0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ahmet hocam çok doğru açıklamış. İlk zamanlar malzemenin ne kadar güçlü ve dayanıklı olduğu bilinmiyordu. bir de ilk zamanlar el yatırmasıydı, sonradan vakumlama sistemiyle aynı malzemeyle daha güçlü yapı elde edildi.
Aynı sorun ve sorular otomobil piyasasında vardı. Eskiden arabalar 20 sene 30 sene giderdi , kaportalar Amerikanlarda 2 mm kalınlıktaydı. Araba önden vuruldumu arkası yamulurdu , kalın Boya zamanla dökülürdü , ama Taş gibi arabalardı . vurdun mu tok tok ses gelirdi. Bir anda Toyota geldi arka taraf destekli incecik kaporta nosyonunu getirdi . PArmakla basınca kaporta esnedi , boya inceldi , dolayısıyla esnek bir yapı oldu. Toyota yaptığı hesapla arabanın ekonomik ömrünün 3 sene ve genel ömrünün 7 sene olduğunu tespıt etmiş ve ona göre konstruksüyonu hesaplamıstı.Arabalar hafifledi önden çarptınız zaman çökük orada kaldı, kupa zara görmedi.. Eskiden hesaplar elle yapıyorlardı, toleransın da toleransı alınıyordu , simdi en ufak hesap bilgisayarla yapılıyor . Kanaatimce otomobillerde görülen hesapalama evrimini teknelerde görüyoruz
Şu ana kadar bilindik markalardan 2 adet bavaria,2 Jeanneau,1Benetteau ,1 elan,3 adet yerli üretim ve geri kalanı ahşap olmak üzere 11 adet yelkenli ve 3 adet motorlu tekne tecrübem oldu.Bilinen markalardan sadece Elan bana denizde sağlam hissettirmişti,o da 94 modeldi yanılmıyorsam.Şuan boydan salma bir İsland Packet sahibiyim.Teknolojinin gelişmesi ile fiber kalınlığının azaltılması yalanına kimse inanmasın.Fiberin incelmesinin dışında teknelerin görünen ve görünmeyen heryerinden çaldılar.Motorları saildrive yapıp hem daha ufak motor ile daha fazla güç kazandılar hemde aradaki şaft,kovan sisteminden kurtuldular.Fin salmalı kaliteli teknelerde eskiden dümeni koruyan skeg vardı,bunu artık hiçbir yeni teknede göremezsiniz.Boşta sallanan bir dümen en ufak bir çarpmada kırılmaya müsaittir.Teknelerin hatch ve lumbozlarının krom,alüminyum çerçevelerini çalıp sadece pleksiyi bize modern görünüm diye yutturdular.Bir Lewmar hatch’in fiyatı en az 800/1000 dolar.Her teknede iki,üç adet hatch ve 8/10 adet lumbozun maliyetini düşünün.Kamaralarda masif maun ve tik mobilyalar artık tamamen hayal oldu.İncecik kontraplağı üzerine milimetrik kaplama yaparak millete hafif ve sözde hızlı tekne yapıyorlar.Avrupa’da çalışan mobilya ustalarının maaşlarını bir düşünün.Burada sayamayacağım kadar çok kalemde heryerinden çalınmış yoğurt kaplarını insanlara tekne diye yutturuyorlar.
Saildrive aynı zamanda motorun daha geriye konumlanmasına ve iki kamaranın arasına girerek tekne salonundan veya alanından gereksiz kayıp yapmamasına neden oluyor sanırım Ama hakikaten o conta gerçekten korkulu rüya ve bilemiyorum içinde komple yarılmayı önleyecek çelik bir örgü varmı yoksa tamamen bir zara mı bağlı geziyoruz
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş YapSaildrive aynı zamanda motorun daha geriye konumlanmasına ve iki kamaranın arasına girerek tekne salonundan veya alanından gereksiz kayıp yapmamasına neden oluyor sanırım Ama hakikaten o conta gerçekten korkulu rüya ve bilemiyorum içinde komple yarılmayı önleyecek çelik bir örgü varmı yoksa tamamen bir zara mı bağlı geziyoruzDeğerli korsanlar günaydın.Cengiz korsan sail drive membran çok kaliteli kauçuktan yapılmış olduğunu biliyorum,volvo da 7 veya 8 yıl teknik ömrü.membran tekne dışından gelebilecek etkilerden çok motor şanzuman kulakları,takozları ve gövdeye bağlantı noktalarındaki uygunsuzluklardan etkilenir diye düşünüyorum..