0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. E.

Ynt: Hava soğutmalı jeneratörü teknede kullanabilirmiyiz ?
« Yanıtla #15 : Aralık 10, 2022, 00:18:24 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
...

Hidrojen sorunu içeriğine bolca hidrojen olan etanol kullanılarak çözülmüş durumda.

...

EFOY, etanol değil metanol kullanıyorum diyor.

Fiyatlarını nereden görüyoruz?

Kaç para ulam bi sekizbin yuro?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #16 : Aralık 10, 2022, 01:00:08 »
EFOY, etanol değil metanol kullanıyorum diyor.
Fiyatlarını nereden görüyoruz?
Kaç para ulam bi sekizbin yuro?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Normalde etanol de işte biz onu alırız sahte rakı yaparız filan diye ethanol ile değiştirmişler demek!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Çok farketmiyor aslında, içinde Hidrojen bulunduran tüm kimyasal maddelerle (hidrokarbonlar ve alkoller) yakıt hücresi yapılıyor, aslında etanolün potansiyel enerjisi daha yüksek (daha çok hidrojen var) olmasına rağmen metanol tercih edilmesi muhtemelen daha ekonomik olmasındandır. (bi de rakı yapmayalım diye işte..)

Vikipedia'nın Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap sayfasında Türkçe gayet detaylı bilgiler var, tüm yakıt hücresi çeşitlerini yazmışlar..

Öyle peynir ekmek gibi satılan bişey olmadığı için sanırım satış sitelerinde pek fiyatı görünmüyor, ama "efoy fuel cell prices" gibi bir arama yaptığında yabancı satış sayfaları çıkıyor karşına.. (Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap,Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap,Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)

*

T. Ö.

« Yanıtla #17 : Aralık 11, 2022, 01:09:09 »
Amaç charter teknelerin ve motoryatların gece boyunca klima çalıştırması türünde bir proje ise Marin sessiz jeneratör için para biriktirmekten başka çare yok.
 Yok acil durumlarda akü takviyesi ise 2kw çanta tipi benzinli jeneratör nispeten daha az fırça yemenizi sağlar.
Ben akü çökme tehlikesi üzerine komşu arkadaşlardan 1 saatlik izin isteyerek akşamüstü çalıştırmama rağmen yarım saat geçmeden “bu ne kadar böyle devam edecek “ tepkileri ile karşılaştım.
O yaz sonu güneş panellerimi kurdum. 
220 derin dondurucuyu gece çalıştırmıyoruz. Sabaha kadar idare ediyor. Sabah zaten güneş sağ olsun.
İlave konfora kimse hayır demez. Ama akı karasını kurtarıyor mu onu iyi hesaplamak lazım.
Seyir sırasında - motor seyri- zaten gerekmiyor ama bazen aküler erken yatmanıza neden olabiliyor.😊

*

g.

« Yanıtla #18 : Aralık 11, 2022, 12:14:35 »
Özgür kaptanıma bir sorum olacak.
Teknede 2 adet 2.2 kw 12 volt elektrik motoru var. her biri saatte 25 ah elektrik çekiyor 2 adet buda saatte 50 amper demek.
Bu 2 adet 12 volt elektrik motoru hidrolik pompaları çalıştırıyor ve her ikiside günde 4 saat gibi çalışacaklar
Bu enerji bankaları bu 2 motoru 4 saat boyunca çalıştırabilir mi ? sonra motorları kapatacağız ve güneş enerjisi ile şarj işlemi başlayacak

Bu sessiz enerji sistemler Watt olarak satılıyor 1200 Watt, 2400 Watt gibi

Bu hesabı ben yapamadım, ve bu aletler 220 volt verecek gibi hesaplanmış.
Ben yine 12 volt kullanacam.

Benim sorum şu, saatte 50 amp çeken bu motorları 4 saat kesintisiz çalıştırmak için bu bankalardan kaç Watt olanı tercih etmeliyim ?

