0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    V. K. .

Folkboat Telli
« : Ağustos 06, 2023, 14:44:55 »
Kaptanlarim, insanın, çocukluğunda oluşan yaşam motifi, yaş ilerleyip, hayat mücadelesi onu farklı yerlere götürsede, zaman hep o motife dönmeye meyillidir. Hangimizin çocukluğunda burnumuza, gözümüze iyot kaçmadan, deniz ile irtibatımız olmadan bu tekne işine sevdalandık. Benimkisi de böyle başladı; çocukluğum Karamürsel kasabasında ve deniz kenarında geçti. Babamın bir kancık/ayna kıç 7 mt ahşap sandalı vardı. O zamanlar babam işten arta kalan zamanda bizi alıp gezdirirken kendisi kıçüstünde rakısını yudumlardı. Bendeki anılarda hep bu kare var. Ben ise üniversite sebebiyle 17 yaşımda oradan ayrılıp İstanbul 'a geldikten sonra, okuldu, işdi, evlilikti, çocuktu derken 40 li yaşlara çoktan gelmiştim, fakat içimde hep bir boşluk, neye karşı olduğunu bilmediğim bir eksik kalanı tamamlama arzusu vardı. Bu da beni mutsuz ediyordu, hayatım herseyiyle yolunda gidiyordu fakat bu his... neyse bir gün eşim bana doğumgünü hediyesi olarak 4 saatliğine kaptanlı bir yelkenli tekne kiralamış, gerçekten sürpriz olmuştu ve ben o anlarda kendimden eksik parçayı bulduğumu farkettim. Çok mutlu olmuştum o 4 saatte. Sonrasında bir fiberglas yelkenli tekne aldım. Artık denizlerdeki ve babam gibi kıçında rakımı yudumluyorum ama hala bir eksik vardı. Teknem harika, denizci çok seviyorum fakat "madde" ruhu yok, hep denizlerde karsilastigim ahşap teknelere bakarken buluyorum kendimi. Bir seyir güzergahında Yunanistan' in Leros adasında alargada Fransiz bayrakli küçük bir ahsap tekne gördüm. Yaşlı bir çift vardı ve tekne çooook şirindi. Bu küçük tekneye bu iki kişi nasıl sığıyor diye düşündüğümü hatırlıyorum. Ben o tekneyi unutamadım. Başladım araştırmaya. Sonunda folkboat ile karşılaştım, Leros adasinda hayranlikla izlediğim tekne oydu "folkboat".


*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #1 : Ağustos 06, 2023, 14:59:44 »
Bu araştırmalarımda bir de hikayesine eriştim ki, o daha da muhteşem kılmıştı. Sonunda başladım böyle bir tekneye nasıl sahip olabilirim diye araştırmaya. Önce bir usta! (Ayhan Şahin) ile tanıştım ve bu tekneyi yapmak onunda hayali olduğundan bahsetti, elinde yıllardır bu proje için sakladığı ahsaplari olduğundan falan (yalan), dolandırıldım. 1.5 yıl sonra ben bunu yapamıyorum dedi ve davalığız hala. Böylece hem para hem de zaman kaybettim. Bu arada Türkiye' de o güne kadar 6 adet folkboat yapılmış olduğunu fakat en orjinal ölçülere sahip olan 1988 yapımı "TELLI" ismiyle bir folkboat olduğunu, onun da uzun bir süredir kayıp olduğunu izinin kaydedildiğini öğrendim. Ben ise diğer folkboat sahiplerinin birçoğuyla da (Sebeb, Nefes, Mylife vb..) görüştüm. Ama hiçbir folkboat beni heyecanlandirmadi. Bu süreçte yurtdisina yonlendim, oradaki folkboatlardan bir tane nasıl alabilirim diye.


*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #2 : Ağustos 06, 2023, 15:17:47 »
Pandemi öncesi, sahibinden sitesinde bir ilan vardı, Çandarli Limanda satılık bir folkboat. Atlayıp bakmaya gittim, sahibi Erol bey isimli bir beyefendi idi, telefonda görüştük ve ben üstünkörü dışarıdan tekneye baktım. İsmi Da-Da idi, iyi durumda değildi ve çok masrafı var gibi duruyordu, ben bu tekneyi almadan döndüm. Fakat bir süre sonra pandemi sürecine girdik. Aklımdan bu tekneyi atamamaya başladım. Pandemi öncesi folkboat arayislarimin olduğu surecte LinkedIn  üzerinden tanışıp (hala dostluğumuz suruyor) ayni heyecani tasidigimiz E.E. Beni pandemide (sokağa çıkma yasakları varken) arayip "Çandarli da bir folkboat bulduğunu ve almaya niyetlendigini, sonrasinda da pandemiden dolayı vazgeçtiğini" benim ile paylaşıp bu folkboat ile benim ilgilenebilecegimi soyledi. Ben o folkboatu biliyordum, istiyordum ama evden (İstanbul) cikamiyordum.


*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #3 : Ağustos 06, 2023, 15:26:59 »
Pandemi sonrası ben Istanbul' dan kaçarcasina fiberglas teknem ile Göcek koylarina gidip yazı orada geçirdim. 2020 sonunda tekrar Çandarli ' ya giderek DaDa isimli folkboatun satılıp sarılmadığın görmek istedim. Oradaydı fakat artık adı Uraz olmuştu. Liman görevlisine sordum DaDa nin satıldığını ve yeni alan sahibininde adını Uraz olarak değiştirdiğini söyledi. Satar mı? Diye sordum, "satmaz yeni aldı" dedi. Fakat artık folkboatun ana yelken direğide yoktu ve dahada kötü durumdaydı. İçim parçalandı.


*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #4 : Ağustos 06, 2023, 15:31:09 »
Liman gorevlisinden yeni sahibinin irtibat bilgilerini istedim, vermedi. Sonunda ısmarlarım dayanamadı. Aradım F.Ş. beyefendiyi , ama açmadı. Buruk bir şekilde fakat gönlüm ve aklım orada kalarak ayrıldım. Çok masrafı vardı, folkboat ustası nerede bulacaktım (dolandirilma hikayemi hatirlayin), maliyetler ne olabilirdi....... 

*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #5 : Ağustos 06, 2023, 15:32:27 »
Uraz in yeni sahibi F.Ş. beyefendi beni aradı. Yalvardım bana satması için. Sattı.
*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #6 : Ağustos 06, 2023, 15:45:39 »
Asıl hikaye bundan sonra başlıyor. Artık bir folkboutum var fakat benden nekadar çıkacağı belirsiz bir butcem, bir ustam, götüreceğim bir yerim yok.

Turkiye' deki folkboatlari takip ettiğim için Dr. Ahmet İhsan Mutlu beyefendinin ürettiği My Life isimli folkboatu satinalan M.S. beyefendiyi arayarak, "bana önerebileceğini ve kendi satınaldığı folkboatun bakımını yaptırdığı ustayı önerip öneremeyecegini" sordum. Kendisi büyük bir yardımseverlikle bu bilgileri benimle paylaştı ve biz Marmaris' e gittik.
*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #7 : Ağustos 06, 2023, 15:58:09 »
Ben folkboatu alırken Liman müdürlüğünde dosyasını gördüm. Folkboutum hep aradığım "Telli" imiş. Ben teknenin isminin kaderini belirlediğine inanırım, bu yüzden ilk iş olarak ismini yeniden "Telli" olarak değiştirdim. 1988 yılında Hüseyin Tepe usta tarafindan Hanukyan Tellioğlu' na yapılmış.
*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #8 : Ağustos 06, 2023, 16:18:07 »
Dolayısıyla ilk yapıldığı zamanki resimlerine de Liman Müdürlüğünde ki dosyadan ulaşabilme imkanım oldu. Aşağıda resimlerle size başlangıçtan bu güne olan değişimi siralayacagim. Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    E. D.

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #9 : Ağustos 06, 2023, 16:33:33 »
   Güzel bir hikaye başlıyor. Umarım tamamını da okuruz. Tekne de çok güzel, hayırlı olsun. Ben de küçüklüğümden itibaren ahşap teknelerle büyüdüğüm için sıkı bir ahşap severim ama bu yaştan sonra uğraşabilirmiyim bilmiyorum. Size başarılar ve teknenizle keyifli yıllar dilerim.
*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #10 : Ağustos 06, 2023, 16:47:40 »
Erdal kaptanim hikayeye devam edeceğim elbette, asıl anlatılacaklar bundan sonra, bu arada tekne folkboattelli Kaş ta marinanin yanında tonozda, ne zaman arzu ederseniz, bir seyir yaparız. Naif temennileriniz için de ayrıca teşekkürler.
« Son Düzenleme: Ağustos 06, 2023, 16:49:03 Gönderen: Veli Karabudak »
*

    E. D.

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #11 : Ağustos 06, 2023, 17:00:18 »
   Kaş'ta olduğuna sevindim. Muhakkak uğrarım. Siz oradamısınız?
*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #12 : Ağustos 06, 2023, 17:38:56 »
Evet kaptanim, Setur Marina da teknedeyim 8 ay
*

    V. K. .

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #13 : Ağustos 06, 2023, 17:39:49 »
Yarın yelkene çıkacağız 12:00 de beklerim
*

    E. D.

Ynt: Folkboat Telli
« Yanıtla #14 : Ağustos 06, 2023, 18:11:53 »
  Gelmeye çalışırım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.