0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ö. Ö.

Hadi yine müjdeyi (!) ben vereyim,  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Amatör denizcilere uygulama eğitimi zorunluluğu getiren yeni yönetmelik yayınlanmış!

Haberi burada: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. S.

Ynt: Amatör denizciye uygulama eğitim zorunluluğu geldi
« Yanıtla #1 : Ocak 18, 2023, 15:09:44 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Hadi yine müjdeyi (!) ben vereyim,  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Amatör denizcilere uygulama eğitimi zorunluluğu getiren yeni yönetmelik yayınlanmış!

Haberi burada: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gerçekten güzel haber. Kimse uygulama eğitimine katılmadan Adb alamayacak. Uygulamalı eğitimin içi ne kadar dolu olur, kime ne katar onu bekleyip göreceğiz ama en azından bu da olumlu yönde bir adımdır.

Resmi gazetenin ilgili kısmı şöyle:

Amatör denizci belgesi alma şartları

MADDE 6- (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve ADB almak isteyen kişilerde;

a) 15 yaşını bitirmiş olmak ve 18 yaşından küçük olanlar için EK-3’te yer alan noter onaylı muvafakatnameyi sunmak,

b) 7 nci maddede belirtilen şartları taşıdığını sınava başvuru sırasında belgelemek,(Sağlık Raporu)

c) İdare tarafından elektronik ortamda verilen uzaktan teorik eğitim programını tamamlamak,

ç) İdare tarafından belirlenen uygulama eğitimini tamamlamak,

d) Teorik ve uygulama eğitimi sonrası online sistem üzerinden yapılacak sınavda başarılı olmak,

şartları aranır.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #2 : Ocak 18, 2023, 15:21:23 »
Bu arada uygulama eğitimlerini verme yetkisi sadece Yelken Federasyonu'na (TYF) verilmiş, ama henüz TYF'nin nasıl ve nerede bu eğitimi vereceği konusunda herhangi bir bilgi yok ortada.

Tahminim hali hazırda TUYEP (Yelkenli Yatçılık, Dingi ve Uçurtma Sörfü) eğitimlerini veren kulüp ve okullar üzerinden yapacaklar.

Tuyep tarafındaki kaliteli ve kapsamlı eğitim örneğinin olumlu olduğunu ama memlekette yatçılar dışında ADB almaya çalışan kesim tarafından zorunlu eğitim işinin hoş karşılanmayacağını (hem maliyet hem zorluk olması yönünden) düşünüyorum.

*

E. A.

« Yanıtla #3 : Ocak 18, 2023, 16:12:25 »
Doğrusu buydu zaten.
Umarım ehliyet eğitimi ve sınavı gibi işi ciddiye alırlar ve tekne kullanacak kaptan adaylarına güzel bir eğitim verip uygulamalı sınav da yaparlar.
Ancak işi TYF'ye bırakmak birçok kişiye haksızlık olur.
Onlar genelde yatçılık, yelkencilik üzerine eğitim verecektir. Ancak ülkemizde 4-5 metre kayık sahibi olmak isteyen, sadece yazın kullanmak için ufak bir tekne almak isteyen bir çok insan var. Onları üzmeden bir kaç kategoride eğitim verilmesi en doğrusudur.
Sonuçta otobüs,kamyon kullanmayacaksak E sınıfı ehliyet almıyoruz. Gidip B sınıfı ehliyet alıp otomobil kullanıyoruz çoğumuz. ADB'nin de kategorize edilmesi ve ona göre eğitim verilmesi gerekir.

Neyse, bu bile çok büyük bir gelişme. Bugüne kadar pratik olmadan dağıtıyorduk, bundan sonra uygulama kategorilerine ayırmak daha kolay olur.

*

A. K.

« Yanıtla #4 : Ocak 18, 2023, 16:20:42 »
Zaten imtahanda öyle spesiyal konular sorulmuyor ki. Sadece motor biraz zor olabilir ama sahilde motorla gezmek isteyenin bile ilk yardım ve motor bilgisi olması lazım . Benim bildiğim sahilde kürek çekmeye ehliyet istemiyorlar (dogru mu ) . Küçük olursa sadece motorlu tasıtlar için gerekiyor olması lazım.

Karada   scooter anarşisi yaşıyoruz aman buna benzer sıkıntıları bari denizde yaşamayalım . Eğer denizle ilgili değilse ADB ye ihtiyaç yok , ama alayım bulunsun denirse bir zahmet imtahandan bir gece önce kitabı olusun. Zaten işin suyu çıkmış durumda , soru ve cevapları imtahandan yarım saat önce veriyorlar . El insaf
« Son Düzenleme: Ocak 18, 2023, 16:23:44 Gönderen: Atilla Kaplan »

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #5 : Ocak 18, 2023, 18:09:38 »
Onlar genelde yatçılık, yelkencilik üzerine eğitim verecektir.
Halihazırdaki durum buna göre düzenlenmiş zaten ama muhtemelen ADB uygulama eğitimleri için yeni bir müfredat hazırlanıyordur, daha duyurulmadı sadece.

Tuyep kapsamındaki temel yelkenli yatçılık müfredatı zaten büyük oradan ADB içeriğini kapsıyor, yelkene özel bir iki bölümün çıkarılması/güncellenmesi fazlası ile yetecektir;

Burada şöyle bir sorun ortaya çıkacaktır diye düşününüyorum: MALİYET.
Zira 6 günlük yatçılık eğitiminde bir yata sığacak kadar kursiyer (max 5 + eğitmen) alınıyor, tüm maliyet bu kişilere bölünüyordu, ki bu bile ciddi bir fiyatı ortaya çıkartıyordu.

Şimdi daha küçük bir motorlu teknede benzer eğitim verilmeye çalışılırsa daha az kişiye benzer bir maliyet bölünecek, kişi başı fiyat artacaktır. Eğer gün olarak daha kısa bir eğitim programlanırsa bu sefer de tüm önemli konuların üzerinden geçmek mümkün olmayacak. Ayrıca yat sınıfı olmayan tekneler için konaklama ve yeme içme sorunu da ortaya çıkacak.

Şimdiye kadar az kişilik eğitimlerde hep bu sorunu yaşadık.
Bu kısım nasıl çözülebilir, bilmiyorum.

Devletin veya federasyonun sübvanse etmediği böyle bir uygulama eğitimi pek uygulanabilir olmaz gibi geliyor bana..
« Son Düzenleme: Ocak 18, 2023, 18:11:23 Gönderen: Özgür Ökten »
*

A. Ç.

« Yanıtla #6 : Ocak 18, 2023, 18:43:05 »
Bir ara ADB alabilmek için uygulama sınavı vardı. Eskiden boğazın iki yakasında çalışan küçük dolmuş motorları ile yapılıyordu. Tekneye binip iskeleden ayrılıp tekrar yanaşma manevrası yapıyordunuz, aslında kullanma tamamen liman başkanlığından gelen kişinin insiyatifindeydi, istediğini yaptırıyordu. Umarım bir sisteme bağlı olarak gelişir ama yelken konusunda uzman olan bir grubun motor yat konusunda nasıl bir uygulama yapacağını görmek gerekir. Örneğin ben ADB'mi liman başkanlığının yaptığı sınavla aldım. Heyet sanırım beş kişi idi ve sınava da aynı anda beş kişi alıyorlardı. Bana büyük gemilerin denizde karşılaştığı durumlarla ilgili sorular sordular ve harita üzerinde çalışma yaptırdılar, geçer not verdiler. Bir hekim arkadaşıma ise, doktor bana aspirin verdiler kullanayım mı kullanmayayım mı diye sordular ve onu sanırım yüksek notla geçirdiier. Kişiye bağlı sınav olursa vay halimize.   

*

A. K.

« Yanıtla #7 : Ocak 18, 2023, 19:13:06 »
Ben imtahana girdiğimde eşim girmiş herkes beleşten geçmişti , ben de sondan 7-8 ci kişiydim. Şansıma o sırada mufettiş geldi . Benden önce giren 8-10 kişiden 4 tanesini çaktırdılar.  Sıra bana geldi   kitaptaki soruları sorduktan sonra artisliğe başladılar . Benzinle mazotun farklarını üretim olarak katmanları sordular . Sonra bana benzinli  motorda arıza şeklini söyleyip ne yapmam gerektiğini sordular.  Allahtan bende 1947 model Alcapon tipi Citroen araba vardı ve sürekli tamir ettiğimden sordukları şeyleri zaten yaşamışım . Bülbül gibi anlattıktan sonra müfettişe bakıp bana tamam dediler. Bende heyecandan tamam ne dedim . Onlarda tamam işte geçtin dediler . 
Sonra kılavuz botu gibi bir motora bindirdiler manevra yaptırdılar. İşte orada biraz çuvalladık ama geçirdiler .
Bazılarına da kürek çektirmişler
Hayatım hep imtahanla geçti ama burada terlediğimi hissettim.
*

U. C. O.

« Yanıtla #8 : Ocak 18, 2023, 23:02:49 »
Ben bu durumdan çok mutlu değilim.

Trafik magandalarinin hepsinin ehliyetli olduğunu düşünürsek bu kararin denizcilik anlamında da bir katkısı olacağını düşünmüyorum.

hiç çalışmadan alınan ADB uygulaması sayesinde hiç alakası olmayan eşime, kuzenime,onun eşine ADB aldırıp  artık kaptan oldunuz diye zorla tekneye bindirip denizci olmalarına vesile oldum. 1 Haftada yelken bile açacak hale geldirler. Şimdi yaz gelse de tekne kiralasak diye beni darliyorlar.

Zaten aklibasinda kimse belge alsa da ilk gün 24 metre tekneyle tek başına gece seyri yapmaz. Aklı başında olmayan kişi de zaten karada olduğu gibi ehliyetsiz de kullanır, alkollü de kullanır, magandalik da yapar.

Ne güzel aklına düşen 50liraya alabiliyordu.
*

H. H. A.

« Yanıtla #9 : Ocak 19, 2023, 08:45:57 »
Ben sınava girdiğim yıllarda yazılıda herkese yardım ediyorlardı. Sözlüde soruyu soran ile karşıt fikirlerdeydik; soru,motorda aşağıdakilerden en önemlisi nedir idi: a-yağ b-su , c-mazot . Ben mazot dedim,ama soruyu soran hayır yağ dedi. İddialaştık. Adam yağ olmazsa motor yanar dedi,bende mazot olmazsa motor çalışamazki,tansın demiştim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Ama sonunda imtihanı geçtim  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. K.

« Yanıtla #10 : Ocak 19, 2023, 11:00:23 »
O yüzden birazcık hatta bayağı  emek harcasın ki gerçekten deniz isteyen , denizi seven kişiler  bu zorlamaya razı olup adb alsın.
Denizcilik sadece parası olanın veya aristokrat uğraşısı değildir ama denizde bilgi ve tecrübe iyi olur. Tecrübeyi de benle değil aldığı zorunlu eğitimde yapsın  . Malum biz  okumayı seven bir millet değiliz .
*

G. K.

« Yanıtla #11 : Ocak 20, 2023, 21:21:26 »
    Denizde veya başka herhangi bir yerde bilgi genellikle okunarak öğrenilir ve bu bilgi teorik bir sınavla test edilir.Bunun sonucunda adına ister diploma ister sertifika ister amatör denizci belgesi deyin sonundada bir belge alırsınız.Adına diploma denen genelde en temel teorik konulardan başka hiçbirşeyin öğretilmediği yıllarca eğitimden sonra verilen anlı şanlı belgeler ile heryerde her işi yaparsınız para kazanır,başkaca teorik eğitimler alır çoğu haketmediği halde sırf okumuş diye adam yerine bile konursunuz(Bu kısım genele yöneliktir hiç bir kişiyi  hedef almamaktadır.)