Teşekkürler.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #19 : Aralık 11, 2022, 14:38:16 »
Teknede 2 adet 2.2 kw 12 volt elektrik motoru var. her biri saatte 25 ah elektrik çekiyor 2 adet buda saatte 50 amper demek.
Bu 2 adet 12 volt elektrik motoru hidrolik pompaları çalıştırıyor ve her ikiside günde 4 saat gibi çalışacaklar
Bu enerji bankaları bu 2 motoru 4 saat boyunca çalıştırabilir mi ? sonra motorları kapatacağız ve güneş enerjisi ile şarj işlemi başlayacak
Benim sorum şu, saatte 50 amp çeken bu motorları 4 saat kesintisiz çalıştırmak için bu bankalardan kaç Watt olanı tercih etmeliyim ?
Bu hesap işlerinde herkesin kafası karışıyor sanırım, şöyle bir özet geçeyim;

Watt (W)= Elektrik enerjisinin iş yapabilme yeteneği, gücü veya bir iş için harcanan enerji miktarı.
Akü vb. gibi doğru akım (DC) için Ohm kanununa göre formülü GÜÇ = VOLTAJ x AKIM 'dır.

WattSaat (Wh) = Birim (1 saat) zamanda harcanan enerji miktarıdır. Genelde tüketimi belirtmek için kullanılır.
KiloWattSaat(kWh) = WattSaat(Wh) x 1000 (kilo=bin)
Örnek: 1 saat boyunca 500W gücünde bir cihazı çalıştırmak 500Wh (veya 0.5kWh) enerji tüketir.

AmperSaat (Ah) = Birim (1 saat) zamanda harcanan enerji miktarıdır Genelde depolama kapasitesini tanımlamak için kullanılır..
Örnek: 100Ah kapasitedeki bir akü (teoride) 1 saat boyunca 100A elektrik enerjisi sağlayabilir.

Volt (V) = Gerilim/Potansiyel Farkı = Elektrik enerjisinin bir kablo (iletken) içinde ilerlemesini sağlayan kuvvettir.
Amper (A) = Akım = Kablonun (iletken) içinden geçen elektrik enerjisinin miktarıdır.

Şimdi sizin konunuza gelirsek,
2.2Kw (2200W) gücünde 12V DC ile çalışan bir elektrik motoru ~180A akım çeker.
Bu motor 1 saat çalıştığında 180Ah kapasite/enerji harcamış olur.
Bu oldukça güçlü bir motor ve oldukça yüksek bir tüketim.

Karşılaştırmanız için teknedeki motorlardan örnek vereyim;
Irgat motorları : 1000-1500W
Baş pervane motorları : 4000-6500W
Elektrikli dıştan takma bot motorları: 500-1500W
Buzdolabı motorları : 75-120W
Vantilatör motorları : 15-25W gücünde

olurlar.

Bu açıdan hidrolik pompa için örnek verdiğiniz bu pompaların bilgisinin yanlış olduğunu düşünüyorum.
Her biri 2200W değil muhtemelen 220W (0.22kW) olsa gerek.

12V ile çalışan 220W gücünde bir motor ise ~18A akım çeker.

Dikkat ederseniz teknedeki DC tüketiciler ile ilgili AKIM değeri hesaplarken hep YAKLAŞIK rakam yazıyorum, sebebi cihazların GÜÇ değerleri sabit olmasına karşın teknedeki 12V diye bildiğimiz akü voltajının aslında her zaman 12V olmadığı, değişken olmasından.. Örnek dizel motorumuz çalışırken, alternatör şarj için enerji ürettiği için akülerimiz 14V civarı voltajda olurlar, güneş paneli desteği yoksa gün içinde 12.5V civarı dolaşır ve tüm gece tüketip sabahı bulduğumuzda 12-12.2V civarına inmiş olurlar. Bu her farklı voltaj için aynı cihaz farklı miktarda akım çekecektir. Formülü hatırlayalım AKIM = GÜÇ / VOLTAJ . Aynı motora bakalım;
220W / 14V = 15,7A
220W / 12,5V = 17,6A
220W / 12V = 18,3A
220W / 10,5 = 20,95A
(Ölmüş akü durumu)

Sorduğunuz soruya dönersek;
Sizin ihtiyacınız motorunuzun WATT olarak gücünü net olarak tespit etmek ve güvenlik payı olarak bunun toplamının %20 'si kadar güç ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz.

En son sorduğunuz 50Ah rakamının doğru olduğunu düşünürsek şöyle tersten bir hesap yapabiliriz;
50A x 12V = 600W + %20 güvenlik/kayıp payı 120W = 720W

Bu gücü üreten herhangi bir kaynak (yakıt hüçresi, güneş paneli, rüzgar jeneratörü vb.) işinizi görecektir.

Üretimi başka bir şekilde (redresör, alternatör vb.) yaptığınızı düşünelim, depoladığınız kapasiteden kullanmak için hesap yapalım;
50Ah x 4 saat = 200Ah kapasite ihtiyacınız olacak.

Bunu depolamak için aşağıdaki batarya kapasiteleri işinizi görecektir;
Lityum : 220Ah
DeepCycle : 250Ah
Jel : 333Ah
AGM : 400Ah
Klasik Sulu : 666Ah

Tam cevap oldu mu bilmiyorum ama hesaplama hakkında fikir vermiştir umarım.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

İ. D.

« Yanıtla #20 : Aralık 11, 2022, 17:19:17 »
Özgür Kaptan
Harikasın.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #21 : Aralık 11, 2022, 22:49:19 »
DÜZELTME:
...toplamının %20 'si kadar güç ihtiyacınız...
...toplamının %20 daha fazlası kadar güç ihtiyacınız...

*

g.

« Yanıtla #22 : Aralık 12, 2022, 09:56:59 »
Özgür kaptanım, çok değerli bilgiler için çok teşekkürler.
Motorların etiketlerinin görselleri isteyeceğim.
Buna göre doğru değerleri belirleyip buna göre verdiğiniz formüllerden yola çıkıp güç bankasının kapasitesini hesaplayacağım.
(zaten sizde hesaplamışsınız)

Tekrar çok teşekkür ederim,  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. K.

« Yanıtla #23 : Aralık 12, 2022, 14:21:42 »
Bu hesap işlerinde herkesin kafası karışıyor sanırım, şöyle bir özet geçeyim;

Watt (W)= Elektrik enerjisinin iş yapabilme yeteneği, gücü veya bir iş için harcanan enerji miktarı.
Akü vb. gibi doğru akım (DC) için Ohm kanununa göre formülü GÜÇ = VOLTAJ x AKIM 'dır.

WattSaat (Wh) = Birim (1 saat) zamanda harcanan enerji miktarıdır. Genelde tüketimi belirtmek için kullanılır.
KiloWattSaat(kWh) = WattSaat(Wh) x 1000 (kilo=bin)
Örnek: 1 saat boyunca 500W gücünde bir cihazı çalıştırmak 500Wh (veya 0.5kWh) enerji tüketir.

AmperSaat (Ah) = Birim (1 saat) zamanda harcanan enerji miktarıdır Genelde depolama kapasitesini tanımlamak için kullanılır..
Örnek: 100Ah kapasitedeki bir akü (teoride) 1 saat boyunca 100A elektrik enerjisi sağlayabilir.

Volt (V) = Gerilim/Potansiyel Farkı = Elektrik enerjisinin bir kablo (iletken) içinde ilerlemesini sağlayan kuvvettir.
Amper (A) = Akım = Kablonun (iletken) içinden geçen elektrik enerjisinin miktarıdır.

Şimdi sizin konunuza gelirsek,
2.2Kw (2200W) gücünde 12V DC ile çalışan bir elektrik motoru ~180A akım çeker.
Bu motor 1 saat çalıştığında 180Ah kapasite/enerji harcamış olur.
Bu oldukça güçlü bir motor ve oldukça yüksek bir tüketim.

Karşılaştırmanız için teknedeki motorlardan örnek vereyim;
Irgat motorları : 1000-1500W
Baş pervane motorları : 4000-6500W
Elektrikli dıştan takma bot motorları: 500-1500W
Buzdolabı motorları : 75-120W
Vantilatör motorları : 15-25W gücünde

olurlar.

Bu açıdan hidrolik pompa için örnek verdiğiniz bu pompaların bilgisinin yanlış olduğunu düşünüyorum.
Her biri 2200W değil muhtemelen 220W (0.22kW) olsa gerek.

12V ile çalışan 220W gücünde bir motor ise ~18A akım çeker.

Dikkat ederseniz teknedeki DC tüketiciler ile ilgili AKIM değeri hesaplarken hep YAKLAŞIK rakam yazıyorum, sebebi cihazların GÜÇ değerleri sabit olmasına karşın teknedeki 12V diye bildiğimiz akü voltajının aslında her zaman 12V olmadığı, değişken olmasından.. Örnek dizel motorumuz çalışırken, alternatör şarj için enerji ürettiği için akülerimiz 14V civarı voltajda olurlar, güneş paneli desteği yoksa gün içinde 12.5V civarı dolaşır ve tüm gece tüketip sabahı bulduğumuzda 12-12.2V civarına inmiş olurlar. Bu her farklı voltaj için aynı cihaz farklı miktarda akım çekecektir. Formülü hatırlayalım AKIM = GÜÇ / VOLTAJ . Aynı motora bakalım;
220W / 14V = 15,7A
220W / 12,5V = 17,6A
220W / 12V = 18,3A
220W / 10,5 = 20,95A
(Ölmüş akü durumu)

Sorduğunuz soruya dönersek;
Sizin ihtiyacınız motorunuzun WATT olarak gücünü net olarak tespit etmek ve güvenlik payı olarak bunun toplamının %20 'si kadar güç ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz.

En son sorduğunuz 50Ah rakamının doğru olduğunu düşünürsek şöyle tersten bir hesap yapabiliriz;
50A x 12V = 600W + %20 güvenlik/kayıp payı 120W = 720W

Bu gücü üreten herhangi bir kaynak (yakıt hüçresi, güneş paneli, rüzgar jeneratörü vb.) işinizi görecektir.

Üretimi başka bir şekilde (redresör, alternatör vb.) yaptığınızı düşünelim, depoladığınız kapasiteden kullanmak için hesap yapalım;
50Ah x 4 saat = 200Ah kapasite ihtiyacınız olacak.

Bunu depolamak için aşağıdaki batarya kapasiteleri işinizi görecektir;
Lityum : 220Ah
DeepCycle : 250Ah
Jel : 333Ah
AGM : 400Ah
Klasik Sulu : 666Ah

Tam cevap oldu mu bilmiyorum ama hesaplama hakkında fikir vermiştir umarım.
Özgür kaptan forumda senin gibi birisi olması çok ama çok büyük şans . Yazılarını incelediğimiz zaman  düzeni , herkesin anlayacağı en basit açıklama , resim ve ilustrasyonlar , kelimelerin koyu , italik vs kullanımı ve imla .
En önemlisi bıkmadan  aynı konudaki açıklamaları  bile değişik senelerde  teknik ve bilimsel olarak yapman .
Yazılar hep teknik ,  Öyle laf kalabalığıda yok .

Seninkileri gördükçe benimkilerden utanasım geliyor ama bizde uçarken kaçarken foruma girdiğimizden büyük küçük harf noktalama vs kafa göz yara yara bir şeyler yazıyoruz.  Artık kusura bakmayın. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Aydınlatıcı yazıların için teşekkürler .
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #24 : Aralık 12, 2022, 14:39:27 »
Yazılarını incelediğimiz zaman  düzeni , herkesin anlayacağı en basit açıklama , resim ve ilustrasyonlar , kelimelerin koyu , italik vs kullanımı ve imla .
...
Aydınlatıcı yazıların için teşekkürler .
Faydalı oluyorsa ne mutlu bana, okuduğunuz için ben teşekkür ederim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bişeyi anlatmak öğretmek konusunda biraz detaycıyım, uğraşırım, zaman harcarım, yazarım, okurum, beğenmem, dönerim başka kaynak okurum, yazdığımı teyit ederim, döner döner düzeltirim, en son kendim baktığımda hoşuma gidecek hale getiririm.

Günlük hayatımda da bana sorulan hiçbir soruya tek kelime ile hap cevap vermem, karşı taraf anlasın diye detaylı anlatırım.
Hazır cevap yerine çözüm yöntemini vermek daha doğru geliyor.

Huy işte..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

g.

« Yanıtla #25 : Aralık 12, 2022, 22:08:44 »
Özgür kaptanım doğru bilgi geldi.
Motorun teknik özelliklerini aşağıdaki resimde görebilirsiniz.
Motor 1.6 kw 12 volt 220 ah
bu motorda 2 adet aynı anda çalıştığı zaman ciddi elektrik çekecek
4 saat çalıştığı zaman ortada akü bırakmaz.
bence bu 2 motor yerine 1 adet dizel mi çalıştıralım
4 saatte 880 ah
bu enerjiyi karşılamak için kaç ah akü koymam lazım birde bu aküleri şarj etmek için yerde yok tek çare rüzgar gülü koymak.
500 watt rüzgar gülleri var böyle bir rüzgar gülü yeterli gelirim acaba ?
Yoksa tek çare elektrik motorlarını iptal edip 20 hp bir marin motor mu koymalıyız
yada jeneratöre 2 tane 1.6 kw elektrik motoru bağlayıp 4 saat jeneratörü çalıştırsam. Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #26 : Aralık 13, 2022, 00:22:45 »
Özgür kaptanım doğru bilgi geldi.
Motorun teknik özelliklerini aşağıdaki resimde görebilirsiniz.
Motor 1.6 kw 12 volt 220 ah
bu motorda 2 adet aynı anda çalıştığı zaman ciddi elektrik çekecek
4 saat çalıştığı zaman ortada akü bırakmaz.
bence bu 2 motor yerine 1 adet dizel mi çalıştıralım
4 saatte 880 ah
bu enerjiyi karşılamak için kaç ah akü koymam lazım birde bu aküleri şarj etmek için yerde yok tek çare rüzgar gülü koymak.
500 watt rüzgar gülleri var böyle bir rüzgar gülü yeterli gelirim acaba ?
Yoksa tek çare elektrik motorlarını iptal edip 20 hp bir marin motor mu koymalıyız
yada jeneratöre 2 tane 1.6 kw elektrik motoru bağlayıp 4 saat jeneratörü çalıştırsam.
Aman hocam, bunlar tam canavarmış yahu!  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Öyle teknede filan çalıştırılacak aletler değil bunlar, 200 amperler filan, çok yüksek rakamlar..
Teknede bu rakamları konuştuğumuz tek aletler ırgat ve baş pervane motorları, bunlar da sadece çok kısa sürelerde çalışırlar.

Bu canavarları besleyecek elektrik enerjisini depolamak ayrı bir dert tabi, ama diğer konu da bu yüksek akımı taşıyacak kablolar, bağlantılar mutlaka deniz şartlarında kısa zamanda ciddi sorun (ve tehlike) yaratacaktır.

Hiç bu motorları tekne üzerinde düşünmeyin bile derim.
Bunların sağlayacağı gücü en basit küçük bir dizel makina ile alabilirsiniz zaten. (1.6kw yaklaşık 2HP yapar, iki tanesi 4HP yapar, kaldı ki siz bunları hidrolik tahrik için kullanacaksınız, arada aktarmada mutlaka bir kısım kayıp olacak, kalacak size 3HP filan bir güç..)

Ha ben dizel kullanmak istemiyorum diyorsanız o zaman anlarım, benzer elektrik motorlu tekneler bizde olmasa da avrupada gittikçe yaygınlaşıyor, yapılabilir, ama bunun için ciddi bir akü + şarj sistemi + yönetim sistemi kurmanız lazım, birkaç dizel motor parasına mal olacak şeyler bunlar.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sizin için hidrolik (veya elektrik) tahrik özel bir mecburiyet değilse hiç bu maceraya girmeyin, iyisinden sıfır küçük bir dizel makine alın, milyonlarca tekneci gibi mutlu mesut yaşayın.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap