0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    T. S.

Ebihen-15 Yapıyorum
« : Mart 08, 2013, 17:09:40 »
Merhaba Sevgili Korsanlar,

Birgün gelecek, bir gün kalacak denir ya işte o bir gün de geçti ve artık vakit geldi. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Kendi teknesini yapmak isteyenlerin en zor ve zevkli kısımı olan plan seçimi engelini aştım ve François Vivier'in çok beğendiğim tasarımlarından biri olan Ebihen 15'in planlarını satın aldım.

Hayatımda devrim niteliğinde bir etki yaratan "Hakan Güvenç Nerede" isimli belgeseli izlerken Kendi Teknesini yapanları tanıdım. Filmlerde olur ya; komada olan bir hastanın kendine gelme aşamasında görüntü yoktur fakat sesler vardır, yankılı... Birileri seslenir o kişiye. Sonunda da yüksek ışıklı bir ortam belirir, kendine gelmeye başlar. İşte Hakan Güvenç'in şişme bot ile Türkiye turu, o belgeseldeki Ömer Kırcalın kurduğu her cümle yada Cem Gür'ün verdiği her örnek ile bende de aynısı oldu.

Nasıl olur da benim gibi, araştırmaktan ve okumaktan keyif alan birisi "Marina ve tekne fiyatları benim standartlarıma uygun değil. O günleri bekle, başka çaren de yok zaten" deyip ellerini bağlayıp oturabildi bunca zamandır da böyle çalışmalar neticesinde denize kavuşabilineceğini düşünemedi anlayamıyorum.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sonra bu güzelim gruba katıldım. Sorular sordum. Okudum. Dinledim vs... Ümitsizliğe kapılıp, yapmaktan vaz geçip ikinci el almayı düşünüp buna istinaden araştırmalar yapıp sorular da sordum. Ancak son kararımı verdim, tüm engellere rağmen eşimin de desteğini alarak "Evet, budur" diyebileceğim planları aldım.

Söz konusu engeller aşılıncaya dek okumaya-araştırmaya devam. ADB kitabımı iki yıldır iki kere hatim etmeme rağmen terimler bir türlü aklımda kalmıyordu. Oysa sanıyorum ki artık kısa bir sürede, planlarımı okuya okuya bırakın Türkçe'sini, İngilizce'sini dahi öğreneceğim bir çok terimin Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin korsanlarla fikir alışverişimi daha derli toplu yapabilmek, değerli tavsiyelerini alabilmek için başlığı planları alır almaz açmak istedim. İlk önce 1/10 boyutlarda fakat %100 orjinallikte bir maketini yapmayı planlıyorum. Ancak önce planları anlamayı ve Clinker metodunu özümsemeyi planlıyorum. Bunun için kaynak gösterebilecek korsanlar var ise şimdiden teşekkür ederim onlara.

İngilizce de Gaff Cutter olarak adlandırılan ve tam hayallerime hitap eden çift floklu ve Randa tipi ana yelkenli bir armayı kullanacağım.

Yapım metodu olarak Clinker yöntemini tercih ettim. Strip plank daha zor ve uygun ahşap malzemenin bulunmasının güç olması elenmesine yol açtı. Ayrıca seçtiğim modelde olmasa da Dik&Yapıştır tekniği zevkli ve kolay olmasına karşın ortaya çıkan tekneler beni heyecanlandırmıyordu.

İnşa yöntemi olarak clinker tarzı bindirmeyi tercih etmemin nedeni ise strip planking yada carvel'a göre daha kolay olması. Çünkü perdelerde, bindirme tahtalarının üzerine oturacağı yerler bir kılavuz gibi hazırdır. Bu hem hatayı azaltacak hem de inşa süresini kısaltacaktır. Ayrıca düz bir bordası olmayacağı için hataları biraz daha az göstermesi de etkili olmuştur tercihimde. Clinker'in dezavantajı ise elyaf giydirmeyi hayli zorlaştıran bir yöntem olmasıdır. O yüzden "Elyaf giydirme yapılmaz" diye bile tabir edilebiliyor. Haklılar da. Onlarca doksan derece açılı bir yüzeyde oluşabilecek hava kabarcıklarını boşaltmak benim gibi tez canlı biri için çok çok zordur.  Ancak şu an ki düşünceme göre sadece su altı kesimine uygularım diye düşünüyorum.

