0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    C. Y.

May day may day
« : Ağustos 03, 2019, 07:57:16 »
May day may day   may day

Unutmadan sizlere ufak bir tecrubemi anlatayim. Suan italya nin tremiti ada toplulugundayim ve demir yeri yok, sadece bir koyda samandiralar var. Samandiraya bagliydim ben de fakat 20knot civari ruzgar ve 1-1.5mtr lik sweller hoplatmaya baslayinca, yanimdaki tecrubesiz arkadasinda gaziyla oradan baska bir adaya kactik, hemen 15 dk mesafede. Yanimda 2 yelkenli daha var demirdeler. Turkiyede gormedigim bir cografik alan burasi, her yee sarp kaya, sualti suustu. 22mtr ye demir attim, 50mtr verdim, ki zaten teknenin zinciri 60mtr.hava dogu ya kapali, sutliman. Buranin bir adetide karadan koltuk almak yerine 2.5kg luk ufak capalari kictan sallamak. Ufak capami da salladim, cok guzel de tuttu.yetmedi ben koltukta aldim (iste o koltuk hayatimi kurtardi)

Bu yer doguya kapali ama kuzey ve kuzey batiya acik, buradan da en sert ruzgarlar geliyormus. Hava raporu da korkma kuzeyli ama batisi yok diyor. (buyuk hata yapiyorum o an ama jeton dusmuyor)

Neyse aksam 19 sut liman, aksam 20 kuzey basladi ama aldigim koltuk, diger demir falan, pek oralı olmuyorum. Sonra hava sağanakla birlikte deniz kaldirarak gelmeye basladi. Diger teknelere bakiyorum, bakiniyorlar ama ses yok. Biri tek demirde ( helal olsun, en akillimiz bu cikti) yanimdaki de koltuk aldi, benden gorunce ve demirde tabi.

Yagmur vurunca, kuzey kuzey dogulu ruzgarla asagi yukari 25, ben ufaktan uyukluyordum kokpitte, birden donmeye basladik, bir baktim, 2.5kg capa sizlere omur. Bir telas yaptim ama koltuk saglam hava artmazsa ehh iste.

1 saat sonra, hava 30lari vurdu , tam koyun acik yerinden. Derken bir baktim yanimdaki, koltuk halatini almis, demir virada. Adamin esi basta, bagirip cagiriyorlar. Demirleri taslara takilmis, bana dogru geliyorlar, bana carpmalarina 2,3 mtr kala kostum motoru calistirdim.

Esas hikaye basliyor.
Saat 22.
Hava bir anda 35 lere, saganak yagmurla birlikte basladi. Bana carpmak uzere olan tekne demirini almayi basardi, bir an gozden kayboldu, gece hava karanlık. Benim tekne sarp kayalara carpmaya 4-5mtr kala, burada sans deyin, yuce yaradanin isi deyin, benim nacizane yaptigim bir iki yerinde katkiyla teknem durdu. Sancak bordadan yiyorum ruzgari, demirin taradi taradi en son iskele bordamdaki sarp buyuk kayaya takildi, ama yaptigim manevra beni carpmaktan kurtardi. Motoru sancak alabanda tam yol ileri verdim. Gozum sancak kic halatinda, koparsa donup, kicimi kayalara vurucam ve baticam. Gecmis olsun.

Tum bunlar olurken, bana carpmaya ramak kalan tekne, benim siyirdigim kayaya carpiyor ve batmaya basliyor, evet tam onumde.

Dumeni sancak alabanda da kitledim, motor halatimi koparmayacak sekilde tam yol ileride, be  iceriden coast guardi arıyorum.

May day may day may day
My position is cala sorrentino
Barca a vela is sinking
Etc

Adamlarda İngilizce yok, yari italyanca yari ingilizce devam ediyorum

Bu arada benim tekne ne durumda acaba? Adrenalin ignesi yemis gibiyim o an. Adam batiyor ama benim halim nicedir a coast guard?

