0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. O.

İÇTEN TAKMA DİZEL MOTOR TAVSİYESİ
« : Kasım 28, 2022, 09:59:12 »
Değerli Denizci Arkadaşlar,

Yeni yaptırmakta olduğum 7 mt gövde boyu 2.80 eni olan tekneme içten takma dizel şaftlı motor seçme arifesindeyim.

Birinci tercihim çevremdeki denizcilerden aldığım geri dönüşlerden dolayı yanmar. Ancak makina dairesinin büyüklüğünden dolayı en fazla Yanmarda 110 hp motor ile sınırlı kalmaktadır.
Ancak tekne gövdesisinin kayıcı V kalıp olduğundan dolayı biraz performansı olsun istiyorum. Yani seyir hızımın 10-11, tam yolda 15-16 deniz milinde olursa beni tatmin eder.

150-200 hp arasında motor ebatlarının 909 mm x 613 mm x 675 mm bu ölçülere yakın tavsiye edebileceğiniz orijinal marin dizel motor tavsiyeleriniz nelerdir? Tabi ses ve vibrasyonun az olduğu markalar ile ilgileniyorum

Bu arada bir arkadaşımız İtalyan  LVM marka bir motoru tavsiye etti bu motor hakkında bilgisi ve tecrübesi olan var mı?

Şimdiden geri dönüşleriniz için teşekkür ederim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

S. K.

Ynt: İÇTEN TAKMA DİZEL MOTOR TAVSİYESİ
« Yanıtla #1 : Kasım 28, 2022, 10:10:17 »
Nauta 6.80'de (kabaca specler benziyor. sizin tekne biraz daha uzun ve geniş ) deplasman bir tekne olduğu için Yanmar 80 hp yeterli oluyor. Hatta 57-60 hp bir dizelde iş görürmüş.

Ben sıfırdan bu tekneyi toplasam, daha ufak bir Yanmar'a bir Hybrid kiti taktırırdım. Deplasman teknede 1-2 saat elektrik ile yol almak keyifli oluyor.

Kayıcı bir gövde düşündüğünüzden yüksek devirli bir dizel motor 140hp bandında işinizi görecektir.

*

E. O.

« Yanıtla #2 : Kasım 28, 2022, 12:58:52 »
Nauta 6.80'de (kabaca specler benziyor. sizin tekne biraz daha uzun ve geniş ) deplasman bir tekne olduğu için Yanmar 80 hp yeterli oluyor. Hatta 57-60 hp bir dizelde iş görürmüş.

Ben sıfırdan bu tekneyi toplasam, daha ufak bir Yanmar'a bir Hybrid kiti taktırırdım. Deplasman teknede 1-2 saat elektrik ile yol almak keyifli oluyor.

Kayıcı bir gövde düşündüğünüzden yüksek devirli bir dizel motor 140hp bandında işinizi görecektir.
Serdar Kapatan, Ölçülere baktığınızda Nauta 6,80' e benzer gibi duruyor Ancak 80 hp kuvetsiz kalıyor. Yanmar 80 hp takılmış olan modelini test ettim. Tam 9,10 mil seyir hızı 6 milde kalıyor maalesef. Bu arada kabuk deplasman değil, Yarı deplasman.

*

S. K.

« Yanıtla #3 : Kasım 28, 2022, 13:07:05 »
Aslında en doğru hesabı yine tasarımı yapan şirket verebiliyor olmalı. Neticede Motor, şanzıman, redüksiyon, buna bağlı pervane hesapları oldukça detaylı yapılması gereken konular.

Çok fazla güç verebilen bir makinanın arzu edilen hızlara gövdeyi çıkarabileceği de garanti değil. En azından ekonomik bir biçimde bunu yapabilmesi hesapsız kitapsız mümkün değil.
*

g.

« Yanıtla #4 : Kasım 28, 2022, 16:31:16 »
Teknenizi plane e kaldırmak istiyorsanız yüksek devirli motorları tercih etmelisiniz 3000-3600 devir aralığında 200 hp motorlara bakmanız gerekiyor.
Bence bu konuyu tavsiye yerine kendiniz araştırarak çözmeniz daha faydalı olur.

Teknelerin plane geçmesi için gereken şaft gücünü bilirseniz, buna göre motor seçiminiz daha doğru olur.
Örneğin benim teknem 12 metre boyunda ve yaklaşık 12 ton ağırlığında plane e kalkması için 15 knot hız ve 445 kw şaft gücü istiyor.
Kayma öncesi 12.75 knot için 331 kw şaft gücüne ihtiyacı var.
Şaft gücünücü belirleyin, daha sonra her motorun hangi devirde ne kadar şaft gücü ürettiğini gösteren performans eğrileri vardır.
Bu eğrilere bakarak motorunuzu seçebilirsiniz.
Yüksek devirli motorların maksimum NM tork üretmesi için en az 2600-3200 devirlere ihtiyaç duyduğunu bu devirlerde de saatte değişken olmakla beraber 50-90 lt arasında yakıt tükettiğinide (Hp gücüne göre) göz önüne almanızda fayda var.
Tekneniz hayırlı olsun, şimdiden iyi seyirler.

