0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. Z.

Ynt: Yelken Yok Aküler Boş !
« Yanıtla #15 : Kasım 05, 2009, 19:36:55 »
Tekneler bir ileri bir geri otomatik vites işe yaramaz o taktik Cengiz abi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu durumda Ahmet abinin dediği yol en makulü. Tenvirattan almak. Ama dekompresyonla kolla mutlaka çalışması lazım, ona göre dizayn etmiş olmalılar. Benim Volvo Pentam ilk çevirişte çalışırdı kolla.
« Son Düzenleme: Kasım 05, 2009, 19:38:49 Gönderen: Hakan Zorlu »
*

O. B.

« Yanıtla #16 : Kasım 05, 2009, 20:00:17 »
Ben bu motoru kol ile hic calistiramadim maalesef.

*

S. Ç.

« Yanıtla #17 : Kasım 05, 2009, 20:17:51 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Vurdururuz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)

*

M. G.

« Yanıtla #18 : Kasım 05, 2009, 21:13:39 »
Akülerden sürekli enerji çeken bişeyler varsa onları kapatırım tamamen sigortadan. Akünün üzerine sıcak su dökerim bolca. bir dakika bekler yeniden marşa basarım. Akünün içine asit vb de konabilir belki ama hangi tip akü kapağı açılır mı ona bakmak lazım.
*

O. B.

« Yanıtla #19 : Kasım 05, 2009, 21:33:53 »
Aşağı yukarı hemen herkes yapılabilecek bir şey yazdı. Ben toparlıyayım.

Marş motoruna basıp ta tık sesi alır da motor çalışmazsa önce biraz durup düşünmek lazım ne kadar vaktimiz var diye. Yeteri kadar vakit varsa her türlü ihtimali göz önüne alarak şunları yapmak lazım :

1. Kesinlikle hemen bir daha denememeli. Her marşa basmak aküleri biraz daha öldürecektir. Öncelikle kutup başlarnda temas sorunu var mı diye bakmalı. Kutup başları sökülüp temizlenmeli.

2. Akü kapasitesi akünün sıcaklığı ile artar. Akü sıcaklığının 25 dereceden 50 derceceye çıkması akü kapasitesini %12 oranında arttırır. Aküleri söküp ya güneşe koymalı ya da sıcak su ile ısıtmalı.

3. Alternatör kayışı biraz gevşetilmeli. Motor çalışınca yuvasından çıkmayacak şekilde fakat gevşek ayarlanmalı.

4. Tek başınaysanız içeriden marşı çalıştıracak kablo düzeni kurulmalı.

5. Aküler yerine takılıp çift sistem varsa şalter "both" konumuna getirilmeli ve tüm akü kullanan sistemler kapatılmalı.

6. Dekompresyon kolları kaldırılmalı.

7. Kranka el ile bir iki tur attırılmalı.

8. Marşa basarak volanın hareketlenmesinin ardından dekompresyon kolları aniden indirilmeli.

9. Motor çalışırsa kayış sıkılığı yeniden ayarlanmalı.

10. Motor yine çalışmazsa demiri hazırlamalı  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Kasım 05, 2009, 21:42:03 Gönderen: Orhan Barut »

*

O. A.

« Yanıtla #20 : Kasım 05, 2009, 21:58:06 »
Orhan korsanım,
Senin olayında hangisi işe yaradı?
*

M. E.

« Yanıtla #21 : Kasım 05, 2009, 22:02:00 »
Gerçi Orhan Korsan yazmış, ama ben de fikrimi bir-iki diyeyim dedim

İlginç fikirler var, yani çözüm üretmek sonsuz...
Yelkenli teknelerin ve yelkencilerin bu tarafını seviyorumm ))
Bazen de birden fazla doğru yol oluyor...

Ahmet Ağabey'in dediği gibi tenvirat aküsüne geçmek iyi fikir ama zaten çalışan bir motorda motor aküsü neden bitmiş olsun ki? Bu tarafı işin ilginç? Alternatör keserse normalde alarm vermesi lazım!

Bu durumda eğer motor tarafı (genelde 1'dir Both Şalterde), bittiyse ben olsam both a almazdım. Sadece tenvirata geçerdim. Tabi devrede izolator var mı falan hep değişken...

Sonra çıkmış etmiş bir kablo, akü başı falan var mı bakardım?

Marş taşağının takılmış ya da bozuklmuş olması da mümkün... ve keza marş motoru. Derler ki bir büyük çift ağızlı anahtar ile marş motoruna abanmadan tıklat!

Aküden yana bir destek gelmeyecekse, ki Göktürk korsan ilginç fkirler ortaya atmış, doğrusu hiç duyamıştım başka taraflara saldırmak lazım...

Kolları kapatarak ve alternatörü kayışını gevşeterek çalıştırmak bir çözüm ama tek başınayken bunu yapmak çok kolay değil. Kolları tek elle kapatmak bile zor, dönüp bir de te harita masaı tarafında marşa basmak gayet zor ameliye. Birisinden, süpürge sapıyla (bir yandan marşa basarken, diğer eliyle kolları kapatarak) becerildiğini duydum, denedim  ama ben becerememiştim.

Arka taraftan bir burner patlatmak iyi fkir uçucu gazlardan olan herşey mümkün, eter tavsiye ediliyor. Yosa WD40 da olabilir (alıntı Nigel Calder ve Erol Şar), daha fazla miktarda kullanmak lazımmış diye öğrendik...

Motor modeli ne bilemiyorum, eski Yanmar'ların çevirme kolları ile söylenenler doğru ancak teoride. Gerçi motor yeni susmuş yani sıcak, ama rağmen zor. Yer genelde dar oluyor. Kesinlikle tek başına yapılacak iş değil. Volan dönmeye başyaınca sağa sol çarpılıyor, muhtemel bilinen sakatlıklar tam bu anda meydana geliyor.

Vurdurmak, yokuş aşşa 2 ye takmak, kanatlı pervaneler ile falan ilgili bir yorum yapamadım, doğrusu )))

Şimdi diyelim hiçbişey yapamadık, motor kaput! Güverteye çıkardım...

Dalga var, ama hiç rüzgar yok tabi durum ilginç.
... ve hep olduğu gibi kayalıklara sürüklenyoruz.

Yedek motor ve dingi varsa, indirir denerdim. Swellerde 3-5 beygir motor tekneyi ne kadar çeker bilemiyorum ama mutlaka yedek benzini de yanıma alırdım.

Eğer dıştan takma yoksa...
Rağmen dingi varsa, kürkle ne kadar çekilebilir ama deneneblir...

Bir diğeri Larry ve Lin Pardy'den alıntı. Uzun bir kürek varsa ne ala, yoksa balon gönderine, dingininkini bağlayarak bir kürek yapmak mümkün... Düz havada işe yarıyor ama dalgada?

Mevsim ne? Etrafta hiç mi yardım isteyecek tekne yok. Rüzgar yoksaikaba bile olsa sadece dalgayla teknenin sürüklenmesi çok da hızlı değildir, dolayısıyla vakit vardır sanırım. Vakit kazanmak için suya atılacak bir paraşüt veya bir fırtına demri varsa ne ala...

Etrafta birileri varsa tercihen seslenerek falan yardıma çağırırdım. Yoksa telsizle...

Genelde sürüklenen yerler demr atmaya uygun olmuyor, mesela ben en son atmayı düşünürdüm. Çünkü aküler iptalse, "bir attın son attın demektir" bir aha belki de hiç çkemeyeceğini de düşünmek lazım. Onun için belki de zincire bağlamak için bir büğyük şamandırayı el altında bulundurmak iyidir hani!

Rahmetli Derek Leigh'in benzer bir macerası vardı.
« Son Düzenleme: Kasım 05, 2009, 22:04:21 Gönderen: Mehmet Erem »

*

H. Z.

« Yanıtla #22 : Kasım 05, 2009, 22:23:17 »
4. Tek başınaysanız içeriden marşı çalıştıracak kablo düzeni kurulmalı.

Kontak anahtarı bozulur ya da sisteme giden kablolardanbirinde sorun olur marş bazsmazsa marş motoru üzerinden tornavida veya başka bir iletken malzeme ile düz kontak yapılabilir. Ayrıca ben her defasında eğilip bu tornavidayı nereye değdirecektim de çalıştıracaktım? dememek için oraya bir sistem yapmıştım. Son tadilatta söktük. tekrar yapmakta fayda var sanırım.
*

O. B.

« Yanıtla #23 : Kasım 05, 2009, 22:28:13 »
80 li yılların başında bir 65 model opel arabam vardı. Sabahları iki basışta çalıştıramazsam bir daha öğlen hava ısınana kadar çalışmazdı. Bu yüzden marşa ilk bastığımda gelen sesten problemin aküden olup olmadığını kolaylıkla anlıyorum. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
İkinci şansımı riske atmam hiç bir zaman bu yüzden ikinci defa basmadan önce tedbirlerin hepsini alırım. Bu yüzden ben yazdıklarımın sırasıyla hepsini yaptım. Ancak teknede yalnız değildim bu yüzden marşa başkası basarken ben dekompresyon kollarını indirdim. Motor Yanmar 3 silindirli.
« Son Düzenleme: Kasım 05, 2009, 22:32:30 Gönderen: Orhan Barut »
*

H. E.

« Yanıtla #24 : Kasım 05, 2009, 22:59:47 »
Şimdi bu "Zor Anlar" bölümü yüzünden artık hangimizin başına böyle bir "Zor An" gelse herhalde ilk yapacağı iş "Dur ben bunu foruma yazarım, önce not alayım" diye kağıt kalem çıkarmak olacak... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. E.

« Yanıtla #25 : Kasım 05, 2009, 23:01:50 »
Ya da nete girip, eski yazılanları okumak? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A.

« Yanıtla #26 : Kasım 06, 2009, 09:11:58 »
Bazan, bu gibi durumlarda, aküye küçük bir destek marş motorunu çevirmek için yeterli olur.
Teknede yeteri kadar el feneri pili varsa bunları 12 voltu geçecek şekilde seri bağlayıp elde edilen sistemi aküye paralel bağlayarak destek yapmak düşünülebilir.
7 VA motorsiklet aküleri vardır bilirsiniz. Işıldaklarda da kullanılır. Ben 12 voltluk böyle bir sistemi evde hazır bulunduruyorum. Uçlarına 50 cm kablo ve kıskaç taktım.
Bir şekilde arabamın veya bir yakınımın başına marş basmama durumu gelirse, gidip aküye paralel bağlıyorum, problem çözülüyor. 3-4 kg bir ağırlığı oluyor ve jel tip olduğundan asit sızdırma problemi de olmuyor.
Geçen kış çok uzun süre tekne motorunu çalıştırmadığım için ve soğuk bir günde marş basmayınca, orada da işe yaramıştı.
Aslında teknede marş aküsünden bağımsız olan akü gurubu ile marş aküsü paralel bağlanabilmeli (both şalter ile). Ama benim teknede bağlantı sistemi yok. Bu sebepten, gerektiğinde ikisini paralel yapabilecek, 20 30 amper kaldırabilecek bir takviye kablosunu teknede hazır tutuyorum. Ne olur ne olmaz diye.
*

O. B.

« Yanıtla #27 : Kasım 06, 2009, 09:23:47 »
Ya da nete girip, eski yazılanları okumak? Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Zor anlar konu moderatörünü telefonla aramak daha pratik Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

M. G.

« Yanıtla #28 : Kasım 06, 2009, 09:37:04 »
Şundan alın kenarda dursun (tabi dolu olarak):
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

O. B.

« Yanıtla #29 : Kasım 06, 2009, 09:52:00 »
Ben 150 TL'ye 650W Çin malı benzinli jeneraör aldım. Dolu tutmaya da gerek olmuyor. Başka işlerde de kullanabiliyorsun.
« Son Düzenleme: Kasım 06, 2009, 09:52:18 Gönderen: Orhan Barut »