0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. E.

Sevgili tecrübeli Korsanlar,

hani olur ya böyle bir duruma denk gelirsek neler yapmalıyız ?  paylaşırsanız, başa geldiğinde paniklemeyelim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

Ş. Ö.

Ynt: Böyle bir durumda neler yapılabilir, ne önlemler almalı ?
« Yanıtla #1 : Ocak 23, 2017, 09:48:38 »
Böyle bir şey başıma hiç gelmedi  tecrübe etmedim  ama kıç palamarları çözer tonozu da bırakır 100 m ilerde demirimi atarım yalnızlık iyidir yan yana, yan yana ne öyle...

*

İ. E.

« Yanıtla #2 : Ocak 23, 2017, 10:59:07 »
Aynen yapılacak en iyi iş hemen avara edilerek alargaya çıkmak korunaklı bir bölge varsa oraya i,ntikal ederek demir atmak sığınacak hiç bir yer yoksa ve alargada demir atmak riskli ise traverse çıkmak

*

E. E.

« Yanıtla #3 : Ocak 23, 2017, 11:57:36 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Aynen yapılacak en iyi iş hemen avara edilerek alargaya çıkmak korunaklı bir bölge varsa oraya i,ntikal ederek demir atmak sığınacak hiç bir yer yoksa ve alargada demir atmak riskli ise traverse çıkmak

taraverse çıkmak ne demek ?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

E. D.

« Yanıtla #4 : Ocak 23, 2017, 12:00:14 »
Böyle bir durumda;
-Mümkünse alargaya çıkmak
-Mümkünse tekneyi daha aralı bağlamak (özellikle direklerin çapariz olmaması için)
-Koltuk halatlarını boşlayarak rıhtımdan biraz uzaklaşmak ve koltuk halatlarında yay kullanmak
-Teknede olmak, ayrılmamak
-Mümkünse açmaz almak
-Motoru çalışır vaziyette tutmak
-Dua etmek Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

İ. E.

« Yanıtla #5 : Ocak 23, 2017, 12:32:14 »

taraverse çıkmak ne demek ?  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Böyle kötü bir havaya limanda yakalanıldığında Limanda barınmak mümkün değilse ve civarda sığınacak bir bölge yoksa hemen avara ederek dalgayı tekneyi rahatsız etmeyecek bir yönden ve uygun bir süratle( Genellikle Baş omuzluklardan) alacak bır rotada belli bir müddet gittikten sonra tam tersi yönde (Bu sefer dalgayı kıç omuzluktan alıyorsunuz.Bizde hepinizin bildiği bir deyim vardır  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Arkadan gelsin kol gibi gelsin derler  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)aynı rotada geri dönmek ve hava yatana kadar bu çizgi üzerinde gidip gelmek.Biz gemilerde liman içinde veyahut demirde iken kuvvetli havalara yakalandığımızda, Demir tarama ihtimalleri olduğunda sık sık uygulardık. Tabii bu olay saatlerce sürebilir Bence zaten böyle havalarda limanda olmaktansa Travers yapmak daha emniyetli gibi.Saygılar
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2017, 12:39:47 Gönderen: İlker Erkman »
*

N. D.

« Yanıtla #6 : Ocak 23, 2017, 13:04:43 »
Böyle bir durumda;
-Koltuk halatlarını boşlayarak rıhtımdan biraz uzaklaşmak ve koltuk halatlarında yay kullanmak

Erdal korsanim yazdiklarinizin hepsine katiliyorum, karar vermekte zorlandigim konu ise
Koltuk halatlarinin (sayet yay yoksa) gerginmi yoksa bir miktar bosmu birakilmasi gerekiyor?

Yani diyelim limandan cikamiyoruz, benim yanimdaki bir teknede gözlemledigim bir miktar bos birakilmisti
ve tekne 2 gün süren bir firtinada binlerce defa koc boynuzuna her gidip geldiginde yüklenince sonunda
koc boynuzunu parcalamisti, acaba böyle durumlarda koltuk halatlarini germek dahami faydali olur?
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2017, 13:05:41 Gönderen: Nedim Delen »

*

Ş. Ö.

« Yanıtla #7 : Ocak 23, 2017, 14:24:04 »
Böyle bir durumda;

Erdal korsanim yazdiklarinizin hepsine katiliyorum, karar vermekte zorlandigim konu ise
Koltuk halatlarinin (sayet yay yoksa) gerginmi yoksa bir miktar bosmu birakilmasi gerekiyor?

Galiba Koltuk halatları bizim iskeleye kıçtan çarpma ihtimalimiz olmayacak kadar uzun bırakılıp(Paserella boyundan kesinlikle fazla olmalı hele bir de  tonozdanda şüphe ediyorsak.Çok yakın olmak asılı kalıp koç boynuzuna hasar verme ihtimalini de arttırıyor) araya da bu kadar yüksek dalgaların soluganın olduğu yerde  motosiklet tekeri esnetme olarak kullanılmalı(Yayın sağladığı mesafe 10-20cm,bize bu soluganda daha fazla mesafe lazım iskeleye koç boynuzundan aşağı asılı hale gelmemek için ) yayların esneme kabiliyeti yeterli olmaz sanıyorum.Yandaki teknelerin durumu da önemli iskeleden biz uzaklaştığımızda onların neresine denk geleceğiz ayarlamak lazım uzaklaştıkça yan rüzgar varsa bir de yan salınım eklenecek işe...Offf en iyisi gez dur deryada hava geçinceye kadar yukarıda Korsanların bahsettiği üzere
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2017, 14:36:06 Gönderen: Şevket Öztürk »
*

E. A. A.

« Yanıtla #8 : Ocak 23, 2017, 15:02:52 »
Benim gözlemim, biri hariç diğer tekneler kıyıya fazlasıyla yakın ve pek önemsemiyorlar gibi. Direktlerin çarpışması ihtimali için kimse bir şey yapmamış. Coşar korsanın tekneyi aldığımız sırada, Hırvatistanda  arada bir liman için büyük dalgalar oluyordu adamları ikaz ettiğimizde önemsemediler direktler çarpıştığından sonunda teknenin anteni kırıldı. Ucuz atlatıldı. Bu ada Vis adası galiba (yorumcu öyle yazmış)  , açıkta bir ada ve kaçacak yer güneydeki  ufak koylar pek korumaz gibi, belki batıdaki liman , buranın doğudaki ana liman olduğunu varsayarsak.
Ayrıca bilmiyorum ben mi obsessifim usturmaça sayıları çok az gibi. Arkadaş bana "çarpışan araba gibi teknen var" demişti de...
*

N. K.

« Yanıtla #9 : Ocak 23, 2017, 16:21:21 »
Orası bir liman  dışarı bir çıktın mı bir daha zor girersin.Ben orada panikleyecek bir durum göremedim.Bu her zaman başımıza gelebilir.Teknede kalıp gerektiğinde çözüm üretmek lazım diye düşünüyorum.
*

M. E.

« Yanıtla #10 : Ocak 23, 2017, 17:07:59 »
Söylenenlerin çoğu doğru...

Böyle bir havada ben olsam, koltukları bırakır çıkardım.
Açıkta selamet vardır.
Sorun bir kere başladıktan sonra önlem almak daha da zorlaşıyor...
*

A. Ü.

« Yanıtla #11 : Ocak 23, 2017, 17:21:42 »
Videoyu izledim.
Empati kurduğumda,15 aylık bir yelkenci olarak bu durumda koltuk halatlarımı çözmem.
Motoru çalıştırıp hafif ileri yol verirdim elimde gaz kolunda olurdu,doğrudur,Yalnışdır tartışmaya açık bir konu..
*

E. D.

« Yanıtla #12 : Ocak 23, 2017, 17:25:28 »
Böyle bir durumda;

Yani diyelim limandan cikamiyoruz, benim yanimdaki bir teknede gözlemledigim bir miktar bos birakilmisti
ve tekne 2 gün süren bir firtinada binlerce defa koc boynuzuna her gidip geldiginde yüklenince sonunda
koc boynuzunu parcalamisti, acaba böyle durumlarda koltuk halatlarini germek dahami faydali olur?

Bu durumda koltuk halatlarında boşluk bırakmak bahsettiğiniz gibi koç boynuzlarına sürekli darbe vurdurur. Halatlar gergin ama dalganın enerjisini alacak esneklikte olmalı. Bunu baştan zincir ya da tonoz halatı sağlayabilir. Kıçtan koltuklarda da halat esnetici sağlar. Tabii dalganın ve rüzgarın şiddetine bağlı olarak bu tedbirler yeterli olmamaya başlarsa kaçın Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.
*

M. E.

« Yanıtla #13 : Ocak 23, 2017, 17:50:45 »

Empati kurduğumda,15 aylık bir yelkenci olarak bu durumda koltuk halatlarımı çözmem...

Yahu dışarı çıkıyoruz, liman güvenli değil.
Koltuk halatını çözmeden çıkabiliyorsan, sen zaten düşündüğünden daha tecrübeli bir denizciymişsindir )))
*

N. D.

« Yanıtla #14 : Ocak 23, 2017, 17:56:35 »
Böyle bir durumda;

Bu durumda koltuk halatlarında boşluk bırakmak bahsettiğiniz gibi koç boynuzlarına sürekli darbe vurdurur. Halatlar gergin ama dalganın enerjisini alacak esneklikte olmalı. Bunu baştan zincir ya da tonoz halatı sağlayabilir. Kıçtan koltuklarda da halat esnetici sağlar. Tabii dalganın ve rüzgarın şiddetine bağlı olarak bu tedbirler yeterli olmamaya başlarsa kaçın Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap.

Bende ayni fikirdeyim, keza bizim burda zaman zaman ciddi firtinalar oluyor ve Liman icinde dahi insan teknenin üzerine cikmaya cesaret edemiyor, ve burdaki teknelerin hepsi koltuk hatallarini gevsek bahliyorlar (cünkü göl suyu 2-3 gün yagmurdan sonra yarim metre yükselebiliyor)
Bir firtina sonrasi benim teknem yayli sistemlen ve gerilmis halatlar ile bagli idi, inanin nerdeyse Limandaki tüm  teknennin bahlama halatlari kopmustu tekneler zarar görmüstü, bazilarinin zincirli kilitleri dahi parcalanmisti.
Benim teknede ve halatlarda hic bir hasar olmadi.

Ben bunlari kullaniyorum teknenin 4 tarafinda da bunlardan var direklere bagli
« Son Düzenleme: Ocak 23, 2017, 18:01:53 Gönderen: Nedim Delen »