0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    M. A. Z.

Solo Seyirde Zor Anlar
« : Kasım 02, 2022, 22:45:36 »
Yaklaşık iki hafta önce gerçekleşmiş bu olayda yaşananları düşününce, ben ne yapardım sorusu geliyor aklıma.


*

    E. S.

Ynt: Solo Seyirde Zor Anlar
« Yanıtla #1 : Kasım 03, 2022, 12:35:51 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Yaklaşık iki hafta önce gerçekleşmiş bu olayda yaşananları düşününce, ben ne yapardım sorusu geliyor aklıma.

O anı, o psikolojiyi yaşamadan klavye başında şöyle yapsaydı böyle yapsaydı demek çok kolay ancak ilk olarak açık deniz seyirleri yapan dünya seyahatinde olan bir teknede yedek yelken olmamasını anlayamadım.
Yedek yelken olmadığını varsayarak yırtılan cenova yerine ana yelkenden basit bir cenova, flok tarzı bir ön yelken yapılamaz mıydı, video da gördüğüm kadarı ile teknede gönder de var. Bu şartlar altında yavaş da olsa tekneyi güvenli sulara götürebilecek pek çok alternatif bulunması mümkün gibi geliyor. Direğini kaybetmesine rağmen derme çatma bumbadan veya gönderden bir direk uydurarak seyahatini devam ettiren kişilerin hikayelerini biliyoruz. Kim Johansen havuzluktan çıkmadan çözüm bulmaya uğraşmış sanırım.

Bir diğer sebep şu olabilir; Olayın Somali açıklarında gerçekleştiğini ve teknenin Somali'ye doğru sürüklendiğinden bahsediyor. Bu kıyıların pek tekin olmadığı, pek çok korsanlık olayının yaşadığını da bilinen bir gerçek, sadece bu durum bile tekneyi bırakmaya itmiş olabilir.



*

    M. A. Z.

Ynt: Solo Seyirde Zor Anlar
« Yanıtla #2 : Kasım 03, 2022, 21:49:35 »
Efe Korsanım bende sizin gibi düşünüyorum. Tekneyi terk etmeden önce yapılabilecek  onu yürütmek için gereken gücü üretebilecek alternatif imkanlar yaratılabilirdi. Bu biraz psikolojik bir durum sanırım. Bazen insanlar büyük bir mental çöküş yaşayıp, herşeyden vazgeçebilecek duruma gelebiliyor. Mücadele etmek ve imkansızı başarmak herkes için mümkün olmayabiliyor. Solo yelken her zaman bir risk ama eğer böyle bir risk alınmışsa bilgi ve beceri yönünden donanımlı olmak, yaşanabilecek en kötü senaryoyu görüp tedbir almak gerek. Önemli belgeler ve teçhizatların olduğu çantaları omuzuna asarak tahliye olmayı beklemek bile ne  kadar hazırlıksız olduğunu gösteriyor. Biraz daha soğukkanlı olsa teknesini kurtarması mümkünmüş gibi geliyor. Tabi o an insan nasıl bir korku ve panik içinde oluyor yaşayan bilir.


*

    A. K.

Ynt: Solo Seyirde Zor Anlar
« Yanıtla #3 : Kasım 03, 2022, 23:40:37 »
Solo seyir en riskli ve en zor seyir, hele altı-sekiz havada okyanusta felaket. Çok Çok tecrübe, hazırlık, psikolojik  dayanıklılık ve konsantrasyon ister.  Bence o işi profesyonellere bırakalım


*

    B. M.

Ynt: Solo Seyirde Zor Anlar
« Yanıtla #4 : Aralık 18, 2022, 00:19:28 »
Kararları bizler vermekteyiz içinde olduğu psikoloji, kişisel kaygılar ve daha birçok şey. Aynı şey ultra sürüş yapan bisikletcilerde de görülmektedir. Kendini riskte hissettiğinde günde 300 km üstü  sürüş yapan bisikletçi 1 m dahi gitmek istemiyor.