Tanju Olcar ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBizim videolarda bir soru-cevap serisi başladı. Gerçi çene düşük olunca soruyu soran cevabı alana kadar canı çıkmış olmalı Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Her neyse… bu video lityum ion akü sorusuna yönelik. İlginizi çekebilir?Selametlei=K426tx6GGJS2IY9n[/youtube]Murat Kapanım bilgiler için çok teşekkürler.Benim şahsi düşüncem şu: Motoryatlar gibi geniş alanı olan tekneler için kontrol kolaylığı olduğu için uygun ama her şeyin çok dar alanlarda ve üstünde tonla başka eşyaların olduğu yelkenli tekneler için henüz uygun olmadığıdır.Risk çok çok yüksek, ayağımı yorganıma göre uzatamıyorsam, yanmaktansa buzdolabındaki yiyeceklerin bozulmasını tercih ederim.(Youtube'da yorum yazamadım)
Bizim videolarda bir soru-cevap serisi başladı. Gerçi çene düşük olunca soruyu soran cevabı alana kadar canı çıkmış olmalı Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Her neyse… bu video lityum ion akü sorusuna yönelik. İlginizi çekebilir?Selametlei=K426tx6GGJS2IY9n[/youtube]
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBizim videolarda bir soru-cevap serisi başladı. Gerçi çene düşük olunca soruyu soran cevabı alana kadar canı çıkmış olmalı Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Her neyse… bu video lityum ion akü sorusuna yönelik. İlginizi çekebilir?Selametlei=K426tx6GGJS2IY9n[/youtube]Murat Kapanım bilgiler için çok teşekkürler.Benim şahsi düşüncem şu: Motoryatlar gibi geniş alanı olan tekneler için kontrol kolaylığı olduğu için uygun ama her şeyin çok dar alanlarda ve üstünde tonla başka eşyaların olduğu yelkenli tekneler için henüz uygun olmadığıdır.Risk çok çok yüksek, ayağımı yorganıma göre uzatamıyorsam, yanmaktansa buzdolabındaki yiyeceklerin bozulmasını tercih ederim.(Youtube'da yorum yazamadım)Aslında durum pek öyle değil gibi geliyor bana Çetin Kaptan. Mesele nispeten bizde yeni olan bu teknoloji uygulamasında kurallara ve standartlara uygun iş yapmak. Bakın, yıllardır milyon otomobil benzinle gidiyor. Arabadaki benzin, teknedeki LFP aküden çok daha yüksek bir enerji. Otomobil sayısına göre benzin yangını o kadar az ki. LFP tekneler için çok iyi bir uygulama, avantajları çok. Günün sonunda çoğu tekne bu teknolojiye geçecek. Ama güncel durumda bu “furya”dan pay almak isteyenler ve işin sistem seviyesine hakim olmayan ya da profesyonel hizmet almayan tekne sahipleri bir araya gelince… risk orada başlıyor. İşin kötüsü risk dediğimiz şey gerçekleşiyor da; maalesef. Yaa… M8 cıvata ve somunu arasında 6-7 tane kablonun havada birleştirildiği bir teknede LFP akü dönüşümünün nasıl olabileceğini siz düşünün. Diyeceğim, LFP akü korkusu yaymak doğru değil, ama doğrusunu anlatmak da bir çeşit sorumluluk oldu bu yaz. Selametle
Kiralık teknelerde en sık yaşanan sorun. Sabah kuş sesleri yerine sert bir bip sesi ile uyanmak. Tabi bu sesle uyanınca biraz asabi oluyorsun, kamaralarda mışıl mışıl uyuyanlar oluyor. Hemen ne yapıyoruz, kahvaltı öncesi biraz motor basıyoruz ki kamaralardaki arkadaşlar kuş sesleri ile rahatsız olmasın, uzak kaldıkları şehir ortamının özlemini çekmesinler diye... =)))Servis aküsü bitmemesi gerekir ama bir noktada elbet eskidikçe gece döngüsünü karşılayacak depolama gücü kalmayacaktır. Kimyası ne olursa olsun her akü, geceye başlamadan full durumda girmeli, en uzun ömür için akü ilk alındığındaki kapasitesinin %30 undan fazlası kullanılmamalı. Yani sizin gecelik ihtiyacınız 30 Amper ise, 100 Amperlik bir akünüz olmalı. Video nun 5. inci dakikalarında deşarj derinliği olarak ele almışsınız. Evet uzun vadede akünün deşarj derinliğinden eskitiyorsunuz bu bir faktör. Ama aynı zamanda 90 Amperlik aküye 60 Amperlik bir yük bindiriyorsunuz ve bu marş gibi kısa süreli bir yük değil. Bence burda deşarjdan ziyade akünün çok daha kısa sürelerde pert olmasına neden olacak şey bu yük. Plakalar ısınıyor, sülfatlaşma riski artıyor ve akü su kaybediyor. Bir başka soru işaretide, 60 Ah çektiğiniz 15 dakika sürede evet 15 Ah tüketirsiniz kağıt üzerinde. Ama 300 Amperlik servis aküsünde bu 15Ah civarında iken, 90 Ah lık marş aküsündede gerçekten 15 Ah mı tüketirsiniz ? Bence en az 25 Ah aküden gider.
Gelen bir soru üzerine Akü Birleştirme Röleleri ile ilgili bir video hazırladım Soru-Cevap serisinde. Bu konu aynı zamanda elektrik sisteminin sörveyini yaptığım 45 feet 2024 model çok popüler bir yelkenli teknede ortaya çıkan bir bulgu demeyelim de... ikaz ettiğimiz bir konu idi. İlgilenenler için ilginç olabilir. Bence şu çok aşikâr: 2015'lerden itibaren tekneler maliyetleri düşürmek için standartların içinde kalmak şartıyla "yok bu da olmaz" denecek ne varsa yapıyorlar, çünkü arz-talep dengesi anormal bozuldu, nasılsa kapıda kuyruk var Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Selametle
Benim katılmadığım bazı durumlar mevcut anlatımınızda.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapBenim katılmadığım bazı durumlar mevcut anlatımınızda. Gezgin Korsan'ın güzelliği ve kalitesi burada... işini ciddiye almazsan, derdini düzgün anlatmazsan düzeltmesi gelir nazikçe. Selçuk Elmas'a çok teşekkürler eleştirileri için. Yakın zamanda elimden geldiğince cevaplamaya, varsa düzeltmem gereken yerleri de düzeltmeye çalışacağım.