Buna mukabil tamamen hobi olan amatör denizciden denizin üstünde olmak için para istemek bir kenara dursun zamanını ve birikimlerini gözünü kırpmadan harcamak zorunda olan tek kişiden deniz sevgisini veya bilgisini zorunlu herhangi birşeyle ispatlamasını beklemeyi gereksiz buluyorum.

Tecrübe kısmı ise zaten ancak denizde öğrenilir.Her deniz üstünde olmak isteyenin  başına koyacak öğretmenimiz ve herkese eğitim verecek miktarda eğitim gemilerimiz var mı?Şayet var ise nerede nasıl alınmış olursa olsun her amatör denizcinin  liman başkanlığında değil merkezi sınav sistemindeki  gibi ciddi bir sınavla belgesini ne zaman alınmış olursa olsun her adb sahibini çağırıp bir güncelleme sınavı yapılır bakarız kaç kişi kalmış adb sahibi.Ama bu durumda dahi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Amatör Denizci Belgesi istemek gereksizdir.En fazla idarenin kaza vb acil durumlarda kimlik tespiti vb gibi işleri derhal yerine getirebilmesi için lüzumlu olabilir.Çünkü bu denizlerde yalnız değiliz.

Madem Türk vatandaşlarımdan böyle bir belge istenmektedir o halde Türkiye’ye giriş yapan yabancı tekne sahiplerininde yetkilerini ciddi olarak idare tarafından sorgulanmalıdır.Acaba kaçı ciddi bir eğitim ve sınavla bir belge aldı geldi.Teknesiz gelenler hangi belgeler ile bu tekneleri kiraladılar.Mesela iyt bareboat skipper belgesi kıyıdan 20milden fazla açılmaya imkan vermez iken bu belgeyle Türk deniz hudut kapılarına ingiltereden italyadan vs  ülkelerden nasıl gelindi tek tek sormak yetmiyeceği gibi herbirine tek tek ceza kesmek ve geldilerse Türkiye’ye sokmamak çıkıyorlarsa çıkışlarına izin verilmeseydi adb kursu sınavı bir nebze anlamlı olabilirdi.Lütfen herşeyi düzenleme veya düzenletme sevdasından vazgeçin.

*

E. S.

« Yanıtla #12 : Ocak 21, 2023, 12:42:55 »
Verilecek eğitimin elbette denizcilik adabını ve görgü kurallarını öğreteceğini veya empati yeteneği vereceğini ummuyorum. Ancak hayatında bırak tekneyi, deniz bile görmemiş bir insanın da 24 metre boyunda bir tekneyi kullanma ehliyetine bu kadar kolay sahip olmasının da saçma ötesi olduğunu düşünüyorum. Hem kendilerinin hem de denizdeki diğer insanların mal ve can güvenliği için.
"Eeee İngiltere, Hollanda, İtalya vs vs gibi ülkelerde böyle bir belge aranmıyor da neden bizim memlekette aranıyor" diye soran arkadaşlar bizim eğitim sistemine, kültürümüze bir bakıp tekrar düşünsünler.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #13 : Ocak 21, 2023, 13:03:26 »
Şu 24 metre meselesi hep tehlikeli görünüyor da bence kıçında 50hp motor olan 4,5m'lik fiber kayık çok çok daha tehlikeli..

Her yıl sürat motorları, jetskiler ile ölümlü kazalar duyuyoruz, 24m lik motoryat için ölümlü kaza duymadım hiç..

Bence özel tekneler için devlet sadece güvenlik ve trafik kurallarını koymalı ve denetlemeli, uymayanın canını yakmalı. Ehliyet eğitim vb kendimizi kandırmak. Kurala uymak isteyen fizana gider eğitim alır öğrenir.

Aflarla yönetilen ve adalet olmayan ülkede hiçbiri mümkün değil tabi..
*

E. K.

« Yanıtla #14 : Ocak 22, 2023, 21:34:48 »
 'Amatör' ve 'zorunlu' kavramları bir arada kullanılınca hoş durmuyor.  Kazanımları bir bir geri alıyorlar ve maalesef  TYF bu işe ortak.