Devamı sonra... Uzun  oldu kusurabakmayin.


*

    O. E.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #1 : Ağustos 03, 2019, 08:17:22 »
Çok Güzel anlatmışsın yaşıyor gibi oldum

Hadi bekletme yaz Can korsan


*

    C. Y.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #2 : Ağustos 03, 2019, 08:42:10 »
2.bolum

Sunu bugun ogrendim ki, batinca isiklariniz 20dk civari suyun altinda yanmaya devam ediyor arkadaslar Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap nasil bir elk. Sistemi ise artık.

Ne oldu simdi, ben iskeleden kayalara carpmaya 5mtr civari kala durdum ama ruzgar sancak bordadan 35 civari bindiriyor. Sancak kic halatim var, demir taramis en son iskelede bi kayaya girmis ama iskelemde yani, islevi yok. Makina ileri  yolda, dumen sancak alabanda tekneyi tutuyorum. (aman halat kopmasin yarabbi)

Onumde 15mtr civarinda tekne batiyor, insanlari pek secemiyorum.coast guard i ariyorum, adamlarda ing. Yok, sinking, sank, down, underwater butun esanlamli kelimeleri sayıyorum adamlara.

Neyse, arama kurtarma 10dk civarinda geldi. Bu arada tekne tamamen batti, ışıkları acik suyun altinda, bir de demir feneri acik. Direk asagi yukari 3 mtr civari su ustunde, gerisi batti. Insanlar yok, ses yok ses. Benim derdim zaten, basimdan askin. Bu arada sancaktan gelen deniz, kayalari dovuyor, feci yani, kaos. Benim ruhum bedenimi terketti, o an yaradanla hesaplasiyorum. Din, dil, irk hepsi hikaye, inanip inanmamakta degil mesele, mesele hissetmek. Ben o 6 saat boyunca (gece yarisindan sabah 6ya kdr) yaradini hissettim.

Coast guard geldi. Yakti isiklari ustume, ben el kol salliyorum gelme bilader diye, bir tarafimda demir kicimda halat, simdi bu salak bir dolansa bana. Eyvah eyvah. Neyse anladi. Italyancasi, ancora ymis demirin, halatinda cima Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap hadi bisi ogrendik burda da. Neyse, batani gorduler, onumde zaten, isiklari o an sondu teknenin. Vallahi bir duygulandim, dedim az kaldi ben de geliyorum yaniniza. O an aklima can yelegi geldi ahahahah vallahi o an geldi. Kendime kizdim. Dedim ki, denize dusersem, kesin kayalara vururum, gucluyuz kuvvetliyiz ama can yelegi tutar hic olmazsa.

Coast guard beni birakti,o an icimden dusunuyorum, simdi yardim istesem, gel bilader diyecek, tekne kalacak ama. Ulan dedim, son nefesime kadar carpisayim, daha gucum yerinde. Kafamda butun hucrelerim kacis plani yapiyor ama nasil. Terliyorum deli gibi. Elimle terimi bir sildim, buz... Su coast guard ve batan tekneyi bitireyim, sonra bana geleyim en iyisi. Coast guard deli gibi dort donmeye basladi, tuttuklari isiktan bir sey goremiyorum. Yani nerede bu insanlar? Ölduler mi nedir? En son anladigim kadariyla denize dusenler kayanin obur, ruzgaralti kismina gecmisler. Bu seferde coast guard bunlara yaklasamiyor. Deniz patliyor kayalarda. Bu seruven 2 saat surdu, gece 12-1 oldu. 2.bir surat teknesi daha geldi yardima. Heralde saniyorum kurtardilar. Bu operasyon sonunda bana hicbirsey sormadan basip gittiler. Ulan bunlar varken, hicolmazsa manevi bi rahatlama huzur hissediyordum. Simdi got gibi kaldim affedersin. Uzerime agirlik coktu bunlar gidince. Dedim siz bekleyin, nah ararim kendim icin, delikanli gibi batarim burda, sabah bulursunuz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    B. H.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #3 : Ağustos 03, 2019, 09:02:55 »
Geçmiş olsun Can korsan. Adrenali yüksek ve üzücü bir tecrübe olmuş. Tonozda bağlı olduğun iilk koyda kalsaydın dahamı iyi olurdu acaba? Tonoz candır.


