0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ö. Ö.

Yeni teknesinin hikayesini burada yazmaya zaman bulamayan yeni korsan dostumuz Kağan Aybudak'ın satın almasına ön ayak olduğum (ben buldum! ben buldum!) 40 yaşındaki teknesinin tadilatı ile ilgili sizlere danışmak istediğimiz bir konu var;

Tekne 1976 İsveç yapımı Amigo 27, fiberglass gövde, güverte tik kaplama.
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Detaylar burada: Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

PROBLEM:
Güvertedeki tiklerin durumu kötü, altyapısı kötü, eğri büğrü olanlar, kalkmışlar, altında su girmişler, kabine su alıyor vb... Güverte sorunu olarak akla gelen tüm kötü şeyler mevcut.

Yapılan araştırmada bu güverteyi söküp, alttaki sorunları temizleyip yeniden tik yapmanın maliyeti oldukça yüksek görünüyor.
Dolayısı ile bu tikleri tamir etmek yerine onları unutup, üstüne komple bir kaplama çözümü yapmak aklımıza geldi.

Tüm güverteyi belirli bir kalınlık yapacak bir şey ile kaplayıp gerekiyorsa yürüme yerlerine kaydırmaz boya yaparak tikleri alta gömmek istiyoruz.

Bu konuda piyasada satılan değişik epoksi macun türleri görüyoruz ama bu istediğimize en uygun olan hangisidir emin olamadık.

İHTİYAÇLARIMIZ:
- Tüm güverte kapalanacak, su izolasyonu sağlayacak.
- Deniz suyu ve güneş UV'ye dayanıklı olacak.
- Teknenin, güvertenin çalışmasına yetecek kadar esnek olacak, çatlama-açma yapmayacak.
- Güvertedeki ufak tefek kusurları gizleyecek kadar kalınlık yapacak.
- Üstünde yürünülebilecek.
- Elle amatörce uygulanabilecek.

Benzeri bir güverte kaplama, tiklerden vazgeçme tecrübesi olan (damdan düşmüş) ve boya-kimsayal sektöründe çalışan korsanlardan fikir ve tavsiyelerini bekliyoruz.
*

A. Ç.

Ynt: Eski teknede tik güverte tamiratı için tavsiye arayışı
« Yanıtla #1 : Ekim 04, 2015, 13:03:07 »
Öncelikle tikleri kaldırmalısınız. Çürük bir taban üzerine sağlam bir yüzey  yapamazsınız. Tikleri mutlaka çıkarın. Su alıyor dediğinize göre tikler güverteye vidalanmış veya çakılmış. Vida veya çiviler yükseklikyapmadıkça kalabilir. Delikler olsa bile kapatmak gerekmez. Düzgün bir yüzey elde ettikten sonra dokuma cam elyafı ve epoksi reçine ile bir kaç kat kaplayın. En üstüne yüzeyi tamamen düzeltmek için epoksi macun uygulayın. Sonrası ise poliüretan  boya ile boyamaktır. Jelkot uygulayabilirsiniz ama  boya veya dolgu jelkot epoksi üzerine iyi tutunmaz. Kaymazlık  için boya içine kum ekleyebilirsiniz. Altı yapışkanlı kaymaz malzeme şeritler de kullanılabilir. En önemlisi  tikler mutlaka temizlenmeli.
« Son Düzenleme: Ekim 04, 2015, 13:04:23 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »

*

Ö. T.

« Yanıtla #2 : Ekim 04, 2015, 13:16:33 »
Özgür korsanım,
Güvertedeki tikleri temizleyip epoksi kaplamak çok güzel bir fikir ,böylece tiklerin bakım ve mastik dertlerinden de kurtulunmuş olunur. Ahmet Celenoğlu korsanımın söylediğine ek olarak , eğer bozulmuş ise  güverte altındaki diğer kaplamalarıda sökmeniz kat kat yapacağınız kaplamanın teknenin su hattı üstünü ağırlaştırmaması ,dolayısı ile yelken performansı ve dengesine negatif etki yapmamak adına tavsiye olunur.
Selamlar

*

H. E.

« Yanıtla #3 : Ekim 04, 2015, 15:58:41 »
Dedemi hatırladım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

O da seloteybi kurtarıcı gibi görürdü. Damlayan vanayı falan önce bezle, sonra naylon poşetle, en üste de seloteyple sarardı.
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #4 : Ekim 04, 2015, 17:02:40 »
Tikleri sökmek pis iş ve altından çıkacaklardan korkuyoruz! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Doktora gitmezsek hiç hastalık çıkmaaaz! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

Ö. K.

« Yanıtla #5 : Ekim 04, 2015, 17:18:46 »
Özgür Korsan, konstrüksiyonel bir problem olmadığını var sayarsak; Tüm yüzeyden mastikleri sökülmesi, sonrasında  kaba zımpara (40kum), tüm deliklerin epoksi reçine ve elyaf tozu ile doldurulması, tekrar zımparalanması, en az 800gr ma tekabül edecek dokma ve keçe elyaf ile kaplanması, zımpara macun zımpara... Nihayetinde en az üç kat poliüretan boya, gerekli alanlar bantlandıktan sonra da hazır olarakta satılan poliüretan güverte kaydırmaz boya ile boyamanız.

Mastiklerin kazıması zeminin çalışmasını önlemek ve elyaf çatlaklarının önüne geçebilmek için. Dolgu malzemesinin elyaf tozu ve epoksi reçine ile olması ciddi bir rijitlik sağlayacaktır. Elyaf ise tüm yüzeyi bir bütün halne getircektir. Poliüretan boya ise epoksi reçineyi uv den koruyacaktır. Hazır güverte kaydırmaz boya kullanmanız yerinde olacaktır. Sonradan eklenen kumlarda yüksek kalitede kuvars kum bulmak zor ve ebatlamalarında problem olabiliyor. Kaydırmaz boya uygulaması biraz sıkıntılıdır homojen sürrebilmek. Sürekli karıştırmak ve az miktarda tavaya alınarak mercan rulo ile sürmenizi öneririm.
Kolay  gelsin.
*

A. Ç.

« Yanıtla #6 : Ekim 04, 2015, 17:21:36 »
Bu dönemde tekneler fiberden yapılıyordu. Eskibeğenive alışkanlıklarla,güverte tik kaplanıyordu ve kamara içi de ahşaptandı. Tekneyi görmeden cevaplamak zor ama tahminim güvertenin fiberglastan  yapılıp   üstünün tik   ile  kaplanmış  olduğudur. Yine o dönemin bir alışkanlığı  tikleri doğrudan yapıştırmak yerine  ahşap bağlama uygulaması olan  vidalamaydı.  Tikleri  kanırtarak  sökseniz bile  alttaki fiber  yapıya fazla zarar veremezsiniz. Eğer güverte  sandviç yapı  ise içindeki ahşap da çürümüştür ve mutlaka yenilenmesi gerekir. Sandviç  değilse (ki su alıyor dediğinize göre tek kat olduğunu tahmin ediyorum)  işiniz dahada  kolaylaşır.

Altından çıkacaklara razı  olmam üstünü  örterim diyorsanız,  doktora gitmediğiniz için hastalık  çıkmaz ama sapasağlam tekneydi, neden öldü? sorusunu kısa zamanda cevaplamak zorunda kalırsınız.

*

A. B.

« Yanıtla #7 : Ekim 04, 2015, 20:56:38 »
Matt Damon da The Martian'da çatlayıp delinen başlığını onarmak için koli bandı kullandı.  Bu bant çeşitleri her yerde işe yarıyor sanırım.     
Mars dahil Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Dedemi hatırladım. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

O da seloteybi kurtarıcı gibi görürdü. Damlayan vanayı falan önce bezle, sonra naylon poşetle, en üste de seloteyple sarardı.
« Son Düzenleme: Ekim 04, 2015, 20:58:54 Gönderen: Ahmet Bom »
*

K. A.

« Yanıtla #8 : Ekim 04, 2015, 22:14:35 »
Selamlar,
Cevap veren korsanlara çok teşekkürler. Ökten Kaptan'ın bahsettiği, İsveç yapımı Amigo 27'yi (şimdiki adı S/Y Derviş) almasına vesile olunan şahıs da ben oluyorum. Kendisine de ne kadar teşekkür etsem azdır. Dervişimiz şu anda Marmaris Yacht Marina'da duruyor.
Aynen dediğiniz gibi, teknenin yapım yılı münasebetiyle, yüzlerce vida ile hunharca güverteye tutturulan tikler söz konusu.

Tik güverteyi ilk günden söküp atmam gerektiğini söyleyen dostlar oldu ama ben son ana kadar kalp masajıyla hayata döndürebileceğime inandım. Hatta diğer tüm işleri kendi yaptığım gibi bunun tamiratını da kendim yaparım diye düşündüm ama kazın ayağı öyle değil.

Freze ile kanalların yenilenmesi, vidaların tamamının sökülmesi, tekrar takılması ve sikalanması işi için ustalardan ve bakım şirketlerinden teklifler aldım. Marmaris'teki ilk haftamda, tekneye Sezen Aksu'yu getirmenin usta getirmekten daha kolay olduğunu anlamıştım. Zaten tanıdık vasıtasıyla ararsın, söz verir gelmez, telefona çıkmaz şudur budur, tahmin edersiniz. Şirketlerin de hizmet kaliteleri ve yaptığı işlere garanti vermeleri tercih sebebi ama onların talep ettiği ücretler de "AB standartlarında".  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Kayıtlarınızda bulunsun diye buraya da yazayım, Yaklaşık 10 m2'lik güverte ve havuzluk için tamirat işine usta, 1500 TL + malzeme (750 TL gibi tutuyor) isterken, şirketler tamirata m2 başına 200-250 Avro istiyorlar.

