Aşağıda örnek standart bir ev buzdolabının çalışma
(güç-zaman) grafiği görünüyor.
Dolap ilk açıldığında termostatı ile ayarlanmış sıcaklık derecesine ulaşana kadar hiç durmadan tam güçte çalışır
(bu grafikte bu ilk kısım yok),sonra ayarlanmış sıcaklığa gelince durup beklemeye başlar (
neredeyse hiç enerji çekmez), dolabın içindeki ısı kaybının oranına göre bir süre sonra termostat ile ayarlanmış sıcaklığın üstüne çıktığında yine tam güçte çalışmaya başlar, ama bu sefer ayarlı sıcaklığa ulaşması daha kısa sürer ve yine durur. Bu döngü sürekli devam eder. Çalışma ve bekleme süreleri dış ortam sıcaklığı ve sizin dolabı açıp kapama sayınıza, içine koyduğunuz şeylerin sıcaklığına göre değişir.
Normal-ideal dolaplarda çalışma süresi ile bekleme süresi biribirine yakın veya eşittir.
(24 saat içinde toplam 12 saat çalışır, 12 saat beklemede kalır gibi)Çok iyi kalite, sıcak iklim üretilmiş, yüksek verimliliğe sahip dolaplarda ise bekleme süresi çalışma süresinden daha yüksektir.
(24 saat içinde 9-10 saat çalışır, 14-15 saat beklemede kalır gibi)Tersinde, yani kötü kalite, düşük verimli veya soğuk iklim için üretilmiş ama sıcakta kullanılan dolaplarda ise çalışma süresi bekleme süresinden fazla olur. (
24 saat içinde 14-15 saat çalışır, 9-10 saat beklemede kalır gibi.)İstisna olarak bazen içine fazla sıcak birşey koyduğunuzda veya nofrost dolapların iç arka bölümünde buzlanma olduğunda dolaplar daha yüksek güçte veya daha uzun sür çalışabilir. (
Grafikteki ani yükseklikler gibi.)Bir de daha gelişmiş, inverter teknolojisine sahip (
motoru dur kalk yapmayan, duruma göre hızını ayarlayan) dolaplar ise dur-kalk verimsizliği yaşamadığı, termostat ile ayarlanan sıcaklık derecesine daha yakın ve dengeli çalışabildikleri için biraz daha verimlidir.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş Yap