0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

O. S.

Ynt: Bir garip demir feneri problemi
« Yanıtla #15 : Mayıs 21, 2024, 10:51:43 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Tüm kaptanlarıma tecrübelerini paylaştığı için çok teşekkürler. Ben de yeni kablo çekmenin doğru olduğunu düşünüyorum. 20 metre marin kablo aldım, önce aşağıda deneyip çalıştığını görüp, eski kabloyu klavuz olarak kullanarak direğin içinden yukarı çekmeye çalışacağım.

Ama problem + - uçlarından birinde mi onu da merak ettim, bir çözüm olmayacak olsa da - veya + uçları başka hat ile alıp hangisinde problem olduğunu test edeceğim önce.

Bu arada, olurda bir sıkışmadan dolayı yeni kabloyu yukarı çekemezsem, halihazırda direğin içinden geçerek tepeye kadar giden ve artık hiç kullanmadığım TV anten kablosu var. Coaxial bu kablodan 12v geçirip demir feneri için kullansam bir sorun olur mu sizce?

Yeni kabloyu aşağıdan yukarı çekmek yerine yukarından aşağıya doğru çekmek daha kolay olacaktır. Kabloların birleştirilmesi sonrası kalınlık çok artabilir, araya ince, sağlam bir ip yada tel bağlayabilirsiniz.
1 metrelik ip yada telin 50 cm' sini mevcut kabloya, diğer 50 cm' sini de yeni kabloya sarıp bantlayabilirsiniz.

Coaxial anten kabloları kendi kullanım yerlerinde de en az 12V taşıyor (hatta yatay pol. 12V dikey pol. 18V), LED ampulün de LNB' den daha fazla akım çekmeyeceğni düşünürsek teorik olarak mümkün ancak, anten kablolarının kaplamaları çok daha dayanıksızdır. Çünkü asıl sinyali taşıyan kablo plastik içinde yer alan ortadaki tek bakır teldir. Dıştaki örgü ise sinyali dış etkenlerden koruyan Fuko kafesi. Yani yine teorik olarak kablonun en dıştaki kaplamasının dayanıklı olmasına gerek yok, çünkü kaplama sıyrılıp da örgü kablo başka bir yere temas ederse en fazla topraklanacaktır, bu da istenen bir durum zaten. (Not: açıkta canlı uç olmayacağını varsayıyorum)

El cümle, mevctut elektrik hattında bir problem olmuş ise anten kablosunda da benzer bir problem oluşmuştur yada oluşmak üzeredir. Mevcut anten kablosu ile demir fenerine enerji taşımak uzun süreli bir çözüm olmayacaktır.
*

M. A.

« Yanıtla #16 : Mayıs 25, 2024, 08:36:04 »
yeni alırken yanmaz mı marin mi kablo tercih ettiniz yada eskisi neydi bende aynı sorun olmuştu ama sorun ledlerdeydi

*

A. K.

« Yanıtla #17 : Mayıs 25, 2024, 15:17:02 »
Kesinlijle marin kablo alin ve bağlantilari da  makaron veya kendini sıkan bantla izole edin. Kablonun geçeceği direk içi tuzlu su vs hepsi var . Kirozyona açik