0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    S. K.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #120 : Temmuz 23, 2020, 13:28:44 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Çok yerinde bir uygulama... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Tek sorun yedek çapa...Charter teknemde yoktu..Diğer charter teknelerde yedek çapa oluyor mu?

Tüm charter teknelerinde portuçların birinin en dibinde durduğu yerde defalarca ıslanıp kurumaktan artık üzeri bembeyaz mantarımsı maddeyle kaplı bir yedek çapa oluyor illa... da kim uğraşacak onla her defasında elle at-çek falan; genelde çoğu eski ana çapa olarak loçadakine yakın ağırlıkta oluyorlar (16-21kg falan)... Belki halatını kurtağzından geçirip vince alıp denenebilir...

Bir de bu yola başvurulacaksa zırt pırt kullanmak gerekeceğinden her defasında yerine kaldırmak mümkün değil; sürekli ayak altında ortalık yerde "serçe parmak mayını" olarak durması gerekecek...

Kendi teknemde yapacak olsam; belki sırf bu iş için mevcut teknemin 7.5kg'lık ana çapası kadar, hatta belki daha da küçük birşey alıp vardavela üzerinde ona bir özel yer yaptırıp oraya koyarım ama charter teknelerinde böyle şeyler de yok doğal olarak..
« Son Düzenleme: Temmuz 23, 2020, 13:30:53 Gönderen: Sedat Kasrat »


*

    Ç. A.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #121 : Ağustos 04, 2020, 00:14:58 »
Özellikle yanımda sağlam bir yardımcı yok ise benim de çok zorlandığım bir iş bu.
Tornistanda bırakıp denize atlayıp koltuk alma fikrine henüz alışamadım. Bu fikir beni korkutuyor. Genellikle rüzgar etkisi ile teknenin gideceği konumu öngörüp koltuğu alıp hızlıca tekneye geri yüzmeye çabalıyorum.
Bu teknik dar alanlarda veya sert havalarda pek etkili olmuyor.
Yedek capayi rüzgarın geldiği kıç omuzluktan attıktan sonra direk tutacağını pek sanmıyorum. Derinliğe göre en azından 45 derece acıya ulaşınca etkili olabilecektir diye öngörüyorum. Siz ne şekilde kullanıyorsunuz tam olarak?

Koltuk halatı ile tekne dönmeden,  kıyının kuytusunda sakinlikte kalmak çok hoşuma gitse de kıçtan kara yapmak bana pek güvenli gelmiyor. Sert havalarda hele rüzgar bordadan geliyor ise bana göre demire aşırı bir yük biniyor. Rüzgarın teknenin pruvasina veya bordasina gelmesi eminim ki demir üzerinde çok farklı yükler oluşturuyordur. Ayrıca alargada tarayan demir belki tutabilir tekrardan ama kictan kara yapıldığında (rüzgarın kötü bir açı ile geldiği düşünülüyor hep) tekneyi kesin kayalarda bulursunuz uyandığınızda.
Bu endişelerimde yalnız mıyım merak ediyorum açıkçası.
Not: tüm bunları kıçtan kara yapmış şekilde bir koyda demirli iken yazdım. Kıçtan karaya karşıyım sanılmasın. Sadece sert havalarda sakıncalı buluyorum.


*

    A. Ç.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #122 : Ağustos 04, 2020, 07:08:13 »
Kıyıya aldığımız koltuk genellikle uzun bir halat oluyor ve çoğunu kullanıyoruz, kıyıya önce bağlayıp sonra demir atmak için inanılmaz uzunlukta bir halat gerekir, halatınız olsa bile büyük olasılıkla dolaşır.


*

    M. E.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #123 : Ağustos 04, 2020, 08:02:40 »
Kıçtan kara olmak zannedildiğinin aksine çoğu zaman bir zorunluluk olabiliyor. Hakim rüzgara göre rüzgar üstüne bağlanmak, nispeten daha temiz ve sakin bir denizde durmak anlamına geliyor. Koyun büyüklüğü yeterli değilse kıçtan kara olmaktan başka çare yok. Ayrıca alarganın gerektirdiği serbest alan, başka teknelerin varlığında ulaşılabilir olmuyor, özellikle bu yaz mevsiminde.

