0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

K. A.

Ynt: Eski teknede tik güverte tamiratı için tavsiye arayışı
« Yanıtla #15 : Ekim 14, 2015, 20:33:50 »
Pek çoklarının "sakın alma" dedikleri, aldıktan sonra da ilk olarak "bu motoru çöpe at"(*) ve "bu tikleri kışın sobada yak" dedikleri bir kayığın sahibi olarak, ben de dediğiniz gibi öncelikle güvertedeki tiklere kalp masajı iddiamı sürdürüyorum. Ustalar assolist nazı yapıyor ve ben de arap şeyhi değilim diye tiki bırakıp plastik küvet görüntüsüne dönmemek için elimden geleni yapacağım.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Olmadı tikleri sobada yakıveririz kestane kebabı da yaparız napalım?

3-4 gün içinde Derviş karaya çıkacak, o zaman ne yapacağımıza karar verilecek. Ayrıca Gezgin Korsan'ın derinliklerinde pek çok başka değerli bilgiye de ulaştım güvertede uygulanabilecek kimyasallar konusunda. Zaman ayıran herkese teşekkürler. 

(*) Konu dışı ama motor 1976 Yanmar SB8, (muadili 1gm10 deniyor 4000-5000 Avro). Bakım yaptım kullanıyorum. Bakalım nereye kadar gider.
*

E. B.

« Yanıtla #16 : Ekim 14, 2015, 20:35:13 »
Özgür , benim aklıma şöyle bir çözüm geldi. bu çürmüş  ya da çürüyecek olan tikleri kimyasal emprenye ile iyice ıslatsan, sonra üzerine 5 mm tik papel kaplasan.. Ben çok çabuk kir tutan havuzdaki ambar kapaklarını masif ireko ile değiştirdim. kalan kısımları da bu ireko popeller  ile kaplayacağım. Sonuçta benzer bir ahşap ile kaplayacağın ve emprenye edeceğin için ham kaymazlığı hem de görüntüyü kurtarırsın diye düşünüyorum.

*

K. A.

« Yanıtla #17 : Ekim 14, 2015, 21:02:25 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Özgür , benim aklıma şöyle bir çözüm geldi. bu çürmüş  ya da çürüyecek olan tikleri kimyasal emprenye ile iyice ıslatsan, sonra üzerine 5 mm tik papel kaplasan.. Ben çok çabuk kir tutan havuzdaki ambar kapaklarını masif ireko ile değiştirdim. kalan kısımları da bu ireko popeller  ile kaplayacağım. Sonuçta benzer bir ahşap ile kaplayacağın ve emprenye edeceğin için ham kaymazlığı hem de görüntüyü kurtarırsın diye düşünüyorum.

Teknomarin'den Caner Bey ile konuştuğumda, eğer tiklerin üzerine bir kimyasal uygulama yapacaksam, dediğinize benzer şekilde asetonla iyice sildikten sonra uygulamaya geçmemin altını önemle çizdi. Bu süreç, tikte bolca bulunan yağın zeminden biraz olsun alınması için yapılır dedi.

Eğer tikleri sökmeden kaplama yapma kararı alırsam, ince bir marin kontra tabakayı tikler üzerine yapıştırıp, kimyasal kalamayı onun üzerine yapma önerisi de geldi. Sizin bahsettiğiniz malzemelerin görsellerini yüklemeniz mümkün olabilir mi?
Teşekkürler

*

E. B.

« Yanıtla #18 : Ekim 14, 2015, 21:17:29 »
sabah Tayo Mar da olacağım . fotoğrafını çeker yollarım hem de kimyasalları da çekerim..
*

G. Y.

« Yanıtla #19 : Ekim 27, 2015, 22:03:56 »
selamlar,

Benim teknede de aynı durum söz konusuydu. Bazı yerlerden su alıyor bazı yerlerde de kalkmalar vardı. Ben de tik görünümünü daha çok sevdiğimden son bir kez olarak tik kalınlığının da elvermesi ile ciddi bir zımpara ile geri kalan yarısını da yemek pahasına tüm güverte zımparalandı. Akabinde yalnızca kalkma veya sızdırma yaptığını tahmin ettiğimiz yerlerdeki sikalar kaldırılarak yeniden yapıldı. Şu son 1 aydır çok ciddi yağmura ve denize maruz kalmasına rağmen su sızdırma kesildi. ilk ve son halinin resimleri aşağıdadır. Bu işlemi de belirttiğiniz rakama yaklaşık bir fiyata yeşilköy barınakta yaptırdım.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

K. A.

« Yanıtla #20 : Kasım 08, 2015, 01:01:22 »
Hocam maşallah sizin güverte harika olmuş.

Ben bugün Sikaflex 290 ile doldurduğum armuzları kurumaya terk ederek marinadan ayrıldım. 2 günü 2 kişi olmak üzere toplam 6 gün çalıştık, düşmüş tapaların altındaki vidaları çıkardık, tapa çaktık, erimiş armuzları derinleştirdik.

Bu 6 gün boyunca; 2 gün vida sökme, 2 gün tapa çakma, 2 gün de sika çekme sürdü. Her işi kendimiz yaptık. Bu sürelere Marmaris'e gidip gelmeler, eksik malzemeleri tedarik için harcanan zaman da dahildir. Şimdiki aklım ve tecrübem olsa 4 günde de bitebilir izlenimindeyim.

Özellikle bazı yerlerde neredeyse 1 cm kalınlığında tik olduğu için sizin gibi düşünerek güvertenin bu halini korumaya karar vermiştim. Meraklısı için not düşeyim, bu kararı almamı sağlayan en önemli şey, armuzlardaki tüm sikaları çıkarmamız sonrasında 2 gün yağan sağanak yağmurda bile mevcut sızıntıdan daha fazlasının kabin içine girmediğini fark etmem oldu. "O haliyle bile daha fazla sızdırmayan güverteyi neden sökeyim ki?" dedim

Neyse iş daha tam bitmedi ve İstanbul'a dönem gerekiyordu. Bir dahaki seansta taşan sikaları kesme ve zımpara işlemi var.
Şimdilik cepten instagram'a attığım fotoları ekleyebiliyorum...

Siz 80 ve 120 ile mi zımparalamıştınız hatırlıyor musunuz?

selamlar,

Benim teknede de aynı durum söz konusuydu. Bazı yerlerden su alıyor bazı yerlerde de kalkmalar vardı. Ben de tik görünümünü daha çok sevdiğimden son bir kez olarak tik kalınlığının da elvermesi ile ciddi bir zımpara ile geri kalan yarısını da yemek pahasına tüm güverte zımparalandı. Akabinde yalnızca kalkma veya sızdırma yaptığını tahmin ettiğimiz yerlerdeki sikalar kaldırılarak yeniden yapıldı. Şu son 1 aydır çok ciddi yağmura ve denize maruz kalmasına rağmen su sızdırma kesildi. ilk ve son halinin resimleri aşağıdadır. Bu işlemi de belirttiğiniz rakama yaklaşık bir fiyata yeşilköy barınakta yaptırdım.

selamlar,

*

Ö. T.

« Yanıtla #21 : Kasım 08, 2015, 01:36:23 »
Kağan korsan yeni güverteniz hayırlı olsun. Ancak bir tecrübemi diğer korsanlar için de burada aktarmak isterim.
Tikleri kirletmemek için armuzların kenarını boyacı bandıyla bantlayıp , tüpten sıktığınız sika yı parmakla sıyırarak armuza yerleştirseydiniz hem daha az sika giderdi hemde ek zımpara ve kesme işleri çıkmazdı.
Bu işte püf noktası işiniz bittikten sonra kısa sürede bantları sökmektir.Aksi takdirde sika kuruduktan sonra sökülmez ve ek iş çıkarır..
Selamlar,

*

K. A.

« Yanıtla #22 : Kasım 08, 2015, 01:48:25 »
İlginize teşekkürler, evet haklısınız. Tekniklerden biri de o. Havuzluk kısmını aynen dediğiniz şekilde yapmayı düşünüyorum.

Lakin güverteyi zaten zımpara yapmak durumunda olduğum için bantlamayı tercih etmedim. Bir de balık sırtı desenli güverteyi layıkıyla bantlamak da ayrı bir mesai gerektiriyor. O kadar aşınmış ve ihmal edilmiş bi güvertem var ki, armuz kenarları arasında aşınma sebebiyle birkaç milime varan farklar var, o yüzden bolca sika doldurdum. Kimi tekne sahibi bantlamayı, kimisi hafif bombeli doldurarak 7-10 gün sonra ıskarpela ile kesmeyi tercih ediyor.

Teklif veren ustalardan biri 9 sosis Sikaflex 290 gerekeceğini söylemişti ben 8 tüpteyim şimdilik.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Marmaris'te konuştuğum tüm ustalar kuruyunca az da olsa çekme yaptığından hafif bombeli doldurmayı tercih ettiklerini söylediler. Yani doldurduktan sonra hemen üzerine bastırıp sıyırmıyorlar.

Kağan korsan yeni güverteniz hayırlı olsun. Ancak bir tecrübemi diğer korsanlar için de burada aktarmak isterim.
Tikleri kirletmemek için armuzların kenarını boyacı bandıyla bantlayıp , tüpten sıktığınız sika yı parmakla sıyırarak armuza yerleştirseydiniz hem daha az sika giderdi hemde ek zımpara ve kesme işleri çıkmazdı.
Bu işte püf noktası işiniz bittikten sonra kısa sürede bantları sökmektir.Aksi takdirde sika kuruduktan sonra sökülmez ve ek iş çıkarır..
Selamlar,
*

Ö. T.

« Yanıtla #23 : Kasım 08, 2015, 02:51:55 »
İlginize teşekkürler, evet haklısınız. Tekniklerden biri de o. Havuzluk kısmını aynen dediğiniz şekilde yapmayı düşünüyorum.

Lakin güverteyi zaten zımpara yapmak durumunda olduğum için bantlamayı tercih etmedim. Bir de balık sırtı desenli güverteyi layıkıyla bantlamak da ayrı bir mesai gerektiriyor. O kadar aşınmış ve ihmal edilmiş bi güvertem var ki, armuz kenarları arasında aşınma sebebiyle birkaç milime varan farklar var, o yüzden bolca sika doldurdum. Kimi tekne sahibi bantlamayı, kimisi hafif bombeli doldurarak 7-10 gün sonra ıskarpela ile kesmeyi tercih ediyor.

Teklif veren ustalardan biri 9 sosis Sikaflex 290 gerekeceğini söylemişti ben 8 tüpteyim şimdilik.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Marmaris'te konuştuğum tüm ustalar kuruyunca az da olsa çekme yaptığından hafif bombeli doldurmayı tercih ettiklerini söylediler. Yani doldurduktan sonra hemen üzerine bastırıp sıyırmıyorlar.

Selamlar,

Haklısınız ,ben yazımda unuttum söylemeyi ,güvertenin her türlü zımpara vb. İşinin bitirilmesinden sonra uygulamak lazım benim dediğim sistemi.
Hafif kendini çekmiş mastik te fena durmaz gibi geliyor bana. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Siz yapmışınız artık bu sistemle ,benim amacım diğer korsanlara ek seçenek anlatmaktı .
Öyle ya da böyle güverteyi yapında teknenizin keyfini çıkarın .Önemli olan bu.
İşiniz bittikten sonra koruyucu olarak renksiz tik yağı (çok tavsiye ederim internatıonal ı) sürmeyi unutmayın ,yıllardır dış etkenlerde bekleyen ağaç, ihtiyacı olan kadar içtiğini içip kısa süre sonra tekrar kendi orjinal rengine gelecektir.
Selametle,

« Son Düzenleme: Kasım 08, 2015, 02:54:07 Gönderen: Öcal Turan »
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #24 : Kasım 08, 2015, 08:12:50 »
Bir marangoz doğuyor! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A.

« Yanıtla #25 : Kasım 08, 2015, 10:23:54 »
Kağan korsan hayırlı olsun, çok güzel olmuş.
Benim de tik problemim var ama nasıl yapmalıyım, bilemedim.
Galiba üzeri tik kaplanmış ahşap dösenmiş her yere. Tikler aşınınca alttan diğer ahşap çıkıyor.
Tekne Didim marinada, 2-3 ay sonra, denizdeyken yaptırmayı düşünüyorum, ama nasıl?
Ya da, bu haliyle devam.
Bilgi ve fikirlerinizle yardımcı olursanız sevinirim.

