0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

İ. E.

Ynt: Böyle bir durumda neler yapılabilir, ne önlemler almalı ?
« Yanıtla #15 : Ocak 23, 2017, 17:58:25 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Söylenenlerin çoğu doğru...

Böyle bir havada ben olsam, koltukları bırakır çıkardım.
Açıkta selamet vardır.
Sorun bir kere başladıktan sonra önlem almak daha da zorlaşıyor...
Erem korsanıma tamamen katılıyorum öyle havada korunmasız limanda ne işiniz var çıkın alargaya kurtulun, hava daha artarsa hiç bir şey yapamayacak durumda kalabilirsiniz
*

E.

« Yanıtla #16 : Ocak 23, 2017, 18:03:06 »

Empati kurduğumda,15 aylık bir yelkenci olarak bu durumda koltuk halatlarımı çözmem...

Yahu dışarı çıkıyoruz, liman güvenli değil.
Koltuk halatını çözmeden çıkabiliyorsan, sen zaten düşündüğünden daha tecrübeli bir denizciymişsindir )))

Benim anladığım; Ali dışarı çıkmıyor. Rölanti hızında ileri yol verip teknenin kıçını rıhtımdan uzak tutmaya çalışıyor.
Koltuk halatını ya da koçboynuzunu koparmanın garantili yolu Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

A. Ü.

« Yanıtla #17 : Ocak 23, 2017, 18:06:05 »

Empati kurduğumda,15 aylık bir yelkenci olarak bu durumda koltuk halatlarımı çözmem...

Koltuk halatını çözmeden çıkabiliyorsan, sen zaten düşündüğünden daha tecrübeli bir denizciymişsindir )))
Mehmet korsanım,dışarı çıkmam koltuk halatlarını çözmem hafif yol vererek motora mümkün olduğunca koltuk halatlarına motora hafif gaz vererek torsiyon sağlamaya çalışırım,koç boznuzlarına darbe vurmamak adına:)birde olayın oluş saati de önemli tabi,sabah 8.9 gibi ise  tasa tarağı toplar kaçarım açığa bildiğim yer olmak kaydı ile,ama akşam hava kararmaya yakın ve bilmediğim bir yerse yerimden kıpırdamam:)

Doğrudur,yanlışdır,böyle,böyle öğrenmeye devam:)

Son bir not Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap teknemde iki adet yay var,özelikle sivri adada çok lazım oluyorlar:)
Yay bağlamayıp koç boznuzu kopartan korsanlarımızı gördüm sivri adada allaha sükür bende böyle bir sorun yok,umarım olmaz da:)

Eski teknemde pupaya bağlı iki adat yay bağlı:) yeni teknede de bu yayların seyarı var:)
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2017, 18:20:33 Gönderen: Ali Ünalan »

*

A. Ü.

« Yanıtla #18 : Ocak 23, 2017, 18:29:06 »

Benim anladığım; Ali dışarı çıkmıyor. Rölanti hızında ileri yol verip teknenin kıçını rıhtımdan uzak tutmaya çalışıyor.
Koltuk halatını ya da koçboynuzunu koparmanın garantili yolu Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Erol ağbi,sivri adada buna benzer soluganlar defalarca yaşadım,yandan veya çapa attığımda bile yayları kullanıyorum.bir sorun olmadı koç boznuzlarında,sivri adada çok gece nöbeti tutmuşluğum vardır bu durumlarda:)yaptığım kesin doğrudur demiyorum..
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2017, 18:30:00 Gönderen: Ali Ünalan »
*

İ. E.

