0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    Ö. Ö.

Ynt: Akü İzolatörü Seçimi
« Yanıtla #60 : Şubat 22, 2023, 19:11:37 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu ise ek enerji yani elektrik demektir. ...
Akü kapasitelerinin ve şarj imkanlarının yüksek olduğu ve soğutma için gereken elektrik enerjisinin azaltılması nedeni ile sanırım aşırı kullanılmayan bir dolapta bu kayıplar ihmal edilebilir.
Tecrübe ve hesaplarıma göre üstten kapaklı ile önden kapaklı buzdolabı enerji sarfiyat farkı ~%20 civarıdır.
Yani yukarıdaki sarfiyat bilgisi (5A/60W) verilen dolap için günlük ~15Ah gibi bir fazla tüketimden bahsedebiliriz.


*

    A. K.

Ynt: Akü İzolatörü Seçimi
« Yanıtla #61 : Şubat 23, 2023, 10:40:52 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Önden kapaklı dolaplardan her açıldığında soğuk hava akar ve bu akan hava yerine ortam havası gelir, bu havanın tekrar soğutulması gerekir. Bu ise ek enerji yani elektrik demektir. Unutulmaması gereken, havanın ısınma ısısının düşük olmasıdır, yani diğer malzemelere göre çok az bir enerji ile kolayca soğutulabilir. Akü kapasitelerinin ve şarj imkanlarının yüksek olduğu ve soğutma için gereken elektrik enerjisinin azaltılması nedeni ile sanırım aşırı kullanılmayan bir dolapta bu kayıplar ihmal edilebilir. Önlem alabileceğimiz şeyler, dolap içindeki hava miktarını azaltmak yani dolabı mümkün olduğu kadar dolu tutmak, dolaba koyduğumuz gıdaları varsa kapalı çekmecelerde tutmak, yoksa kapaklı kaplarda muhafaza etmek olabilir. Örneğin dolap içinde dolap ölçülerine göre doldurabilecek dikdörtgen kaplar hava kaçmasın azaltır. Gerekirse gıdalar soğutulduktan sonra bu kapların içine koyulabilir.

Bir çok denemeden sonra önden açılan dolabı sürekli malzemeleri kapaklı cam kutulara doldurup dolu tutmaya karar verdik .
Biz , seneler önce  boş dolap ve dolu dolap farkını denedik , gerçi dakikaları hatırlamıyorum ama  full amper  çekme zamanı 2 misli civarı oluyor. 
Dolu dolaptaki malzemeleri tam soğutmak diyelim 1 saat sürüyor ama aç kapa yaptıktan sonraki Ampermetreyle ölçerseniz çeken akım az oluyor.
Boş dolapta suyu alıp bardağa koyup kapıyı kapattıktan sonra ampermetre uzun zaman en az 8- 10-12 dak yüksek amper çekiyor ama aynı işlemi malzemelerin  kapaklı cam kaselerle dizilmiş oldugu dolu dolapta yaparsak yüksek amper en fazla  5+ dakika çekiyor.
« Son Düzenleme: Şubat 23, 2023, 10:43:17 Gönderen: Atilla Kaplan »


*

    Ö. Ö.

Ynt: Akü İzolatörü Seçimi
« Yanıtla #62 : Şubat 23, 2023, 12:50:15 »
Aşağıda örnek standart bir ev buzdolabının çalışma (güç-zaman) grafiği görünüyor.

Dolap ilk açıldığında termostatı ile ayarlanmış sıcaklık derecesine ulaşana kadar hiç durmadan tam güçte çalışır (bu grafikte bu ilk kısım yok),
sonra ayarlanmış sıcaklığa gelince durup beklemeye başlar (neredeyse hiç enerji çekmez), dolabın içindeki ısı kaybının oranına göre bir süre sonra termostat ile ayarlanmış sıcaklığın üstüne çıktığında yine tam güçte çalışmaya başlar, ama bu sefer ayarlı sıcaklığa ulaşması daha kısa sürer ve yine durur. Bu döngü sürekli devam eder. Çalışma ve bekleme süreleri dış ortam sıcaklığı ve sizin dolabı açıp kapama sayınıza, içine koyduğunuz şeylerin sıcaklığına göre değişir.

Normal-ideal dolaplarda çalışma süresi ile bekleme süresi biribirine yakın veya eşittir. (24 saat içinde toplam 12 saat çalışır, 12 saat beklemede kalır gibi)
Çok iyi kalite, sıcak iklim üretilmiş, yüksek verimliliğe sahip dolaplarda ise bekleme süresi çalışma süresinden daha yüksektir. (24 saat içinde 9-10 saat çalışır, 14-15 saat beklemede kalır gibi)
Tersinde, yani kötü kalite, düşük verimli veya soğuk iklim için üretilmiş ama sıcakta kullanılan dolaplarda ise çalışma süresi bekleme süresinden fazla olur. (24 saat içinde 14-15 saat çalışır, 9-10 saat beklemede kalır gibi.)

İstisna olarak bazen içine fazla sıcak birşey koyduğunuzda veya nofrost dolapların iç arka bölümünde buzlanma olduğunda dolaplar daha yüksek güçte veya daha uzun sür çalışabilir. (Grafikteki ani yükseklikler gibi.)

Bir de daha gelişmiş, inverter teknolojisine sahip (motoru dur kalk yapmayan, duruma göre hızını ayarlayan) dolaplar ise dur-kalk verimsizliği yaşamadığı, termostat ile ayarlanan sıcaklık derecesine daha yakın ve dengeli çalışabildikleri için biraz daha verimlidir.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    S. D.

Ynt: Akü İzolatörü Seçimi
« Yanıtla #63 : Şubat 23, 2023, 17:36:02 »
Dolaptaki gidayi poset vb ambalajda degil cam veya tercihen plastik saklama kabinda tutmak, dolap ici soguk hava sirkulasyonunu artiriyor ve kap icinde kapali kalan sogumus havanin da disari kacmasini engelliyor.

Buzlugun altina yakin bir yerde dolabin arka duvarina bir fan minte ederek sogutma etkinligini daha da artirabilirsiniz.