0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. T.

Sevgili korsanlar,

Bimini uzerine 4 adet 200w gunes panelini 2P2S olarak bagladik… iskele ve sancak birbirine paralel… bu cift diger cift e seri. ( bumba ya da yelken bi tarafa golge yaparsa diger taraf en az guc kaybiyla calissin diye ).

Simdi 3 + 3 seklinde, 6 adet e cikarmak istiyoruz. Golge olma durumunda guc kaybini en aza indirmek amaciyla… gene ayni sekilde mi yapsak?  2P3S mi oluyor ?

*** Baska nasil bir alternatif olabilir? ***

6 paneli de tek MPPT ye baglamayi dusunuyoruz. Paralel seri kombinasyonu amperaj ve voltaji cok yukari tasimayarak MPPT kapasitesini asmamaya yardimci oluyor.

Panellerin Voc: 23.9 Volt , Short Circuit Current: 10.74 Amper

2P3S de seklinde , MPPT ye…

21.5 A ( 2 panel paralel… 10.74 A + 10.74 A ve 23.9 V ) , bu 3 tane 2 li sistem de birbirine Seri… yani yaklasik 72 Volt gelecektir degil mi?

2x 10.74 - 3x 23.9V

Yaklasik olarak  21.5A ve 72V….

Bu durumda paneller ve mppt arasina kac amperlik sigorta koymak lazim? Surge vs. olur mu ?

Uzman goruslerinizi beklerim. Tesekkurler. 


*

    M. T.

MPPT 60 Amperlik, teknik degerleri su sekilde….  Yukarda tarif ettigim gibi bir baglanti da bu MPPT nin kapasitesi yeterli olur mu?

Input voltage olarak 140V a kadar ok diyor…  1200W paneller full gunes alirsa.. % 20-25 kayipla 60A den fazla guc getirecektir mi MPPT ye? Arada 8-10 metrelik 6 mm2 kablo var.

MPPT yanar mi?


Nominal system voltage
12V/24V/36V/48V Auto Recognition

Rated Battery Current
60A

Rated Load Current
20A

Max. capacitive load capacity
10000μF

Battery Voltage
9V - 70V

Max Solar Input Voltage
140 VDC

Max. power point voltage range
Battery voltage +2V to 120V

Max. Solar Input Power
800W/12V;1600W/24V;2400W/36V;3200W/48V

Self-Consumption
0.7W - 1.2W

Conversion efficiency
≤ 98%

MPPT tracking efficiency
> 99%

Temp. Compensation
-3mV/°C/2V (default)


*

    Ö. Ö.

2P2S yanlış olur. 2S2P olmalı.

Seri-Paralel bağlamada en dikkat edilecek şey farklı açılarla gökyüzüne bakan paralel grupları birbirine seri YAPMAMAKTIR.
TEORİ şöyle: Farklı güneşlenme koşullarına sahip gruplar SERİ değil PARALEL bağlanır.

Yani tente üstüne sancak ve iskele taraftaki ikişer panel birbiri ile SERİ, ve bu iki grup birbirine PARALEL olmalı.
Aksi olursa kayıplar yüksek olur.

Şöyle çizmeye çalıştım;
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

3+3 yaparsanız yine aynı şekilde 3'erli SERİ yapıp bunları birbirine PARALEL yapmalısınız.

4'lü için hesabınız şöyle (değerleri üste yuvarladım);

Seriler 2 x 24V = 48V/11A
Bunları paralel bağlayınca = 2x11A = 22A/48V

Buna göre 60A'lik çıkış kapasitesi ve 140V DC giriş voltajı olan MPPT regülatör gayet yeterli görünüyor.
(Ki bu hesaplar teorik sayıların üste yuvarlanması ile oldu. Gerçekte %20-30 civarı kayıp olacaktır..)

Eğer aynısından 3+3 yapacaksanız da şöyle oluyor;
Seriler: 3 x 24V = 72V/11A
Paraleller: 2 x 11A = 22A/72V

Yani yine MPPT regülatörünüz limitleri içinde oluyor.

Tamamını paralel yaparsanız 24V/66A eder ki bu artık MPPT regülatörün sınırları dışına çıkıyor. 3S+2P iyidir.

