0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. E.

Tekne Elektrik Sistemleri - Youtube oynatma listesi
« : Nisan 03, 2025, 07:53:46 »
Şöyle başlayayım... tekne elektriği konusunda ve "sistem seviyesinde" bilgiler vermeye çalıştığım bir Youtube oynatma listesi oluşturdum. Video eklemeye devam ediyorum, sanırım toplam 16 bölüm olacak, henüz 5 incideyiz. Amacım konuyu "sistem" seviyesinde ele alarak adım adım tüm konuların üzerinden geçmek.  Mesleğimiz gereği çokça standartlardan, sistem mühendisliği süreçlerinden vs girerek genelden özele giden bir video serisi.

Fakat mesele şu ki, 40+ yıllık bir amatör denizci olmanın yanında, bu tekne elektriği konusunda önce kendi teknemde, daha sonra arkadaşların teknelerinde konulara girince, ister istemez bu konu benim için profesyonel bir iş haline geldi. Ve biliyorum ki Gezgin Korsan bu konuda çok hassastır ve böyle olması da doğrudur.

Her ne kadar aşağıda bağlantısını vereceğim oynatma listesi reklâm vs içermemesine rağmen, herhangi bir ürünün veya markanın satıcısı olmamama rağmen, ister istemez öyle algılanabilecek unsurlar içeriyor. 2014'ten beri bu forumdayım ve bir hayrımız olsun derken kimseye bu anlamda rahatsızlık vermek ve buradaki naçizane varlığımı da zedelemek istemem. Bu mesajı yazmadan çok fazla düşündüm ve bu bölümün moderatörüne de danıştım ama halâ bir çekincem var. Yani sözün özü bu oynatma listesinde sizleri, sadece bir kişiyi bile bu anlamda rahatsız edecek bir şey olursa lütfen yazın, kaldıralım.

Diğer taraftan bilgi paylaştıkça ve özellikle tartışıldıkça büyüyor ve bunu GK'ya mâl etmek doğru olacağı için lütfen yorumlarınızı youtube yerine buraya yazın ki, tartışalım, iyiyi doğruyu burada bulalım.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle
*

M. A.

Ynt: Tekne Elektrik Sistemleri - Youtube oynatma listesi
« Yanıtla #1 : Nisan 03, 2025, 09:14:35 »
   Sayın Kaptanım , kişi kendinden mesuldür isteyen istediği gibi algılayabilir , zaten amacı o alğıyı yaratmak ise için siz ne yaparsanız yapın o bildiği yoldan gidecektir..

Başkaları ne der diye düşünmekten ise bildiğim gibi yaşamayı ve kim ne der diye hayatımı ve ifade özgürlüğümü kısıtlamam , kısıtlatamazlar , başkaları için yaşayamayız..

İşine gelen seyreder , uygular veya gider , kendi kararları , kararlarına da sayğı duymam , sayğı kişilere duyulur..

Büyük bir dikkat ile takip edip download ediyorum.

*

N. Ö.

« Yanıtla #2 : Nisan 03, 2025, 09:49:21 »
Murat Bey, bu konu hepimiz için çok önemli. Mutlaka bir yerinden hepimize bir katkısı olacaktır. Tedirgin olmanıza hiç gerek yok.

İlk fırsatta izleyeceğim. Emekleriniz için şimdiden çok teşekkürler.      Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. . A.

« Yanıtla #3 : Nisan 04, 2025, 13:30:32 »
Murat Bey merhaba,

Henüz ilk iki videoyu izledim ve çok faydalı buldum, bir sürü şey öğrendim.

"Irgat start aküsüne mi bağlanmalı, servis aküsüne mi?" sanırım hiç bitmeyecek bir tartışma Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bence çok faydalı bir içerik üretmişsiniz, sponsorluk almadığınızı da her seferde üstüne basa basa söylüyorsunuz zaten.
İçeriğin kalitesi ve özeniniz udemy'de olmayı bile hak ediyor, ben denk gelsem eğitim olarak satın alırdım açıkçası.

Ellerinize sağlık, selamlar.
*

K. G.

« Yanıtla #4 : Nisan 04, 2025, 14:09:12 »
Bende ilk bölümü izledim. Çok teşekkürler

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

E. S.

« Yanıtla #5 : Nisan 04, 2025, 14:47:24 »
Çok güzel paylaşım olmuş Murat korsanim. Elinize emeğinize sağlık.
*

M. K.

« Yanıtla #6 : Nisan 04, 2025, 20:08:06 »
Murat kaptanım; çok doyurucu bilgilerle çok kaliteli bir içerik üretmişsiniz emeğinize sağlık. Çok teşekkürler... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

K. K. .

« Yanıtla #7 : Nisan 05, 2025, 21:04:23 »
Şimdilik ilk 2 bölümü seyrettim, gerçekten hem içerik hem de sunum olarak çok kaliteli bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık.
*

M. E.

« Yanıtla #8 : Nisan 05, 2025, 21:46:30 »
Değerli Gezgin Korsanlar, iltifatlarınız beni mutlu ediyor, cesaret veriyor, teşekkür ederim. Az önce 6ıncı bölümü bitirdim, yarın youtube’a koyarım herhalde. Ve fakat bu Erciyes Korsan değil demeyin, covid türevi bir virus beni benden aldı  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bundan sonraki bölümlerde o hayali teknede kolları sıvayacağız, sistem mimarisine gireceğiz.  Lütfen yorumları ve eleştirileri buraya yazın ki, bilgiyi çoğaltalım, tartışalım. Sözün özü… benim bildiğim Korsanın kılıcı keskindir   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Selametle
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #9 : Nisan 06, 2025, 23:12:48 »
Ansiklopedi kıvamında bir video serisi ve Gezgin Korsan'da paylaşılıyor, konuşuluyor olması çok değerli.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ç. B.

« Yanıtla #10 : Nisan 08, 2025, 12:53:18 »
Murat Kaptanım ilk üç bölümü izledim harika bir seri olmuş, ellerinize sağlık.
3.Bölümde videonun altında sorduğum bir soruyu burada da kayıt olması açısından tekrar edeyim.
"Irgatı marş aküsüne (100Ah) bağlayanlardanım bende Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
(Servis akülerimi (420Ah)  alternatörden değil, güneş panellerinden şarj ediyorum, alternatörden şarj etmek için dc-dc aldım ama henüz bağlantısını yapmadım.)
Sorum şu; motoru çalıştırmadan ırgatı kullanmıyorum, kullandıktan sonra da bir süre motoru kapatmıyorum, bu şekilde bir kullanım alışkanlığıyla, dc-dc yi devreye aldığım zamanda da ırgatı marş aküsü üzerinde bırakmayı düşünüyorum, bu konudaki yorumunuz nedir?
(servis ve marş aküleri arasına bir birlerine bağlantı yapacak bir şalter koydum, marş aküsünde problem olursa şalteri açıp motoru çalıştırabilmek için. Ayrıca şalteri kapatmayı unutmayayım diye de, bu şalter açık olduğu sürece uyarıcı bir siren sesi var sistemde. )"
« Son Düzenleme: Nisan 08, 2025, 12:58:58 Gönderen: Çetin Bağcı »
*

M. E.

« Yanıtla #11 : Nisan 08, 2025, 14:09:32 »
Çetin Bağcı'ya teşekkür ederim GK'ya da  yorumunu yazdığı için, çünkü maksat bu platformda bilgiyi tartışmak, çoğaltmak. Sırayla cevap vermeye çalışayım bilgim ve tecrübem el vediğince:

1. "Servis akülerimi (420Ah)  alternatörden değil, güneş panellerinden şarj ediyorum, alternatörden şarj etmek için dc-dc aldım ama henüz bağlantısını yapmadım"

- Servis akülerini alternatör gazabından kurtarmış olmanız çok iyi, duacınız olmuştur  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Birkaç not ekleyeyim izin olursa

(a) DC-DC şarj cihazını bağlarken, giriş pozitif kablosunu marş aküsünün kutup başı voltajından farklı olmayan yakın bir baraya veya doğrudan marş aküsü kutbuna bağlamanızı öneririm. Bağladığınız nokta ile marş aküsü kutup başı arasında voltaj farkı olursa (uzun bir kablodaki voltaj düşüşü, bir şalter üzerindeki voltaj düşüşü vs sebebiyle) bu DC-DC şarj cihazı kaynak akünün voltajı ile kendisini tetiklediği için düzgün çalışmayabiir.

(b) Ayrıca çok dikkat edilmeyen bir konudur... servis akü bankını güneş panellleri destekliyor demişsiniz. Bu durumda hem solar regülatör(ler)iniz, hem de DC-DC şarj cihazınız aynı tip akü şarj rejimine göre ayarlanmış olacak. Siz yine de her iki şarj cihazının çıkış voltajlarını kontrol edin, birbirleriyle kavga etmesinler, mümkünse eşdeğer şarj voltajlarında çalışsınlar.

(c) Burada bence önemli olabilecek bir uyarı şu ki, madem alternatör sadece marş aküsünü besliyor, alternatörün S (sense) ucunu mutlaka 2.5mm2 bir kablo (sarı renkli) ile marş aküsünün pozitif kutup başına ve mutlaka akü tarafında sigortalayarak (2-3 Amp cam sigorta da olur) takmanız. Böylece alternatörün regülatörü alternatörü yormaz, şarjlar tamamlandığında tabir yerindeyse alternatörü boşa alır  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

(d) Henüz DC-DC şarj cihazını monte etmedim dediğiniz için yazıyorum, DC-DC'nin hem marş aküsü hem de servis aküsü pozitif kablo bğlantılarını mutlaka sigortalayınız. Satın almış olduğunuz cihazın veri sayfasında kısa devre akımı yazar, o değerde sigorta kullanmanızı ve tabii kablonuzun da o değerin üzerine akım taşıma kapasitesi olduğundan emin olun.

2.  "Sorum şu; motoru çalıştırmadan ırgatı kullanmıyorum, kullandıktan sonra da bir süre motoru kapatmıyorum, bu şekilde bir kullanım alışkanlığıyla, dc-dc yi devreye aldığım zamanda da ırgatı marş aküsü üzerinde bırakmayı düşünüyorum, bu konudaki yorumunuz nedir?"

- Şimdi burada ırgat servis aküsüne mi, marş aküsüne mi sorusu yine önümüze geliyor. O konuya girmeden sizin sualinizi cevaplamaya çalışayım. Irgat çalışırken çektiği 80-100 Amp akım sebebiyle bağlı olduğu marş aküsünde voltaj düşecek. Diyelim ki 10 Volt'a kadar düşecek. Bu sırada motoru boşa alıp 1500 devirlere getirdiğinizde alternatör 14+ Volt ile şarj akımı basacak, ama ırgatın çektiği akım alternatörün şarj akımından yüksek (tahminen min 2 katı) olacağı için marş aküsünde voltaj düşecek. Bu durumda DC-DC şarjı kesecek, çünkü DC-DC marş aküsünde 13+ Voltu görmeden devreye girmiyor. Irgat ile işiniz bittiğinde alternatör ırgatın marş aküsünden aldığı enerjiyi (örneği aşağıda vereceğim) yerine koyana kadar yine DC-DC bekleyecek. Ne zaman ki marş akünüz 13+ Volta gelecek, DC-DC alternatörün şarj akımını servis aküsüne aktarmaya başlayacak. Dolayısıyla büyük bir hata beklenmiyor bu senaryoda.   

Şu meşhur soruya dönelim... Soruyu tersten soralım: neden ırgat marş aküsüne bağlanır? Bu sorunun cevabı çünkü motor çalışıyor, alternatör şarj akımı veriyor olamaz, çünkü alternatör şarjı basarken zaten o şarj servis aküsüne gidecek. O halde sorunun başka anlamlı bir cevabı olmalı. Marş aküsü sulu FLA kurşun-asit akü ise zaten hiç olmaz da... hadi marş aküsü AGM olsun, sizin örnekte 100Ah kapasitesi var. Irgat 1000W olsa, çekeceği toplam enerji 1000 Watt / 12 Volt = 83 Amper.... 10 dakikada zinciri alıyor olsanız 83 Amper x 10 dk / 60 dk = 14 Ah enerji çekecek aküden. GEL/AGM kurşun-asit akülerin kullanım kapasitesi yaklaşık %50. O halde 420 Ah servis aküsünün kullanılır kapasitesinin (210Ah) %6'sını mı kullanmak iyidir, yoksa 100 Ah marş aküsünün kullanılır kapasitesinin (50Ah) %28'ini mi? Unutmayalım ki, ne kadar düşük deşarj derinliği (DoD - depth of discharge), o kadar uzun akü ömrü.

3.  "servis ve marş aküleri arasına bir birlerine bağlantı yapacak bir şalter koydum, marş aküsünde problem olursa şalteri açıp motoru çalıştırabilmek için. Ayrıca şalteri kapatmayı unutmayayım diye de, bu şalter açık olduğu sürece uyarıcı bir siren sesi var sistemde"

- Ara bağlantı şalteri hini hacette kullanmak için düzgün bir çözüm, ben halâ takviye kablosu tutuyorum teknede  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Burada amaç marş aküsü bir şekilde çökerse, servis aküsünün marş motoruna enerji vermesi. O halde kullandığınız şalterin max akım değerinin (crank rating) marş motorunun çektiği akımdan (motor el kitabında yazar) yüksek olması ve tabii servis aküsü-şalter-marş aküsü kablosunun en az marş aküsü-marş motoru kesitinde olması gerektiğini hatırlatırım haddim olmadan.

Yorumlar için tekrar teşekkür ve soğuk, ıslak Bodrum'dan selamlar

Selametle
*

Ç. B.

« Yanıtla #12 : Nisan 08, 2025, 14:43:08 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Çetin Bağcı'ya teşekkür ederim GK'ya da  yorumunu yazdığı için, çünkü maksat bu platformda bilgiyi tartışmak, çoğaltmak. Sırayla cevap vermeye çalışayım bilgim ve tecrübem el vediğince:

1. "Servis akülerimi (420Ah)  alternatörden değil, güneş panellerinden şarj ediyorum, alternatörden şarj etmek için dc-dc aldım ama henüz bağlantısını yapmadım"

- Servis akülerini alternatör gazabından kurtarmış olmanız çok iyi, duacınız olmuştur  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Birkaç not ekleyeyim izin olursa

(a) DC-DC şarj cihazını bağlarken, giriş pozitif kablosunu marş aküsünün kutup başı voltajından farklı olmayan yakın bir baraya veya doğrudan marş aküsü kutbuna bağlamanızı öneririm. Bağladığınız nokta ile marş aküsü kutup başı arasında voltaj farkı olursa (uzun bir kablodaki voltaj düşüşü, bir şalter üzerindeki voltaj düşüşü vs sebebiyle) bu DC-DC şarj cihazı kaynak akünün voltajı ile kendisini tetiklediği için düzgün çalışmayabiir.

(b) Ayrıca çok dikkat edilmeyen bir konudur... servis akü bankını güneş panellleri destekliyor demişsiniz. Bu durumda hem solar regülatör(ler)iniz, hem de DC-DC şarj cihazınız aynı tip akü şarj rejimine göre ayarlanmış olacak. Siz yine de her iki şarj cihazının çıkış voltajlarını kontrol edin, birbirleriyle kavga etmesinler, mümkünse eşdeğer şarj voltajlarında çalışsınlar.

(c) Burada bence önemli olabilecek bir uyarı şu ki, madem alternatör sadece marş aküsünü besliyor, alternatörün S (sense) ucunu mutlaka 2.5mm2 bir kablo (sarı renkli) ile marş aküsünün pozitif kutup başına ve mutlaka akü tarafında sigortalayarak (2-3 Amp cam sigorta da olur) takmanız. Böylece alternatörün regülatörü alternatörü yormaz, şarjlar tamamlandığında tabir yerindeyse alternatörü boşa alır  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

(d) Henüz DC-DC şarj cihazını monte etmedim dediğiniz için yazıyorum, DC-DC'nin hem marş aküsü hem de servis aküsü pozitif kablo bğlantılarını mutlaka sigortalayınız. Satın almış olduğunuz cihazın veri sayfasında kısa devre akımı yazar, o değerde sigorta kullanmanızı ve tabii kablonuzun da o değerin üzerine akım taşıma kapasitesi olduğundan emin olun.

2.  "Sorum şu; motoru çalıştırmadan ırgatı kullanmıyorum, kullandıktan sonra da bir süre motoru kapatmıyorum, bu şekilde bir kullanım alışkanlığıyla, dc-dc yi devreye aldığım zamanda da ırgatı marş aküsü üzerinde bırakmayı düşünüyorum, bu konudaki yorumunuz nedir?"

- Şimdi burada ırgat servis aküsüne mi, marş aküsüne mi sorusu yine önümüze geliyor. O konuya girmeden sizin sualinizi cevaplamaya çalışayım. Irgat çalışırken çektiği 80-100 Amp akım sebebiyle bağlı olduğu marş aküsünde voltaj düşecek. Diyelim ki 10 Volt'a kadar düşecek. Bu sırada motoru boşa alıp 1500 devirlere getirdiğinizde alternatör 14+ Volt ile şarj akımı basacak, ama ırgatın çektiği akım alternatörün şarj akımından yüksek (tahminen min 2 katı) olacağı için marş aküsünde voltaj düşecek. Bu durumda DC-DC şarjı kesecek, çünkü DC-DC marş aküsünde 13+ Voltu görmeden devreye girmiyor. Irgat ile işiniz bittiğinde alternatör ırgatın marş aküsünden aldığı enerjiyi (örneği aşağıda vereceğim) yerine koyana kadar yine DC-DC bekleyecek. Ne zaman ki marş akünüz 13+ Volta gelecek, DC-DC alternatörün şarj akımını servis aküsüne aktarmaya başlayacak. Dolayısıyla büyük bir hata beklenmiyor bu senaryoda.   

