0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    A. E.

Tek basina direge tirmanmak
« : Mayıs 13, 2008, 14:02:10 »
Selamlar,

Cumartesi gunu calisirken bi salaklik yapip lazyjack'in ipini gurcatadaki makarasindan kacirinca direge tek basina (yardimsiz) cikmanin onemini cok net bi sekilde kavramis oldum  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap. Emniyet kolonunu kusanip ipe girdim ama gobek ve 'g' ile baslayan diger uzvum agirligimin 2/3'unu olusturdugundan olsa gerek pek basarili oldum sayilmaz (Bumbayi 10 cm kadar gectim. Yeter dimi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ) Neyse ki Umit (Ilhan) korsan oralardaymis, hizir gibi yetisti imdadima.

Direge tek basina (yardimsiz) cikmanin kolay yolu nedir ? Marintek'te satilan basamaklar var (Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap) ama hem cok pahali hem de direge bi dolu delik delmek istemiyorum.

Vardir mutlaka bu isin kolay bi yolu. Yanliz gobegi erit demeyin bozusuruz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap .

Ates


*

    M. Ç.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #1 : Mayıs 13, 2008, 14:04:52 »
Mandara bir sürü izbarço ile iptidai basamak yapabilirsin. Ama her halükarda bir emniyet halatı donatmakta ve gözcü bulundurmakta fayda var  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    A. E.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #2 : Mayıs 13, 2008, 14:14:21 »
10 saat maymunluk yapip da akil edemedigim icin YUH diyorum kendime de baska bisey diyemiyorum.

Ilk firsatta deniycem, ustelik taa direk tepesine kadar cikmazsam ne oliim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap)


*

    H. E.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #3 : Mayıs 13, 2008, 14:20:24 »
Dağcıların kullandığı bir zımbırtı var. Kilitli bir makara sistemi. Böyle tırmandığın halatta yukarı kaydırıp öbür kısmını boşluyorsun gibi birşey. Hiç alıcı gözle bakmadığım için detayını bilmiyorum. Ahmet Abide varmış. Bir ara bana verecek, ben de deniycem.


*

    A. E.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #4 : Mayıs 13, 2008, 14:47:05 »
Hee cumar onun ismi. Biliom ve kullanmistim zamaninda. Lakin yoktu yanimda. Gerci olsa da benim 2G durumlarindan pek kullanamazdim sanirim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap. Bizim easylock'lara benzer bi sistemi var. Uzerinde yayli bi mandali var, basion ona ipi bosluo, kendini sabitleyip ip uzerinde yurutuon cumari yukari. Sona mandali birakip kendini yukari cekion.
Benim kullandiim boyleydi en azindan yane.
« Son Düzenleme: Mayıs 13, 2008, 14:47:57 Gönderen: Ateş Erim »

*

    H. E.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #5 : Mayıs 13, 2008, 15:12:59 »
Bence en mantıklısı bu. Ellen Mc Arthur da solo yarışta direğe böyle tırmanıyormuş.
*

    A. E.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #6 : Mayıs 13, 2008, 15:40:51 »
Eee ben de Ellen Mc Arthur fiziginde olsam alirdim bitane. Simdiki planim sudur :
Bitmis hali direk boyunda olan izbarcolardan yapilma bir seytan merdiveni + emniyet kolonu + HMS karabina + kurtarma sekizlisi.
Acil durumda seytan merdivenini mandarla yukari basip tirmanmaca, emniyet kolonununa hms'yi takmaca. Kurtarma sekizlisini hms'ye takip onu da balon mandarinin ipine emniyet ve inis icin takip yallah yukari. Inerken de sekizli vasitasiyla klasik ipten inis manevrasiyla -mumkunse- guverteye inmece.
*

    H. E.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #7 : Mayıs 13, 2008, 15:57:56 »
Ben Uçarı'yı bordlayım sana da tepeye çıkmışken benim direğe de bak.
*

    H. Z.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #8 : Mayıs 13, 2008, 16:23:25 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Dağcıların kullandığı bir zımbırtı var. Kilitli bir makara sistemi. Böyle tırmandığın halatta yukarı kaydırıp öbür kısmını boşluyorsun gibi birşey. Hiç alıcı gözle bakmadığım için detayını bilmiyorum. Ahmet Abide varmış. Bir ara bana verecek, ben de deniycem.

HakanE Hayal dünyasında gezinme abi o tarz şeyler sen ve ben gibi minik cüsselilere uygun değil, hadi makara tarttı direk tartmazki bizi abi be Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    F. T.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #9 : Mayıs 13, 2008, 17:26:00 »
Direge tirmanmak icin kullanilabilecek, Jumar' dan daha kullanisli (Cikis' ta), ayni mantik ile calisan bir mekanizmayi
Kaya Yapi ( Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ) uretiyor.

Ihtiyaciniz olanlar ;
1- 12 veya 14 mm. mandar
2- Dagci guvenlik kemeri - Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
3- 2 adet Halat tutucu - Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  ( Urun F3 )

Halat tutucularin birini, dagci kemerinden govde baglantisi, digerinide ayak basmak icin yaptigim halat icin kullaniyorum. Cift emniyetli ve kilitli oldugu icin oldukca guvenli.

Halat tutucu biraz tuzlu, 70 kusur Euro. Ancak, cevrenizde sizi direge basacak kimse yok ise, mukemmel is goruyor.
Ben ana yelken mandarini 14 mm. yaptim ve hic sorunsuz diledigim zaman, hemde zevkle cikiyorum.
*

    C. E.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #10 : Mayıs 13, 2008, 17:44:36 »
Beyler bu işleri ihtiyar heyetine (62 ler) danışın lütfen. Dağcılar cenoa basıyorlarsa siz de onların ipleri ile direğe tırmanırsınız. Herkez kendi işini yapsın
Önce direk boyunu 6 kat geçecek uzun bir halat temin edilir.
Sonra bir ikili bir üçlü iki makara bulunur ve bir palanga sistemi kurulur. üçlü olan makara mandarla yukarı basılır, (hacimli olan arkadaşlar, balon ve ana yelken mandarlarını birlikte yada balon mandarı yoksa balançina kullanılabilir) yane 2g hacmine göre palangayı tartabilecek direk tepesi sabit nokta oluşturulur. Sonra palangadaki kat sayısına göre azalan ağırlık, tırmanan tarafından yukarı kolayca çekilir. Biraz uzun sürer çıkması ama azimli fare tahtayı deler. Direk tepesinde bulunan bu üç makaranın ikisini palangayı taşıyan, diğerini de yedek kullanmak en emniyetlisidir.
Ayrıca bu sistem tek olmasanız da direğe adam basmanın en kolay yolu olup vinç bile kullanılmasına gerek kalmaz.
  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    A. Ç.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #11 : Mayıs 13, 2008, 17:49:33 »
Dağcılar bu işi çözmüş, yeniden keşfetmeye bence gerek yok. Dağcılık malzemesi satan bir dükkandan iki adet "ascender" satın alınır. Her ne kadar 10 mm halat diye tuttursalar da 12 mm halatta da mükemmel çalışıyor. bir tanesi trakaya diğeri ise basamak yapılacak bir tahtaya bağlanır. Halat boylarının düzgün ayarlanması gerekir. Tırmanılacak halata ascener'lar takılır. Trakaya bağlı olan mümkün olduğu kadar yukarı sürüklenir. Daha sonra ayak ile basamak'a basılır. Yükseldiğinde trakanın ki daha yukarı çekilir, daha sonra nbasamak yukarı çekilir ve ayak ile basılır. Hareket tekrarlanarak istenilen noktaya kadar yükselinir. Dikkat edlimesi gereken konu direğe değil halata tırmanıldığıdır. Özellikle dalgalı havada denizde dikkat etmezseniz direğe çarpmanız kesin gibidir.

İniş için aynı metodu tersine çevirebilirsiniz, ancak oldukça zor çalışır. Bunu için de descender denilen halkalar var. Halatı tarif edildiği gib içinden geçirip bu sisteme sabitlendikten sonra ascenderları söküp, descender ile halat üzerinde kayarak aşağı iniyorsunuz. değiştirme safhası hari, tüm işlem çok kolay oluyor. benim kullandığım Petzl marka ascender ve ascender yerine kullanılan tbloc. Direğe çıkma ile ilgili sorunum yok. Güvertede dolaştığım kadar rahat inip çıkıyorum.
*

    H. E.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #12 : Mayıs 13, 2008, 19:20:21 »
Hımmm. Anlaşılıyor ki Dino Cup gibi bir de "Dino Direkte Cup" düzenleyeceğiz.
Kurallar;
1-Ekipmanlarını hazırlayan korsanlar ponton üzerindeki start hattının gerisine geliyorlar.
2-Düdük sesinden sonra korsanlar pontondan teknelerine biniyorlar ve direğin tepesindeki rüzgarölçeri ilk durduran kazanıyor. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ne dersiniz?
« Son Düzenleme: Mayıs 13, 2008, 19:23:21 Gönderen: Hakan Erim »
*

    A. Ç.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #13 : Mayıs 13, 2008, 20:00:38 »
Ben varım
*

    H. Z.

Ynt: Tek basina direge tirmanmak
« Yanıtla #14 : Mayıs 13, 2008, 20:01:11 »
Adaletsiz olur, Maşallah'ın direk Uçarı'nın direğinden uzun. Sen tırmanmış bitirmişken ben daha 3/4 te olurumki olmaz. Karşıyım bu adaletsiz önerine Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Düzeltilmiş zaman uygulaması lazım.

Rating şart  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap