Gezgin Korsan

Çekek Yeri => Tekne İnşası, Restorasyonu, Dizaynları, Tanıtımları ve Tekne Alım Hikayeleri => Konuyu başlatan: Yahya Pamuk - Ekim 24, 2015, 19:20:44

Başlık: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Yahya Pamuk - Ekim 24, 2015, 19:20:44
Sevgili korsanlar
Merhabalar.. 3-4 ay önce gruba üye oldum, ama şimdiye kadar sessiz sessiz yazılanları okumakla meşguldum.
Önce kısaca kendimi tanıtayım: 51 yaşında bilgisayar mühendisiyim. 1991'den beri avustralya sydney'de oturdum, çalıştım. Çoluk çocukta yok, bu kadar çalışmak yeter diyerek 4 sene önce geri döndüm gibi. Hala arada bir 1-2 aylığına sydney'e geri gidiyorum, ama çoğunlukla çanakkale'de tembellik yaparak, yeni yaptığım evin eksikleriyle uğraşarak yarı emekli bir hayat sürüyorum. Acaba dönmekle hatamı yaptım diye sık sık düşünmüyor değilim, ama o ayrı bir mevzuu tabii.

Lise yıllarında buradayken 5.70'lik 10 beygir bir sandalım vardı. Sonradan Avustralya'da yelken işine bulaştım, epeyce bir ocean racing yaptım. 5-6 defa sydney-hobart yarışı (meraklılar bilir, çok ciddi bir yarıştır) ve başka okyanus yarışlarına katıldım. Ama öyle iddialı profesyonel biriyim sanılmasın, biz en ciddi yarışlarda bile 33-footluk küçük fakat çok sağlam bir tekneyle herkesin arkasından, fazla stres yapmadan, her 100 mili geçtimizde birer bira açarak kutlayan bir ekiptik. Zaten benim de yelken olayına yaklaşımım böyle bi şey. Eski gariban bir yelkenlide tek başıma veya 1-2 dostla yavaş yavaş gitmeyi, her tarafı karbon süper bir maxi'de yarış stresinde gitmeye her zaman tercih ederim.

Neyse, artık burada bir tekne almam lazım, ve sizlerin önerilerini duymak isterim. Yelkenin tadını aldıktan sonra motor çekilmiyor, ama bazı pragmatik nedenlerden dolayı ufak (6-7 metre arası) bir gezi/balıkçı/motoryat almak daha mantıklı olacak gibi, çünkü:
1) 4-5 sene önce bir kazada kalçamı bacağımı falan kötü kırdım, protez bi sürü vidalar falan tamir ettiler. Şimdi hiç bir sıkıntı yok, ama bir daha kırarsam tekrar tamiri çok zor, o yüzden dikkatli olmam lazım, ve tek başıma yelken olayı biraz korkutuyor.
2) Buralarda (İstanbul) sydney'de hayal bile edilemeyecek kadar büyük, lüks yelkenli var, fakat yelken yapan yok!! Allah allah, bu tekneler ne yapıyor, millet bu tekneleri niye alıyor? Çanakkale marinada zaten ancak 3-5 tane yelkenli var, onların dahi hareket ettiğini pek görmedim. Dolayısıyla yaz kış istediğim zaman beraber gidecek bir yelkenci bulmak çok zor olacak gibi.
3) Yelkenliyi canakkale marinada tutmam lazım, ama 6-7 metrelik bir tekneyi evimin önünde tonoza bağlayabilirim. Kışın karaya alırsam bahçemde garaja sokarım falan, her şey çok daha kolay ve ucuz (bedava gibi) olur.

Velhasılı kelam, bu nedenlerden dolayı 6-7 metre gibi denizci bir tekne bana daha güzel gelecek galiba diye şöyle kriterler belirledim:
1) En az 2 kişinin rahat yatabileceği kamarası, ocağı, wc'si falan olmalı.
2) Fiber olmalı. Türkiye'de çok güzel ve hesaplı ahşap tekneler var ama ahşap bakımıyla uğraşmayı gözüm yemiyor.
3) Denizci olmalı. Çanakkale boğazı epey serttir, ve ben yaz kış her havada çıkmak isterim. Hatta yelkende özellikle sert havayı çok severim, ama motorda nasıl olur bilemem.
4) Ekonomik bir motoru olsun, 100-150 beygir benzinli istemem. Ben alışmamışım, valla bu ülkede arabamın benzinine verdiğim para evlat acısı gibi koyuyor. İçten takma iyi bir dizeli tercih ederim, ama bana 8-10 mil yaptıracak bir dıştan takma da olur.
5) Tabii arada balık tutarım, ama salt balıkçı tekne istemiyorum. Buralarda bir koyda geceleyip mangal yapmak (en fazla 2-3 kişi), kafama estiğine atlayıp 3-5 saat dolaşmak, bunlar daha önemli. Lüks beklentim yok, ama birazcık konfor da olmalı bu yaştan sonra.
6) Temiz bakımlı ve nispeten yeni bir tekne olmalı. Ufak tefek bakım, ahşapların cilası, vs ben yaparım (ve yapmak da isterim), ama çok emek isteyen bir tekne istemiyorum. Aldığımda minimum bakımla denize indirebilmeliyim.
7) Biraz karakterli olmalı, tik döşemeler falan çok hoşuma gidiyor. Teknemi sevmem lazım.
8) Evimin yanında beton rampa var; tekne çok büyük değilse traktörle karaya alıveririm bedavaya. O yuzden çok büyük olmasın, belki max 8 metre.
9) Gönlüm hala yelkenlide, ama açıkcası gözüm yemiyor (karaya alması bile burda dert). Gerçekten bundan sonra türkiyede kalacağımdan emin olduğum bir noktaya gelebilirsem (hala acaba geri dönsem mi düşüncesi var) paraya kıyıp bir de 30-36 foot'luk kalender bir yelkenli alırım, hem yelkenlinin tadını hem motorlunun kolaylığını yaşarım diye düşünüyorum (nasılsa motorlunun marina vs bir masrafı olmayacak). O yüzden bütçemi 25-35,000 (max 50,000 çok aşık olursam) olarak belirledim.

Kriterlerimi kabaca yazdım, ama yine de esneğim. Çok seveceğim, iyi ve sevilen bir evden gelme ahşap bir tekneye de hayır demem. Mesela, forumda okuduğum Serdar Karademır korsanın Hüdaverdisi çok sevimli, süper karakterli bir kız. Tamam ahşap biraz daha bakım gerektirecek, ama o kadar da olacak artık. Yine, Kıvanç Tüfekçioğlu korsanın Merica'sı da çok güzel görünüyor, ama bana o kadar büyük fazla gelir.

Neyse, çok uzun yazdım, bu günlük bu kadar yeter. Sabırla okuyanlara çok teşekkür ederim.
Buradakı tekneleri tanımıyorum ama kriterlerime uyan 2-3 tekne modeli belirledim (rota fisher, nordrig falan), yarın biraz daha yazar, önerilerinizi beklerim.
Bu arada Çanakkale'de oturan korsanlar varsa tanışmak isterim.
Veya en azından, yol üstünde canakkale marina'da geceleyen olursa beni ararsanız sevinirim. Burada elimden gelen bir şeyler olursa yardımcı olurum. En azından beyaz su dolu şişemle teknenize ziyarete gelirim.
Yahya....

Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Faysal Nalbantoğlu - Ekim 24, 2015, 19:26:20
Hoşgeldiniz umarım aradığınız tekneye en kısa zamanda kavuşursunuz. 2. Madde ile ilgili Ersin korsan yakında burada birşeyler yazar sanırım :)
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Hakan Erim - Ekim 24, 2015, 19:28:06
Hoşgeldiniz. Dufour, Dehler gibi bir tekne sizi uçurur. Türkiye'de çok bulacağınız bir diğer tekne de Benetaeu First serisi ama Çanakkaled'de biraz zorlayabilir.
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Öcal Turan - Ekim 24, 2015, 19:33:13
Hoşgeldiniz Yahya korsan ,sanırım siz Ahmet Ilgaz korsan ın teknesi gibi bir tekne arıyorsunuz. :)
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Hakan Kavaklıoğlu - Ekim 24, 2015, 19:34:03
Hoşgeldiniz Yahya korsan..
6.6 Rota Fiherman güzel bir tekne olmakla birlikte fiyat aralığı çok geniş.İkinci eli sıfırdan fazla olmasının nedeni içine yapılan tadilat ve donanım farklılıkları.İçinize sinen bir tane muhakkak denk gelecektir.
Hayırlısı olsun..
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Tunç İmamoğlu - Ekim 24, 2015, 20:16:00
Hoş geldiniz  öncelikle. Kafanızdaki bütçe ne kadar, hangi boy ve kaç yaşına kadar ilginizi çeker ???
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Yahya Pamuk - Ekim 24, 2015, 21:13:48
Hakan korsan: Beni şımartıyorsunuz, benim cüzdan Dufour'a Dehler'e yetecek kadar şişman değil  :-\
Neyse, şimdilik yelkenli bakmıyorum, aslında Beneteau Fırst bile olur, ama orta boy bi motorlu beni mutlu edecek şimdilik..
Uzun vadede sanırım uzaklardan (İngiltere, Hollanda falan) bir tekne getirmek daha akıllıca olacak. İnşallah bir gün  :)


Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Hakan Aytaç - Ekim 24, 2015, 23:06:37
Hoş geldiniz,Umarım en yakın zamanda arzu ettiğiniz teknenizi alırsınız.Sanırım sizin istediğiniz.Öncelikle motor kuvvetinle yürüyen size iş yükü yaratmayacak ,fakat ihtiyaç halinde yelken yapabileceğiniz evinizin bahçesine uygun bir tekne.İlk aklıma gelen Fisher Freeward 25,Colvic Watson 26, Macgregor 26  gibi ...
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Cenk Gürsel - Ekim 24, 2015, 23:22:20
Hos geldiniz insallah gonlunuze gore olur.
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Ahmet Yasin Kalkanlı - Ekim 25, 2015, 07:56:52
Hoş geldiniz. Çok büyük ihtimalle incelemişsinizdir ama sahibinden.com'a baktınız mı? http://goo.gl/C1OjUm (http://goo.gl/C1OjUm)

Şu tekne sizin kriterleri karşılıyor gibi: http://goo.gl/cseGh3 (http://goo.gl/cseGh3)
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Harun Üstünel - Ekim 25, 2015, 12:59:03
Hos geldiniz.Yahya korsan gonlunuzce bir tekne olmasini dilerim.
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Ahmet Solmaz - Ekim 25, 2015, 13:17:34
Hoş geldiniz.. Gönlünüzce olur inşallah..
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Yalçın Cömert - Ekim 25, 2015, 13:37:02
Hoş geldiniz, gönlünüze uygun tekneyi bulmanız dilerim.
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Ersin Böke - Ekim 25, 2015, 16:02:12
Yahya korsan önce hoşgeldiniz.

Şimdi sizin durum biraz döner istiyorum ama dönmesin istiyorum kıvamında duruyor.  :)

muhtemelen okuduklarınızdan da kafanız karışmış olabilir.

Bence önce bir yelken kursuna gidiniz. Bir yelken kursuna gitmeden ve yelken ile ilgili ciddi eğitim almadan bence tekne almaya karar vermeyiniz . Sonra pişman olma olasılığınız yüksek olabilir.

Sonra cenova , motor giden benim deyimimle çakma yelkenci konumuna düşmeyiniz. Bütçeniz biraz düşük. Biraz artırınız. Ucuz aldim sanıp sonra çok para harcamayınız. Ahşaptan korkmayınız. Ahşap her tür kıyaslamada fiberden iyidir. Özellikle Çanakkalede kullanacak iseniz ahşap düşününüz. Ahmet Kabaalioğlu sizin bütçelere yakın bir bedel ile yelkenlisini satıyor. Üzerinde çok kuvvetli bir motor da var. Çok ciddi şekilde elden geçirdi. Üstelik aileden denizci olduğundan yaptığı yaptırdığı işlerin kalitesi çok iyi. Sorunsuz bir tekne. Üstelik her şeyi var. Tayo Marı bulmasaydım o tekneyi alacaktım. Sıkıntı çıkarsa da mutlaka yardımcı olur.

Babamın bir lafı vardı at yarışları ile ilgili.. At koşmaz jokey koşar derdi. Tekne işide öyle. Tekne değil, kimden aldığınız önemli.. Kabaali Korsan camiasında çok sevilen bir şahsiyettir. Bakmadan korkmadan alabilirsiniz. Ben kefilim. Üstü de komple tik.. Her denizde gider. masrafsız bir teknedir.
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Öcal Turan - Ekim 25, 2015, 16:13:35
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Yahya korsan önce hoşgeldiniz.

Şimdi sizin durum biraz döner istiyorum ama dönmesin istiyorum kıvamında duruyor.  :)

muhtemelen okuduklarınızdan da kafanız karışmış olabilir.

Bence önce bir yelken kursuna gidiniz. Bir yelken kursuna gitmeden ve yelken ile ilgili ciddi eğitim almadan bence tekne almaya karar vermeyiniz . Sonra pişman olma olasılığınız yüksek olabilir.

Sonra cenova , motor giden benim deyimimle çakma yelkenci konumuna düşmeyiniz. Bütçeniz biraz düşük. Biraz artırınız. Ucuz aldim sanıp sonra çok para harcamayınız. Ahşaptan korkmayınız. Ahşap her tür kıyaslamada fiberden iyidir. Özellikle Çanakkalede kullanacak iseniz ahşap düşününüz. Ahmet Kabaalioğlu sizin bütçelere yakın bir bedel ile yelkenlisini satıyor. Üzerinde çok kuvvetli bir motor da var. Çok ciddi şekilde elden geçirdi. Üstelik aileden denizci olduğundan yaptığı yaptırdığı işlerin kalitesi çok iyi. Sorunsuz bir tekne. Üstelik her şeyi var. Tayo Marı bulmasaydım o tekneyi alacaktım. Sıkıntı çıkarsa da mutlaka yardımcı olur.

Babamın bir lafı vardı at yarışları ile ilgili.. At koşmaz jokey koşar derdi. Tekne işide öyle. Tekne değil, kimden aldığınız önemli.. Kabaali Korsan camiasında çok sevilen bir şahsiyettir. Bakmadan korkmadan alabilirsiniz. Ben kefilim. Üstü de komple tik.. Her denizde gider. masrafsız bir teknedir.

 :-*

Bence de çok önemli kimden aldığınız. Ahmet korsanın teknesi özellikleri ve donanımına ek olarak çok hesaplı ve ayrıca  su hattı kompozit . Tekne alacak olanın kaçırmamasını bende tavsiye ederim.
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Kemal Albayrak - Ekim 25, 2015, 16:31:24
hoş geldiniz size özelden mesaj gönderdim burdan da yazayım hakan içli korsanın teknesi var yelkenli ve çok güzel
beraber yelkende yaptık size yakınızda gelip görebilirsiniz tekne tekirdağ da bağlı  dilerseniz telefonunu veririm görüşürsünüz selamlar
http://gezginkorsan.org/forum/index.php?topic=15847.msg335556#msg335556 (http://gezginkorsan.org/forum/index.php?topic=15847.msg335556#msg335556)
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Yahya Pamuk - Ekim 29, 2015, 20:47:39
Hoşgeldin diyen, yorum yapan tüm korsanlara çok teşekkürler..
Biraz daha düşünüp taşındıktan sonra, en azından şimdilik benim için en uygununun 6-7 mt motorlu bir tekne (Rota Fisher, Tacar 6.50, Nordrig 25 veya benzeri) olduğuna karar verdim. Eminim 3-4 sene sonra bir yelkenli isteyeceğim, ancak şimdilik şartlar (acaba 1-2 sene içerisinde avustralya'ya kesin dönüş yaparmıyım vs gibi endişeler) alımı/satımı/bakımı kolay bir tekne gerektiriyor.
Teknenin eski sahibi benim için çok önemli, o yüzden teknesini seven ve tanıyan, denizi seven bir kişiden almayı her zaman tercih ediyorum. Belki camiada benzer bir tekne vardır veya tanıdık bir tekne vardır umuduyla ayrı bir 'tekne aranıyor' konusu açtım: http://gezginkorsan.org/forum/index.php?topic=19119.msg343684#new (http://gezginkorsan.org/forum/index.php?topic=19119.msg343684#new)
Yorum yapan, fazla stres olmadan bir tekne bulmama yardımcı olan olursa sevinirim  :)
Bu arada Ersin Böke korsanın tavsiye ettiği tekne sanırım 'Kuzey Yıldızı'. Gerçekten çok güzel ve eminim çok sevilen bir tekne. Keşke daha çok zamanım ve tekne inşaat tecrübem olsa, ama bana şu anda çok fazla gelir. Bu işler İstanbul'da nispeten daha kolay, burada (Çanakkale'de) ben evimin duvarlarına adam gibi kara sıva yapacak usta bulamıyorum, tik mast'ımı indirecek adamı nereden bulayım? Öğrenilir problem değil, ama burada adamların öğrenmeye de pek niyeti yok  >:(
Neyse, en iyisi alırım yeni gibi bır Rota Fisher/Tacar 6.50/Nordrig, 2-3 sene deniz hasretimi gideririm, sonra bakarız. Şimdilik niyet bu.

Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Aziz Fatih Böke - Ekim 30, 2015, 00:43:25
Hoş geldiniz Yahya korsan,
 istediğiniz özellikte tekneyi 4 yıl önce ben de araştırmıştım. İlk teknem 4.25 rota Martının yelkensiz olan modeli idi. Fisherman almayı düşünürken martının 2.el ve modifiye edilerek içten takma solax 11 beygir Çin malı motor takılmış bir çeşidini alıp 1 yıl kullandım. Onu satarak Yine İzmir de Kayaboatın eski klasik modeli olan 6.30 u aldım. Bu sizin almayı düşündüğünüz Tacar ile aynı kalıp veya benzeri sanırım. Bu iki şirketin de eskiden bir bağlantısı olduğunu duymuştum.  İzmir Bayraklı'da ortak çalıştıklarını yerleri varmış..Şimdi Kayaboat ın İzmir Kaklıç'da tekne üretimi yaptıkları tesisleri var.
 Firma ismi vererek ürünlerinin kalitesini değerlendirmek istemem. Ancak maliyeti düşürmek için kullanılan ucuz veya yetersiz malzemeler sert hava koşullarında sizi huzursuz eder tehlike yaratır.  Küçük bir araştırmayla zaten yeterli bilgi alırsınız.

Her neyse sonuç olarak ben bir kaç günlük konaklamalı geziler için yelkenli bir tekne almayı düşündüğüm için 6.30 Kayaboat modeli teknemi satabilirim. bu fikir ara sıra aklımdan geçmekle birlikte sizin bu konunuzu okuduktan sonra daha çok olabilir geldi.
Tekne bulunduğu yerdeki yerel denizcilerin ( balıkçılar, ve diğer tekne sahipleri) ilgisini çekmiştir. En önemli özelliği 29 hp perkins prema motoru ve Kayaboat ın eski ürünlerinde görünen Polyester cidarının kalınlığı dır.
İstediğiniz özellikler içinde sadece Wc si yok. İsterseniz bi kimyasal klozet alıp yerleştire bilirsiniz...
Düşünürseniz daha ayrıntılı bilgiler ve fotoğraflar sunarım..
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Yahya Pamuk - Ekim 30, 2015, 17:56:54
Aziz korsan merhaba
Teknenizde wc olmaması benim için biraz sıkıntı (geceleyebilmeyi istiyorum), ama belki bir şekilde hallederim. Kolaydaysa, resimleri ve daha detaylı bilgi yollayabilirseniz sevinirim. Neden olmasın, belki belki :)
İsterseniz bilgileri özelden de yollayabilirsiniz.
Selamlar, Yahya..
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Koray Özbeyli - Ekim 31, 2015, 13:13:50
Hayırlısı hadi alın tekneyide Çanakkale de kapımız olsun 😉

Hoş gelmişiniz.
Başlık: Ynt: Merhaba ve tekne almam lazım
Gönderen: Aziz Fatih Böke - Kasım 01, 2015, 01:51:21
Yahya korsan benim tekneye pek hevesli olmadığınızı hissettim. boşuna havanda su dövmeyelim   :) ilerde sahibinden kom' a ilan verirsem size link atarım. sağlıcakla kalın.