*

K. A.

« Yanıtla #26 : Kasım 08, 2015, 15:44:11 »
Kağan korsan hayırlı olsun, çok güzel olmuş.
Benim de tik problemim var ama nasıl yapmalıyım, bilemedim.
Galiba üzeri tik kaplanmış ahşap dösenmiş her yere. Tikler aşınınca alttan diğer ahşap çıkıyor.
Tekne Didim marinada, 2-3 ay sonra, denizdeyken yaptırmayı düşünüyorum, ama nasıl?
Ya da, bu haliyle devam.
Bilgi ve fikirlerinizle yardımcı olursanız sevinirim.

Üstadım bu konuda fikir vermek haddim değil ancak sizinki sanırım Beneteau gibi bir teknenin havuzluğu, benzer bir malzemeyle tek çalışmam geçen sezon bir arkadaşımın havuzluğunu ince zımpara ile temizleyip yağ sürmekten ibaret.

Ben Derviş'in güverteye girişmeden önce Özgür Ökten Korsan şu linki göndermişti: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Tam olarak sizin konu başlığınız olmasa da tik/teak meselesine iyi bir giriş yazısı olduğunu düşünüyorum.

Sizinkisi "Teak Papel" dedikleri malzeme cinsi mi oluyor diye fikir yürütüyorum (RYA tekne bakımı kitabındaki malzeme tarifine uyuyor) çünkü bizim yağ sürdüğümüz malzeme sağlam durduğu için altında ne var bilmiyorum.

Daha ucuza şık gösterme çabası neticesinde, Akdenizli üreticilerin başvurabileceği bir yöntem gibi geldi bana. Sonuçta adam masf tik değil, ince bir kaplama kullanıyor herhalde. (Cahilce bir laf etmiş de olabilirim.)

Eğer öyleyse sanki alttaki katmanın tam kuru olduğuna emin olduktan sonra kaplama yenilenir diye fikir yürütüverdim. Marinada denizdeyken yapılmasına izin verilebilecek bir çalışma sanki...
« Son Düzenleme: Kasım 08, 2015, 15:44:50 Gönderen: Kağan Aybudak »
*

A. Ç.

« Yanıtla #27 : Kasım 08, 2015, 15:58:15 »
Sanırım kaplamalar tik değil, Kağan korsanın söylediği gib kaplama yani tik kontaplak, üst tabaka gidince altından altındaki ağaç görülür  olmuş.  Kaplamalarda da sanki derz dolgusu daha doğrusu derz yok gibi görünüyor, kaplamanın üstüne ince bir derz dolgu malzemesi işlenmiş gibi.  Tek çaresi hepsini söküp gerçek tik ile kaplamak gibi görünüyor.
*

A.

« Yanıtla #28 : Kasım 08, 2015, 18:14:43 »
Kağan korsanım, tekne 2.el ve Elan firmasında çalışmış birileri yapmış diye söylemişlerdi yani tanınmış marka değil.
Derzlerde dolgu var ve yer yer ahşaptan ayrılmışlar. Ayrıca, dolgu malzemesini lekeye sebep oluyordu. Yıkadıkça, su siyahlaşıyordu.
Bu sebeple, fotoğraftaki kısmın derzlerini temizleyip dolguyu yenilemiştim. Ama, kaplamaları görünce devam etmedim.
Didim marinada bu işi yapabilecek birini bulursam niyetliyim, tikleri yenilemeye.
*

A.

« Yanıtla #29 : Kasım 08, 2015, 18:19:10 »
Sanırım kaplamalar tik değil, Kağan korsanın söylediği gib kaplama yani tik kontaplak, üst tabaka gidince altından altındaki ağaç görülür  olmuş.  Kaplamalarda da sanki derz dolgusu daha doğrusu derz yok gibi görünüyor, kaplamanın üstüne ince bir derz dolgu malzemesi işlenmiş gibi.  Tek çaresi hepsini söküp gerçek tik ile kaplamak gibi görünüyor.
5-6 mm kalınlığında derz dolgu mevcut. Ben tik kaplanmış ahşap malzeme ile yapılmış sanıyorum.
Dediğniz gibi, hepsinin sökülüp yeniden yapılması gerekecek, görünüyor.