Ayrıca Teknofiber'in web sitesinde faydalı bilgiler başlığı altında fiber-elyaf giydirme yapılmayan teknelere uygulanacak yöntemler çok pratik bir şekilde anlatılıyor. Yaklaşık beş altı kat (epoksi boya da dahil) epoksi uygulanıyor ve sonunda ciddi bir kalınlık elde edilip izolasyon sağlanıyor. Üstelik sadece boya gibi sürüp zımparalıyorsunuz. Kumaş giydirmekten daha kolay görünüyor. Ayrıca sadece bu nedenden ötürü beğendiğim tasarımdan vazgeçmek de istemedim. Elyaf giydirmenin faydasını inkar etmek cahillik olur. Ama tekneyi zırhla kaplamak gibi abartılı bir cümle kurmanın da hata olduğunu yabancı kaynaklı forumlardaki yorumlarda okudum. Zaten Vivier'in de dediği gibi çok kafaya takarsam su altı kesiminde uygulamaya çalışacağım sadece.

Aynı teknenin 16' ve 18' boyları da mevcut. Fakat bunlar hem daha az denemiş örnekler hem de su balastı içeren tasarımlar. Su balastı beni zorlayacaktır. Çünkü daha kompleks bir yapı söz konusu içeride. İlk deneyimimde 2.5 metre ücretsiz bir planımı yapsam diye düşünürken vazgeçip böyle bir seçime yöneldim. Fazla da abartmak istemedim o yüzden.

Planın web sitesi ve bazı Gaff Cutter armalı resimleri;

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    M. A.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #1 : Mart 08, 2013, 17:21:18 »
Çok güzel bir seçim yapmışsın Tolga Kaptanım.
5 bg birde motor koyarsın buna, Yelkeni küreğide var.
Rüzgar giderse motor oda giderse kürek var küreğine bişey olsa yüzerek bile kıyıya götürsün bunu  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Kullanmasıda çok zevklidir bunu.


*

    N. Y.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #2 : Mart 08, 2013, 17:32:54 »
Tolga korsanım kararınız hayırlı olsun, çok güzel bir kız seçmişsin... Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    E. T.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #3 : Mart 08, 2013, 17:35:40 »
Kolayca bitirip, keyifle kullanmanızı dilerim...


*

    T. S.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #4 : Mart 08, 2013, 17:37:09 »
Estağfurullah Murat korsanım (kaptanlık için)  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Tasarımcı 6HP'ye kadar izin vermiş. Daha çok karadenizde kullanılacağı için izin verilen maksimum beygiri kullanacağım. Bir Şileli olarak havanın ne derece aniden değiştiğini görmek için denizlerde olmaya gerek bile yok. Ayrıca 480kg gibi bir ağırlık öngörülüyor. Bu da karadeniz için daha güven verici geliyor bana. Zaten teknenin kabuk tasarımı İngilterenin kuzey sahillerinde kullanılan balıkçı teknelerinden esinlenilerek yapıldığı söyleniyor. İklim benzer bir yapıdadır karadenizle bir miktar...

Teşekkürler Nedim korsanım. Unutmadım! Bana Vivier'i ilk tanıtan, tavsiye eden sizsiniz. Çok teşekkür ederim size.

Sağolun Ergin korsanım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mart 08, 2013, 17:37:42 Gönderen: Tolga Sezer »

*

    U. S.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #5 : Mart 08, 2013, 17:44:57 »
Hayırlı olsun
Benim de elimde 2 sene önce aldığım Ebihen 16 kotra arma nın planı var.
Ama bir türlü vakit ayıramadım başlamak için ve birde bir gün bitirebilirsem nerede tutacağım problemi en çok geçiktirdi başlamamı.
Aşağıdaki site abd de sizinkinin aynısını ( arması hariç) yapmış bir amerikalının sitesi ,çok yardımcı olacağını tahmin ediyorum.
Kolay gelsin şimdiden.
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    T. S.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #6 : Mart 08, 2013, 17:56:03 »
Teşekkürler Uğur korsan. O siteyi notlarıma eklemiştim. Ancak çok detaylı inceleyemedim hala. İstanbul'da yapıp bitirmiş bir Ebihen-sever daha var. Onunla da görüşüyorum.

Bağlama konusunu ben ancak şehir dışı balıkçı barınaklarına koyarak yada köydeki evimizin bahçesinde römork üzerinde tutarak çözebileceğim.
*

    N. B.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #7 : Mart 08, 2013, 18:22:13 »
Hayırlı olsun. Kolay gelsin.
*

    C. G.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #8 : Mart 08, 2013, 18:40:27 »
Ektiğim tohumların yavaş da olsa filizlenmesi mutlu ediyor. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Hele planlı bir tekne yapmaya karar vermesi, uydur kaydır işlere bulaşmaması övgüye değer bir tutum.

Tolga'nın seçimi pek çok noktada isteklerini fazlasıyla karşılayacak.
Öncelikle satın aldığı planları ve Dfx kesim şablonları fire oranını hemen hemen sıfıra düşürecek.
F. Vivier'nin ayrıntılı planları tekneyi çok kolay yapmasını sağlayacak.
Ben de elimden geldiğince teknik desteğimi esirgemeyeceğim.
Boyu posu ve yüksek bordası dolayısıyla 86cm vasat derinliği ile Karadeniz'de rahat kullanmasına olanak verecek.
Trayler üzerinde istediği yere taşıyabilecek.
Ve asıl önemlisi EBIHEN 15 hata kaldırır toleranslı arması ve 60Kg sac salması ile Tolga'yı eşini çok iyi denizciler olarak yetiştirecek.

Kendi adıma randa ana yelken ve kotra armalı bir teknenin daha denizlerimizi şenlendireceğini görmek ayrıca hoşuma gidiyor.

Tolga'yı da zehirledim ya ...... Ohhhh ....  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    K. U.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #9 : Mart 08, 2013, 18:43:27 »
     Mesele kızağa koymaktır,nasil olsa gerisi gelir.
    Kolayına olsun herşey Korsan.....
*

    A. O.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #10 : Mart 08, 2013, 18:59:50 »
İyi bir secim yapmıssın, tebrikler.
Gerisini merak etme.
*

    M. D.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #11 : Mart 08, 2013, 19:16:25 »
Başlamak bitirmenin yarısıymış. Kolay gelsin. Bu tür hareketler domino etkisi yaratıyor. Başkalarını da harekete geçiriyor.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    S. Z.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #12 : Mart 08, 2013, 20:28:54 »
Tolga Korsanim,
Tez baslaya, tez bitirile, tez emniyetli seyirler yapila insallah...  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Hayirli olmasini dilerim.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    T. S.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #13 : Mart 08, 2013, 20:34:40 »
Noyan, Kadir, Aydın ve Suat korsanlarım moral verici ve içten temennileriniz için çok çok teşekkür ederim.

Evet Mikail korsanım ben de o domino taşlarından biriyim zaten! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Cem korsanım iki yıldır çok çektiniz benden. Hakkınızı ödeyemem. Sonsuz teşekkürlerimi bir kez de buradan sunarım size ve de direk yada dolaylı olarak yardımcı olan tüm korsanlarıma. Bir de zehirin böylesine can kurban Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Kanıma karıştı ve bir daha da hiç çıkmayacak! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    C. G.

Ynt: Ebihen-15 Yapıyorum
« Yanıtla #14 : Mart 08, 2013, 20:51:35 »
"Cem korsanım iki yıldır çok çektiniz benden. Hakkınızı ödeyemem."
Tolga,
Seninle hiç karşılaşmadık. Ama değişik ortamlarda yazışmaların, üzerine aldığın görevi layıkı ile yerine getirmeni, telefon konuşmalarımızda sorduğun sorularla hedefe kilitlendiğini zaten belli ediyordun. Eh içinde aşk olanın elinden tutmak da bizim boynumuzun borcu.

Teknen bitinceye kadar daha çook konuşacağız. Ortaya çıkartıp denize indireceğin ve keyifle seyir yapacağın teknenin yapımında tuzum olması bana fazlasıyla yeter.

Yolun açık ve aydınlık olsun.