0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    K. S.

Herkese merhabalar.
Bir TC vatandaşının adına kayıtlı (kişi adına) ve Marmariste olan yabancı bayraklı tekneyi, Türkiye’de bir yabancıya satmak ile ilgili bilgi sahibi olan bir Korsan arkadaş varsa ve bu değerli bilgiyi paylaşabilirse çok memnun oluruz.
İyi akşamlar dilerim


*

    B. G.

Ynt: Yabancı Bayraklı Tekneyi, Türkiye’de, Yabancıya Satmak?
« Yanıtla #1 : Mart 18, 2024, 15:43:26 »
Kenan korsan selamlar, tekne satışı için önce takdir komisyonundan bir değer tespitinin yapılması gerekiyor ardından sistem üzerinden randevu alıyorsunuz liman başkanlığına, gene sistem üzerinden istenen belgeleri gönderiyorsunuz.


*

    E. D.

Ynt: Yabancı Bayraklı Tekneyi, Türkiye’de, Yabancıya Satmak?
« Yanıtla #2 : Mart 18, 2024, 16:20:32 »
 Kenan korsan, daha detaylı bilgi verebilirseniz daha sağlıklı geri dönüşler olur. TC vatandaşı adına ama hangi ülkenin bayrağını taşıyor ve alacak olan kişi hangi ülke vatandaşı? Alacak olan kişi teknenin bayrağını değiştirmeden alabiliyormu yoksa değişiklik yapmak gerekecekmi? Gerekecekse hangi bayrağa geçmeyi düşünüyor? Verilecek cevaplara göre gerekli bilgiler verilebilir.


*

    E. D.

Ynt: Yabancı Bayraklı Tekneyi, Türkiye’de, Yabancıya Satmak?
« Yanıtla #3 : Mart 18, 2024, 16:24:57 »
 Bu satışın TC maliyesini ve Liman Başkanlığını  ilgilendirmediğini düşünüyorum. Burada belki sadece "Bill os Sale" düzenlenip noterden onaylatılabilir. Satış belgelerinin de İngilizceye veya hangi ülkeyle muhatap olunacaksa o ülke diline tercüme edilmesi gerekir.
« Son Düzenleme: Mart 18, 2024, 16:29:03 Gönderen: Erdal Duran »


*

    E. Ç.

Ynt: Yabancı Bayraklı Tekneyi, Türkiye’de, Yabancıya Satmak?
« Yanıtla #4 : Mart 18, 2024, 16:41:29 »
Yabanci Bayrakli tekne hangi ulke bandrasina kayitli ?

Satici adina kayitli olduguna gore sanirim Delaware. Standart bill of sale yeterli olur alici icin. İngiliz bayragi ise (ukship portaldan) sahiplik degisikligi islemi baslatilir. Polonya ise reja24 den dusum yada sahiplik degisimi talep edilir.

Alici hangi ulke vatandasi ?

Alicinin Avrupa Birligi uyesi bir ulke vatandasligi varsa  islem cok daha kolay.Kendi ulkesinin bayragini cok rahat basabilir.Eger yok ise once kendi ulkesinde tekne kayit islemi yapilabiliyor mu ona bakilir. Ayrica alici icin onemli olan diger konu VAT dir (tekne 1995 sonrasi uretilmis ise). Eger vergisi odenmemis bir tekne ise.  Alici ona gore ulke secebilir.
« Son Düzenleme: Mart 18, 2024, 16:47:11 Gönderen: Erdem Çakır »

*

    A. Ç.

Ynt: Yabancı Bayraklı Tekneyi, Türkiye’de, Yabancıya Satmak?
« Yanıtla #5 : Mart 18, 2024, 22:17:53 »
Erdem Çakır satış işlemini çok iyi açıklamış. Bana göre Türk mercilerini ilgilendiren bir kısım var. Tekne Türk karasularında olduğuna göre sahip değişikliği  bir şekilde Türk belgelerine de işlenmeli. Bir yöntem de tekneyi yurt dışına çıkarıp, orada teslim etmek olabilir.
*

    E. D.

Ynt: Yabancı Bayraklı Tekneyi, Türkiye’de, Yabancıya Satmak?
« Yanıtla #6 : Mart 19, 2024, 01:38:06 »
   Ahmet hocam haklı, satıştan sonra Türk mercilerini bilgilendirmek gerekir çünkü ister Türk sularında kalsın isterse de terk etsin sahip değişikliğini bildirmek zorundadır. Benim yazdığım ise sadece satış formaliteleriyle ilgiliydi. TC vatandaşı sahipli yabancı bayraklı bir tekneyi bir TC vatandaşına bile satsanız Türk bayrağına geçmediğiniz sürece devletin haberi bile olmaz (satış prosedürlerinin tamamlanması sürecinde). Ancak satıştan sonra transitlog yenileme gerekir ve eğer yat limanı veya herhangi bir limanda kalıyorsa sözleşmenin yenilenmesi veya yenilenmese bile sahip değişikliğinin işlenmesi gerekir.
*

    K. S.

Ynt: Yabancı Bayraklı Tekneyi, Türkiye’de, Yabancıya Satmak?
« Yanıtla #7 : Mart 19, 2024, 21:50:13 »
Değerli katkılarınız için çok sağolun 🙏🏻

Bugün Noter ile konuştum inanın konu hakkında hiç bir fikri yoktu.
Birkaç bilen ile konuştuktan ve bazı yabancı makaleleri okuduktan sonra, bayrak ile ilgili uluslararası uzmanlık derecesinde bilgi sahibi oldum. 😜
Anladığım kadarıyla, Bill of Sale düzenleyip bir şekilde Noter tasdiki almak, olmazsa, Türkçe kesin satış belgesi adı altında bir belge düzenleyip, Noterde yeminli tercüman’a çeviri yaptırıp Bill of Sale diye tasdiklettirmek en kısa yol gibi görünüyor.

“Alıcı kendi ülkesinde bayrak çıkardıktan sonra, tekne burada olduğu için gümrüğe satışı bildirip Transit Log yenilemesi yapması gerekiyormuş”

Bu arada tekne Palau bayraklı, alıcı Swiss bayrak çekecekmiş.

Hepinize teşekkürler

 
*

    S. K.

Ynt: Yabancı Bayraklı Tekneyi, Türkiye’de, Yabancıya Satmak?
« Yanıtla #8 : Mart 20, 2024, 00:56:14 »
İnsanlar denizi olmayan ülkeye ikinci el tekne alıp bayrağını çekiyor; burada tek bir şehrin 1150-km kıyı şeridi var ama devlet var olmayan yerli üreticiyi korumaya, belediyeler de yabancı bayraklılara 3x fiyata geceleme satmaya uğraşıyor...