« Yanıtla #19 : Ocak 23, 2017, 18:32:16 »

Mehmet korsanım,dışarı çıkmam koltuk halatlarını çözmem hafif yol vererek motora mümkün olduğunca koltuk halatlarına motora hafif gaz vererek torsiyon sağlamaya çalışırım,koç boznuzlarına darbe vurmamak adına:)birde olayın oluş saati de önemli tabi,sabah 8.9 gibi ise  tasa tarağı toplar kaçarım açığa bildiğim yer olmak kaydı ile,ama akşam hava kararmaya yakın ve bilmediğim bir yerse yerimden kıpırdamam:)

Son bir not Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap teknemde iki adet yay var,özelikle sivri adada çok lazım oluyorlar:)
Yay bağlamayıp koç boznuzu kopartan korsanlarımızı gördüm sivri adada allaha sükür bende böyle bir sorun yok,umarım olmaz da:)

Eski teknemde pupaya bağlı iki adat yay bağlı:) yeni teknede de bu yayların seyarı var:)
Kötü hava 4/5 saat sürerse ne yapacaksınız devamlı hafif hafif yol vererekmi duracaksınız,tabii bu arada yanınızdaki teknelerde birisi Allah korusun halat veyahut tonoz kesip üstünüze düşerse yandı gülüm keten helva. Bence  Alarga Selamet İskele felaket

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. Ü.

« Yanıtla #20 : Ocak 23, 2017, 18:39:06 »

Kötü hava 4/5 saat sürerse ne yapacaksınız devamlı hafif hafif yol vererekmi duracaksınız,tabii bu arada yanınızdaki teknelerde birisi Allah korusun halat veyahut tonoz kesip üstünüze düşerse yandı gülüm keten helva. Bence  Alarga Selamet İskele felaket
İlker ağbi,haklı olduğunuz yönler var.Bildiğim bir yerse saat te uygunsa kaçarım.
Ama bilmediğim bir bölge,hava kararmaya başladı ise yerimden kıpırdamam o anki duruma bağlı böyle ne desem boş:)

Hatta geçen hafta sonu sivri adada buna benzer bir olay yaşadım,Harun korsanla gece 22 30 civarlarında kaçtım marinaya:)
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2017, 18:45:00 Gönderen: Ali Ünalan »
*

A. G.

« Yanıtla #21 : Ocak 23, 2017, 20:32:08 »
Açıkta Hayır var,şayet soluganın ne kadar süreceğiyle ilgili fikriniz yoksa, Meremin ve İlker ağabey in fikrine katılıyorum. Ali sivri yle bir kalkar

D6603 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

*

A. G.

« Yanıtla #22 : Ocak 23, 2017, 20:33:10 »

Açıkta Hayır var,şayet soluganın ne kadar süreceğiyle ilgili fikriniz yoksa, Meremin ve İlker ağabey in fikrine katılıyorum.

*

A. G.

« Yanıtla #23 : Ocak 23, 2017, 20:34:08 »
Off birdaha cepten yazmıycam.

*

K. K.

« Yanıtla #24 : Ocak 23, 2017, 22:11:05 »
Videoda ruzgar cok yok gibi, ruzgari bi yerler kesiyor, dalgalar ya liman girisi acikliktan direk veya solugan olarak giriyor, liman ici bu kadar dalga aliyorsa disarsi yikiliyordur. Dalgalar limandaki teknelere bas tarafa yakin bi yerlerden geliyor bu durumda tonoz cok onemli, tonoz koparsa o havada tekne kici vura vura batar, tonozuma guveniyorsam; kic olabildigince rahat gezebilecek sekilde koltuklara bos veririm, mumkunse bastan da kica ekstra koltuk veririm ki yuk sadece kictaki koc boynuzlarina binmesin.Yay veya halatin esnekligini artiran lastikler cok faydali, yalniz bunlari hava baslamadan once takmak gerek, hava boykeyken halatlara yay takmaya calismak pek kolay degil. Bu tur havalarda halatlari kasmak yanlis bir uygulama, ya halat kopar ya da koc boynuzu, daha once eski kayikta iki kez koc boynuzu koparmisligim var, tamiri zahmetli olmustu benim icin, tabi bunlari sebebi halatlari gereksiz yere germekti. Bastaki tonozuma guvenmiyorsam liman icindeki saglam bi tonoza baglanir veya mendirege yakin ic tarafta demir atardim, videoda acikta alargada olanlarin limandakilere gore daha az etkilendikleri goruluyor, bu da kictan ayrica bi seyin tutmamasindan.. hava liman ici bu kadar solugan yapiyorsa disarsi seyir yapmak icin pek elverisli degildir, ben olsam liman disina cikip kendi hayatimi riske atmazdim, tabi herkes kendi kayiginin kaptani, disari cikan da olcup bicip kendi kayigina gore en iyi degerlendirmeyi yapmistir deyip ona da pek sesimi cikarmazdim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