DC Sigorta 25 veya 32A yeterli.
Surge Protection eğer yatırım yaparsanız faydalı olur. Denizde şimşekli ortamlar karadan daha çok oluyor.
« Son Düzenleme: Aralık 23, 2023, 11:44:39 Gönderen: Özgür Ökten »


*

    M. A.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



DC Sigorta 25 veya 32A yeterli.
Surge Protection eğer yatırım yaparsanız faydalı olur. Denizde şimşekli ortamlar karadan daha çok oluyor.

  Aklıma gelmeyen konulardan birisi oldu bu şimdi , yıldırımdan nasıl korunuruz  ??

Surge Protection ; bunun için önereceğiniz bir marka model veya - ''şunu al tak'' dediğiniz donanım için bir öneri- link var mı hocam ? 


*

    Ö. Ö.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



DC Sigorta 25 veya 32A yeterli.
Surge Protection eğer yatırım yaparsanız faydalı olur. Denizde şimşekli ortamlar karadan daha çok oluyor.

  Aklıma gelmeyen konulardan birisi oldu bu şimdi , yıldırımdan nasıl korunuruz  ??

Surge Protection ; bunun için önereceğiniz bir marka model veya - ''şunu al tak'' dediğiniz donanım için bir öneri- link var mı hocam ? 
İlk sorunun cevabı zor.

Yıldırım ne yazık ki insanoğlunun kontrol edemediği bir doğa olayı, kesin olarak korunmak zor ama ihtimalleri azaltan şeyler var.

Paratoner gibi yıldırımı belirlenmiş bir noktaya çekmek tekne için doğru bir yöntem değil, bunun yerine yıldırım dağıtıcı/engelleyici (lightning dissipator) denilen aletler var.

Surge protector olarak marka model bilmem ama solar malzemeler artık çoğaldı, bu tip malzeme satan tüm elektrikçilerden bulunabilir.

*

    M. T.

Ozgur kaptan, bu sekilde deneyecegim.

Ben oncesinde,  seri sonra paralel kombinasyon denemistim ama sanirim sancak / iskeleyi seri yaptim.. sonra onlari paralel. Bimini bayagi  buyuk uzanip yetismek de de zorlanmistik baglantilari yaparken. Ek kablo filan ayarlamam gerekicek sprayhood un onune dogru getirebilmem icin baglanti noktalarini.

2 panel den ( 400w ) 20-22 A almistim.. full gunes varken. 4 e cikinca sanirim 30 A aldim tekne de bi 10-12 A akim cekerken.. demekki 40-42 amper uretmis paneller.

Problem bumba nin golgesi ve yelkenleri acinca basliyor. Seyre genelde en erken 11-12 gibi ciktigimiz ve 3-4 pm gibi de demirledigimiz icin sabah ve aksam gunesinden maksimum faydalanmayi deneyecegim. Aksam gunes batisinda 95-100 % girince sabah akuler 65-70 % e dusuyordu. 4x 95 A AGM var. Bu sene ilave elektrik tuketecek bir iki sey daha olabilir. Ertesi gun bosalan 120-150 A i geri koymam gerekecek. Buzdolaplari da hic durmayip 10-12A cektigi icin.. 240-270A uretmem gerekiyor.

1200w’in fazlasiyla yeterli olacagini dusunuyorum. Elimizde su an 5x200w panel var, 1 tane daha alacagiz. Olmadi 5’li bir kombin yapacagim. 5 paneli nasil baglasak? 3 seri , 2 seri…. Bunlar birbirine paralel?




« Son Düzenleme: Aralık 24, 2023, 08:02:50 Gönderen: Meriç Taşer »
*

    M. E.

Güneş panellerinden enerji üretmek ve bu enerjiyi regülatör üzerinden akülere uygun rejimlerde aktarmak konusunda bir detay daha var (maalesef). Paralel bağlantılarla amper değeri yükselirken genellikle regülatörün limitleri içinde kalıp kalınmadığına bakılıyor. Ancak panellerden regülatöre olan kablo uzunluğu 15 ve üstü metreleri bulduğunda, bu uzunlukta (ki akım uzunluğu olarak iki katını alınca) voltaj düşüşü ihmal ediliyor. Panellerde 6mm2 kablo kullanıldığında ki örneğin Victron MPPT regülatörlere daha kalın kablo girmez, yük arttıkça ciddi voltaj düşüşü oluyor. %3 voltaj düşüşüne göre kablo kesit seçiminde çok da özgür olamadığımıza göre eğer paralel bağlantı yukarıda yazılan geçerli sebeplerle kaçınılmaz ise seri bağlanan panelleri ayrı regülatörler ile kullanmanın daha doğru olacağını düşünüyorum.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    Ö. Ö.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
1200w’in fazlasiyla yeterli olacagini dusunuyorum. Elimizde su an 5x200w panel var, 1 tane daha alacagiz. Olmadi 5’li bir kombin yapacagim. 5 paneli nasil baglasak? 3 seri , 2 seri…. Bunlar birbirine paralel?
5 panel olursa farklı voltajları paralelleyemeyeceğiniz için iş tamamen seriye dönmesi gerekir, 5 x 24V = 120V regülatörünüzün sınırlarında kalsa da farklı açılarla güneş alan veya gölge gören panellerin hepsi seri bağlandığında çok ciddi bir performans düşüşü olur. (Zincirin en zayıf halkası kuralı)

Bu açıdan sizin durumuzda eşit sayıda (2S veya 3S) iki seri grubu birbirine paralellemeniz en iyisi.
Elbette seri grupların kendi üstüne düşen gölgenin o seriyi neredeyse tamamen devreden çıkaracağını unutmamak lazım.
İdeal şartlarda yazın 6 x 200W panel ile günde yaklaşık 400Ah hasatınız olur. Kışın da 200-220Ah civarı mümkün.

ve Murat hocamın uyarısı da önemli,
Paralel bağlantı gölge, farklı güneş açısı vb gibi konularda fayda sağlasa da voltajı sabit tutup akımı arttırdığı için kablo kayıplarını önemli ölçüde arttırma riski var, bunun için akım yükseliyorsa kablo kesit ve mesafelerini ona göre ayarlamak lazım.

ve yine 5 panel için Murat hocamın önerdiği her iki seri grup (2S + 3S) için ayrı regülatör kullanımı da oldukça mantıklı bir çözüm.
« Son Düzenleme: Aralık 24, 2023, 15:33:08 Gönderen: Özgür Ökten »
*

    M. T.

Elimizde 2 adet 60A MPPT var ama bunlari 2 farkli aku grubuna bagladim. Teknede 4x 95 AH AGM servis akulerine ilave 2x200AH de Lithium grup var. Lithiumlar mutfak aletleri ve fan calistiriyor. Sabah espresso yapar, ekmek kizartir. Bazi aksamlar Air Fryer da yemek yapar vs. Bulasik makinesini de 1-2 kere calistirdik, mikrodalga yi da calistirmayi denicez priz baglantisini bulunca.

Lithiumlar full sarj dayken 7-10 gun arasi gidiyor, air fryer kullanimina bagli olarak. Onlarin baska sarj imkani olmadigi icin gunes panellerini haftada 1 ya da 2 kere full olarak lithiumlara baglamam gerekiyor. O yuzden sprayhood uzerinde kablolari degistirmemiz icap etmekte.

2 MPPT yi de ayni aku grubuna baglayadabiliriz ama bu sefer lithiumlara baglamak zor olacak, su anki senaryo da mppt lerin yerleri de farkli… aku gruplarina yakin.

Bir tane daha mppt alabilirim tabiki ama boyle ayri gruplarda kullanmak kolay geldi. Gunes enerjisini farkli aku grubuna vermek icin sprayhood un orda kablolari degistirmek yetti.

Gecen yaz bu 5 panel, 4+1 olarak… 4 tanesi bimini uzerine, 1 tanesi on tarafta, direk onunde enlemsine, hatchlerin arkasinda seklinde takildilar. Bu tek paneli surekli lithiumlara vermis olsak da cok bi fayda alamadik. Uzun gecislerde bot u da on tarafa aldigimiz icin panel islevsiz kaldi.

O acidan 6 ya cikarip… yukarda yazdigim gibi sabah erken saatlerde ve ogleden sonra gunes batana kadar alabildigimiz kadar enerjiyi almak istiyorum. Sanirim 1 panel daha alip 6 ya cikarmak en mantiklisi… 4 panel , 800w bile az geldi servis akulerine.

Masallah bu yeni tip cekmece tipi buzdolaplari cok enerji tuketiyor. Tezgah ustu diger dolapla beraber 10-12 amperden asagi cekmiyorlar ve 24 saatin sanki 22 saati calisiyorlar.

Nerde o eski buzdolaplari.. 12 saat calis.. 12 saat dur.
*

    M. T.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
1200w’in fazlasiyla yeterli olacagini dusunuyorum. Elimizde su an 5x200w panel var, 1 tane daha alacagiz. Olmadi 5’li bir kombin yapacagim. 5 paneli nasil baglasak? 3 seri , 2 seri…. Bunlar birbirine paralel?
5 panel olursa farklı voltajları paralelleyemeyeceğiniz için iş tamamen seriye dönmesi gerekir, 5 x 24V = 120V regülatörünüzün sınırlarında kalsa da farklı açılarla güneş alan veya gölge gören panellerin hepsi seri bağlandığında çok ciddi bir performans düşüşü olur. (Zincirin en zayıf halkası kuralı)

Bu açıdan sizin durumuzda eşit sayıda (2S veya 3S) iki seri grubu birbirine paralellemeniz en iyisi.
Elbette seri grupların kendi üstüne düşen gölgenin o seriyi neredeyse tamamen devreden çıkaracağını unutmamak lazım.
İdeal şartlarda yazın 6 x 200W panel ile günde yaklaşık 400Ah hasatınız olur. Kışın da 200-220Ah civarı mümkün.

ve Murat hocamın uyarısı da önemli,
Paralel bağlantı gölge, farklı güneş açısı vb gibi konularda fayda sağlasa da voltajı sabit tutup akımı arttırdığı için kablo kayıplarını önemli ölçüde arttırma riski var, bunun için akım yükseliyorsa kablo kesit ve mesafelerini ona göre ayarlamak lazım.

ve yine 5 panel için Murat hocamın önerdiği her iki seri grup (2S + 3S) için ayrı regülatör kullanımı da oldukça mantıklı bir çözüm.

5 panelin 5 ini de paralel yapsam ? 24V , 55A girecek MPPT lere…

Olmaz mi?

Gerci MPPT nin speclerde max solar power olarak 12V 800W demis… ama biz 24V mu getiriyoruz? Panellerin Voltaji 24.

Max. Solar Input Power
800W/12V;1600W/24V;2400W/36V;3200W/48V
« Son Düzenleme: Aralık 24, 2023, 20:31:38 Gönderen: Meriç Taşer »
*

    Ö. Ö.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
...ve 24 saatin sanki 22 saati calisiyorlar.
Nerde o eski buzdolaplari.. 12 saat calis.. 12 saat dur.
Burada bir var gibi.
Bavaria yeni modellerindeki çekmeceli dolap+deepfreeze'leri uzun süre kullandım, tamir-bakımını yaptım.
Normal kullanımda yazın 10-12h çalışırlar. Çok kalabalık gruplar ve sıcaklarda 14-15h'lere çıkar, ama daha yükseğini hiç görmedim.

Bir enerji ölçer veya hafızalı termostat gibi birşey ile çalışma-durma aralıklarını ölçeniz iyi olur.
Dolap tamircilerinde 24 saat hafızalı tersmotatlar var, tüm çalışma rejimini çıkartıyor.


Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
5 panelin 5 ini de paralel yapsam ? 24V , 55A girecek MPPT lere…
Olmaz mi?
Olmaz mı, olur elbet, ama 55A'i taşıyacak kablonun çok daha kalın ve mesafenin kısa olması lazım, yoksa çok kayıp olur.
Bu konfigürasyonlarda voltajı yükseltip akımı düşürmek kablo-bağlantı-ek vb. kayıplarını azaltır, aksi arttırır.

Tamamı paralel gruplarda gölge-kirlilik-açı gibi sorunların etkisi en az olur, ama yüksek akım sebepli kayıplar (ve kalın kablo maliyeti) nedeniyle pek tercih edilmez.