*

E. O.

« Yanıtla #5 : Kasım 28, 2022, 16:55:44 »
Teknenizi plane e kaldırmak istiyorsanız yüksek devirli motorları tercih etmelisiniz 3000-3600 devir aralığında 200 hp motorlara bakmanız gerekiyor.
Bence bu konuyu tavsiye yerine kendiniz araştırarak çözmeniz daha faydalı olur.

Teknelerin plane geçmesi için gereken şaft gücünü bilirseniz, buna göre motor seçiminiz daha doğru olur.
Örneğin benim teknem 12 metre boyunda ve yaklaşık 12 ton ağırlığında plane e kalkması için 15 knot hız ve 445 kw şaft gücü istiyor.
Kayma öncesi 12.75 knot için 331 kw şaft gücüne ihtiyacı var.
Şaft gücünücü belirleyin, daha sonra her motorun hangi devirde ne kadar şaft gücü ürettiğini gösteren performans eğrileri vardır.
Bu eğrilere bakarak motorunuzu seçebilirsiniz.
Yüksek devirli motorların maksimum NM tork üretmesi için en az 2600-3200 devirlere ihtiyaç duyduğunu bu devirlerde de saatte değişken olmakla beraber 50-90 lt arasında yakıt tükettiğinide (Hp gücüne göre) göz önüne almanızda fayda var.
Tekneniz hayırlı olsun, şimdiden iyi seyirler.
Teşekkürler, Gökhan kaptan bu bilgiler çok faydalı oldu.
*

g.

« Yanıtla #6 : Kasım 28, 2022, 17:37:10 »
Son not olarak şunuda ileteyim.
Serdar kaptanın motor konusunda fikir alın dediği tekne üreticilerininde bu konulardan bir haberleri yok.
Ben tekneyi yaptırmaya karar verdiğimde motor pazarlamacası arkadaşlarla toplantılar yaptım.
Bana herkes dediki, abi bu tekneye 2 tane 300 lük makina yakışır.
Abi almışken 2 tane 400 lük al bak nasıl gideceksin
Kesin en az 2 tane olmalı bu tekneye, neden diye soruyorum. "Abi yakışır" diyorlar.
Yaw neye göre kime göre yakışır kardeşim.
Ben ne istiyorum ben ona bakarım.
Ben minimum yakıtla maksimum yol yapmak istiyorum.
Varsın yavaş gitsin, ağır süratte gitsin farzedeyimki ben bir gulet kaptayım.
Seyir sırasında çayımı içeyim, arkadan sırtımıda çekerim belki balıkta tutarım.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
benim gideceğim en uzak mesafe 20 mil varayım ben 3 saatte gideyim.
benim için hiç sorun yok.
Ben kendi istediğimi yaptım.
1 adet 135'lik 0 makina aldım iş bitti.
Tekne yapımcılarının motorlardan aldıkları kar payları var.
istiyorlarki en büyük makinayı alayım.
Bugün ben bu tekneye 350 hp makina koysam yapacağım hız yine 10 knot, bunuda bana zaten 100 hp yaptıracak geri kalan 250 hp yedek olarak duracak.
Motorun ağırlığı ne kadar 800 kg.
benim aldığım makina 353 kg
Ben neden teknemin arkasında boş yere 500 kg taşımak zorunda kalayım ki.
Bu gibi hesaplara girdiğinizde sizin için en iyisini kendiniz belirleyebilirsiniz.
Bugün malum siteye girin seamaster Cobra diye bir tekne var teknenin boyu yanlış hatırlamıyorsam 15 metreye yakın 4 metredende fazla eni var. Orijinal avrupa tekne motor gücü ne kadar Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
110 hp yanmar motor var.
Bu teknenin fabrika orijinal çıkışında üzerinde 80 hp yanmar var
Opsiyonlu seçim 110
İsterseniz 2x400 de takıyorlar ama orjinalinde 80 hp bu tekneyi rahatça götürebiliyorki adamlar 80 hp takmışlar.
Ancak siz günübirlik geziler yapacaksanız, hızlı gidip hızlı dönmek istiyorsanız o zaman tercihinizi tabiki hızlı ve büyük hp'li bir motordan yana kullanacaksınız.
Demek istediğim. " Ben ne istiyorum." diye insanın kendine sorması ve buna göre bir plan yaparak buna uygun ilerlemesi.
Kalın sağlıcakla