0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    N. Ö.

Göksu Kayıkları
« : Mayıs 27, 2008, 13:57:54 »
ModGeKo'muzun uyarısı ile buraya taşındık:)

Eski bir Göksu kayığını onarım icin geçen hafta sonu karaya aldık, üzerindeki boya ve macunu pürmüzle temizliyoruz. Kenarlarında bulunan süslemeler ne yazık ki macunla doldurulup kapatılmış. Bunları ortaya
çıkarıp kayığı eski haline çevirerek birde latin yelken takacagiz. Yelkenimiz, direğimiz ve bumbamız hazır, malzemelerimiz mevcut.

Ancak; Kenar süslemeli ile ilgili yeterli bir kaynak bulamadım. Eski boya ve macunu temizlerken, altından oymalar ve balık figürleri çıkıyor. İyice temizlemem 1 haftamı alacak gibi. Oymalar pek hoşuma gitmedi, belki de yeniden desen çalışması yapmak lazım.

Desenleri rastgele ahşap süsleme gibi atmak istemiyorum. Acaba, bunların bir anlamı varmı? Denize çıkışta şu kadar balık avlarım gibi bir balık mı oyuluyor, bereketmi ima ediyor? kayık sahibi hakkında bilgimi veriyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bu kayık hakkında bilgisi olan korsan dostlara ihtiyacım var.

Neco Korsan
Silivri

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    N. Ö.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #1 : Mayıs 27, 2008, 14:01:33 »
Cem Korsan,

Çok teşekkürler, Latin Yelkenle ilgili bilgilerinizi okudum, çok yardımı oldu.


*

    C. G.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #2 : Mayıs 27, 2008, 14:17:49 »
KAYIK GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL. KALAN NADİR ÖRNEKLERDEN BİRİ.


*

    C. G.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #3 : Mayıs 27, 2008, 14:26:48 »
NECMETTİN BEY
SİZE EN İYİ BİLGİYİ VERECEK OLAN HALEN ELİNDE 3 ADET KANCABAŞ OLAN RİFAT EDİN İLE BİRLİKTE TEKNELERİ AYAKTA TUTAN AYDIN IŞIKMANDIR.

HATTA AZ ÖNCE TEKNENİZDEN BAHSETTİM. O DA DİRİ VE YÜZER BİR TEKNE OLMASINA ÇOK SEVİNDİ. BİR ARA ZİYARETİNİZE GELİP BU GÜZEL ÖRNEĞİ GÖRMEK İTİYORUZ.
« Son Düzenleme: Ocak 01, 2009, 22:49:11 Gönderen: Mehmet Çömlekçi »


*

    N. Ö.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #4 : Mayıs 27, 2008, 15:28:31 »
Bilginize çok teşekkürler, her zaman beklerim.
« Son Düzenleme: Ocak 01, 2009, 22:49:24 Gönderen: Mehmet Çömlekçi »

*

    M. E.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #5 : Mayıs 28, 2008, 18:49:05 »
Necmettin Bey,Rahmetli ÇELİK GÜLERSOY'un KAYIKLAR isimli kitabında aradığınız bilgileri bulabilirsiniz.kitapta tekneniz balıkçı kayığı başlığında incelenmiş.Mudanya tarafında bu tip kayıklara PİYADE derdik.Baş kıç eğik bodoslamalı bu kayıklar sonradan kıçtan takmalı sea-gull motorlar adapte edilsin diye arkası kesilip kıç ayna takılmış.kayığınızın çok eski bir örneğinin fotoğrafını 145.sayfanın devamında görebilirsiniz.İyi çalışmalar.. 
*

    N. Ö.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #6 : Mayıs 29, 2008, 12:39:11 »
Mustafa bey, bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler. Ancak bu kayık şahsıma ait değil, sadece sahibiyle birlikte korumaya ve eski haline tekrar çevirmeye karar verdik. Amacımız eski tekneleri orjinal haliyle yaşatmak. Bu sabah kontrol etmeye gittiğimde eski boyaların tamamen kazınmış, bazı ahşaplarının da değiştirilmesi gerekli olduğunu gördüm. Sanırım pazar gününe kadar bakım ve tamiri biter, boyama işlemlerine başlarız. Bahsettiğiniz gibi bir diğer adı da piyade imiş. Genellikle Haliç'te karşıdan karşıya yolcu taşımak için de kullanılıyorlarmış.

Kanımca bittikten sonra yelkenini de açarsak, diğer balıkçılara kurtarılmış bir örnek olacak. Belki yelken korkularını da yok eder, yelkenli kayıkları çoğaltabiliriz Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap 
*

    C. G.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #7 : Mayıs 29, 2008, 14:47:24 »
Necmettin Bey Aydın ile temasa geçtiniz mi?
*

    N. Ö.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #8 : Mayıs 29, 2008, 14:53:26 »
Rıfat Edin bey olmalı. Kendisini bu aksam arayacagim, Dün aksam biraz yoğundum, arayamadım. Aramıza junior bir denizci daha geldi de.Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    C. G.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #9 : Mayıs 29, 2008, 14:56:51 »
Rifat Edin değil Necmettin Bey :
AYDIN IŞIKMANDIR.
« Son Düzenleme: Ocak 01, 2009, 22:49:40 Gönderen: Mehmet Çömlekçi »
*

    N. Ö.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #10 : Mayıs 29, 2008, 15:00:18 »
Pardon,

Aydın bey'i atladım galiba, Kendisini de arayacağım, teşekkürler.
*

    M. E.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #11 : Mayıs 30, 2008, 15:04:00 »
Kusura bakmayın bu forum işinde acemiyim.. ))
ancak adapte olabildim
kayığın resmini gördüm. eğer fotoşopla falan düzeltmediyseniz çok iyi bir örnek )) harikasınız!
bildiğim bu tipler kancabaş diye de geçiyor. balıkçılık ve ağcılık işlerinde kullanılıyorlar. 3-4 kürekli genelde. kimisinin yelkeni de var. Göksu denmesinin sebebi Boğaz'a, hatta Karadeniz'e çıkıyorlar. İstanbul'da kullanılan piyadeler biraz daha farklı, insan taşımada kullanılıyor. daha hafif örnekler. bordaları alçak. amaç dalgasız denizde insan taşımak. kolaylıkla karaya çekilmeleri esas.
bildiğim istanbul'da müzeler dahil gerçek İstanbul piyade kayığı olmadığı, bir tanesinin maketini uzun araştırmalardan sonra sevgili Cem Hızlan yapmıştı. Halen Bodrum'da, Emre Kunt kolleksiyonunda. kancabaşlardan sizin de belirttiğiniz gibi Rıfat Beyin kolleksiyonunda birkaç tane mevcut olduğunu duydum.
Denizlerin Güzelleri adlı eserinde, sayın Osman Kademoğlu, bu tipin, konu başlığı altında değil ama bazı örneklerinden bahsediyor.
benim bildiklerim bunlarla sınırlı, ama bitmiş alini görmek, hatta bu konu üzerine söz konusu kişileri ve bununla ilgilenenleri bir araya getirilebilse ne kadar olur. sohbet olur, yüzyıllardır varolan bir kültürün devamı için bence kaçırılmaz bir fırsat yaratılmış olur.
Kolay gelsin, mutlaka sonuçlarını bekliyorum.
*

    N. Ö.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #12 : Mayıs 31, 2008, 17:48:25 »
Değerli korsan dost,

Denizlerin güzelleri her daim hiç unmadğınız anda karşınıza çıkabilir. Yeterki gezmiş olduğunuz tüm sahilde bakış açınız daim olsun. Görmüş olduğunuz bu teknenin fotoğrafı photoshop, yada bakış açınız olmamalı. Hepimizin yaşamı teknelerimiz, tekne dostlarımız, doğa ve deniz birde benim naçizane herşeydenayırmış olduğum yelken'

Yelken; tekne ile bütünleştiğinde herşeyim benim. Daha 7 yaşındayken tanıştım kendisiyle Heybeli Ada'da. büyük abilerimi Deniz Harb Okulu'nda Snipe, Flying Dutcmann, Dragon kullanırken tanıdım. Rahmetli babam bana 2 gün içinde evimizib bahçesinde amerikan bez kaplamalı bir kano yapmıştı, o zaman denizle ve küçük kanomun dengesi ve doğayla tanışmıştım.

Amerikan bez kaplamalı kanoyu balıkçılar ilk gördüğünde çok gülmüştü, babamı adada deli ilan etmişlerdi. Tarih: 1967. Bizde çok gülmüştük, ama kanoyu yüzdürdük ve o zamanki ve hala orada duran eski halk plajının yanındaki Asaf'ın yeri olan mevkide karaya aldık. Ardından 7m'lik amerikan kumaş kaplamalı(branda) yelkenli teknemizi de ayni yerden denize indirdik. 2 yıl boyunca yüzdü, yelken yaptık. Harb Okulu'nun bu bölgedeki dolum tesis barakalarındaki onlarca ayni metodda yapılan botları ile tanıştık, birlikte kano ve yelken keyfi yaptık. Yelkenle, denizle, adlar arası dolaşmayla bu küçük teknelerle tanıştım.

Eşim, Karadeniz kökenli bir aileden geliyor. Boş vaktimizde çoğunlukla bu bölgenin kıyılarında dolaşır, barınaklardaki tekneli, ayni İstanbul içindeki balıkçı barınaklarını incelediğimiz gibi gerekirse dürbünle araştırır, kumuna gözlemleriz.

İnanın; Rumeli Kavağından, Tekirdağ'a kadar bir çok barınağı incledik. Şu an Tekirdağ Limanı'nda çok güzel bir Çektirme örneği duruyor. İsterseniz bizler gibi gezi amaçlı gider, izin alıp tekneyi gezeg ve yelken donanımı hakkında bilgi alırsınız, Harika köftelerde cabası:)

Öncelikle; barınaklarda bağlı duran tekneleri, manzara olarak değil, içtenlikle yapısal durumlarını biraz daha büyüteçle gözlem yapmanızı öneririm.

Hazırladığımız kayıkla ilgilği döküman yakında ayrı bir linkle yapım aşaması ve yüzerliliği konusuında duyurulacaktır.

İlginize teşekkür ederim.

Neco Korsan - Silivri
 
*

    M. E.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #13 : Mayıs 31, 2008, 18:50:31 »
Ne hoş süpriz..
Size 1969 heybeliada doğumluyum ve ilkokula başlayana kadar, yani 1975 e kadar adada yaşadık dersem, bilmem ne düşünürsünüz ))
Bu arada lütfen fotoşopla ilgili olan, geçen sefer yazdığım şakayı fazla ciddiye almayınız, konunun heyecanınıza veriniz. Yoksa yaptığınız işi veya onun değerini küçümsemek değildi, kesinlikle amacım...
*

    N. Ö.

Ynt: Göksu Kayıkları
« Yanıtla #14 : Haziran 10, 2008, 17:10:21 »
Bu kayık yada sandal üzerindeki çalışmalar gerçekten zor gidiyor. Her tarafı çürümüş bir tekneyi yeniden inşa etmek gibi. Yarım kalmış işlerden nefret ederim. Teknenin durumu hiç iyi değil ama çok daha iyiye doğru gittiğini söyleyebilirim. Değerli GK'mı rahatsız etmemek için şu an ayrı bir web sitesi hazırlıyorum. Yapımını ve tarihçesini burada meraklı dostlar rahatça gözlemleyebilirler. Belki ufacıkta olsa bi proje işe yarar. İlk okulum şimdi kütüphane olan o 4 katlı ahşap binaydı. Ocak ayında daha ilk senemde vapur iskelesi ile Harb Okulu arasında bulunan 1m.'lik arada balıklara bakarken kıçımdan tekme atıp beni denize düşüreni bulursam fena yapcam!:))

GK'lar hiç bir zaman alınmaz, dost canlısıdır, yürekleri kocamandır. İyiki aramızda varsın sevgili Mehmet. Hadi şimdi Kedi'nin işlerini bitirmeye ne dersin? Sonrada birlikte Aali abümüzün teknesine el atariz:P

Sevgiler
Neco