Ö. Ö.

Ynt: Rüzgar yön değişimleri hk.
« Yanıtla #6 : Mayıs 31, 2023, 22:46:42 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Peki bilmediğimiz bir coğrafyada nasıl bir strateji geliştireceğiz?
Açıkta selamet vardır, kıyılardan uzak durma stratejisi en güveniliri!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

İşte teknoloji vb.'nin yetersiz geldiği yerlerde güvenilecek şey "yerel bilgi" dir.
Ülkemizde en çok denizcilik tecrübesi birikimi olan balıkçılar hiçbir elektronik olmadan kendi bölgelerinin her türlü meteorolojik değişimini "havayı koklayarak" bilir..
*

    E. M. B.

Ynt: Rüzgar yön değişimleri hk.
« Yanıtla #7 : Haziran 01, 2023, 08:42:45 »
Kıyılara yaklaştıkça farklı yükseltiler rüzgar yönü ve şiddetini tahmin edilemeyecek boyutlarda değiştiriyor. Bu sebeple özellikle sert havalarda kıyıdan mümkün olduğunca açıkta seyretmekte fayda var.

Ben windguru GFS ve WRF tahminlerinden yararlanıyorum. Rüzgar şiddetinin üzerine bastığınızda aynı Poseidon'daki gibi detaylı harita açılıyor. HAritayı yaklaştırıp istediğiniz bölgeyi yakından inceleyebiliyorsunuz. Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bunu İstanbul için test ettim. Enka, kurduğu bir kaç istasyon ile İstanbul çevresinde ölçülen tüm değerleri internetten yayınlıyor. Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

O gün ve saat için tahmin ne idi fiili durumda ne oldu mukayese edebiliyorsunuz. Ben bu mukayeseyi yaptım ve windguru ile ilerlemenin uygun olacağına karar verdim.

17 Mayıs'ta Tuzla'dan yola çıktım, 450 mil gidip Marmaris'e vardım. winguru'nun tahminleri ile hareket ettim ve hiç sürpriz ile karşılaşmadım.