0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. I.

La havle.. bu neydi şimdi?!?
50 yaşından sonra denize, yelkene çıkılamaz mı? Her seyrimde denizden poşet poşet çöp toplayan, sigara külünü bile denize atmaya gönlü razı olmayan biri olarak, bu türlü suçlamaların hiç hoş olmadığını düşünüyorum. Tam tersine seyir kurallarına uymayan, demir yerinde bazen eşkiya gibi davnanan profesyonel denizciler de gördüm, full arma yelken seyri yaparken, bordadan kalp işareti yapan balıkçı teknesi kaptanı da, bu kısa deniz hayatımda. Her kesimden, her türlü insan çıkabilir. Bu kadar ön yargılı ve kırıcı olmak doğru değil.
*

A. K.

Ilk okuldan beri yelken yapiyorum  yasim 68 . Demek eleğimizi asıp denizi birakmamiz lazim ki gerçek denizciler ortaya çıksin  Ne yapalim kısmet böyleymiş.
Mahallenin kahvesine gidip pişpirik atariz.
« Son Düzenleme: Ekim 01, 2022, 19:11:07 Gönderen: Atilla Kaplan »

*

M. E.

Osman Bakır’ın yazısındaki bazı tespitler doğru, bazıları da yorum kaldırır, tartışılabilir. Ama ifade tarzı yanlış. Osman Bakır’ın “yıkıcı yapısalcı” bir yaklaşımda olduğunu farz etsek bile, sert bir giriş olmuş.

*

E. S.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Osman Bakır’ın yazısındaki bazı tespitler doğru, bazıları da yorum kaldırır, tartışılabilir. Ama ifade tarzı yanlış. Osman Bakır’ın “yıkıcı yapısalcı” bir yaklaşımda olduğunu farz etsek bile, sert bir giriş olmuş.

Yanlış üslup kullandıktan sonra tespitleri kısmen doğru da olsa en hafif tabirle itici oluyor. Yıkıcı yaklaşım konusunda haklısınız ama ben yapısalcı hiç bir yaklaşımını göremedim. Bir kere içinde bulunduğu basit bir forum kurallarına bile uymayan, çevresine suçlayıcı ifadeler kusan birini ciddi almaya bile gerek görmüyorum.
*

S. K.

Sedat Korsanım (pardon size korsan diye hitap ettiğim için ağız alışkanlığı) neden talebinizi ingilizce dile getirdiniz, Osman Korsanın(bak yine yaptım) türkçe anlamadığını mı düşündünüz? Bunu size düşündüren ne oldu? Milyonları peşinden koşturacak kadar yakışıklı bir rock star olduğu için mi kıskandınız?

Valla ben gidip PP'mi rahmetli Neil Peart veya Nicko McBrain olarak değiştireceğim bu gidişle... Zaten bugün Atilla korsan'la Setur Yalova'da konuştuk, yeni profil resmimin çok yaşlı göründüğü iltifatını lütfetti... Bahaneyle onu da halletmiş olurum...

*

A. K.

Sedat Korsanım (pardon size korsan diye hitap ettiğim için ağız alışkanlığı) neden talebinizi ingilizce dile getirdiniz, Osman Korsanın(bak yine yaptım) türkçe anlamadığını mı düşündünüz? Bunu size düşündüren ne oldu? Milyonları peşinden koşturacak kadar yakışıklı bir rock star olduğu için mi kıskandınız?

Valla ben gidip PP'mi rahmetli Neil Peart veya Nicko McBrain olarak değiştireceğim bu gidişle... Zaten bugün Atilla korsan'la Setur Yalova'da konuştuk, yeni profil resmimin çok yaşlı göründüğü iltifatını lütfetti... Bahaneyle onu da halletmiş olurum...

kamera gördüğünü çekermiş derler ama bu sefer öyle gözükmemiş . Neil peart cok iyi davulcuydu  , rush favurilerimizden. 3 kişilik grupta davul çalmak çok zordur.  Üzüldük tabi
*

R. E.

Bu başlık altında, tek başına seyir yapan veya yapmak isteyen, planlayan yelkenciler için kaynak oluşturmak istiyorum. Bu konuda bulduğum makaleleri, videoları vs.. kaynak belirterek burada paylaşmak istiyorum..
Tek başına ... Yanaşma, ayrılma, demir atma, güvenlik,sağlık, teknik vs.. konularında başucu kaynağı olarak kayıtlarda kalabilir.. Bununla ilgili elinde yabancı kaynaklar olan korsanlar eğer imkanları var ise kısım, kısım da olsa çevirisini yapıp paylaşabilirlerse çok memnun olurum..

Buradan gidelim...

Öncelikle bir başına deniz epey zor. 4-5 saatlik seyir sonrası (25-30 mil) kendiniz tekneyi neta edeceksiniz. Yemek hazırlayacaksınız. Ertesi gün için hazırlık yapacaksınız vd vd vd..

