Firavunlar ülkesi Mısır'ın Port Said liman kentindeyiz.
Yat Kulübe kıçtan kara olmuşduk bile, klavuz neye uğradığını şaşırmışdı. Elinde bir makbuz ödemem gerektiğini sürekli tekrarlıyordu.
Acentacı çocuk bir adım geriden olayları takip etmekle yetiniyordu.
Klavuza dönüp cümlesini bitirmesini beklemeden bakışımla adeta sözünü kesmiş ve onun yarım kalan cümlesini hiç önemsemeden 10 usd ile 3 paket marlboroyu eline sıkıştırmışdım. O zamana kadar ne söylediklerinin bir önemi kalmamışdı artık konu birden bahşiş oluvermişdi. Klavuz sadece ama biz 3 kişiyiz, bana 2 adet malbora vermen gerekli diğerleri sadece denizci deyiverdi. Eee, ne de olsa o rütbece daha üstdeydi.
''Haydi bakalım senin dediğin olsun'' diyerek konuyu kapattım.
Böylece 200 usd klavuz ücreti karımız olmuşdu.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız.
Üye Ol veya Giriş YapAcentacı çocuk bir adım geride kalarak araya girmedi ya, ben de kafayı ona taktım
Üye Ol veya Giriş YapGel diye işaretimin sonrasında bir de baktımki yanıbaşıma gelmiş bile.
''listen boy'' diyerek isteklerimi sıraladım;
*Akşamüstü yakıt istiyorum,
*Sabah 06'da kanal geçişine başlamak istiyorum,
*Ülke girişi yapmayıp tarnsitte kalmak istiyorum,
*Hepsinden önemlisi de ben şehire çıkıyorum, hemen müsadeleri al
Üye Ol veya Giriş YapHeralde çattık deliye diye düşündüki sadece ok demekle yetindi o an. Bu hem iyi hem de iyi değildi.
Üye Ol veya Giriş YapZira beni başından atma adına şehire çıkışımı hemen organize etti. Eee, yakıtta sorun olmaz (nasılsa su istemedik), bizleri transit gösterir bu da önemli değil. Ama saat 06 çıkışımızı o garanti altına alamaz (bunu bilmediğimi zannetti toy boy)
Üye Ol veya Giriş YapŞimdi Port Said'ten Enstanteler;
Üye Ol veya Giriş YapHemen Yat Kulüb Çıkışı
Üye Ol veya Giriş YapSüveyş Kanal Otorite Binası
Nerde kalmışdık;
Toy Boy güvenlikden bir güzel geçmemi sağladı. Zaman daha erken saatler olduğundan önce karşıya geçip doğru acentaya gittim. Malesef kanal geçmek isteyen kürekli bir kano dahi olsa acentası olması gerekiyor.
Neyse Acentaya vardığımda Nagib ile görüşmek istediğimi söyledim. Aldığım cevap standarttı; ''Mr.Nagib toplantıda''.
Butür cevaplar Mısır'da çokca kullanılır. Tek amacıysa istediğinizi ulaşılmaz kılıp, isteklerinizin ancak yarısını temin etmek bile başarıymış gibi hissettirmektir size.
Üye Ol veya Giriş YapBen içeriye daldım, sekreter ne olduğunu anlayamadı bile.
Üye Ol veya Giriş YapNagib toplantıdamıydı acaba diye merak ettiyseniz, eh benimle biraz iptal olan toplantısının yerine toplantı yaptı, diyebilirim.
Üye Ol veya Giriş YapSabah 06'da kanal geçişine başlayacağım dedim, Nagib; OLMAZ, amerikan savaş gemileri yarın kanaldan geçecek diye cevap verdi.
Ben yine tekrarladım, tabiki o da. Bu böyle biraz devam etti. Sonunda pes eden o oldu. Ama sakın başka yatçılar duymasın diyerek benim de sözümü aldı ve yarın hareket de garanti altına alınmış oldu.
Üye Ol veya Giriş Yap''Şimdi bu ne anlama geliyor;
Gemiler sürekli konvoy oluşturabiliyorlar çünkü, trafikleri yoğun. Yatlar ise o kadar yoğun bir trafik oluşturmadıklarından konvoy yapabilme adına bu yalan her zaman bu kanalda kullanılıyor. Amaç, başka yatların da gelmesini beklemek yani. Yeterli sayı oluşmazsa, amerikan savaş gemileri bugün iptal etti, yarı geçecekler. Yeterli sayıya ulaşana kadar böyle. Ama benim gibi işi bilenler her zaman bir çıkar yol bulabilir bu ülkede. Yeterki daha öncesinden tecrübesi olsun.''
Ohooooo, daha kanalın başında böyle detaylandırırsak bu yazı bitmez yahu...
Üye Ol veya Giriş Yap Daha tropik sulara çıkacağız, değil mi?
Akşamdan yakıt alımı tamamlanmışdı. Sabah 05:45'de acentacı ile kanalı beraber geçeceğimiz klavuz beraber geldiler.
Kahvemin hemen ardından kıç halatlar fora edilip, demire de vira bismillah diyerek kanal seyrine başladık. İsmaile'ye kadar durmadan devam.
Üye Ol veya Giriş YapBuyrun kanal enstanteleri;
Üye Ol veya Giriş YapKanal üzerinden geçen karayolu köprüsü
Üye Ol veya Giriş YapKanal Kontrol Kulelerinden
Üye Ol veya Giriş YapVallahi ben amerikan savaş gemisine benzetemedim amma
Üye Ol veya Giriş YapÖğledensonra İsmaileye vardık. İsmaile Yat Kulübe yine kıçtan kara olduk. Burada klavuzumuz değişecekdi. Acentacımız ise bizimle kanal sonuna kadar yani Suveyş Limanına kadar gelecek. Toy Boy'a sabah 06 hareket diyorum. Ama benden önce patronu söylemiş zaten. İnsanın dostlarının olması ne kadar güzel...
Üye Ol veya Giriş YapAkşam diğer yatlarla sohbet ederken 5 gündür amerikan savaş gemilerinin geçmelerini beklediklerini, bizim ise nasıl gelebildiğimizi merak ettiklerini öğreniyoruz. Ama bir kere söz verdik, sır çıkmaz. Yarın görüşürüz dediler, görüşemeyiz diyemedik. Ne de olsa yarın da amerikan savaş gemileri beklenecekdi.
Üye Ol veya Giriş YapBunlar da İsmaile'den Enstanteler;
Üye Ol veya Giriş YapGünlerden Cumaydı. Yani bizim pazarımız ve de halk kanal üzerindeki İsmaile gölünde yüzme sefasında
Üye Ol veya Giriş Yapİsmaile Yat Kulübü
Üye Ol veya Giriş YapEski, yeni klavuzumuz ve Toy Boy ile birlikde
Sabah 05:45'de herkes yine hazır. Tabi, ekibin hazır olmaması gibi bir durum olamaz da hani, dışarıdan çarkçılar bir ihtimal diye düşünüyorum bu ülkede ben, neyazıkki...
Kanal bitiminde Suveyş Yat Kulübü de var. Ama kanal içinde kaldığından, ve de sabah erken çıkmak istediğimden, ''tabiki de klavuz falan almadan'' doğruca yat kulüb yerine gemi bekleme noktasına gidip demiri funda ettim. Acenta ve klavuzu buradan karaya gönderip, bahşişlerle de onları onurlandırınca (her nasıl oluyorsa), kafam da rahata kavuştu. Ne de olsa artık denize çıkmışdım ve de her hangi bir kimseye tabi olma zorunluluğum kalmamışdı.
Alargada güzel bir yemek ve erkenden istirahata çekilmenin ödülünü, sabah erkenden Süveyş Limanından ayrılıp, yelkenlerimizi hafif de olsa rüzgarla doldurarak almışdım.
Üye Ol veya Giriş YapHoşçakal Süveyş Liman Şehri...
NOT: Süveyş kanalındaki Yat kulüblerinde bizim boylarda yatların ödediği standart rakam 20.-USD'dir
Artık Kızıldeniz'deyiz. Yola devam.
Bu topiği takip eden tüm Geko dostlarımın Bayramını şimdiden kutluyorum. Zira sabaha karşı Erdek'e doğru yola çıkacağım. Bayramda oralardayım.
Selametle...
Üye Ol veya Giriş Yap