0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

E. D.

Yelkenli Yapma Konusunda Destek-Multichine 31
« : Ekim 18, 2016, 00:33:23 »
Merhabalar
Uzun bir yazı olacak ama lütfen heyecanıma ve yorgunluğuma verin

Hiç bir denizcilik terimi bilmeyen ama birazcık el becerisi olan biri olarak yazıyorum.
Hayalim olan yelkenli fikrine bundan 1 ay kadar önceki tekne fuarında gördüğüm yelkenlilerden sonra karar verdim.
Daha doğrusu beraber gittiğim arkadaşım beni razı etti. Satın alıcak gücümüz olmadığına göre yapalım diye karar verdik.

Çok anlamasamda yapımı diğer yelkenlilere göre daha kolay olan Roberto Barros isimli bi tasarımcının Multichine 31 adlı yelkenlisinde karar kıldık. Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Benim tasarımcı olmam, arkadaşımında iç mimar olması, gelen planların rahatça autocat ortamına aktarıcak program bilgimizin olması, cnc makinesine çok rahatlıkla ulaşabilecek olmamız bizi daha da heveslendirdi açıkçası. Bunu yapıcak yeri de rahatlıkla ayarlayabiliriz. Para konusunda ufak tefek sıkıntılarımız olur ama onlar da , motor alırken yelkenliyi yaptırırken toplu para kısımlarında biraz bekleyebiliriz diye düşünüyoruz.

Dünya kadar video izleyip, bir sürü sitede gezip, forum sayfalarını okuduktan sonra buraya üye olup sizin de değerli fikirlerinizi ve bilgilerinizi almak istedim.

Biz bu işe başlarken az çok ne kadar masraf yapacağımızı çözdük ama hesaba katmadığımız bir sürü detay olduğunu öğrendik.

Örneğin tekneyi yaptık bitti hadi suya atalım diye bir şey olmadığını biliyorduk zaten ama, sıfırdan yapılan bi tekneyi nerelere gidip nasıl kayıt ettiriyoruz, mavi kartı, atık su deposu kaydı, isim sırası,vergisi, vs vs bir sürü işlemi olduğunu henüz öğreniyoruz. En fazla devletle 3-4 kez yüz yüze geliriz diye düşünüyorduk. Ama ne yaptık ne ettiysek tam olarak adım adım ne işlemler yapmak gerekiyor hiç bir yerde bulamadık. Gerekli işletmeleri arıyoruz, onlar ordan oraya aktarıyor, ya da hat düşmüyor. Sitelerdeki bilgiler hep eski tarihli. 2012-14 yılından kalan haberler. Arada kalkan vergiler varmış sanırım.

Öyle bir çıkmazdayız ki korkmaya başladık.
Yurt dışından planları söylemek üzereyiz ama Astarı yüzünü geçecekmiş gibi bir hal var. Bi arkadaşım "ohooo siz onu yapıp bitirseniz de onun gümrük vergisi var, bayrağı var, isim için kaydı var var oğlu var, siz 2.el bitane alın uğraşmayın" gibi bir yorum yaptı.

Çok uzun bir yazı oldu ama
kısaca sizden öğrenmek istediklerim:

Multichine 31 hakkında ne düşünüyorsunuz?
Tavsiye edebileceğiniz daha iyi bir yelkenli var mı?(gerçi biz yapımından dolayı buna takılmış durumdayız)

İstanbulda bu Su kontrplağını reçineyi elyafı nereden almak iyidir? tavsiyeleriniz var mıdır? biz Mertere gidip ahşapları, tuzladan da epoksiyi vs leri almayı düşünüyorduk

Diyelimki biz bu yelkenliyi yaptık bitti, suya indirmeden önceki işlemler nelerdir?

Diyelim ki suya indirdik sudayken yapmamız gereken işlemler nelerdir?

Tekneyi marina yerine balıkçıların kayıklarını bağladığı, senelik 2 bin tl gibi bi paranın verildiği yerler varmış. Oralara bağlamayı ya da kışın römorkla bahçeye koymayı yazın indirmeyi düşünüyoruz. İstanbuldaki Marinalar gerçekten pahalılar.

Kısaca sizden her şeyi öğrenmeyi bekliyorum.
yardımcı olursanız bu 2 kişiyi korsan yapmış olursunuz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Şimdiden teşekkür ederim
Destek diye başlık attım ama sizden tüm bilgi birikiminizi istediğimin farkındayım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

S. T.

Ynt: Yelkenli Yapma Konusunda Destek-Multichine 31
« Yanıtla #1 : Ekim 18, 2016, 01:21:44 »
Tekneyi yaparken kullandıgınız malzemelerin faturaları ile liman baskanlıgına gidip  kayıt ettiriyorsunuz,tabi şurecin bir kac fotografıda olursa iyi olur,topladıgınız faturaların da ödenecek kdv ve ötv tutarı olacak ..vergi dilimini internetten ögrenebilirsiniz tekne boyuna göre degişiyor,cok korkulacak bir şey degil..gumruk vb yapacagınız teknede olmaz..Turk bayraklı olacak tekneniz..yalnız beş yıl sureyle satılamıyor amatör yapımlar..Forumdan Ozan gumuş arkadaş ta aynı model tekneye baslamıstı ama hangi şurecte bilmiyorum..
« Son Düzenleme: Ekim 18, 2016, 01:33:32 Gönderen: Servet Tunç »

*

E. D.

« Yanıtla #2 : Ekim 18, 2016, 01:40:41 »
Teşekkür ederim Servet Bey.
Yasal işlem kısımları bu kadar değildir değil mi? eğer öyleyse beni korkutan arkadaşa bi çift lafım olacak Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

B. B.

« Yanıtla #3 : Ekim 18, 2016, 07:58:34 »
Satınalacak gücün yok ama yapmaya karar verdin  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

T. A. (. A. A.

« Yanıtla #4 : Ekim 18, 2016, 08:51:50 »
Elvan Koran öncelikle hoş geldiniz. Kayıt işlemleri Servet Korsanın dediği kadar  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap . Yapım maliyeti ne kadar hesaplıyorsanız %40 fazlasını koyun. Forumda Multichine yapmış arkadaşlar var, forumda araştırma yaparsanız oldukça fazla bilgi bulabilirsiniz. Hatta yüz yüze konuşup tekneleri de görebilirsiniz. 31 feet teknenin kışlamak için römork üstüne alınması, kışlanacak yere taşınması kolay operasyonlar değil  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

H. E.

« Yanıtla #5 : Ekim 18, 2016, 09:03:16 »
Derdiniz tekneye binmekse yapmayın, yani hem bunu yapmayın hem de tekne imal etmeyin manasında...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap En az 3 yıl sürer.
Tekne yapmaktan hoşlanıyorsanız veya hayatımda böyle bir macera olsun diyorsanız çok iyi bir seçim yapmışsınız. Ama önce malzemeleri ve teknikleri tanımak için teknenin dingisini (küçük bot) yapın.
Barros'un planlarından 4. teknesini yapan Ömer Kırcal Korsan'a ulaşın. Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Evrensel adlı teknesi var. Youtube'da Deniz Yüzlü İnsanlar belgeselinde anlatır. Ayrıca Barros'un sitesinde de videosu var. Ömer Korsan size her şeyi anlatır.
Burada tekne yapımı ile ilgili çok bilgi bulabilirsiniz.
Arada Gekopedia'ya da bakın. Gekopedia'da geyik mesajlardan arındırılmış saf bilgi içerecek şekilde forum var.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Kolay gelsin.

