0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    I. C.

22 metre ahşap tur teknemin bir kaç postasında (lamine) çürük var, 60 cm civarı bir bölgesinde (güvertede yağmur sularını sızması sebebiyle).

 Bu eğrileri kendim nasıl tamir edebilirim? Adım adım anlatabilir mi bilen biri?

Yabancı fb gruplarında sorduğumda; çürük bölgeyi çıkartıp, yerinde lamine yapabileceğimi ya da şablon çıkararak laminasyonla eğrileri hazırlayıp, sonrasında yerine scarf joint kullanarak ekleyebileceğimi yazmışlar.

İlk lamine parçasını dış kaplamalara (planking) nasıl tutturacağım? Sonrasında üstüne tutkalla yapıştırdım parçaları nasıl işkence ile tutturacağım, oraya işkence girmez?


*

    G. Ö.

Ynt: Posta/Eğri değişimi ya da bölgesel tamiri nasıl yapılır?
« Yanıtla #1 : Şubat 03, 2023, 01:27:12 »
Merhaba,

Foto koysaydınız iyi olurdu. Anladığıma göre cevaplıyorum.

Boyu iyi tayin edilmiş paslanmaz vidalarla çalışabilirsiniz. Kurumadan sonra vidaları sökebilir ve vida deliklerini epoksi vs. ile doldurabilirsiniz. Sökmeden yapılan çalışmaları da gördüm. Kat kat yerinde çalışmanız daha sağlıklı olabilir.

Scarf açmak iyi olur.  Eğer yapamazsanız, yer de çalışmaya müsaitse, lamine işlemi bittikten sonra birleşim yerini örtecek iki parçayı da tutacak şekilde son bir lamine işlemi yapabilirsiniz. Bu ekstra kat, yer müsaitliğine göre iki parçaya da ne kadar binerse o kadar iyi olur. O da birkaç kat lamine olabilir. Kontrplaktan bile yapabilirsiniz. Postaları lamine marin kontrplak olan projeler bile var. İyi kontrplak, iyi laminasyon malzemesi ve işçilik önemli. Scarf bölgesine laminasyon bittikten sora elyaf epoksi uygulaması da sağlam olur. Malzeme ve işçilik her zaman önemli.

İşlem bitince bu yeni parçayı korumak için emprenye özellikli bir malzeme veya epoksi sürebilirsiniz.
Çürüyen bölgeyi iyi temizlemeye de dikkat etmelisiniz.

Kolay gelsin. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Şubat 03, 2023, 01:37:24 Gönderen: Gülümser Özharar »


*

    A. Ç.

Ynt: Posta/Eğri değişimi ya da bölgesel tamiri nasıl yapılır?
« Yanıtla #2 : Şubat 03, 2023, 06:32:36 »
Onarımın boyutuna bağlı olarak eğriyi tamamen değiştirmek veya yedek yapmak gerekir. Tamamen değişecekse, bir kartonla mevcut eğrinin kalıbını çıkaracaksınız, kalınlığı kadar ahşabı lamine ederek hazırlayacaksınız. Örneğin 2,5 cm ise 8 mm üç kat su kontrası veya tahta kullanacaksınız. Eski eğriyi sökeceksiniz, bu işlem oldukça zorlayıcı olabilir. Yeni eğriyi yerine oturtup kaplamaları eğriye çivileyeceksiniz, ızEğer eğriler yapıştırma ise önce yapıştırıp yerinde durması için çivileyebilirsiniz. Yapıştırmada çivileri daha sonra sökebilirsiniz. Galvaniz çivi yerine bakır perçin kullanabilirsiniz. Bu taktirde sökmeniz gerekmez ve perçinlerseniz yapıştırmaya da ihtiyaç olmayabilir. Yedekleme ise çürüyen ahşabın boyutunu en az iki kaplama geçecek boyda eğri parçası hazırlamakla başlar. Yine kalıp alıp eğri parçası yapacaksınız ve mevcut eğriyi sökmeden yanına bu parçayı işkence ile sıkıp yapıştıracaksınız veya çivileyeceksiniz. Ahşap yüzeyleri yapıştıracaksanız,  boyadan arındırmanız gerekir.  Eğri parçası hem eski eğriye hem kaplamalara yapıştırılacak veya çivilenecek. Yine bakır perçin öneririm. Bakır perçin aslında bakır çividir. Yarı çapı kadar, bir delik delip çakarsınız, ahşabın diğer tarafından çıkan ucuna bakır pul takar, fazlasını keserek ucunu çekiçle şişirirsiniz. Galvaniz çividen ve paslanmaz çelikten uzun vadece çok daha sağlamdır.


*

    R. E.

Ynt: Posta/Eğri değişimi ya da bölgesel tamiri nasıl yapılır?
« Yanıtla #3 : Şubat 03, 2023, 10:23:35 »

Rest teknesinin sahibi Emrah Eriş korsana bir şekilde ulaşın. O epey uğraştı geçen yıl ve Rest kuğu gibi oldu. Elbette profesyonel destek aldı. Diğer türlüsü çok zor.