0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    E. B.

Merhaba,
Gokova tecrubesi olan korsanlara bir sorum olacak, tavsiyelerini degerlendirmek isterim.

Aslinda bircok kez Gokova seyri yapmis bir kisiyim. Distan takma motorla baslayan Gokova keyfini son 3 yildir bir yelkenli tekne ile devam ettirmekteyim. 11metrelik , boyuna gore agir, full keel denilebilecek bir motor sailor (Vilm 1, Almanya yapimi).

Genelde karsilastigimiz, yaz donemi Gokova, ogleden sonra guzel esen, gec ogleden sonrada dalga kaldiran bir bolge. Bu dalgali gec ogleden sonralari bir cok kez seyir gerceklestirdim. Hep kiyidan uzak durarak, kiyida dalgalar karisacagi ve buyuyecegi bilgisiyle.

Gecen sene Agustos ayindaki bir gec ogleden sonra seyrine kadarda problem yasamamistim. Sansima hep guzel ruzgar oluyordu, yelkenler acik , dalgalar tarafindan hirpalanmadigimiz seyirler oluyordu bunlar. Ta ki,  Sedir Adasindan cikip, Cokertme'ye seyir yaptigim bir gun, dalgalar kabarmisken ruzgar durdu.   
Gokova Kuzey kiyiya uzak, motorla dalgalarda bata cika gitmeye basladik ruzgarin tekneyi tutusunu kaybedince cok rahatsiz edici bir seyir oldu. Daha rahatsiz edicisi de misafirlerimin , "Kaptanim, diger tekneler kiyidan gidiyor sende onlarin yaptigini yapsan" demeleriydi. Acaba haklilar miydi? Tecrubem kiyidan uzak durmaktan yanaydi ama bakinca acikta bir tek ben vardim Cokertme'ye yaklasirken, Oren'den itibaren.  Ruzgar kesilene kadar dalga ve ruzgar tipik Gokova yaz ogleden sonrasi gibi, Bati'dan geliyordu. Ruzgar kesildiginde de dalga Bati'dan devam ediyordu. 
Kendimi sorguluyorum, neden diger tekneler kiyidan gidiyordu. Bildikleri mi vardi ? Benim gozumden kacan, bilmedigim bir Gokova Kuzey kiyi ozeli mi var acaba?

Tavsiyeleriniz icin pesinen tesekkurler.


*

    M. E.

Ynt: Gokova'da ruzgar kesilir ama dalga durulmazsa ne yapmali?
« Yanıtla #1 : Mayıs 08, 2021, 16:06:33 »
Erdal kaptanım benden çok daha tecrübeli kaptanlar yanlışım varsa muhakkak düzeltirler. Bahsettiğiniz vakitlerde bir kaç kere Akbük -Çökertme rotasında dümen tuttum ve kıyıya yakın seyrettim. Açıkta rahatsız eden dalgalar kıyıda biraz daha mutedil oluyor. Ben bunu Kanal etkisine bağladım zira dalgalar kıyıya paralel seyrettiğinden kıyıya dik gelen dalgalarda olduğu gibi kırılarak rahatsızlık vermiyor. Benzer durumu Hisarönü körfezin de de yaşadım. Lakin bu plan Datça açıklarında tutmadı.


*

    E. B.

Ynt: Gokova'da ruzgar kesilir ama dalga durulmazsa ne yapmali?
« Yanıtla #2 : Mayıs 08, 2021, 16:35:17 »
Cok tesekkurler tecrubenizi paylastiginiz icin.



*

    A. Ş.

Ynt: Gokova'da ruzgar kesilir ama dalga durulmazsa ne yapmali?
« Yanıtla #3 : Mayıs 08, 2021, 21:03:04 »
Değerli Erdal kaptanım. Dalga büyüklüğüne etki eden iki temel unsurdan biri rüzgarın esme süresi, diğeri de fetch mesafesidir.

Ege'nin hakim rüzgarı olan Kuzeyli rüzgarlar Gökova körfezi içine doğru dirise ederek körfez içi Batılı rüzgarları oluşturuyor. Ege'den doğru onlarca mil mesafeden doğru esen rüzgar, hiçbir engelle karşılaşmadan dalgaları büyüte büyüte geliyor. Rüzgarın durmasına rağmen iri dalgaların devam etmesi de, Batı yönünde bir yerlerde hala devam eden kötü bir hava olduğunu anlatıyor. O kötü havanın ölü dalgaları körfez içine devam ediyor.

Diğeri de esme süresiydi. Özellikle yaz sezonunda öğlen 12.00'den sonra başlayan deniz meltemi, saatler geçtikçe dalgaları büyütür. Teorik olarak; sabit bir hızda ve yönde esen rüzgar, 6 saat sonunda üretebileceği en yüksek dalgayı üretmiş olur. Dolayısıyla deniz melteminin ürettiği dalgalar, Gökova'da, saat 16.00 - 17.00 gibi en rahatsız edici boyuta ulaşmış oluyor.

Kıyıya yakın gitme konusuna gelince; kıyıya çok yakın gitmek tabi ki tavsiye edilmeyen bir şeydir. Ancak mesela Akbük ya da Akyaka'dan, Ören ya da Çökertme'ye gidiyorsanız irili ufaklı burunlar, girintiler, çıkıntılar sürekli ve düzenli gelen iri dalgaların formunu bozar. Nispeten rahatlatabilir. Ama bu, her zaman ve her rüzgar yönünde geçerli bir senaryo değildir elbet.

Bir şu var ki; Batılı rüzgar her zaman tam 270 dereceden esmez. Mesela 270 üzerinde bir yönden esiyorsa, yani kuzeybatıya doğru kayıyorsa ve körfezin güney kıyılarından Bodrum ya da Çökertme yönüne gidiyorsanız, önce kuzey kıyılarına doğru yükselip, rüzgarüstü kıyıya yaklaşarak seyir yapmanız daha konforlu olacaktır.

Son tahlilde asıl çözüm; Gökova'da öğleden sonraya kalmadan yol almak sanırım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mayıs 08, 2021, 21:06:52 Gönderen: Atilla Sayan »


*

    İ. S.

Ynt: Gokova'da ruzgar kesilir ama dalga durulmazsa ne yapmali?
« Yanıtla #4 : Mayıs 09, 2021, 23:50:29 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Son tahlilde asıl çözüm; Gökova'da öğleden sonraya kalmadan yol almak sanırım  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Güzel tespit olmakla birlikte Gökova sağnak rüzgarlarıyla da meşhurdur. Kıyıya yakın giderken çok dikkatli olmak lazım.

*

    E. B.

Ynt: Gokova'da ruzgar kesilir ama dalga durulmazsa ne yapmali?
« Yanıtla #5 : Mayıs 10, 2021, 14:27:42 »
Cevap veren, tecrubelerini aktaran tum korsanlara tesekkur ederim.
Derdim dalgali denizde ruzgarsiz kalmak ve bu durumda kiyiya mi yanasmali yoksa uzak mi durmali konusundaki Gokova ozelindeki kararsizlikti. Guzel bilgiler geldi.


Konun disinda bir kac notun uzerinden gecmek lazim.
- Yazin Gokova'da ogleden sonra seyir icin dikkatli olunmali. Artan ruzgar ve kabaran dalga olagan.
-Sagnaklar kiyida kuvvetli, ve ozellikle Kiran ruzgarina dikkat Oren sonrasi ve Akbuk tarafina gidecekler icin.
Forumda Kiran ruzgari icin guzel bilgiler var. Bende yasadim , hatta Sedir'e kadar bile geliyor bu ruzgar. Gokova iclerine gidecekler forumdan bu konuyu iyi ogrenmeli. Hazirlikli olmali. Sadun Boro kitabinda guzel aciklamisti , o ruzgari yiyince ne demek istedigini iyice anlamis oldum.
Tecrubelerini , fikirlerini paylasanlara tesekkurler.