0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    A. Y.

Saç Tekneler
« : Mart 14, 2019, 10:28:42 »
Saç Teknelerin avantajlari, dezavantajlari..
Bakimi, tutumu, masraflari ve denizlerimize uygunluklari hk. gorus ve dusunceler..


*

    Ü. Ö.

Ynt: Saç Tekneler
« Yanıtla #1 : Mart 14, 2019, 13:29:51 »
Sn. Alattin Doğdu saç yelkenli, alıp kendisi güzel bir bakım yapmıştı. Ondan detaylı cevaplar alabilirsiniz sanırım.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

&t=170s


*

    A. D.

Ynt: Saç Tekneler
« Yanıtla #2 : Mart 15, 2019, 02:36:04 »
 Teşekkürler Ümit kaptan,asıl saç tekne üstadı dedem ben onun yardımları ile öğreniyorum, saç teknenin özelliklerini.
Anıl kaptanım sorunuzun cevabına ne yazıkki tek taraflı cevap vericem,çünki fiberglass veya ahşap bir yelkenli ile fazla bir tecrübem olmadı işin o tarafını bilemem ama saç tekne iyidir.
öncelikle günümüzde halen bir çok okyanus gezgini saç tekne tercih ediyorlar.belki biraz ağır kalıyor az rüzgarda ama hava gürledimi çok daha güvende hissettirdigi kesin.
Benim ilk teknem ve bütün işleri bizim yapacagımızı düşünerek sadece saç tekne ilanlarına baktım "saç tekne olmazsa dedem ben binmem o tekneye"dedi !!!!!! kendisininde 15 metre saç bir yelkenlisi var huysuz ihtiyar olunca,mecbur saç tekne sahibi oldum.Bi bildigi vardır elbet beni benden iyi tanıyor,yanlış yaptırmak istemez dedim.

Öncelikle saç teknenin üstüne çıktığınızda farkedersiniz zaten ağırlığınızdan veya ufak dalgalardan etkilenip sag sola sallamaz. Çünkü toplam ağırlık bunu bi nebze absorbe eder.  Yani saç tekneler ağırdır ama güvenlidirde.yelken seyrinde  bi o kadar keyifle 8,5 knot hız gördüm.motor seyri sırasında ve az güçle manevrada ağır....
Saç teknenin içine kesinlikle su girmemiş olması lazım sintine, çapa havuzu, ve seacock ların etrafında veya köşe lerde pas oluşumu varsa sebebini iyi araştırmak ve mümkünse saç kalınlığı ölcümü veya işten anlayan bir ustanın çekiçle kontrolü size kolaylık sağlayabilir. Evet saç teknelerde işcilik biraz ağır sanayi gibi gözükebilir ama yapılan iş oldukça güven verir.fiber teknelerdeki gibi sadece egzantrik zımpara yetmez. canavarı isviçre çakısı gibi kullanmaya alışıcaksınız eğer bakımını siz üstleniyorsanız.

Bakım işleri bence fibere göre daha ucuz.güvertede pas oluşumundan leke leke olur  ama pasları temizleyip astar üzerine  her sene 2- kat epoxy boya atarsanız teknenizde bir sezon sonra en ufak pas izi kalmaz.
Benim teknem bütün kış gökova akyakada bir koyda alargada kaldı marina masrafım hiç olmadı .Kafamdaki en kötü senaryo bu coğrafyanın şartlarında demir tararsa gider komple salma kuma otur.ama fiber teknede bu kadar rahat degilsiniz ister istemez.Salmanın hareketlisi var, torpidosu var, birde fiberde hasar tespiti zor benim düşüncem. incecik yerden su girdimi fiberin gofret oldugunu gördüm. Galvaniz korozyona dikkat edildiği takdirde. çeliği darbe ile yıpratmak baya zor.
Malum satış sitesinde max 3-5 saç tekne olur.2 si milyon Euroluk geri kalanıda 5-20 bin dolar arasında fiyatlarda.
Bu kış bir arkadaşıma almak icin 3 saç tekne gezdim 8 metre civarı ama kısmet olmadı...

