0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. Ç.

Ynt: Akü & İzolatör & Şarj Vs. Yardım
« Yanıtla #15 : Temmuz 31, 2014, 17:43:03 »
Aküler birbirine paralel bağlı iken her aküye ayrı voltmetre nasıl işe arayacak?
*

H. D.

« Yanıtla #16 : Temmuz 31, 2014, 18:12:54 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Aküler birbirine paralel bağlı iken her aküye ayrı voltmetre nasıl işe arayacak?
Aküler sıhhatte iken ayrı voltmetreler aynı voltajı gösterecek ama paralel bağlı akülerden birine her hangi bir şey olduğu zaman söz gelimi paralelliği sağlayan bağlantı gevşediği zaman aynı voltajı göstermesi gereken voltmetreler farklı değer göstermeye başlayacak ki bunun tercümesi aküler bir sıkıntımız var diye bağırıyor oluyor.

*

C. D.

« Yanıtla #17 : Temmuz 31, 2014, 18:28:09 »
Genel olarak yapılan yanlış;
Irgat ve varsa baş pervane,  servis akülerinden besleniyor.
Yapılması gereken, eğer imkanlar elveriyorsa ırgat ve varsa baş pervane için ayrı bir akü grubundan besleme sağlamak.

Bu imkan yoksa ırgatı motor aküsünden beslemek ve motor çalıştırmadan ırgatı kullanmamak.

Şöyle ki;
koylarda kalındığı durumlarda  eğer rüzgar türbünü ve ya güneş paneliniz yoksa servis aküleriniz,
buzdolabı müzik sistemi ve benzeri alıcılar nedeniyle kapasitelerinin önemli bir kısmını yitiriyor.

İşte böylesi bir anda motor çalıştırsak bile,
100 - 200 amper gibi oldukça yüksek akım çeken ırgat nedeniyle zaten dip yapmış servis akü grubunuz
temelli zarar görmekte.

Üstelik ırgatı çalıştırmaya devam ederseniz mevcut 50 - 60 - 70 amper/saat kapasitesindeki standart alternatörleriniz de tehlike altına girmekte.

Çünkü alternatörünüz bu durumda hem boşalmış servis akülerinize 50 - 60 amperle şarj etmeye çalışırken,
bir de üzerine 100 -200 amper gibi akımlar çeken ırgatın yükünü de omuzlamak zorunda kalmakta.

Murat korsanım, resimlerden göründüğü kadar izolatörünüzün çıkış diyodları bozuk olsa gerek ki,
eski sahibi tarafından sadece bağlantı terminali olarak kullanılmış.

Bence sistemi çok fazla karıştırmadan,
yetkin bir elektrikçiye izolatörünüzü ve akü-redresör-alternatör bağlantılarınızı göstermeniz uygun olucaktır.
Yanlış yapacağınız bir uygulama elektronik sistemlerinizin zarar görmesine neden olabilir.

Ki en basit bir elektronik aygıtınız bile bir kaç akü fiyatında.

Sevgi ve saygıyla.

*

C. D.

« Yanıtla #18 : Temmuz 31, 2014, 18:31:37 »
Ayrıca tek bir izolatör ile akü gruplarını birbirinden ayırmış görünsenizde,
servis akü sisteminde birbirine paralel bağlı akülerde kendi içlerinde alışveriş yaparlar.

Aküler yeni ve sağlıklı iken bu işlem sıkıntı yaratmaz ama ilerleyen dönemde kapasitesini önce yitiren akü,
paralel bağlı olduğu diğer arkadaşının da arızalanmasına neden olur.

Bunun için de önlem almak gerekir.
*

A. Ç.

« Yanıtla #19 : Temmuz 31, 2014, 18:41:15 »
Paralel bağlı iki akü arasındaki bağlantı gevşese bile elektrik bağlantısı genellikle kopmaz, ama teorik olarak çift voltmetre işe yarayabilir. Teknede akülerin bağlanmasında temel prensip ise akülerin bağımsız bir bölmede durup, asit akarsa o bölmede kalmasını sağlamak ve sadece + ve - kutuplarından tek kablo çıkması ve bu kablo bir ana sigorta ve anahtardan geçtikten sonra elektriğin kullanılmasıdır.   Uygulamada voltmetre bağlamak için kutup başlarına ulaşmamız gerekecek, gerçi bu kuralı, örneğin sintine pompası vs. gibi bazı uygulamalarda göz ardı eden bir çok elektrikçi var.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

H. D.

« Yanıtla #20 : Temmuz 31, 2014, 18:44:53 »
Genel olarak yapılan yanlış;
Irgat ve varsa baş pervane,  servis akülerinden besleniyor.
Yapılması gereken, eğer imkanlar elveriyorsa ırgat ve varsa baş pervane için ayrı bir akü grubundan besleme sağlamak.

Bu imkan yoksa ırgatı motor aküsünden beslemek ve motor çalıştırmadan ırgatı kullanmamak.

Şöyle ki;
koylarda kalındığı durumlarda  eğer rüzgar türbünü ve ya güneş paneliniz yoksa servis aküleriniz,
buzdolabı müzik sistemi ve benzeri alıcılar nedeniyle kapasitelerinin önemli bir kısmını yitiriyor.

100 - 200 amper gibi oldukça yüksek akım çeken ırgat nedeniyle zaten dip yapmış servis akü grubunuz
temelli zarar görmekte.

Üstelik ırgatı çalıştırmaya devam ederseniz mevcut 50 - 60 - 70 amper/saat kapasitesindeki standart alternatörleriniz de tehlike altına girmekte.

Çünkü alternatörünüz bu durumda hem boşalmış servis akülerinize 50 - 60 amperle şarj etmeye çalışırken,
bir de üzerine 100 -200 amper gibi akımlar çeken ırgatın yükünü de omuzlamak zorunda kalmakta.

Murat korsanım, resimlerden göründüğü kadar izolatörünüzün çıkış diyodları bozuk olsa gerek ki,
eski sahibi tarafından sadece bağlantı terminali olarak kullanılmış.

Bence sistemi çok fazla karıştırmadan,
yetkin bir elektrikçiye izolatörünüzü ve akü-redresör-alternatör bağlantılarınızı göstermeniz uygun olucaktır.
Yanlış yapacağınız bir uygulama elektronik sistemlerinizin zarar görmesine neden olabilir.

Ki en basit bir elektronik aygıtınız bile bir kaç akü fiyatında.

Sevgi ve saygıyla.
Yukarıda anlatılanlara  harfiyen katılıyorum
*

H. D.

« Yanıtla #21 : Temmuz 31, 2014, 18:48:13 »
Paralel bağlı iki akü arasındaki bağlantı gevşese bile elektrik bağlantısı genellikle kopmaz.........
Ahmet korsanım baglantı gevşeyince elektrik baglantısı kopmaz iki aküde aynı voltajı gösterir amma iş bu paralel akülerden akım çekmeye gelince işte o gevsek bağlantıdan dolayı voltmetreler farklı değer göstermeye başlar.Yine akülerin paralellik baglantısı sıkı bile olsa akülerden biri hastalanmaya başlayınca yine akım çekilmeye başlayınca voltmetrelerden hasta olanda daha düşük değer okunur.
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2014, 18:50:18 Gönderen: Hüseyin Durmaz »

*

A. Ç.

« Yanıtla #22 : Temmuz 31, 2014, 19:04:32 »
Tam olarak böyle olmaz veya olmaya bilir. Paralel bağlı  aküler  birbirine bağlıdır  ve çıkış sadece bir aküden alınır. Voltmetreler dediğiniz gibi gösterse bile arızayı göremeyebilirsiniz. Kaldı ki akım çekmeye başlasanız bile iki voltmetre de aynı değeri gösterir. Voltmetreler miliamper değerlerinde çalışır, aküleri ise  birbirine bir kaç yüz amper geçecek kablolarla    bağlanır.
*

H. D.

« Yanıtla #23 : Temmuz 31, 2014, 19:31:58 »
Ahmet korsanım konu içinde alt başlık olarak açtığım her aküye ayrı ayrı voltmetre bağlanması önerisini isterseniz unutalım veya donduralım.Her aküye ayrı ayrı voltmetre bağlamak parasal olarak yük tutmaz,mekan olarak eziyet çıkarmaz,şahsa bağlı olarak görüntü güzelliği verir,volt metrelerden biri bozulsa bile digerleri çalışmaya devam ederek bir birlerinin yedeği olurlar.Bu konuda bu kadar açıklama biz amatör yelkencilere kafidir diye düşünüyorum.
Bir tekneci için önemli olan aküleri her zaman tam dolu ve sağlıklı tutabilmektir.Dikkatimizi buraya çevirsek daha faydalı oluruz.
*

M. A.

« Yanıtla #24 : Temmuz 31, 2014, 21:33:39 »
Hüseyin Korsanım, Ahmet Korsanım, Can Korsanım,
Bilgiler ve yorumlar için teşekkür ederim.. Dedikleriniz çok doğru... Özellikle Can Korsanın dediği gibi yetkin bir elektrikçiye göstermek en doğrusu olacak. Yanlış bir şey yaparsam sonrasında daha da üzülmeyeyim.
Erol Şar Korsanım ile görüştüm.. Yarın bakacağız.  Zira daha önce yapılan bu işlem neden yapılmış en iyi o çözecektir.. Son durumu paylaşacağım...
*

M. A.

« Yanıtla #25 : Temmuz 31, 2014, 21:37:50 »

temelli zarar görmekte.

Can Korsanım,
Irgat bu kadar amper çekiyor mu gerçekten?? Ben ırgat sigortasının 15 A olduğunu gördüm.. Sigorta bu durumda atmaz mı?
*

C. D.

« Yanıtla #26 : Ağustos 01, 2014, 14:38:18 »
Murat korsanım ırgatınız kaç wat bilmiyorum ancak 15 amper sigorta ile korunmuşsa bu durumda bir yanlışlık olmalı.
Çünkü maksimum 15 amper  akım çeken   ırgat 180 wat yapar ki ırgatınızın bu kadar küçük olduğunu sanmıyorum.
Sigortanızı da Erol Şar korsana baktırmanız iyi olucaktır.

Bilgi olması bakımından;

1000 watlık ırgat    83 amper
2000 watlık ırgat   166 amper
2500 watlık ırgat   208 amper akım çeker.

Bu veriler akü gerilimi sabit olarak 12 voltta kaldığı sürece geçerlidir.
Akü kapasiteleriniz zayıflamışsa;
Irgatın uzun süre çalışmasıyla akü geriliminiz 12 volt sınırından aşağıya doğru evrilir
ve bu durumda kısır bir döngü başlar.
Akım yükselir, akım yükseldikçe akü kapasiteniz hızla daha da aşağıya düşmeye  başlar.

Bu nedenle dipte gömülü demiri ve bilmem kaç metre zinciri ırgat marifetiyle takıldığı yerden çekmemek gereklidir.
Demir alınacağı zaman yarım yolla ilerleyerek boşalan zinciri ırgat marifetiyle yukarı çekmek aküleriniz ve ırgatınız için daha iyidir.

Sevgi ve saygıyla.

*

M. A.

« Yanıtla #27 : Ağustos 01, 2014, 15:44:16 »
Can Korsanım,
Bilgi için teşekkür ederim.
Irgat 1000 Watt'lık.. Dediğiniz gibi onu da Erol Bey'e sormamda fayda var..
*

G. B.

« Yanıtla #28 : Ağustos 01, 2014, 17:31:49 »
Aküler kaç yaşında?
*

C. D.

« Yanıtla #29 : Ağustos 01, 2014, 19:19:08 »
Murat korsanım siz sorununuzu Erol korsanım ile çözeceksiniz ancak benzer sorunu olup konu ile ilgilenen
dostlara yardımcı olması bakımından aşağıdaki resmi koyuyorum.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Resmi burada göremeyen ziyaretçi dostlar için
Akü izalatörü bağlantı şeması

kutup yıldızı - Blogger
drokya.blogspot.com