Tamamen yenilemek isterseniz de 10 mm tik için ustalar m2 başına 250-300 Avro, şirketler 500-650 Avro istiyorlar.

Derviş'in güvertesinden sadece iki yere su akıyor olması beni biraz ümitlendirmişti ancak şu anda havuzluktaki tikleri tutup, güverte genelini fibere döndürmeye üzülerek karar vermiş durumdayım. Tiki sadece güzel göründüğü ve doğal hissi sebebiyle değil, sağladığı ciddi miktarda ısı izolasyonu için de tutmak istemiştim. (Ön kamarayla, baş altı kamara arasındaki sıcaklık farkı hissedilir derecede, üzeri tik kaplı başaltı kamara resmen daha serin oluyor.) Mevcut tiklerin üzerini kaplama fikri de ticari teknelerde de uygulandığını duyduğumuz bir şeydi o nedenle kayda değer görmüştük. Böylece mevcut izolasyon katmanını da tutabilir miyiz diye düşündük.

Belki yorumlarınıza yenileri eklenir düşüncesiyle birkaç tane fotoğraf da gönderiyorum.

*

A. Ç.

« Yanıtla #9 : Ekim 04, 2015, 23:00:34 »
Tiklerden kurtulun. çürük zemin üzerine sağlam  bina olmaz.  Epoksi ve elyaf kaplayın, canınız  çok tik çekiyorsa, veya  size aşağısı daha serin oluyorsa, boya yerine yapıştırarak tik kaplayın, vidalamayın.
*

H. A.

« Yanıtla #10 : Ekim 05, 2015, 10:51:34 »
Ahmet korsana  ve dıger  sokulsun dıye fıkır verenlere sonuna kadar katılıyorum  curuk   ve  su sızıntısı olan   guvertenın ustune   gereklı tadılatı yapmadan ne yaparsanız  yapın  sorununuza care olmaz tıklerı  kısmen tamır ettırmenıze de  katılmıyorum  cunkı guvertenın  meyılınden dolayı  herhangı bır sızıntının ust yapının neresinden alıp alt tarafa nerden sızdığını  sağlıklı olarak tespıt edemezsınız  cunkı su ılk delıkten sızar ıkı yapının arasından suzulur ve bulduğu yerden aşağıya akar  kendınız  yapabılırsenız arkadaşlar tarıf etmıs   olduğu gıbı  guvertedıkı tıklerı kaldırın komple zımparadan sonra  epoksi macun  ıle  arızalı  gordugunuz yerlerı  doldurup ustune elyaf ve  epoksı kaplayın
sunı tık  dusunebılırsınız uzerıne  forumda kullanan arkadaşlar olması  gerekır   memnunıyet derecesını  ogrenebılırsınız  sunı tık kaplanırken yapıstırıcısıda  aynı zamanda  ızalasyon malzemesı tarzında  gunese dayanıklı  metrekare bazında teknenız cok buyuk  sayılmaz  bence dusununun
teknenız hayırlı olsun  selamlar
*

C. E.

« Yanıtla #11 : Ekim 05, 2015, 13:40:01 »
Matt Damon da The Martian'da çatlayıp delinen başlığını onarmak için koli bandı kullandı.  Bu bant çeşitleri her yerde işe yarıyor sanırım.     

Yanlış hatırlamıyorsam Apollo 13 kazasında da (meşhur "Houston, we have a problem" repliği!) astronotlar ana modüldeki kartuşları iniş modülündeki cihazda kullanabilmek için bant kullanmışlardı.
*

H. E.

« Yanıtla #12 : Ekim 05, 2015, 14:50:46 »

Yanlış hatırlamıyorsam Apollo 13 kazasında da (meşhur "Houston, we have a problem" repliği!) astronotlar ana modüldeki kartuşları iniş modülündeki cihazda kullanabilmek için bant kullanmışlardı.

E, meşhur Duct Tape - WD40 algoritması vardır ya...
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #13 : Ekim 05, 2015, 15:08:41 »
Karar verdik güverteyi duck tape ile kaplıycaz! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Hani fabrikalarda filan komple zemin kaplaması yaparlar, izolasyon sağlar aside darbeye yoğun kullanıma filan dayanıklıdır.

Altyapıdaki kusurlardan etkilenmeden yüzeyde çalışan böyle bir kaplama olması gerekir diye ümid ediyordum..
« Son Düzenleme: Ekim 05, 2015, 15:11:29 Gönderen: Özgür Ökten »
*

M. C.

« Yanıtla #14 : Ekim 14, 2015, 14:15:33 »
1500+750 çok yüksek değil, ancak usta ile uğraşmak dert orası kesin  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimlerde o kadarda kötü durmuyor, sistemi değiştirmek zordur karşınıza önceden hesaplayamadığınız bir sürü sorun/masraf çıkacaktır.

Karar verdiniz mi bilmiyorum ama ben olsaydım hem o kadar pahalı hemde teknesinde olmayanların (mesela ben) keşke olsa diye imrendiği bir şeyi sökmeyi düşünmezdim.