(gelmez)  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

G. A.

« Yanıtla #6 : Ekim 18, 2016, 09:21:56 »
tekne yapmak ve yapmış olduğun tekneye binmek ve serüvenler...
oldukça romantik geliyor ama bu iş gerçekten çok sebat ve o kadar da emek isteyen bir iş
ve işin içine girdikçe aslında ne kadar da masraflı olduğunu zaman içinde barındır.
Yapmak almaktan daha ucuz değil.
Mantıklı olan piyasada bulunan ikinci el bütçenize uygun bir kayık alıp işi uzatmadan,kestirmeden denize açılmak.
Yapmak istiyorsanız 5 sene sürecek bir sürece kendinizi hazırlayın.
Malzemeler artık bulunması çok kolay sahile kıyısı olan ,önünde bir kaç kayığın barındığı mahallede bulunan her nalbur
epoksi ve türevlerini satarlar mesele değil
en iyisi en makulu da Karaköyde bulabilirsiniz...
Marin Kontrplak ta Kersteciler sitelerinde Ümraniye ve İki telli

*

A. Ü.

« Yanıtla #7 : Ekim 18, 2016, 10:08:38 »
Elvan korsanım.Şu anki teknem küçük geldiği için 25,27 feet bir tekne arayışında biriyim,hayalimdeki tekneyi bulamadım.
Buldum kaçırdım da diye biliriz.

Şöyle bir düşünce geldi aklıma kaçırınca,ali kaçırdığın tekneyi kopyala,alüminyum dan yap.İzmirli bir korsanımız yaptı.
Tüm yapım aşamalarını okudum alüminyum teknenin,mesleğim gereği,kaynaktır,torna dır,CNC,kesim,büküm.
Autocad,ne nerede satılıyor,nereden alınır,mesleğim gereği bunları biliyorum.

Çarptım,böldüm, işin içinden çıkardım.

Bir korsanımız kağıt üzerindeki maliyetin üzerine %40 koyun demiş.
Bence %70 koyun,kişilik yapınızı bilmiyorum,belli bir noktaya geldiğinizde,bezginlik,bıkkınlık olur ise sizde.
Tüm emekleriniz uçar gider, bana göre geri dönüşü olmayan bir yola girersiniz.
Nacizane fikrim.Bu tür işe girmeyin,şevkinizi,heyecanınızı kırmak istemem..
*

A. Ü.

« Yanıtla #8 : Ekim 18, 2016, 10:31:03 »
Çarptım,böldüm, işin içinden ÇIKAMADIM.
*

B. B.

« Yanıtla #9 : Ekim 18, 2016, 11:36:38 »
Akıllı düşünene kadar cahil dağları aşarmış (Bazen)
*

B. B.

« Yanıtla #10 : Ekim 18, 2016, 11:53:43 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Derdiniz tekneye binmekse yapmayın, yani hem bunu yapmayın hem de tekne imal etmeyin manasında...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap En az 3 yıl sürer.
Tekne yapmaktan hoşlanıyorsanız veya hayatımda böyle bir macera olsun diyorsanız çok iyi bir seçim yapmışsınız. Ama önce malzemeleri ve

Hakan Erim e katılıyorum. Binmek ve keyif yapmak istiyorsanız yapmayın. Kıçı geniş bir tekne alın rahat rahat binin Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
yapacaksanızda kıçı geniş tekne yapın diyecegim ama malesef tüm planlar damla modeli tekne planları.
Ha yok hobi amaçlı yapacagım diyorsanız öncesinde başka birsey yapın. Mesela ben bir standup paddle (kürek Sörfü tahtası) yapayım dedim.
Parmağın yarısı gitti  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bu bile 1 ay sürdü ki 31 feet tekne çok büyük yav  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

İ. K.