H. A.

« Yanıtla #25 : Ocak 23, 2017, 23:45:04 »
2008 de teknemi yeni almıştım, acemiydim, Marmaris Gebekse koyunda Kıç'tan kara olduk ve geceledik. Gece koyun içinden , yani Batı'dan sıkı bir rüzgar çıktı, ( burada bu hep olurmuş) ustalar Demir alıp açığa çıktı, bizim gibi acemiler korkudan yerinden kımıldamadı, bir iki tekne Demir taradı, Kaya'lara vurdu vs.  İnsan acemiyken mevcut durumu yeterli görüyor, tecrübesi olmadığı yere gitmek istemiyor, sanıyorum sorun biraz psikolojik. Gecenin karanlığında acık Deniz, dalgalar vs ürkütücü geliyor, seneler sonra tecrübe kazandıkça doğrular öğreniliyor.
*

M. E.

« Yanıtla #26 : Ocak 24, 2017, 01:48:18 »
Video ile ilgili yaşananlar ve sorulan sorulara tespitlerimi şöyle özetlemek isterim
1-Görünen o ki yan yana bir dolu belki filotila seyrinde teknelerin yakalandığı bir durum.
2-Durumu etaylı bilmiyoruz belki kısa bir kaçak 15-20 dk ya bitecek, belki tüm gece sürecek
3-Etraf coğrafyayı da bilmiyoruz. Buradan çıkarsak nereye gideceğiz filan
4-Diyelim bu bilgilerin hiç biri yok, etraftaki eski balıkçılardan bunun sürüp sürmeyeceğini sorar bilgialırdım. En nihayetinde bir liman. Bu kadar solugan olması belli ki sık olan birşey değildir.
5-Ya da o bölgenin klasiğidir, zaten herkes söyler ne olacağınız, yeter ki yaşı tutsun!
6-Bu kadar sıkışık düzende, böyle bir bağlama tekniği ile ben kalmam dedim.
7- Ama madem kalacağım, kayığı ileri alır, kıç koltukları çifterli, hatta beki tercihen çapraz ama hepsi ayrı koç boynuzlarında (veya vinçlerde) mutlaka esneticili olurdu. Yay varsa olur. Ama doblin olmaz! Ben seyyar olarak yaya kullanmıyorum normalde, ama force major durumda ne varsa bağlardım.
8-Mümkünse halatım 3 kollu olurdu. Ben lastik esnetici tercih ediyorum. Ama Nedim Korsanın önerdiği olanlar değil. Onlar ucundan kırılıyor kırılınca tamamen işlevini kaybediyor. Bunlarda bir tanesi kopsa bile işlevini devam ettiriyor.
8b-Şevket Korsan'a katılıyorum scooter lastiğ çok dayanıklı. varsa çok iyi olur.
9-Aynı esneticiyi varsa tonoza da koyardım. Eğer tonoza güvenmiyorsam gider botla ikinci bir ağır çapayı yönüne uygun atardım (kurtarma donanımı ile birlikte)
10-Eğer demir attıysam mutlaka bosa kancası ve yine bosa halatına esnetici koyardım.
11-Eğer koçboynuzlarına çok fazla yük biniyorsa yükü dağıtmak için yük binen yönün tersine donanımla bir iskota veya halat getirirdim, kopmamaları için.
12- Ne kadar keskin bıçağım varsa hepsini kokpite getirir güvenliğe alırdım
13-Teknedeki herkese can yeleği giydirirdim
14-En güvendiğim 1 kişiyi sahilde bırakır, botu ve motorunu ona verirdim
15-Eğer teknede varsa çoluk çocuk hepsini uygun bir ekiple sahile çıkartır, hatta otelde kalmalarını sağlardım
16-motoru ve tüm elektrik/elektronikleri mutlaka çalıştırır ama kesinlikle son manevraya kadar yüke vermezdim. Pervaneye öyle bir karışıklıkta halat dolanması gerçekten istenilen anda motorsuz kalmak demektir!
17-Benim kayıkta her iş bitince gider, rüzgarüstü kayığı sağlama almak için ne yapılabiliyorsa onu yapardım! O salimse, bana birşey olmaz...
18-Sonrasında da yatıp uyumazdım... ))

Ama eğer tekrar sorarsanız, bunları yapmaz dışarı çıkar rahat ederdim derim. Emin olun dışarısı o kadar da felaket olmuyor, limanlar çamaşır kazanı iken dışarı çıkıp rahat ettiğimiz örnekler sayılamayacak kadar çoktur!

Burada yaşanan örnek, dışarı çıkmaktan korkan bir grup charter teknesidir. Rahmetlinin dediği gibi, "bazılarından da ne yapmayacağını öğrenirsin" misali, en yapılmayacak şeydir böyle bir ortamda limanda, etrafında böyle donanımsız ama daha önemlisi tecrübesiz kaptanlarla gece geçirmek!

« Son Düzenleme: Ocak 24, 2017, 01:58:22 Gönderen: Mehmet Erem »
*

C. A.

« Yanıtla #27 : Ocak 24, 2017, 02:16:50 »
Erem korsan çok güzel yazmış. Üzerine ekleyecek çok bir şey kalmamış.

Korsanlara bu tip durumlarda limanı terketmelerini tavsiye ederim.

Tekneniz deniz için yapılmıştır, limanda iskeleye/diğer teknelere vurarak büyük hasar alabileceğiniz bir durumda (eğer makinanızda bir problem yoksa) denize açılmak en güvenli yoldur. Hem daha rahat eder hem de teknenizi korursunuz.

Bu tip hava şartlarında liman başkanlıklarınca ticari limanlar kapatılır, gemilere alargaya çıkmaları tavsiye edilir. Ancak nihai karar gemi kaptanına aittir. 

« Son Düzenleme: Ocak 24, 2017, 08:38:32 Gönderen: Hakan Erim »
*

A. Ü.

« Yanıtla #28 : Ocak 24, 2017, 05:55:38 »
Sayit korsanıma teşekkür ederim,böyle bir başlık açtığı için,en azından tecrübeli korsanların fikirlerinden bir şeyler öğrendim kendi adıma..

Mehmet korsanın ve diğer korsanların yazdıklarına katılmamak mümkün değil.
İlave olarak,bosa kancası,bosa halatına esnetici koyma fikrine bayıldım,tekrar teşekkürler.
Buna benzer zor anların olduğu değişik videolar gören korsanlarımız olur ise,paylaşması hepimizin hayrına olacaktır fikir jimnastiği açısından.. 

« Son Düzenleme: Ocak 24, 2017, 06:00:18 Gönderen: Ali Ünalan »
*

A. Ö.

« Yanıtla #29 : Ocak 24, 2017, 12:28:24 »
Tam da videodaki durum başımıza gelmişti 2016 Ekiminde Ithaki adasının 1,5 mil uzunluğundaki Vathy koyunun dibindeki rıhtımda. Forumda da anlatmıştım.

Kaçak ani bastırmıştı. Bir saat falan sürdü. Keskin bıçaklar elimizde, motor ileri yolda, rıhtıma bağlı bekleyerek geçiştirdik ama uzun sürseydi kararlı idik, bir şeklide çıkacaktık dışarıya. Merem kaptan öyle öğretmişti.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap