0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

U. K.

IRGATIMI SÖKÜYORUM
« : Nisan 24, 2009, 14:35:21 »
Selamlar,
bir süredir sıkıntı çıkaran ırgatı tamamen söküp bakımdan geçirmeye koyuldum.
Aslında sorun belli gibi, elektrik motorunda bir temassızlık var, ama ben hazır girşmişken tamamen çıkartıp pas-boya bakımı da yapacağım.
Irgat SIMPSON LAWRENCE marka ama hiçbiryerinde hangi model olduğu yazmıyor, el kitabı da yok.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Şimdiii.
Irgatın fenerini ve kavaletasını çıkartım.  Kavaleta için iki ayaklı çektirme kullandım, WD40 yardımı ve biraz da yüklenmeyle hallettim.
Irgat şu anda resimde görüldüğü şekilde.

Ama burada takılıp kaldım.  Irgatın resimde görülen üst kısmıyla motor-dişli ünitesini birleştiren ve başları da resimde gözüken 4 somunu da alttan gevşettim ama motor bir türlü aşağıya düşmüyor.  Asılabildiğim kadar asıldım ama yerinde duruyor.
Sizlere sorum acaba sökülmesi gereken bir şey daha mı var da ben mi atlıyorum?
Şaftın tam tepesinde bir alyen vida var.  Acaba bu vida alttaki dişli kutusundan gelen şaftla üst gövdeyi birlekştirmek için midir?  Yan bu vida sökülmeden ırgat sökülemez midir?

Özellikle bu marka ve bu tip ırgatta tecrübesi olanlardan tecrübelerini ve önerilerini rica ediyorum.

Sevgiler
« Son Düzenleme: Nisan 24, 2009, 14:36:36 Gönderen: Umut Korkmaz »
*

A. A.

Ynt: IRGATIMI SÖKÜYORUM
« Yanıtla #1 : Nisan 24, 2009, 17:27:07 »
Irgatlar genellikle tek parça halinde monte edilirler. Yani motoru aşağıdan almak yerine ırgatı tekneye bağlayan civataları söküp (yukarıdan görünmediğine göre alltan olmalı) ırgatı komple yukarıdan almanızı öneririm. Irgatı tekneden ayırdıktan sonra motorun nasıl söküleceğini daha kolay göreceksiniz. Büyük olasılıkla motor komple çıkmayacak, kapak açılacaktır. Ana mili sökmek için sanırım çektirme kullanmanız veya tıklamanız gerekecek. Ana mil kollektörle birlikte olabilir, sadece ana mili sökeceğim diye uğraşmayın.

*

U. K.

« Yanıtla #2 : Nisan 24, 2009, 23:57:36 »
Aslında ne kadar güzel olurdu?
Yazıyı yazdıktan sonra internetten ırgatın montaj detaylarını bulduk.
Gözüken milin içinde dişli kutusuna giden başka bir mil var, bu mil de dişliye uzun bir kama ile bağlanıyor. 
Irgat iki parça haline monte ediliyor, üstte gözüken kısım, alttan da motor-dişli kutusu birbirine cıvatalarla sıkılıyor.
Bu akşam motoru sökmeye çalışırken bir baktım ki kablolardan biri oynuyor.  Kablolar kalın olduğu için farketmemişim, meğer kablonun ucu gevşemiş, somun da oldukça paslanmış.  Şimdi yarın yeni somun takınca problem çözülecek sanırım.  Ama yine de sökmeye çalışacağım.  Bugün beceremedim, ciddi güç kullanmak gerekiyor.
İlginize teşekkürler.
« Son Düzenleme: Nisan 24, 2009, 23:58:37 Gönderen: Umut Korkmaz »

*

H. Z.

« Yanıtla #3 : Nisan 25, 2009, 02:28:26 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bugün beceremedim, ciddi güç kullanmak gerekiyor.

Bu gün halledememiş olman normal, Maşallah'ta oturup bira içip muhabbet ederken zaman geçmiş, hava kararma aşamasına gelmiş ondandır Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Merak etme Umut'um biz yarın HakenE ile gelip orantısız güç uygulayıp o somunu yerinden sökeriz.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

U. K.

« Yanıtla #4 : Nisan 25, 2009, 07:59:13 »
Bira sonrası orantılı güç kullanıp somunu söktüm.
HakanE veya senin başaltına girip ırgatla uğraşmanız durumunda ırgatın üzerine foruda bir de "HAKANz'Yİ SIKIŞTIĞI YERDEN SÖKÜYORUZ" topiği açmam gerekecektir.  Orana burana sıkacağımız WD40'ların masrafı da ayrı Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

C. G.

« Yanıtla #5 : Nisan 25, 2009, 22:13:47 »
Umut süpersin. Bu iki minik Hakan'ı baş altına soksaydın değil WD40'lar tonlarca gres yetmezdi sıkıştıkları yerden çıkartmaya.Eğrisi doğrusuna gelmiş de sökebilmişsin ırgatını.
*

H. E.

« Yanıtla #6 : Nisan 25, 2009, 23:03:04 »
Yok yaa... Biz bir iki kımıldayınca başaltı patlardı, rahat rahat çalışırdınız. Sonra da fiber kaplanırdı tekrar.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

U. K.

« Yanıtla #7 : Nisan 26, 2009, 00:35:42 »
Bugün de somunu takarken iyice sıktım, "hadi ulen bir daha" deyip orantısız güç kullanıncasaplamayı kırdım.  Artık ırgatı mutlaka sökmem lazım.
*

K. K.

« Yanıtla #8 : Nisan 27, 2009, 03:31:28 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bugün de somunu takarken iyice sıktım, "hadi ulen bir daha" deyip orantısız güç kullanıncasaplamayı kırdım.  Artık ırgatı mutlaka sökmem lazım.

Ah umut..ah umut...Bira içip somun sökülürmü? Dayanamamış somun sana... :)Keşke rakı içseydin...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ana milin üzerindeki metal parça aslında bir somun...anahtar takacak yeri var resimden görüldüğü kadarıyla....o parçayı söktüğünde kollektör düşecek gibi görünüyor....Ben sökerim ama birayla falan olmaz....Kalamar,karides ve balık triosu lazım söküm işlemleri için... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. M.

« Yanıtla #9 : Nisan 27, 2009, 05:54:11 »
kendini zorlama kadir
*

M. E.

« Yanıtla #10 : Nisan 27, 2009, 10:07:42 »
Görmemiz lazım ))
*

U. K.

« Yanıtla #11 : Nisan 27, 2009, 10:08:03 »
Yok abiler.
Cumartesi de bütün gün uğraştık.
Nasıl söküleceği belli ama paslanmış ve kımıldamayan bir kama yüzünden ana şaft yerinden kaymıyor, dolayısı ile de sökülmüyor.
Alttan hidrolik krikoyla yukarı ittirmeyi bile denedik, olmuyor.

Kadir, resme bakınca senin dediğin doğru gibi görünüyor ama maalesef değil.
Sanırım sonunda pes edip iyi bir usta bulup taş  motoruyla ana şaftı kestireceğim, sonra da yeni ırgat alacağım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Adnan Abi,
Yepisyeni LPG Tüpünü tekneye bırakayım mı?
*

U. K.

« Yanıtla #12 : Nisan 27, 2009, 10:08:30 »
Vallahi gel gör Mehmet,
Bu akşam nasıl programın?
*

U. K.

« Yanıtla #13 : Nisan 29, 2009, 11:03:16 »
Dayanadı zavallı.
Dün akşam Mehmet Erem'in malzeme desteği, Erol Abi'nin inanılmaz azmi ve Kadir Yurtbayram'ın da yardımlarıyla ırgatı söktük.
Aşağıda taze sökülmüş ırgat şaft düzeneği.
Şafta bağlı segmani rulman ve kama yıllar içinde müthiş paslanmış.  Şimdi tüm bu parçaları bir tornacıya götürüp tesviye ve yenilme yaptırmam gerek.  Tanıdık, işin düzgün ve uygun fiyatlı yapan bir tornacı önerebilecek kimse var mıdır?
*

N. B.

« Yanıtla #14 : Nisan 29, 2009, 11:26:24 »
Gözün aydın Umut korsanım.
Senin elinde yeniden doğmuş gibi olacak eminim.
Tarihi bildir lütfen. Onun da doğum gününü kutluyayım diyorum.