Bir yere de gitmiyoruz, İstanbullu kaptanların "hac farizası" gibi Göcek, Marmaris, Fethiye seyrini saymazsak.. Nihayet tek başımıza veya maaile teknelerimizde bir-iki koy ile sezonu kapatıyoruz. Yani dön dolaş 20 mil, bilemediniz 50 mil yarıçaplı bir alan.

Devletimiz de "Türkler ege'de amatör denizcilik yapmasın" olarak formule edilebilecek bir politika izlediğinden iş biraz daha zorlaşıyor tabii. Hatırlatayım aşağıdaki tüm marinalar "yabancı turist" gelsin rahat etsin diye yapılmıştır. İnanmayan her birinin inşaatlarının temel atma veya açılış törenlerindeki devletlü konuşmalarını izleyebilir.

Zaten ya balıkçı barınağı yapılır, ya da marina. Tekne bağlama yeri gibi bir vizyonumuz da yoktur. Olması da beklenmemelidir. Çünkü bu tür yerlere amatör denizcilerin ticari kaygı taşımadan denizde olma hayali ile edindikleri özel teknelerinin bağlanma potansiyeli vardır. Bu potansiyel oluşmadan önlenmelidir!

Ayrıca "deniz işi, zengin işi"dir. Baldırıçıplak haliyle amatör denizcilik mi olur canım? Sonra "deniz fakiri sevmez"! Bilmiyorsanız bunu, öğretiyorlar! "Yaşlı adam" faslını saymıyorum. İlerde yaş almayı düşünmeyenlere ne denebilirki?

Bir başına denizcilik de olsa olsa ukalalık filan oluyor böyle bakınca.. Sizin kişisel olarak hikayenizin çok da anlamı yok.

İnsanların denizle kuracakları ilişkiyi baştan sabote edip, "adamlar yapıyor abi... Bizde nerdeee..." filan demek de çok şiirsel olmasa da hala söz niyetine ortalıkta dolanıyor.

İşin şakası bir yana karada boğuluyoruz, denizde değil.

*

E. S.

Abi yaşlı görünmekten şikayet edip 70 yaş üstü davulculara yöneliyorsun, ayrıca Nicko çirkinlikten ölüyor:) Senin beyaz sakalın karizması da yok onlarda. Yeni pp gayet başarılı bence, sen uyma Atilla Korsana, yakın gözlüğünü yanında yokken görmüştür seni:)
*

A. K.

Iki gözümden de katarakt ameliyatı oldum  birini kısaya diğerini uzaga göre ayarladılar. Şimdi her yeri şahin gibi görüyorum  . Multi fokal lense gerek kalmadı gibi . Tabi göz doktorları ne der bilemem .

İnsanların daha uzağa gitmek isteklerinden dolayı Teknelerin bordaları yükseldi , teknelerin boyları uzadı . Böylece daha açık denize dayanıklı ve boylar da büyüyünce daha iç  donanımlı ve lüks tekneler ortaya çıktı . bizler de bu tekneleri Marmara , Göçek gibi iç denizimizde veya yakın mesafelerde kullanmaya başlayınca denizle iletişimden koptuk gibi geliyor.

Ben hep şunu söylerim : Seyirde, elini uzatıp denize daldırıp kafanı ıslatamıyorsan benim anladığım manada denizci değildir .
Açık deniz süper tankerlerdeki mürettebat ta denizci, hatta kimliklerinde denizci yazıyor.

Denizci dediğimiz ülkelerin geçmişine bakın tamamı ceviz gibi teknelerle denize çıkmışlar , okyanusları geçmişler .

Bence denizci kavramı biraz irdelenmeli.
*

R. E.

Seyirde, elini uzatıp denize daldırıp kafanı ıslatamıyorsan benim anladığım manada denizci değildir .

En keyifli seyir o boy bir teknede oluyor.. Herhalde 20 ft civarı tekneler.. Bir elinle yeke tutarken diğer elini denize daldırıp bir avuç su almak.. Eski bir rota prenses 575 kullanıcısı olarak o keyfi yaşadım. Bunun handikapı şu, biraz dalga varsa sırılsıklam oluyorsun. Seyir tat vermemeye başlayabiliyor hava sertledikçe.. Ege'nin "eşek imbatı" da hepimizin bildiği bir hava.

7 metre egeyat veya başka marka ya da özel yapım küçük tekne kullanan kaptanlarımız var. Deneyimlerini yazarlarsa bilgileri hepimizin bilgisi olur.  Rota prensesin güzelliği şuydu, motor yukarı kalkıp suyla irtibatını kesmek mümkündü. Zorluğu da fazla hafif olmasıydı herhalde.. Hala, o boy, batmaz nitelikli bir teknenin yelken için iyi tekne olduğuna inanıyorum. Büyükler yorucu oluyor.

Ayrıca bir başına günlük seyir için de doğru tekne bu boy tekneler...

Açık deniz seyri ayrı bir konu. Hiç yapmadığımdan bilmiyorum. Sadece kıyı seyri ile dolaştım hep..