Umarım faydalı olmuştur yorumlarım restorasyon videosunda detaylı bir şekilde bakımını izleyebilirsiniz. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap



*

    A. Y.

Ynt: Saç Tekneler
« Yanıtla #3 : Mart 15, 2019, 15:25:29 »
Alattin kaptan mesajiniz icin tesekkurler.. Bilgi, tecrube, anlatim diliniz ve anlatim icin gorsel dahil ugrasilariniz fazlasiyla yeterli ve tabii ki cok faydali oldu.. Forum icin de buyuk bir sans sizin burada varliginiz..

15 yili askin bir zamanin etkisiyle Rus etkisinde kalmaya baslayarak ben de artik saglamligi gozardi edemez oldum.. Saglamligi her daim estetik ve konforun onunde dusunmeye basladim.. Bizim buralarda sandallar bile ekseriyet saçtir..
Ozelimde ise esasen merak ettigim nehir icerisinde tercih edilip edilmeyecegi.. Dnepr (Dinyeper) Kherson dan Belarus sinirina kadar gider.. Baskent Kiev yanisira Dnepropetrovsk ve Zaporojya gibi milyon ustu iki sehir daha ve bir cok baska yerlesim yeri bulunuyor.. Buralarin da ayni bizim turistik yerler gibi marinalari mevcut.. iklimden dolayi yanlizca yaz aylari olsa da, sehirleri, adalari vs yasanabilecek ayri bir tadi var.. Turkiye ye donus olmaz ise belki bu ise kollari sivayacagim..

Ugrasisi bir defa yapildiktan sonra daha uzun yillar gitmesi ve saglamlik en one cikan artilari anladigim kadariyla.. Bas tarafina 14 cm saç ve saglam bir motor ile buzkiran haline bile getiririm ben onu hayirlisiyla Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
293. kisa donem jandarma er olarak gorev yaptigim Akyaka ya selamlar.. Azmak in kaz ve ordekleri neslini surdurdu ise bir nebze bunda payimiz var Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap muhabbetle..


*

    A. D.

Ynt: Saç Tekneler
« Yanıtla #4 : Mart 15, 2019, 17:29:35 »
Anıl kaptanım güzel yerde askerlik yapmışsınız, kazlar halen azmak içinde sayenizde ama azmak kenarı talan ediliyor,restaurant ve güya büfe olan ama 50 şer masa atan uyanık esnaf dolu. akyaka küçük yer.

Genelde rusya, hollanda, belçika, gibi kuzey ülkelerinde ve donma ihtimali olan bölgelerde özellikle saç tekne tercih ediliyor.Buz donarken genleşmeden fibere baskı uyguluyor.son zamanlarda drone ile çekilmiş bir video dolanıyor alemlerde.donan suda çekilmiş görüntüler, kısmet bu ya iki gün sonra drone cekimi yapan arkadaşa bi telefon geliyor.sizin çekimini yaptigeniz tekne battı diyorlar.Adam gidip buzun ortasında 8 metre derinliğe batmış direk ve arma suyun üstünde duruyor tekrar drone havalandırıyor ve çekimini yapıyor. Saç tekneler bu gibi durumlarda korunaklı.
avrupada özellikle hollanda ve belçikada her türlüsünden güzel gemi çeligi kullanılarak imal edilmiş tekneler uygun fiyatlara mevcut.Kışın arkadaşın teknesi icin oradan alıp Türkiyeye  getirmeyi ve bi maceraya girişmeyi planladık, avrupayı geze geze kanallardan ve ic sulardan gelerek ama onada cesaret edemedik.bütçemiz sınırlı avrupada tamir gerektirmeyen bizi buralara kadar getiricek bir tekne bulamadık.
 Yelkenli dışında Travler olarak cok güzel saç tekneler var rhine nehri civarında,kanallarda geziyorlar.
 
Umarım gönlünüze göre bi tekne bulursunuz....
« Son Düzenleme: Mart 15, 2019, 17:34:29 Gönderen: Alattin Doğdu »

*

    A. D.

Ynt: Saç Tekneler
« Yanıtla #5 : Mart 15, 2019, 17:39:50 »
Bahsettigim video....


Video bi anda çok ilgi uyandırınca drone sahibi arkadaş update videosu yüklemiş oda aşagıdaki link