*

    C. Y.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #4 : Ağustos 03, 2019, 09:04:16 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Geçmiş olsun Can korsan. Adrenali yüksek ve üzücü bir tecrübe olmuş. Tonozda bağlı olduğun iilk koyda kalsaydın dahamı iyi olurdu acaba? Tonoz candır.
cok saolasin. Tonozda dayak yerdim ama yaslanmazdim. Ah ulan ah, yaslandim yemin ediyorum

*

    M. A.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #5 : Ağustos 03, 2019, 09:10:13 »
geçti mi, geçecek mi bilmiyorum ama kolaylıklar dilerim Can Korsan... Cok zorlayıcı bir tecrübe  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    G. T.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #6 : Ağustos 03, 2019, 09:11:05 »
Geçmiş olsun Can Kaptan. Ben niye okurken terlediysem
*

    S. Ş.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #7 : Ağustos 03, 2019, 09:15:20 »

Izmirden cikip tremitiye mi gittin  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Can bir iki sene evvel capayi cikaramayip , yunan adasinda kalmis miydin. Baska birisi miydi

Gecmis olsun, bizde de dunku yan yatan tekneyi hanima gosterdim travmasi devam ediyor, gosterme bana oyle seyler diyor  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    C. Y.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #8 : Ağustos 03, 2019, 09:27:32 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Izmirden cikip tremitiye mi gittin  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Can bir iki sene evvel capayi cikaramayip , yunan adasinda kalmis miydin. Baska birisi miydi

Gecmis olsun, bizde de dunku yan yatan tekneyi hanima gosterdim travmasi devam ediyor, gosterme bana oyle seyler diyor  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
ahahah benim de benzer hikayem var ama bilemedim abi. Benim hanim da aynen. Youtube izliyorum, birgun birisi cekip koyacak beni habaab
*

    C. Y.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #9 : Ağustos 03, 2019, 09:28:12 »
3.bolum

Nerede kaldik, coast guard gitti. Kaldim tek basima. Butun ihtimalleri siraladim. Tek dilegim var, lutfen dogru tercihi yapayim.

Ihtimallere gelmeden once; sancak kıç halatim 40mtr civari ve bir kayaya bagli. Saat 2 civari once 1-1.5-2mtr swell basladi. (Acik deniz bu arada. Adriyatige acik, karadan uzak 3 ada bunlar. Felaket ölü dalga aliyor.) simdi ne dedik? Kayaya bagli, ulan ne kdr guclu olursan ol, tekne bordadan 2mtr swell yiyor, o halat surtunuyordur kesin. Kopacak, imkani yok yani dayanmasinin. Isik tutuyorum 40-50mtr halatin sonunu goremiyorum zaten.

Demir; 22 mtr ye demir attim, ben bir gerizekali miyim? Size gore evet. Aslinda bana gore de evet. Peki neden attim bu kdr derine, cunku arkadaslar buranin teknecileri boyle yapiyor. Sarp kayalar, derinlik koca dagin onunde 15mtr ile başlıyor. Kum yok kum. Ben de ilk sefer atmadim. 2.sefer atmadim, bana pimpirikli dediler. (ulan herkes bisii diyor sonunda ya) neyse sonunda cozdum, demir at eyvallah ama sakin bindirme ustune, at derine, sal tekneyi hafif ruzgarda, sonra yine demir dogrultusuna gore topla git.ee kardes ben yedim bordadan 35 knot ruzgari, 2mtr swell i, o demir nereye girdi artık allah bilir.

Simdi durum bu. Cozum plani lazim. Elimde baska ne var, evet hava tahmini. (senin allah cezanı versin zaten) neyse onlarca aplikasyon, site aciyorum bakiyorum. Hava su sekilde: 38knot kuzeybati 3 saat, 26knot dogu, 19knot kuzey.. Kisacasi surekli 3 saatte ruzgar donuyor. Ama dalga hep ayni. Tekne bordadan dalgayi bir yiyor, allah diyorum ya halat kesecek ya zincir kopacak. Hangisinin ne zaman olacagi, benim kacis manevram icin cok cok onemli. Tamamen bir meditasyondayim o an. (bu an 6 saat surdu)

Ruzgar hic susmuyor orasini anladik. Bana ne lazim allahim? Evet, tam o an, ruzgar 3 saatte bir değişiyor, o degisme aninda bir duruluyor 10-15dk bazen 1 saat. O an kacicam. Ama ne zaman? Hangi aralikta?
*

    N. A.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #10 : Ağustos 03, 2019, 09:40:10 »
Can korsan,


Tam Netflix açıp birşeyler izleyecektim, yazını okudum... üffff,
hadi yaz yaz...
*

    C. Y.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #11 : Ağustos 03, 2019, 09:48:13 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Can korsan,


Tam Netflix açıp birşeyler izleyecektim, yazını okudum... üffff,
hadi yaz yaz...
cok saol, geliyor... Biraz uzattim, duygu dusunce eklemesem tek paragraf Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    C. Y.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #12 : Ağustos 03, 2019, 09:48:40 »
4.bolum

Uygun ruzgar araligini bulmam lazim. Hava zifiri karanlik. Saat 1-1.5 oldu. Hava soguk zaten. Cisim var, ya da soyle diyeyim cisim vardi 5 - 6 saat once unutmusum, o an hatirladim. Iceri giremiyorum.bir kac tabak, bardak tuzla buz iceride. Dolaplar, kapilar tak tak tak acilip vuruyor, korku filmi ya resmen. Bi ara o gurultuler o kdr rahatsiz etti ki, dedim batirayim lan tekneyi, sonsuz bir dinginlik olsun Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Saat 3-4 arasini gozume kestirdim. O ruzgar degisimde ben denerim ama tek atis hakkim var. Iskelede koca devasa kaya (adami batiran iste) bana 5 mtr uzakta. Simdi dusunmeye basladim, deliricem ama, ruzgar kolayima donecek hafif kicima dogru, allah ne varsa makinaya yasliim, kic halatini keseyim, 5mtr de teknenin kicini dondurebilir miyim burdan? 42f bavaria

Butun herseyi hesapladim, doner donmesine ama bir swell yapistirirsa o an, ki hala 1.5mtr civari dovuyor bordayi, imkani yok kurtulamam dedim. O zaman ne olacak? Halat, zincir kopmayacak, ruzgar donme zamani ve de deniz maynalayacak. Soguk terler suzuldu yine.

Kacis planina devam...

Birden aklima geldi ahaaa, ben demiri birakayim burda, cani cehenneme. Kes halati, sal demiri, uygun denizi ruzgari yakala, kac. Hemen kostum basa, ulan hirca mapasi halatla bitmiyor ama kilit koymuslar. Hemen cozdum, teknenin kafasi 2mtr swellde ne kdr yukselip kalkiyor tahmin edin, benim orada o kiliti acmam imkansiz ama halati keserim 2 sn de. Hemen halati bagladim. Tamam demir fedasi plani hazir.

En buyuk korkum su, bu demiri ben kesin alamam, bir yere takildi bu. Zaten iskele basomuzlukta adam akilli kumanda ettigi yer yok ve zincir buyuk kayanin ustune dogru. Derken saat 3 oldu, ta taaa gercekten ruzgar dondu, kafam rahatladi, teknenin kafasi yani, artik motoru 2100 devirlerden 1600 e aldim, kafayi tutabiliyorum. Iyi haber. Ama demir???

Tek atisim var, dusundum hatta basa gittim geldim,elimde bicak... Sonra vazgectim, gun isimasini bekleyecegim. Gunduz gozuyle demiri secersem, dogru hareketi yaparim. Bu arada, halat ve zincir dayanmasi lazim, kopma durumunda emergency plan devreye girecek. (gunduzu zaten bekle diyenler icin; saat 6 da hava tekrar 35 lere cikiyor)

Tam 5 saat, gozumu kırpmadan, once halat mi kopacak, zincir mj, ya da komple tararmiyiz diye, ileri yol da sancak alabanda da teknenin kokpitinde yagmurda oturdum bekledim. Al sana en iyi meditasyon teknigi. Can tehlikesi iste.
*

    C. Y.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #13 : Ağustos 03, 2019, 10:24:51 »
5.bolum

Hava tahminleri dogru, donus saatleri uyuyor ve arada zaman kazaniyorum.

Gun ne zaman isiyacak, baktim, 5-5.5 tamam bu da. Bu sefer deneyecegim kacmayi.

Tam 5 e kdr bekledim, gozum halatta zincirde. Saat 5 oldu hava biraz isidi ve tak donuverdi, kolayima. Tamam dedim zaman geliyor, icimden bi ses, kic halatini kesmeden, git irgati kontrol et, calisiyor mu? Yemin ederim, gittim baktim, irgatta tik yok. Deliricem yarebbim. Kac sey ogrenir bir insan bir geceden yahu. Kumandayi soktum taktim, sirilsiklam, kuruladim. Tik yok. Iceri kostum, (bu ruzgar değişiminden sonra en tehlikeli ruzgar gene basacak, acele etmem lazim, zaman bu zaman artik) tum elektrik panelini actim kapadim. Kostum basa (bu arada sweller 1 mtr ye dustu, kismen rahatladim sayilir) yok yine tik yok. Aha dedim irgat akusu, kostum iceriye gene, sabahin 5inde deli gibi biri teknede kosturuyor bir basa bi kica Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap sonunda ırgat aldi. Ya denemeden, kic halatini kesseydim? Sansta olacak vesselam.

Ayni anda bismillah, irgat vira, halat boskoy... Kicimi dondurdum attim kayanin disina. Ama icim rahat degil. Zincir kesin takildi diye düşünüyordum, aha geliyor... Non stop vira vira, kayadan 10 12 mtr actim tak, irgat stop, swell ruzgar kayaya vuracak beni. Ruzgar yakaladi kicimdan tekrar. Size yemin ederim, kendi kendime dedim ki, basaramadin vurup battin burda simdi.

Ruzgara direnmek icin tam yol tornistanla donmeye calisiyorum, demir virada gelmiyor. Ulan bu nereye kumanda ediyor, tamam simdi tekrar maynala demiri, verdim 2 mtr daha, kayaya mesafe yine dustu 5mtr lere, deliricem artik. Demir stop, demir vira tekrar, tam yol tornistan asiliyorum. Bunu farkli acilarda tam 3 kez yaptim. 3.sunde demir gorundu, allahhhhhh diye bir bağırmışim o an. O kayaya 4 5 mtr dibine kdr gittim serdim aldim serdim aldim.  Demir locasini tamamen yamulttum, fotosunu atacagim... (bir seferde demir irgat dislisine sikisti, cekic yerine kucuk demirle dan dan vurup actim, vay arkadas hala batmadik ahahah)

Okuyanlara tesekkur ederim. Acemi bir kaptanim, hergun daha guzel acemi bir kaptan oluyorum Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    C. Y.

Ynt: May day may day
« Yanıtla #14 : Ağustos 03, 2019, 10:25:54 »

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap