0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    Ö. T.

SU YAPICILAR HAKKINDA:
« : Ocak 31, 2015, 00:43:14 »
Ömer Sile korsanımdan şöyle bir kayıt yapmışım.

SU YAPICILAR HAKKINDA:

Konuya girmeden önce asıl temel soruyu soralım:  Su yapıcı ne kadar gerekli ?
Su yapıcının gerekli olup olmaması bizim teknemizdeki su tüketim alışkanlıklarımızla doğrudan ilintili. Kimimiz kendi ailemiz ve denizci arkadaşlarımızla seyre çıkıyoruz ve gereğinden fazla su tüketmeden, bir dahaki bağlanma noktamızda su olup olmadığını bilip, buna göre seyir planları yaparak, genelde de çok uzun olmayan yolculuklara çıkıyoruz. Bu profildeki kullanıcılar için Su Yapıcı çok büyük bir gereksinim değil. Bu tarife uygun olup ta, su biraz daha fazla olsaydı diye düşünenler için; su yapıcı almadan önce sabit veya esnek depolar ekleyerek kapasiteyi arttırmak  daha ekonomik bir çözüm olabilir.

Diğer profili, teknelerinde çok fazla misafir ağırlayan ve her denizden çıkan misafirinin kıç platform üzerinde  teknedeki su sanki barajdan geliyormuşçasına rahatça uzuun uzun duş alanlara "dur" demeyi beceremeyen ve içinden 40'a kadar sayarak kendi kendini teskin etmeye çalışan tekne sahipleri oluşturuyor. Bir de üstüne üstlük uzun yolculuklara çıkacaksanız, ve de sakin sessiz koylarda vakit geçirmeyi tercih ediyorsanız, su yapıcılar zaten sizler için üretildi...  Jeneratörünüz varsa 220 ile çalışan bir su yapıcı; şayet yok ise 12 Volt bir su yapıcı sizi bu stresten kurtarabilir.

Su konusunda çok hassas olan ve temizliğinden 100% emin olmadığı suyu tanklarına doldurmamayı tercih eden, az su tüketse bile hijyenik sebeplerden dolayı huzursuzluk yaşayan tekne sahipleri de su yapıcı almayı planlayabilirler.
Özellikle Ege bölgesinde jeolojik özelliklerden dolayı karadan aldığımız sular genelde çok kireçli oluyor, Bu kireçli suların tekneyi yıkadıktan sonra bıraktığı lekeler, muslukların, kromların, evyelerin kireçten ne hale geldiği hepimizin malumu. Yeter artık diyenler de Su yapıcı kullanmayı kesin bir çözüm olarak değerlendirebilirler.

Birinci grupta değilseniz, ve de "yakında su yapıcı almayı düşünüyorum" diyorsanız bundan sonraki bölüm ilginizi çekebilir..

SU YAPICILARIN YAPILARI:
Teknelerimizde kullandığımız RO (reverse osmosis) su arıtma cihazlarının temel çalışma prensipleri aynı olmakla beraber üretim biçimleri ve çalışma voltajları farklı.
Yüksek basınca dayanıklı bir tüp içine yerleştirilmiş Membran dediğimiz sarmal zarlar içinden +50 bar basınç ile geçirilen deniz suyunun içindeki tuz dahil tüm minerallerin 98-99%'u süzülerek neredeyse saf suya çok yakın değerdeki arı su tanka gönderilir. Filtre edilmiş sudan arta kalan tüm tuz ve diğer mineraller atık su devresi ile denize geri akıtılır.

Ters ozmoz sistemi ile çalışan su arıtma cihazları aynı zamanda evsel kullanımlar için tezgah altı cihazlar olarak  pazarlanıyor. Bunları çok uygun fiyata piyasada bulmak mümkün. Ancak bu ürünler sadece tatlı sudan - arı su elde edebiliyorlar. Çalışma basınçları oldukça düşük, birçoğu 6-8 bar basınç ile çalışabiliyor. Forumda bu tür membranların alternatif olarak kullanılabileceğine dair yazışmalar okuduğumu hatırlıyorum. Fakat tuzlu suyu arıtan Ters ozmoz membranları çok daha yüksek basınçlarda çalışıyorlar. 55-60 bar basınçlarda çalışan bu membranlar ya krom  ya da karbon tüpler içinde çalışıyorlar. Dolayısı ile çalışma prensibi aynı olmakla beraber üretim malzemeleri ve işçilikleri çok daha pahalı fiyatlar çok daha yüksek.

Su yapıcılar genelde 220 Volt ile çalışıyorlar. 12-24 volt DC akım ile çalışan modeller olduğu gibi çok küçük kapasiteli (acil durum amaçlı) elle çalıştırılabilen motorsuz cihazlar da mevcut. Ayrıca, az da olsa piyasada ana makineden kasnak tahrikli çalışan su yapıcı cihazları da bulabiliyoruz.

220 Volt ile çalışan cihazlarda genelde elektrik motoru (2000-2500watt) seramik pistonlu bir yüksek basınç pompasını direk bağlantı veya kasnak/ kayış bağlantısı ile çevirerek +60 bar basınç üretiyor ve bu basınçlı su by-pass valf'li basınç ayar regülatörleri ile membranlara gönderiliyor. Bu tür cihazlar pompanın özelliğinden dolayı oldukça sesli çalışıyorlar. Otomobil yıkamacılarda  kullanılan basınçlı su cihazlarının çok gürültü çıkarmasının sebebi de çok benzer tip (100-150 bar) pompalar kullanmaları..

12 veya 24 volt ile çalışan su yapıcılar da iki farklı çalışma prensibi var. Birinci tip aynı 220 Volt cihazlar gibi doğrudan yüksek basınç pompasına bağlı DC motorlar (40-50 Amper) ile konvansiyonel sistemde gürültülü olarak çalışıyorlar; İkinci tip ise biraz farklı . Genelde ECO modeli diye adlandırılan versiyonlarda pompalar (kapasiteye göre 22-35 Amper) daha düşük basınç üretiyorlar 8 bar civarındaki basınçlı su bir silindirin içindeki pistonu ileri doğru itiyor bu piston ise kendinden çok daha küçük çaptaki bir pistona bağlı. Dolayısı ile küçük çaplı piston daha düşük debi de fakat 55-60 bar basınçlı su veriyor. Bu cihazlarda daha fazla komponent olduğundan dolayı fiyatları diğer modellere göre daha yüksek. Ancak en büyük avantajları çok çok daha sessiz olmaları. Jeneratörü olmayan birçok küçük ve orta boy teknede bu tür su yapıcıları kullanmak mümkün.

Diğer tip cihazlar ana makina kasnağına, otomobillerde klimaların kasnağına çok benzer bir manyetik kavrama kasnağı ile bağlanıyor. Ana makine 1000-3000  devir arasında iken rahatlıkla çalışabiliyorlar. Bu tip cihazlarda ayrıca pompa braketi ve kasnak bağlantıları ek maliyetler oluşturuyor. Jeneratörü olmayan fakat yüksek miktarda su yapmak isteyenler için cazip bir çözüm.

Bütün su yapıcıların ortak noktası dikkat gerektiren kullanım özellikleri..

•   Denizden çekilen su ne kadar iyi filtre edilerek yüksek basınç pompasına gönderilirse, pompanın ömrü o kadar uzun oluyor. Bunun için ön filtrasyona dikkat etmek ve filtreleri temizlemek/değiştirmek gerekiyor.
•   Su yapıcılar uzun süre kullanılmadıkları zaman membran içinde bakteri oluşması nedeni ile tıkanıyorlar ve bu çoğu kez çok pahalı olan membranları değiştirme mecburiyeti doğuruyor. Ya haftada en az bir kere çalıştırmak ve ters yıkama yaparak bırakmak ya da daha uzun süreli uyku dönemleri için mutlaka koruma kimyasalları kullanmak gerekiyor.
•   Ters yıkama suyu depolardan geldiği için depolarda bekleyen sularda da bakteri bulunması ihtimali olabiliyor. Daha güvenli sistemlerde, ters yıkama su devresine ultra viyole filtreler eklemek faydalı olabiliyor. (şart değil/zor beğenenler için   )
•   Birçok modelde ters yıkama otomatik olarak yapılıyor. Bu ters yıkama işleminin gerçekleşip gerçekleşmediğini denetlemek lazım. "Ben bu kadar işle uğraşamam/ unuturum" diyenler için bazı markalar ters yıkama programlaması ve  özel ilaç dozlama ünitelerini de ayrıca opsiyonel olarak sunuyorlar.
•   Her cihazda olduğu gibi su yapıcıların da periyodik bakımlarının yapılması/yaptırılması unutulmamalı.


SU YAPICILARDAN ELDE EDİLEN SUYU İÇEBİLİR MİYİZ?
Evet ! İçebiliriz.   
SU YAPICILARDAN ELDE EDİLEN SUYU İÇMELİ MİYİZ?
Hayır ! İçmemeliyiz.

İçebiliriz çünkü:
Su yapıcının üretmiş olduğu arı su her türlü, bakteri, mikroskobik canlı, ağır ve hafif metaller ve minerallerden arınmıştır. sürekli olmamak kaydı ile,  ihtiyaç durumunda güvenle içilebilir.

İçmemeliyiz çünkü:
"Saf" su hiç bir mineral içermez. Vücudumuza saf su girdiğinde vücuda gerekli mineralleri de  alır götürür. Ayrıca saf su çok hızlı bir şekilde Karbondioksit gazı ile birleşerek vücudumuzda daha asit bir ortam oluşturur. Ayrıca aşırı saf su tüketimi neticesinde özellikle alyuvarlar içlerine fazlaca su alıp şişerek zarar görebilirler.
Vücudun sağlıklı PH değeri 7,4 'tür. Saf suyun PH değeri 7 dir. Asit ortamlar 7'nin altında kalan değerlerdir. Vücudun PH değerinin asidik hale dönüşmesinin birçok kötü etkisi olmaktadır.
Burada  ihtisasım olmayan bir konuda ukalalık etmek istemem. Bu konudaki detaylı bilgileri herhalde doktor arkadaşlarımız bize çok daha detaylı olarak açıklarlar.

O HALDE NE YAPMALIYIZ ?
Su yapıcımız tarafından üretilen saf suyu Re-mineralizasyon cihazından geçirerek,  hem bedenimizin ihtiyaç duyacağı mineralleri suya katmış, hem de lezzetli ve Ph değerleri sağlıklı düzeye getirilmiş bir içme suyu elde edebiliriz.  Bu cihazlar hem az yer kaplıyorlar hem de fiyatları oldukça makul. Senede bir mineral kartuşlarını değiştirmek gerekiyor. Çok da sessiz çalışıyorlar.

Su yapıcılar ile ilgili aklıma gelenleri sizlerle paylaşmaya çalıştım. Elbette unutulmuş noktalar vardır.
Konu hakkında bilgisi/deneyimi olan arkadaşlarımız  bu tür eksiklikleri tamamlarlar ise çok memnun olurum.

Suyunuz hiç tükenmesin,
Selam ve sevgilerimle..
Ömer SİLE
Moderatöre rapor et     Kayıtlı

 

  Eşref Girgin
•   S/Y Selvinaz
•   Gezgin Korsan
•   
•   
•   İleti: 59


*

    C. Y.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #1 : Nisan 09, 2016, 03:11:04 »
Teşekkürler güzel bir paylaşım.

Kimse ilgilenmemiş, ilginç. Demek ki ihtiyac duyulmuyor. Bu cihazların günlük su yapma miktarı, boyutu ve fiyatları nedir acaba?!


*

    H. M.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #2 : Nisan 09, 2016, 04:29:18 »
Çok güzel bir paylaşım olmuş teşekkürler


*

    H. A.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #3 : Nisan 09, 2016, 08:14:53 »
Çok güzel elinize sağlık


*

    Y. C.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #4 : Nisan 10, 2016, 19:30:23 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Teşekkürler güzel bir paylaşım.

Kimse ilgilenmemiş, ilginç. Demek ki ihtiyac duyulmuyor. Bu cihazların günlük su yapma miktarı, boyutu ve fiyatları nedir acaba?!
Evet güzel bir paylaşım, teşekkür ederim ben de.
Benim teknemde  45lt/saat kapasiteli HRO escape modeli 12 volt su yapıcı var, tekneyi 2 el almıştım,teknede mevcuttu. Servisten öğrendiğim kadar 11.000Euro fiyatı olduğunu biliyorum. Ömer korsan gayet güzel anlatmış, Öcal korsan da bize hatırlatmak için bu başlığı açmış. Ben de kullanıcı olarak izlenimlerimi aktarayım. Eğer teknede devamlı yaşamayacak iseniz, okyanus  geçişi, Dünya turu gibi hedefleriniz yoksa çok gereksiz bir alet. Ömer korsanın yazdığı gibi 7 günde bir çalıştırmanız gerekiyor, yok 20 gün sonra kullanacaksanız uyutmanız gerekiyor, Uyutma servis işlemi 300 tl uyandırma da bir o kadar. 3 sene teknemde dünyanın en pahalı suyunu kullandım. 2014 yazında bir ay çalıştırmadım hasar gördü 2500Euro servis ücreti ödedim. Şimdi EN KOLAY BAKIM YOLUNU BULDUM..... TEKNEDEN SÖKTÜM OHHH RAHATLADIM..
Gittiğim her yerde Yunan adaları dahil su bulma imkanım var, su yapıcı çalıştırma derdi, membran kurudu mu, filitre temiz mi derdim kalmadı.

*

    N. D.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #5 : Aralık 27, 2016, 16:52:47 »
Güzel bir paylasim olmus, akillardaki bircok soruyu cevapliyor.

Yalcin korsanin tecrübeleride ilginc.
Benim teknedede var ve Yancinin dedigi gibi neticede bagimsiz olmak bir hayli pahaliya mal oluyor.
Bu servis islerinin bu kadar sik ve pahali oldugunu bende bilmiyordum.

Acaba bunlari kendimiz yapabilirmiyiz. Yani uykuya yatir 450 tl uyandir 450 tl.
Bu uyku isini kendimiz halletsek biraz daha uygun hale gelecek gibi.
 
« Son Düzenleme: Aralık 27, 2016, 16:53:34 Gönderen: Nedim Delen »
*

    C. G.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #6 : Aralık 27, 2016, 22:05:27 »
Kamp malzemeleri satilan yerde birtakim pratik su yapicilar var, onlar deniz suyunu donusturebilirmi?
*

    H. E.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #7 : Aralık 27, 2016, 22:15:03 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Kamp malzemeleri satilan yerde birtakim pratik su yapicilar var, onlar deniz suyunu donusturebilirmi?

Hayır.
RO filtreler kirli sularda nispeten düşük basınçlarda iş görüyorlar. Ama konu eriyik tuzu sudan ayırmaya gelince daha düşük çaplı gözenek ve daha yüksek basınçlar, membran yıkama, bakteri, mantar üremesinin engellenmesi gibi süreçler devreye giriyor.
*

    C. G.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #8 : Aralık 27, 2016, 22:32:18 »
Pet su iyidir o zaman 👍
*

    A. Ö.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #9 : Mart 02, 2017, 16:30:07 »
Merhaba Korsanlar
Marmaris taraflarında, Su yapıcı arıyorum, 45-60 Lt/ saat yeterli olacak, 220 v veya 12 V olabilir,
satmak isteyen var ise görüşebilirim.
Şimdiden teşekkürler
Selamlar
Aygün Özçer
 S/Y Albatros
*

    M. C.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #10 : Nisan 02, 2017, 20:13:48 »
Geri yikama ile kendi kendine tuzdan arindirma sistemi olan yeni model su yapicilarda 7 gun vs gibi kisitlar yok. Uykuya yatirma ancak tum kis sezonu falan kullanmayacaksaniz gerekiyor. Kendiniz rahatca yapabilirsiniz, maliyeti fazla degil. Piyasadaki en iyi urunlerden birisi HRO (Parker) Amerikan mali. Daha ucuza olanlar var tabii. Kapasite olcumu 55bar calisma basincinda olmali. Bazi markalar kapasiteyi 60bar basincta belirtiyor. Biraz aldatmaca oluyor.
*

    M. T.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #11 : Nisan 02, 2017, 20:54:11 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhaba Korsanlar
Marmaris taraflarında, Su yapıcı arıyorum, 45-60 Lt/ saat yeterli olacak, 220 v veya 12 V olabilir,
satmak isteyen var ise görüşebilirim.
Şimdiden teşekkürler
Selamlar
Aygün Özçer
 S/Y Albatros

Delfin suyapıcı İzmir, sahibi Asım bey, bazen kapasitesini arttıran müşterileri eskilerini onlara bırakıyor satmaları için. Geçen sene ben de böyle yaptım. 60 litrelik bir tane vardı 4 sene sorunsuz kullandım. 120 litreyi alırken 60'ı onlara bıraktım. Kışlamaya para falan vermeye de gerek yok, dünya kolayı bir şey.
*

    N. D.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #12 : Nisan 03, 2017, 15:27:27 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhaba Korsanlar
Marmaris taraflarında, Su yapıcı arıyorum, 45-60 Lt/ saat yeterli olacak, 220 v veya 12 V olabilir,
satmak isteyen var ise görüşebilirim.
Şimdiden teşekkürler
Selamlar
Aygün Özçer
 S/Y Albatros

Delfin suyapıcı İzmir, sahibi Asım bey, bazen kapasitesini arttıran müşterileri eskilerini onlara bırakıyor satmaları için. Geçen sene ben de böyle yaptım. 60 litrelik bir tane vardı 4 sene sorunsuz kullandım. 120 litreyi alırken 60'ı onlara bıraktım. Kışlamaya para falan vermeye de gerek yok, dünya kolayı bir şey.

Murat korsanim, bendede Delfin 60L var, kislama isini sen kendinmi yapiyorsun? gecenlerde Asim beye yazmistim malzemeyi biz veririz kendinizde yapablilirsiniz dedi.
Sen kendin yapiyorsan tecrübelerin ne bu konuda?
 
*

    M. T.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #13 : Nisan 03, 2017, 22:34:10 »
Oooo böyle bedavaya olmaz, marin sektörü bu, 100 yuroya anlatırim, 150 yuroya yaparım... :-):-)

Öncelikle Asım beyden toz bir kimyasal alacaksınız, çok ucuz bir şey, bir kullanım için bir çay bardağı gerekiyor,  aman cilde temas etmesin, ağzı kapanabilir bir kap içinde çalkalayarak tozu az miktar suda eritin.
2 yöntem var;
1- eriyik kimyasalı 15lt suya koy, denizden su alma musluğunu kapat, hortumunu çıkart, ve karışımlı suya daldır, aynı su yapıyormuş gibi çalıştır su yapıcıyı, su bitince kapat.
2- deponuzda su olsun, deniz suyu giriş vanasını kapatın, 5 mikron filtreyi kartuş değiştirir gibi sökün, içindeki suyu boşaltıp daha önce hazırladığımız kimyasalı eriyiği (toplam hacmi yaklaşık 500ml) koyup yerine monte edin ve 2 dakika ters yıkama yapın...
Teknenizin fiziksel şartlarına göre istediğiniz yöntemi seçin. 1. si biraz daha kolaydır.
*

    N. D.

Ynt: SU YAPICILAR HAKKINDA:
« Yanıtla #14 : Nisan 04, 2017, 16:43:45 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Oooo böyle bedavaya olmaz, marin sektörü bu, 100 yuroya anlatırim, 150 yuroya yaparım... :-):-)


Ehh canin sag olsun bir ara ugrariz yanina  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap gelen gecen öpüyor alistim artik