« Yanıtla #11 : Ekim 18, 2016, 12:02:07 »
      Elvan korsan, ben Sztrandek S650 yaptım; geçen mayıs suya indi su an denizde ve kullanıyoruz. Tabii kendi yaptığın tekne ile gezmek, denize çıkmak ayrı bir zevk, ayrıca kendiniz yaptığınız için teknenin her köşesini biliyorsunuz. S650 6.50 lik bir tekne, Multicine bildiğim kadarıyla 8 metre; zaman zaman bir arkadaşımdan yardım alarak üç yilda tamamladım. Başlangıçta 7-8 bin tl maliyet hesaplanırken ( dolar 2 tl civarıydi) bitiş maliyeti 16 bini buldu ($ yükselmesi büyük etken).  Aslında gövde nin bitmesi maliyetın 1/3 ünden daha az tuttu, esas masraf kalemleri donanıma gelince başlıyor ve maliyetin büyük kısmı arma depo vb donanımda. İşin yasal boyutunu ve izlenecek yolu Servet yazmış, orada bir sorun çıkmıyor. Vergi harç kısmına gelince liman başkañlığına vereceğıniz faturaların toplamının %18 ini kdv,%8 ini ötv olarak odüyorsunuz bir de 5-9 metre arası tekne için 376 tl yıllık harcı var. Bu arada harç konusunda bir uyarı, tekneyi motorsuz olarak tescil ettirdiğinizde motoru ışletmek ıçin gittiğinizde bu harcı ikinci kez tekrar ödemek zorunda kalıyorsunuz, tarafımca denenerek öğrenilmiştir. Sonuç olarak yapilamayacak bir iş degil, sadece sabır sebat ve inat istiyor.
*

G. D.

« Yanıtla #12 : Ekim 18, 2016, 14:31:10 »
Elvan Korsan;

Eğer yapacaksanız bence doğru tasarımcı ve doğru boy.

Ömer Kırcal, forumda bu işin üstadı ve onun bir sözü var "kendi yaptığınız tekne ile karaya ayak basmadıkça denizci olmazsınız diye".... Bence bu özel bir his. Ben Eralp hocanın "deniz çingenesi" kitabını okudukça hem Yosun'a hem de Eralp Hoca'ya karşı ayrı bir sevgi beslemiştim.

Diğer yandan forumda genel davranışımız hemen her konuda "hiç yapma/sakın bulaşma" yönündedir. Üstünüze alınmayın...

Zaten siz yapım maliyeti + işçilik için harcayacağınız süre / ikinci el tekne alımı ve ülkeye getirilmesine ilişkin maliyet karşılaştımasını yapmışsınızdır.

Heyecanı kaybetmeden.... Saygılar....

« Son Düzenleme: Ekim 18, 2016, 14:32:28 Gönderen: Gönenç Demir »
*

M. B. A.

« Yanıtla #13 : Ekim 18, 2016, 14:39:40 »
...
Diğer yandan forumda genel davranışımız hemen her konuda "hiç yapma/sakın bulaşma" yönündedir. Üstünüze alınmayın...
...

Ben de bu fikirdeyim... Amacınız sadece yelken yapmaksa hiç bulaşmayın... Her bütçeye uygun bir tekne bulunabilir ve derhal yelkene başlayabilirsiniz. Hele iki kişi olduktan sonra masraflar da ikiye bölünür, tadından yenmez...

Lütfen önce amacınızı iyi belirleyin...
*

K. Ö.

« Yanıtla #14 : Ekim 18, 2016, 14:49:24 »

Tekneyi marina yerine balıkçıların kayıklarını bağladığı, senelik 2 bin tl gibi bi paranın verildiği yerler varmış. Oralara bağlamayı ya da kışın römorkla bahçeye koymayı yazın indirmeyi düşünüyoruz. İstanbuldaki Marinalar gerçekten pahalılar.

Her neye karar verirseniz şimdiden kolay gelsin. 31 feet tekne römorkla evin bahçesine gitmez, gitse de astarı yüzünü geçer .Direği indir kaldır o işler sıkıntı.  tekneyi suya koyduğunuzda kalır oralarda .