Şu meşhur soruya dönelim... Soruyu tersten soralım: neden ırgat marş aküsüne bağlanır? Bu sorunun cevabı çünkü motor çalışıyor, alternatör şarj akımı veriyor olamaz, çünkü alternatör şarjı basarken zaten o şarj servis aküsüne gidecek. O halde sorunun başka anlamlı bir cevabı olmalı. Marş aküsü sulu FLA kurşun-asit akü ise zaten hiç olmaz da... hadi marş aküsü AGM olsun, sizin örnekte 100Ah kapasitesi var. Irgat 1000W olsa, çekeceği toplam enerji 1000 Watt / 12 Volt = 83 Amper.... 10 dakikada zinciri alıyor olsanız 83 Amper x 10 dk / 60 dk = 14 Ah enerji çekecek aküden. GEL/AGM kurşun-asit akülerin kullanım kapasitesi yaklaşık %50. O halde 420 Ah servis aküsünün kullanılır kapasitesinin (210Ah) %6'sını mı kullanmak iyidir, yoksa 100 Ah marş aküsünün kullanılır kapasitesinin (50Ah) %28'ini mi? Unutmayalım ki, ne kadar düşük deşarj derinliği (DoD - depth of discharge), o kadar uzun akü ömrü.

3.  "servis ve marş aküleri arasına bir birlerine bağlantı yapacak bir şalter koydum, marş aküsünde problem olursa şalteri açıp motoru çalıştırabilmek için. Ayrıca şalteri kapatmayı unutmayayım diye de, bu şalter açık olduğu sürece uyarıcı bir siren sesi var sistemde"

- Ara bağlantı şalteri hini hacette kullanmak için düzgün bir çözüm, ben halâ takviye kablosu tutuyorum teknede  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Burada amaç marş aküsü bir şekilde çökerse, servis aküsünün marş motoruna enerji vermesi. O halde kullandığınız şalterin max akım değerinin (crank rating) marş motorunun çektiği akımdan (motor el kitabında yazar) yüksek olması ve tabii servis aküsü-şalter-marş aküsü kablosunun en az marş aküsü-marş motoru kesitinde olması gerektiğini hatırlatırım haddim olmadan.

Yorumlar için tekrar teşekkür ve soğuk, ıslak Bodrum'dan selamlar

Selametle

Murat Kaptanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Tek eleştirim, tevazu gösterip yazınızın sonunda "haddim olmadan" demişsiniz onadır, estağfurullah, ne demek, burada ki uyarılarınızdan da, videolarınızdan da (zaman buldukça seriyi sindire, sindire izlemeye devam edeceğim) gerçek anlamda çok faydalandım.

Aşırı kalabalık İstanbul'dan sevgi ve selamlar...
« Son Düzenleme: Nisan 08, 2025, 14:45:50 Gönderen: Çetin Bağcı »
*

M. A. Z.

« Yanıtla #13 : Nisan 08, 2025, 15:01:32 »
Murat korsanım emeğiniz için kendi adıma teşekkür ederim. Henüz tüm videolarınızı izlemek için fırsat bulamadım. Ben mevcut elektrik sisteminde değişikliğe gidiyorum, ürünleri aldım. Montaj aşamasına geçmeden sormak istediğim şu; sahil elektriğine çok az bağlanıyorum. Redresörüm Quick SBC 250 advanced plus 25A. Lithum uyumlu olmadığı için dc-dc ile bağlayacağım. Elimde victron dc-dc 12-12/ 30 ve Orion-XS 50 var. Ben orion-XS yi motor aküsü ile servis aküleri arasına bağlamayı planlıyorum. 12-12/30 dc-dc yi de redresöre bağlamak sizce doğru olur mu? Motorum Volvo MD2030 ama alternatörümüm amperi nedir bilmiyorum. 70Ah olması muhtemel.
*

M. E.

« Yanıtla #14 : Nisan 08, 2025, 16:09:39 »
Mehmet Ali Zor Korsan, aynı emektar motoru kullanıyoruz  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap marş ve servis akülerinizin Ah değerlerini ve tiplerini söylerseniz lütfen