0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

D. E.

Lewmar 40 ST vinç 'i Elektrikli yapmak İstiyorum ?
« : Nisan 13, 2015, 22:38:50 »
   Teknemdeki 40 lık 2 hızlı Self Tailing Lewmar vinç' i elektrikli yapmak istiyorum.

Lewmar Distribütörü ; Kaptan denizcilikle yaptığım görüşme ve araştırmalarımın sonucunda : ellerinde bulunmadığı ve 4-5 aydan önce getiremeyecekleri ni söylüyorlar...

Bu da sezon geçtikten sonra gelecek demektir..

Bu konuda yardım edebilecek Korsan'ların yardımına muhtacım...

Please Help me  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

İngiltere'den ve Amerika'dan getirtme imkanım var . ?
*

M. D.

Ynt: Lewmar 40 ST vinç 'i Elektrikli yapmak İstiyorum ?
« Yanıtla #1 : Nisan 14, 2015, 01:25:21 »
Demir abi Ertürk 3 hayırlı uğurlu olsun. Dün gördüm çok havalı ve alımlı görünüyor. Çok güzel.
GLZ marin Yiğit Gülez Çamdibinde atölyeleri vardıdaha önce  (Sanırım şimdi Fethiye'ye taşınıyor)  vinçleri elektrikliye çevirme işi yaptığını biliyorum. İstersen telefonunu verebilirim.
Selametle.

*

E. A. A.

« Yanıtla #2 : Nisan 14, 2015, 08:14:32 »
Ben geçen sene Marmaristen Zafer Öznur'a rica ettim  konversiyonu o yaptı. Ancak bendeki Harken marka idi. Bir telefon edip fikir alabilirsiniz. Telefonu : +905325422688

*

N. Ö.

« Yanıtla #3 : Nisan 14, 2015, 13:28:11 »
Demir bey ben yaklaşık 7 yıl kadar önce bu dönüşümü yaptım ve çok memnun kaldım, size de tavsiye ederim.
Hatırlayabildiğim kadarıyla şunlara dikkat ettim;  öncelikle konum olarak iskele tarafındaki vinci elektrikli hale getirmek uygun oluyor. Bu konumdaki vince, diğer vinçleri saptırma makarası gibi kullanarak, teknedeki halatların hemen hemen tamamını kolayca yönlendirebiliyorum, dolayısı ile sadece bir vincin elektrikli hale getirilmesi tamamen yeterli oluyor. Eğer sancak taraftaki vinci dönüştürürseniz, diğer vinçler saat yönünün aksine kilitlenip dönemedikleri için saptırma yapamazlar.
İkincisi teknemdeki en büyük vinç 44lük Lewmar idi ve sancak taraftaydı. Güçlü olması için bunu seçtim ve iskeledeki 40 lık ile yerini değiştirdim.
Üçüncüsü devir sorunu idi. Eğer çok hızlı çekerse kontrol edemeyebileceğimi düşünerek makul bir devir seçtim (maalesef şu an hatırlamıyorum ama isterseniz tekneye gittiğimde sayarım)
Dördüncü dikkat ettiğim nokta bu vincin artık self tailing mekanizmasını kullanmamanın daha doğru olacağı idi. Çünkü elektrik butonunda veya rölesinde herhangi bir takılma olması halinde vinci durduramazsam ciddi hasara yol açabilirdi. Bu nedenle halatın arka kısmını elle çekmek daha risksiz olacaktı. Bu durumda da ellerimin boş olması için elektrik butonunu diz hizama monte ettim.
Dönüşümü de şu şekilde yaptım; içine istediğim devri verecek bir pinyon dişli ilave ettim ve dişliye bağlı aşağıya doğru inen bir şaft taktım. Yanlış hatırlamıyorsam şaftın üst ucunu vinçteki mevcut bronz şasede eksenler arasına uygun bir delik açarak yatakladım.
Bundan sonrası tamamen bir ırgat gibi görülebilir. Alttan sonsuz vida redüktörlü bir DC motor taktım .
Bir ırgat butonu ve tek rölesi ile akım verdim (sadece saat yönünde çeviriyorum, ırgat gibi çift yönlü değil). Ben teknede yokken dışarıdan kurcalayan olmasın diye de devreye bir 0-1 yüksek amperajlı şalter koydum. Kullandığım motor yanlış hatırlamıyorsam 1000w idi. Gücü fazlasıyla yeterli oluyor.
*

D. E.

« Yanıtla #4 : Nisan 14, 2015, 23:33:11 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Demir abi Ertürk 3 hayırlı uğurlu olsun. Dün gördüm çok havalı ve alımlı görünüyor. Çok güzel.
GLZ marin Yiğit Gülez Çamdibinde atölyeleri vardıdaha önce  (Sanırım şimdi Fethiye'ye taşınıyor)  vinçleri elektrikliye çevirme işi yaptığını biliyorum. İstersen telefonunu verebilirim.
Selametle.

Mikail Hocam, teşekkür ederim.

Yiğit' i tanıyorum , görüşürüm kendisiyle.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ben geçen sene Marmaristen Zafer Öznur'a rica ettim  konversiyonu o yaptı. Ancak bendeki Harken marka idi. Bir telefon edip fikir alabilirsiniz. Telefonu : +905325422688

Teşekkür ederim, Emin Korsan'ım . Telefon edip görüşürüm kendisi ile.
   Sizin vinçler kaçlıktı ?
Orijinal kit mi kullandı ? yoksa Konversiyonu kendisi mi yaptı? hem motorla, hem de manuel kullanabiliyormusunuz ? Kaça malettiniz? teknik detay verirseniz sevinirim.   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Demir bey ben yaklaşık 7 yıl kadar önce bu dönüşümü yaptım ve çok memnun kaldım, size de tavsiye ederim.
Hatırlayabildiğim kadarıyla şunlara dikkat ettim;  öncelikle konum olarak iskele tarafındaki vinci elektrikli hale getirmek uygun oluyor. Bu konumdaki vince, diğer vinçleri saptırma makarası gibi kullanarak, teknedeki halatların hemen hemen tamamını kolayca yönlendirebiliyorum, dolayısı ile sadece bir vincin elektrikli hale getirilmesi tamamen yeterli oluyor. Eğer sancak taraftaki vinci dönüştürürseniz, diğer vinçler saat yönünün aksine kilitlenip dönemedikleri için saptırma yapamazlar.
İkincisi teknemdeki en büyük vinç 44lük Lewmar idi ve sancak taraftaydı. Güçlü olması için bunu seçtim ve iskeledeki 40 lık ile yerini değiştirdim.
Üçüncüsü devir sorunu idi. Eğer çok hızlı çekerse kontrol edemeyebileceğimi düşünerek makul bir devir seçtim (maalesef şu an hatırlamıyorum ama isterseniz tekneye gittiğimde sayarım)
Dördüncü dikkat ettiğim nokta bu vincin artık self tailing mekanizmasını kullanmamanın daha doğru olacağı idi. Çünkü elektrik butonunda veya rölesinde herhangi bir takılma olması halinde vinci durduramazsam ciddi hasara yol açabilirdi. Bu nedenle halatın arka kısmını elle çekmek daha risksiz olacaktı. Bu durumda da ellerimin boş olması için elektrik butonunu diz hizama monte ettim.
Dönüşümü de şu şekilde yaptım; içine istediğim devri verecek bir pinyon dişli ilave ettim ve dişliye bağlı aşağıya doğru inen bir şaft taktım. Yanlış hatırlamıyorsam şaftın üst ucunu vinçteki mevcut bronz şasede eksenler arasına uygun bir delik açarak yatakladım.
Bundan sonrası tamamen bir ırgat gibi görülebilir. Alttan sonsuz vida redüktörlü bir DC motor taktım .
Bir ırgat butonu ve tek rölesi ile akım verdim (sadece saat yönünde çeviriyorum, ırgat gibi çift yönlü değil). Ben teknede yokken dışarıdan kurcalayan olmasın diye de devreye bir 0-1 yüksek amperajlı şalter koydum. Kullandığım motor yanlış hatırlamıyorsam 1000w idi. Gücü fazlasıyla yeterli oluyor.

Nejat Korsan'ım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...
Tüm dönüşüm işlemini kendiniz mi yaptınız ? Ben de dönüşümü kendim yapayım diye düşünüyorum, Çünkü; bir DC motor ile bir redüktere bakıyor iş... Ancak : 40' lık vinç için Kaç Watlık motor kullanayım ? , Kaç devirle döndüreyim ?, Kaçlık Redüktör kullanayım ? , Gerekirse vinç 'i  manuel de kullanabileyim ? . Herhangi bir zorlanma ve arıza durumunda otomatik olarak durmasını nasıl ayarlarım ( sigorta amperajı ile olabilir) ? ,
   gibi  Ar - Ge soruları var ...
Açıkladığınız gibi; en önemlisi de dişli gurupları ile olan bağlantı sistemi ? ...

Daha detaylı bilgi verirseniz sevinirim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Saygılar...

*

N. Ö.

« Yanıtla #5 : Nisan 15, 2015, 11:33:47 »
Merhaba Demir bey,
- Dönüşümü önce İst'daki bir ırgat imalatçısına yaptırdım ama kalitesi beklentimin çok altında oldu. O nedenle yaptıklarının tamamını hurdaya attım ve kendim yeniden yaptım.
- Aynı imalatçıdan 1000w lık bir DC motor ve ona akuple sonsuzvida redüktörü aldım. Bunlar tamamen ırgatlarda kullanılan tipteydi. Redüktör de imalatçının o motor için ırgatlarında kullandığı büyüklükte idi. Ben ayrıca bir redüktör seçimi ve akuplesi yapmadım. Benim 44 lük vincime 1000w fazlasıyla yeterli olduğuna göre, sizin 40 lık vinciniz için de en fazla 800w lık motor fazlasıyla yeterli olacaktır.  Tabiiki bu kullanmak istediğiniz devir ile de doğru orantılı olarak değişir.  Ayrıca tamamen çekmek istenilen halat kuvveti ve hızı üzerinden geriye doğru hesap yapılarak ta motor gücü kolayca hesaplanabilir ama benim 7 yıldır sorunsuz kullandığım değeri referans almak daha kestirmedir ve denenmiştir.
- Vinç devri ve bunun tamburunun sağlayacağı çevresel hız (halat çekme hızı) önemlidir. Bunları daha sonra tekneme gittiğimde ölçüp size bildirebilirim.
- Benim yaptığım uygulamada sonsuzvida redüktörü kullandığım için manuel olarak da kullanma imkanım kalmadı. Çünkü kullandığımız redüktör tersten çevrilmek istendiğinde frenleme (otoblokaj)  yapıyordu.   Ama bu hiç sorun olmadı çünkü vinç o kadar rahat kullanılabiliyorki zaten hiçbir zaman elle çevirmek istemeyeceksinizdir.
-Herhangi bir arıza anında önceki yazımda da belirttiğim gibi en iyi önlem bence self tailingi hiç kullanmayıp herzaman halatın arkasını elle çekmektir. Böylece halatı bıraktığınız anda çekmeyi durdurmuş olursunuz. Ancak heriki elinizi de rahatça kullanabilmeniz için butonu diz hizanıza monte etmeniz çok pratik olacaktır.
- Evet burada en önemlisi içeri koyacağınız pinyonun yeri, yataklaması ve kasıntısız olarak motor-redüktöre bağlanmasıdır. 
*

D. E.

« Yanıtla #6 : Nisan 15, 2015, 14:12:07 »
   Çok teşekkür ederim, Nejat bey.

Görünen o ki ; gene soyunacağız ve de kendimiz yapacağız bu işi...    Allahtan GeKo ' daki Korsan ekibi'nin deneyimlerinden yararlanarak işe başlama şansımız var.

Nejat bey, teknenize gidince diğer detay bilgileri paylaşabilirseniz, sevinirim. Saygılar...

*

E. A. A.

« Yanıtla #7 : Nisan 15, 2015, 18:56:51 »

Alıntı yapılan: Emin Alp Alayunt - Dün, 08:14:32

Teşekkür ederim, Emin Korsan'ım . Telefon edip görüşürüm kendisi ile.
   Sizin vinçler kaçlıktı ?
Orijinal kit mi kullandı ? yoksa Konversiyonu kendisi mi yaptı? hem motorla, hem de manuel kullanabiliyormusunuz ? Kaça malettiniz? teknik detay verirseniz sevinirim.   Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Valla ne diyeyim,
Çok bilgili ve ilgili bir denizci olduğumdan mıdır nedir soruların cevabını bilmiyordum. Vinci yaptığımdan beri sorduklarınızı denememiştim. (Geçen sene lafı üstünkörü laftır kış aylarında yaptırmıştım ve pek kullanmamıştım).  Sonra zafere sordum,  vinç manuel olarak kullanılabiliyor, kol dişlisi altında devre kesicisi var.  40.2 likmiş, Harken marka... çok gerekliyse  cumartesi bir ihtimal Marmaristeyim bakar denerim. Orijinal konversiyon kiti kullanıyor. Ben topluca iş verdiğim için net birim fiyatı inan hatırlamıyorum ama hafızam yanıltmıyorsa 5000 tl gibi bir şey olacaktı, bunu da kayıtları bulabilirsem net söylerim.
*

N. Ö.

« Yanıtla #8 : Nisan 28, 2015, 11:36:12 »
Demir bey , size tekneme gidince  e.vincin  devrini sayarım demiştim, saydım aşağıdaki gibi çıktı.

Benim Lewmar 44 lük vincim yaklaşık 70 dev/dak  ile dönüyor. Tambur çapı 87mm  . Bununla örneğin 12mm lik halat çektiğimizi varsaysak, halat + tambur çapı= 87+12 = 99mm olur.  Çevre uzunluğu= 99x 3,14= 311mm= 0,311m  eder.   Halat çekme hızı= 0,311m x 70d/d = 21,77 metre/dakika  olur.

Şimdi sizin Lewmar 40 lık vincin halatı aynı hızla çekmesi için hangi devir ile dönmesi gerektiğine bakalım. Tambur çapı 74mm,  yine 12mm lik halat çektiğimizi varsayalım,  74+12=86mm  ,   çevre uzunluğu= 86X3,14=270mm dir.   Yukarıdaki hızla çekmesi için  21,77 / 0,27 = 80,6 devir/dakika  gerekir.

Orijinal  e.vinçlerin çekme hızını bilmiyorum ama bu hızı ben uzun zamandır hiçbir sorun olmadan kullanıyorum.

Siz de kullanacağınız DC motorun devrini biliyorsanız, vince bu çıkış  devrini verecek bir pinyon ilavesi ile dönüşüm yapabilirsiniz.
*

D. E.

« Yanıtla #9 : Nisan 29, 2015, 00:25:24 »
   Çok teşekkürler  Nejat bey ,

Telefon ile görüşebilmek için , sakıncası yoksa  numaranızı alabilirmiyim ?

Saygılar.
*

K. M.

« Yanıtla #10 : Ağustos 18, 2021, 15:34:50 »
Hepinize selamlar....

Uzun zaman önce yazılmış bir konu... güncelleme ve kendi yelkenlimde iskele manuel vinç'i  elektrikliye çevirmek için kime baş vurmam ne yapmam hususunda yardımcı olmanız umuduyla... sevgi ve saygılarımla.
*

A. Ç.

« Yanıtla #11 : Ağustos 18, 2021, 16:12:24 »
Öncelikle elektrik çevirme kitini alacaksınız. Şöyle bir şey:

Türkiye mümessili Kaptan denizciliktir:

Gerisi ise montajdır.