0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. S.

Didim'de karaya oturan tekne...
« : Nisan 18, 2021, 08:50:47 »
  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Kaptanın ağzından:

"Arkadaşlar, ben bu teknenin donatanıyım. Dün akşam burada yaklaşık 30m zincir döşeyerek demirledik. Sabah saat 8 sularında birlikte geldiğimiz arkadaşımı bot ile karaya bıraktım. Geri döndüm botu bağladım. Buraya kadar her şey normal. Bu arada zincir 2li halatla sancak koç boynuzuna toka edilmiş, zincirin devamı Irgat üzerinde, sonu da yine sağlam bir halatla tekneye bağlı. Yani 3lü bir bağlantı var. Saat 12 civarında bir kalktım ki benim kayık yan yatık. Zincir tamamen boşalmış gitmiş, bot bağlama halkası yırtılmış karada. Ne oldu nasıl oldu ne anladım ne de bildim."
*

A. Ç.

Ynt: Didim'de karaya oturan tekne...
« Yanıtla #1 : Nisan 18, 2021, 09:32:54 »
Kaptanın bağları öğrenmesi lazım. Irgat üzerinde bırakılan zincir, dalgalardan oluşacak küçük çekmelerle ırgat kavramasının kaymasına neden olabilir veya zincir kaveleta uyumu yoksa (örneğin biri mm diğeri in esaslı ise) kayabilir. "İkili halatla sancak koç boynuzuna sanca koç boynuzuna toka edilmiş" sözünden dublin alındığı veya halat çapı yetersiz olduğu için halatın çift kat kullanıldığını düşünüyorum, bu şartlarda zincire doğru bir bağ yapmak pek mümkün olmayabilir. Zincir - hırça mapası bağlantısı da anlaşılan doğru yapılmamış. Bot bağlama halkasından kastedilen hırça maması ise yanlış ölçüde veya malzemede bir bağlama da olabilir.

Koç boynuzlarının doğru sağlamlıkta olduğunu varsayarsak, zinciri bağlama mutlaka uygun bir zincir kilidi ve bir tarafı kilide örülmüş, diğer tarafı ise kasa yapılıp koç boynuzuna takılmış halat ile yapılmalıdır. Halatları örerek kullanmak halat taşıma gücünün tamamına yakınını muhafaza eder ve doğru örülmüş bir halat, halat gücünü zaten yarı yarıya azaltmış bir bağ gibi kendiliğinden açılmaz veya sökülmez. Bosa tutma konusundaki yazım:

*

E. S.

« Yanıtla #2 : Nisan 18, 2021, 20:24:12 »
Çok geçmiş olsun, donatanın açık yüreklilikle paylaşımını kutluyorum. Her denizci bir ders çıkaracaktır...

*

H. A.

« Yanıtla #3 : Nisan 18, 2021, 22:30:28 »
Herşeyden önce kaptanimiza geçmiş olsun hiç kimsenin bu zor durumda kalmamasını dilerim
 Kaza gerceklesmis bunun üzerine yorum yapıp öğretilerde bulunmak bize yakışmaz
Zaten kaptan arkadaşımız oldukça tecrübeli bir ağabeyimiz
Tekrar geçmiş olsun
*

H. A.

« Yanıtla #4 : Nisan 19, 2021, 11:29:44 »
Herşeyden önce kaptanimiza geçmiş olsun hiç kimsenin bu zor durumda kalmamasını dilerim
Tekrar geçmiş olsun
Yanlış anlaşılıyor, başlangıç da bende öyle anladım. Donatan Coşar kaptan değil. Foçadan Dr. Halim kaptan. Çok tecrübeli olduğu zannedilmiyor. ( Duyumlarım)

*

H. A.

« Yanıtla #5 : Nisan 19, 2021, 11:31:12 »
Coşar kaptan Foça’da ve sadece bu iletiyi aktarmış.
*

A. Ç.

« Yanıtla #6 : Nisan 19, 2021, 13:45:28 »
Tekrar geçmiş olsun

Burası bir forum ve özellikle bilgi edinme konusunda yazılıp çizilen bir forum. Tecrübeli veya değil, uygulamada bir çok yanlış var, örneğin, koç boynuzum koptu deseydi, nedenleri konusunda yorum yapılabilirse de bağlayan konusunda yorumdan kısmen de olsa kaçınılırdı. Bağlantıların hepsi hatalı, ırgat kaçırmaya eğilimli, bundan ders çıkarmayacaksak, amatör bant telsiz veya motosikletçi korsanlar konularında yazışalım.

*

H. A.

« Yanıtla #7 : Nisan 19, 2021, 14:40:29 »
Tekrar geçmiş olsun

Burası bir forum ve özellikle bilgi edinme konusunda yazılıp çizilen bir forum. Tecrübeli veya değil, uygulamada bir çok yanlış var, örneğin, koç boynuzum koptu deseydi, nedenleri konusunda yorum yapılabilirse de bağlayan konusunda yorumdan kısmen de olsa kaçınılırdı. Bağlantıların hepsi hatalı, ırgat kaçırmaya eğilimli, bundan ders çıkarmayacaksak, amatör bant telsiz veya motosikletçi korsanlar konularında yazışalım.
Kaptan baska bir yerde açıklama yaptı bulunduğu koya  yaklaşık 3,5-5 m derinliğe 40 m civarı demir atıp zincir döşemiş .Demirin tuttuğundan emin olduktan sonra boşa kancası ile zincire bosa tutmuş (bazılarımız bosa kancasina aynı uzunlukta çift halat bağlayıp bunu isk.sancak koç boynuzuna çift taraflı baglayabilmek için  kullanırız ) bosa kancasindan gelen 2 halatida sancak kıç boynuzuna bağlamış (olayın sıcak telaşından toka edilmiş yazılmış )
Yanındaki arkadaşı bot ile karaya bırakıp tekneye dönmüş botun halatinida teknenin kıç tatarafina bağlamış  bir süre sonra havuzlukta dinlenirken uyuya kalmış
 Uyandığında tekne kumsala yasalanmis (oturmuş) ve bağlı olan bot botun üzerinde bulunan bağlantıların kopması ile ayrıca  kumsala çıkmış
1- bosa kancasinin halatı kopmuyor kanca zincirden kurtuluyor
2- kurtulan zincir ırgat kavelatasindan su gibi gidiyor
3- sırça Mapa baglantisida zayıfmiş veya yüke dayanamamis kopmuş
Olay meydana gelmiş
Kimse isteyerek kazaya sebep olmaz
Hiç birimiz bu şekilde uyanmak istemez olay sigortaya intikal etmiş bu şekilde yorumlar hem olayın taraflarını üzer rencide eder hemde farklı yorumlar sigortaya intikal etmiş bir dosyayı olumsuz etkiler düşüncesindeyim
Eğer konudan ders üretmek ve demirleme  ,bosa tutma, tekneyi  koyda emniyete alma gibi açıklayıcı bilgiler vermek istiyorsak bir konu başlığı açıp bilgileri tazelemek ve ayrıca son zamanlarda aramıza yeni katılan denizci dostlarımıza çok iyi bir öğrenme olanağı doğar
Bu benim fikrim katılan olur veya olmaz
Ayrıca zincire takılan boşa kancaları çok farklı tip ve modelde üretilmekte bazılarını hiç gözüm tutmadı
Kolayca takılıp çıkarılan kancalar bana hiç güven vermez benim yöntemim 12-14 Luk bir halatı zincirin bedenine bağ yapıp öyle koç boynuzuna bağlayıp bosa tutarım
Boşta kalan zincirden çekerek aksi taraftaki Koç boynuzuna volta atarım
Tuttuğum bosa bosalsa bile zincir ırgat in üstünde olmadığından 2ci nbir emniyet oluşuyor kıç boynuzu kopmadan kurtulma olanağı kalmıyor
Sırça mapasini da düşünmek zorunda kalmıyorum
*

A. Ç.

« Yanıtla #8 : Nisan 19, 2021, 15:16:24 »
Siz de anladığım kadarı ile mevcut olaya yorum yaptınız ve ne tür uygulama yaptığınızı anlattınız. Uygulamanız konusunda yorumda bulunmayacağım. Bu konuda bildiklerimi zaten yukarıda verdiğim linkte açıklamıştım. Bir tek konuda ek yapmak ihtiyacını hissettim. Hırça mapası, demirlemede tekneyi tutabilecek kadar güçlü olmalı bağlantıları da aynı güçte halat ve bağlarla yapılmalıdır.
*

E. D.

« Yanıtla #9 : Nisan 19, 2021, 15:56:05 »
  Bence bu tür açıklamalar forumda rahatça yazılabilmeli. Kitabi bilgilerden çok yaşanan aksaklıklar daha öğretici oluyor. Gerek Hamdi korsanın gerekse de Ahmet hocamın açıklamaları can ve mal güvenliği açısından bizim için hazine değerinde. Kendilerine teşekkür ederim.
*

M. Ç.

« Yanıtla #10 : Nisan 19, 2021, 19:15:08 »
Son bilgi de ben vereyim, tekne sorunsuz marinaya çekildi ve durumu da gayet iyi görünüyordu (lift havuzunda-sudaydı baktığımda) ...Allahtan plajın kumluk olması da şanstı. Geçmiş olsun.
*

H. E.

« Yanıtla #11 : Nisan 19, 2021, 19:20:22 »
Çok büyümüş konu Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. S.

« Yanıtla #12 : Nisan 20, 2021, 13:22:36 »
Son bilgi de ben vereyim, tekne sorunsuz marinaya çekildi ve durumu da gayet iyi görünüyordu (lift havuzunda-sudaydı baktığımda) ...Allahtan plajın kumluk olması da şanstı. Geçmiş olsun.

Güzel haber. Umarım en az hasarla(hatta hasarsız) atlatır. Geçmiş olsun.
Konu hakkında konuşmanın kimseye bir zararı olacağını düşünmüyorum. Yargıya veya sigorta eksperine intikal eden durumlarda savcının forumlardan beslenerek iddianame oluşturması yine aynı şekilde sigorta eksperinin raporunu forum yorumlarına bakarak yazacağını hiç sanmıyorum.
Benzer bir durum ile karşı karşıya kalmamak için hepimizin kulağına küpe olacak dersler çıkartılabilir. Mesela şahsi fikrim, bosa tuttuktan sonra ırgat kavaletası sıkılarak bırakılsa, zincir boşalıp akmaz yada yavaş boşalacağız için hırça mapasına yük bindirmezdi.
*

T. G.

« Yanıtla #13 : Nisan 23, 2021, 23:10:24 »
Tekne Gezgin korsan Tümay Gören tarafından kurtarılmış ve marina da karaya çıkartılmıştır.
Bilginize

SM-G973F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

*

F. G.

« Yanıtla #14 : Nisan 24, 2021, 03:44:39 »
 Bosa kancasinin tirnak seklinde ve cit cit li olanlari var, oldukca emniyetli birseye benziyor. Kanca seklinde zincirin baklasina takilanlari pek gozum tutmuyor. Merak ettim nasil bir model kullaniyordu acaba.