Gökova’dan örnek verelim:
- Mersincik Koyunda alarga en uygunudur, koy geniş, rüzgar sürekli dönüyor, kıçtan kara olmak çoğu zaman dezavantajlı
- Yedi adalarda Bekar Lm küçücük, alarga mümkün değil
- Çatı koylarında geçen gün otuzdan fazla tekne vardı, nasıl alarga yapacaksın? Herkesin yaptığı gibi rüzgar üstüne değil de rüzgar altı tarafa gitsen milletin bulaşık suyu, sabunu içinde yüzeceksin
- örnekler çoğaltılabilir

Çeşitli yöntemler var kolay ve güvenli (ve sakin) şekilde kıçtan kara olmanın... sakin zamanda bol deneme yaparak bu manevraya alışılmalı.


*

    M. T.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #124 : Eylül 07, 2020, 10:18:31 »
Deniz Giray tek basina kictan kara baglanmayla ilgili yeni bir video cekmis...

Demiri manuel olarak birakin, irgati kullanmayin diyor...


*

    E. S.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #125 : Ocak 08, 2022, 12:21:07 »
Kıçtan kara yaparken bazı teknelerde şunu gözlemliyorum;
Kıç omuzluk halatlarını bağladıktan sonra çapanın zincirini de bir miktar toplayarak veya tornistanda gaz verip kıç omuzluk halatlarının boşunu alarak tüm halat ve baş zincirini adeta tef gibi geriyorlar. Gitar teli gibi oluyor. Rüzgarsız bir hava da belki anlaşılabilir, tekne adeta mıh gibi kalıyor, ne iskeleye ne sancağa oynamıyor. Ancak bu gereksiz bir yük oluşturmuyor mu? Bu durum çapanın üzerine ekstra bir yük bindiriyor bir de hesapta olmayan rüzgarlar, ani sağanaklar binince o çapanın tarama şansı artmıyor mu?
Ben kıçtan kara yaparken demirin tuttuğuna emin olduktan sonra kıç omuzlukların boşunu el ile alabildiğim kadar alıp bırakıyorum, rüzgar çıktığında çoğu zaman rüzgar altındaki kıç halatım  gevşek ve suyun üzerinde oluyor.
Sizce hangi uygulama doğru?
« Son Düzenleme: Ocak 08, 2022, 12:22:25 Gönderen: Efe Sarıoğlu »
*

    E. D.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #126 : Ocak 08, 2022, 14:14:56 »
   Bir sahilde kıçtan kara oluyorsanız, demir ve koltuk halatları toplam 60-80m kadar olur. Bu uzunluktaki halatların epey bir esneme payı olacaktır. Dolayısıyla fazladan halat boşlamaya gerek yoktur. Fazla boşlanmış halatlar hem fazla salınıma neden olur hem de dalgalı havada demire, vurma şeklinde, fazla yanal yük bindirir. Yani uygun gerginlikte halat iyidir, boşlanmış halat her etkiye açıktır.
« Son Düzenleme: Ocak 08, 2022, 14:16:50 Gönderen: Erdal Duran »
*

    S. K.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #127 : Ocak 08, 2022, 22:54:46 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Kıç omuzluk halatlarını bağladıktan sonra çapanın zincirini de bir miktar toplayarak veya tornistanda gaz verip kıç omuzluk halatlarının boşunu alarak tüm halat ve baş zincirini adeta tef gibi geriyorlar. Gitar teli gibi oluyor.

Ben tornistanda çapayı devirli gömdürdükten sonra biraz daha zincir boşaltıp, o şekilde bir boy falan daha geri gidip kıç halatları bağlıyorum; sonrasında bu defa biraz devirli şeklinde ileri yol verip eşime zincirin boşunu sonuna kadar aldırıyorum; yani kıç halatlar o sırada üretilen (atıyorum) 5hp güçle, zincir de ırgattaki 1,5hp (1100w) güçle geriliyorlar... Tam bahsettiğiniz deli grubundayım hatta az ötesindeyim Efe korsan  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Pek fizik bilgim yok ama bana şöyle geliyor... Tıpkı kavança atarken arabayı ortaya çekip iskotayı germezsek çok aşırı bir fırtına yokken bile bumbanın perçinlerini direkten söken kuvvet gibi... Hani buma bir uçtan diğer uca giderken gitgide hızlanıyor ya... İşte tekne de salınım kuvvetlerine (bordadan rüzgara) sürekli salınarak cevap verirse o gidiş gelişlerin bir noktasında salınım noktasının ucunda oluşan kuvvet çapayı gömüldüğü yerden sökebilir, ama her şey en baştan deli bağlar gibi bağlanmış ve halatlarla zincir gerginse; o zaman o kuvveti yenebilecek bir aşırı baskı, çok çok kuvvetli bir sağanak gelene kadar tekne taramaz diye düşünüyorum...
*

    Ö. Ö.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #128 : Ocak 09, 2022, 00:18:18 »
Eğer zincir (ve koltuklar) yeterince gergin değilse rüzgar bordadan bastığında zincirin düzleşmesi (katener-catenary açısının azalması) ile geriye tehlikeli yaklaşırsınız.

Çaresi ya karadan çok uzakta duracaksınız ya da zinciri (ve kıç koltukları) mümkün olduğunca gergin tutacaksınız.

Kalabalık ve derin olmayan yerlerde ilki (uzak ve gevşek) mümkün ama Göcek gibi kalabalık (sağa sola salınım yeri olmayan) ve derin yerlerde gergin olmak en iyi (ve tek) yöntem.

öZgür (mobil tapatalk)

*

    E. S.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #129 : Ocak 09, 2022, 00:41:49 »
Sedat korsanim yorumlara bakılırsa siz doğru olanı yapiyormuşsunuz. Bundan sonra ben de olabildiğince gereceğim zincirimi ve omuzluk halatlarimi. Cevaplarınız için teşekkür ederim.
*

    A. Ç.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #130 : Ocak 09, 2022, 07:40:40 »
Bir ipi koparmak için, iki ucunu elinizle tutar, biraz boşluk bırakır ve ani bir çekme ile koparırsınız. Kopmayı özel bir noktada istiyorsanız o noktayı ipi birbirinin üstünden geçirirsiniz ve ip tam da o noktadan kopar. Buradan iki ders çıkıyor:

1. Gergin olmayan bir halat teknenin salınımlarında ani gerilim nedeni ile kopabilir.
2. Birbiri üzerine binmiş halatlar (bağlanmış anlamında) kopma noktası oluşturur.

Halatınızı gergin tutun ve halatın zayıflamasını önlemek için bağlamak yerine kasa örülmüş halat kullanın.
*

    Ö. Ö.

Ynt: Bir soru.. (Koylarda kıçtan kara bağlanma)
« Yanıtla #131 : Ocak 09, 2022, 13:41:19 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
. Kopmayı özel bir noktada istiyorsanız o noktayı ipi birbirinin üstünden geçirirsiniz ve ip tam da o noktadan kopar.
"...henüz koli bandı ve naylon poşetin keşfedilmediği, halen ambalajların kağıt ve sicim ile yapıldığı doğal zamanlarda tezgahtar paketi ustaca yapar, büyük bir toptan çektiği kendir sicimle sarar ve ilk düğümü yaptıktan sonra sicimi özel bir teknikle üst üste getirip ani bir hareketle çekip makas bıçak kullanmadan tam istediği yerden kolayca kopartırdı.
Bu etkileyici tekniğe "ipi ipe kırdırmak" derlerdi."


(Mahmutpaşa Anılarım - Mustafa Ö. Ökten - 1985 - Hayal Mahsulü Yayınları)


öZgür (mobil tapatalk)