0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

M. S.

Chartplotterda Autorouting
« : Mart 12, 2019, 15:40:49 »
Merhabalar, bavaria 42ft teknemize Raymarine urunu axiom chartplotter takmis bulunmaktayiz.
Merak ettigim bir konu var. Navigasyonda otomatik rota olusturdugumda bunu autopilota baglamak istiyorum.Merak ettigim soru ise waypointler arasi rota degisimlerinde herhangi bir tusa basmam gerekiyor mu yoksa otomatik olarak hedef noktasina kadar dönusleri kendisi otomatik olarak yapiyor mu ?
Ikinci soracagim soru ise forum dolasirken okudum kadariyla bazi arkadaslarimiz otopilotun ruzgarin geldigi aciya gore en verimli gitmesini sagladigi bir moddan bahsetmisler bu konular hakkinda bilgi verirseniz cok memnun olurum
*

O. E.

Ynt: Chartplotterda Autorouting
« Yanıtla #1 : Mart 12, 2019, 15:57:31 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhabalar, bavaria 42ft teknemize Raymarine urunu axiom chartplotter takmis bulunmaktayiz.
Merak ettigim bir konu var. Navigasyonda otomatik rota olusturdugumda bunu autopilota baglamak istiyorum.Merak ettigim soru ise waypointler arasi rota degisimlerinde herhangi bir tusa basmam gerekiyor mu yoksa otomatik olarak hedef noktasina kadar dönusleri kendisi otomatik olarak yapiyor mu ?
Ikinci soracagim soru ise forum dolasirken okudum kadariyla bazi arkadaslarimiz otopilotun ruzgarin geldigi aciya gore en verimli gitmesini sagladigi bir moddan bahsetmisler bu konular hakkinda bilgi verirseniz cok memnun olurum

Bir waypointi kat ettikten sonra , bir sonraki waypoint 'e dönüyor ....

Son Güncellemede
Autopilota Anonometre fonksiyonu eklendi ....
iş kolaylaştı, Evvelden de vardı buna benzer bir yapı , ancak kullanımı zahmetli idi..
Şimdi Mod menüsünün altına eklendi ....

Yelkenler açık iken Basıyorsunuz Ananometre moduna ...
Rüzgara göre dümen tutuyor.

« Son Düzenleme: Mart 12, 2019, 16:05:36 Gönderen: Oktay Eryılmaz »

*

A. A.

« Yanıtla #2 : Mart 12, 2019, 16:23:59 »
Oktay kaptan bu işlerin piri.

*

M. S.

« Yanıtla #3 : Mart 12, 2019, 17:00:31 »
Oktay kaptanim cok tesekkur ederim
*

S. E.

« Yanıtla #4 : Mart 12, 2019, 21:22:02 »

Mehmet Bey,

Öncelikle Axiom hiç kullanmadım.  Ama sorunuz üstüne Axiom manueline bir goz gezdirmek durumunda kaldım zira benim halihazırda bilgim eski C 120,  C60 ve C80, ve biraz E serileri burdaki Raymarine güvenlik politikası olarak aynen devam edip etmediği konusunda biraz şüphem vardı teyit etmem gerekiyordu. Cunku piyasaya B&G, Lawrence seri üretim teknelere el atmaları onlarla beraber Garmin in yillardir biriktirdiği "Son kullanıcının dibi neye düşer bilgisi" ile girmesi ile beraber Chartplotterlar tablet seviyesine geldi.

Sorunuza gelecek olursak C serisi tüm chartplotterlarda ve E serilerin Rota tanımlaması vardır. Bu rota ya göre Autopilot çalışır. Ama Autopilot hiç bir suretle waypointe ulaştığında ikinci waypointe kendisi donus yapmaz. Önce alarm verir yaklasıyorum diye. Sonra bağırmaya başlar geldim diye. Sonrada Autopilottan cıkar. Bu C serisi ile deneyimlerim. Peki sizinki ne yapıyor ? Burda Axiom Manuel derki Donusu onayla !! Ama onaylamaz iseniz  ne yaptığı hakkında manuel de bir bilgi bulamadım. Buyuk ihtimalle C serileri gibi devreden çıkacaktır ve başıboş kalacaktır.

Peki Neden Devreden çıkıyor ve Dönüş yapmıyor ?
Chartplotter otonom bir seyir sistemi degildir seyir yardimcisidir. Buyuk ihtimal ile Legal durumlardan dolayı bir tazminat ile filan karsilasmamak icin her asamada kullanıcı onayı istiyorlar. Eger donusu yaptıgını farzedelim sancağa 90 derece dondu buyuk ihtimalle sancakta bir kaya olmadığını bilmekle birlikte  baska bir teknenin ustune rotasını değiştirip değiştirmediğini bilmemektedir. (Burda Ais, Radar vs ile bu yapılabilir diyebilirsiniz belki ama bunlar %100 saglıklı bilgi kaynakları yine değildir. Bunlarda Seyir yardımcısıdır. Yorumlaması size aittir. )

Auto-Pilot sadece Waypoint geçişlerinde devreden çıkmaz. Diyelimki siz autopilot a 270 dereceye git dediniz. Kendi icinde tanımlı sapma açisi vardır (bu aciyi bilmiyorum ne yazık ki) 3 kere bu aciyi tutturmaya calisir. Eger sapma acisindan daha yüksek bir derecede gidiyor ise yine alarm vermeye baslar. Kısa bir süre sonrada autopilot devreden çıkar.  Özellikle tekneye gore hassasiyet ayarı yapılmamış Chartplotter larda bu sıklıkla yasanabilir. Aynı zamanda yelken seyrinde, ciddi akıntı ve rüzgarlı seyirlerde bu sorunla karşılaşabilirsiniz eger derece ile seyir yaptırmaya calisirsanız. Bunlar yine C serisindeki bilgilerimdir böyledir diye kabul ETMEMENIZI öneririm. En dogru bilgi icin manuelinizi okumanız yada Raymarine Türkiye den referans bilgi almanız yerinde olur. 

Chartplotterda en çok karıstılan seylerden birisi ise Rota ile Waypointtir . Waypoint hedefinizdir o noktaya giderken tekne ile hedef arası olcum yapılır ve hangi derecede ise o derecede seyir devam eder. Bir Waypoint e autopilot ile giderken tekne zigzag cizebilir ilk baslangicinda hedef 270 de ise hedefe yaklastıgınızda hedef 260 yada 240 olabilir. Rota ise bulundugunuz noktadan hedefe cekilen duz cizgidir. Rota takip et dediginizde tekne hayali bir otoyolun ustunde tutulmaya calisilir. Eger autopilot tekneyi bu bariyerlerin icinde herhangi bir sebepten dolayı tutamaz ise yine autopilot alarm sonrasi kahve molası verir. (Waypoint te ruzgar ve akıntıya karsi koymaz tekne, ama rota da karsi koyar ilk belirlenen hat uzerinde ilerler).  Bir baska aklımda kalan gereksiz bilgi ise AutoPilot hassasiyeti. Bazı tekneler Rota da bir turlu durmazlar bunun icin AutoPilot ayarı çok hassas yapılmak zorunda kalır. Buda Autopilot un normalden cok calismasına ve yelken seyrinde akulerinizi erken bitirmenize neden olabilir. Bunu dugmene ve rotaya bakarak anlıyabilirsiniz. Eğer Autopilot düğmeni cok gereksiz ve anlamsız bir sekilde irili ufaklı ceviriyor ise anlayınki bosa calisiyordur.

Kısaca Autopilot çok faydalı bir yardımcıdır ama Duzgun kullanılmadıgında ciddi kazalara neden olabilir.

Rüzgar a bağlı seyir ne kadar eskiye dayanıyor bilmiyorum ama ST serilerinde vardı. (WindVane Mode diye geçer).  Seyir esnasında kullanabileceğiniz gibi tek başınıza yelken indirirken yada açarken kullanabilirsiniz. St serilerinde Standby ve Auto ya bastiginizda devreye giriyordu sanırım.  Aynı autopilot gibi -1 -10 derece vererek rüzgarın nerden gelmesi istediğinizi soylersiniz.   Axiom da nasıl devreye alınıyor goremedim kitapçıkta ama Autopilot ayarlarında VindVane modu True -Apparent diye rüzgar seçimi var. Bir de rüzgar yön değiştirince alarm ver seçeneği var.  Son olarak Chartplotter ile Ruzgar Gulu arasında baglantıda bir hata olursa yada anlık bir kopma ve Ruzgar verisi chartplotter a gelmez ise autopilot yine devreden cikar.

Tavsiyem ayarlarına dokunmadan mumkun oldugunca kurcalamanız ve aşina olmanız. Ayarlarını değiştirecekseniz mevcut ayarların fotografını cekerek değişiklikleri yapıp gerektiğinde ilk yapılan ayarlara geri donmeniz. Bazı durumlarda bu ayar hiç bir değişiklik yapmadı bir faydası yada etkisi olmadı gibi gelebilir ama emin olunki uygun sartlari saglayan bir durumda davranislari degisiyordur.

Axiom manuele burdan ulasabilirsiniz.

Kolay Gelsin.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

O. E.

« Yanıtla #5 : Mart 12, 2019, 21:38:57 »
Oktay kaptanim cok tesekkur ederim
Mehmet bey
Rica ederim ben Altı aydan fazladır Axiom 12 RV kullanıcısıyım ...
Çizdiğiniz rotayı takip eder , waypointi kat ettikten sonra sormasını isterseniz sorar , istemezseniz sormaz sizin elinizde...
Doğrusu sordurmaktır...
Ancak onaylamazsanız devam edecektir ...diğer waypointe doğru
Fakat bu efektif bir kullanım değil
Neden
Çünkü
Rüzgara , Dalgaya doğru rotada devamlı düzeltme yapılıyor...
Seyir sırasında kısa waypointler daha kullanışlı

Ben daha evvel A serisi kullanıyordum ....
İşletişim sistemi Lighthouse 2 idi....
Axiom ile raymarine Lighthouse 3 işletişim sistemine geçti ....
Her iki sistemide kullandığım için eski sistem ile alakası yok

Tekrar güle güle kullanın
Selamlar
*

H. E.

« Yanıtla #6 : Mart 12, 2019, 22:21:04 »
Bir ara bir parası bol eleman vardı. En büyük hayali gerçek bir tekneyi evinden kumanda ederek okyanusu geçirmekti. Bu rüzgara göre rota tutmak, rota, waypoint takip etmek hep onun istediği şeylerdi.

*

O. E.

« Yanıtla #7 : Mart 12, 2019, 22:25:30 »
Bir ara bir parası bol eleman vardı. En büyük hayali gerçek bir tekneyi evinden kumanda ederek okyanusu geçirmekti. Bu rüzgara göre rota tutmak, rota, waypoint takip etmek hep onun istediği şeylerdi.

Fanteziye bak
Allahtan paramız bol değil , neler getiryor insanın aklına

*

M. S.

« Yanıtla #8 : Mart 13, 2019, 00:28:53 »
Bilgiler için teşekkür ederim, Selçuk Bey'in de dediği gibi güvenlik önlemlerinden ötürü c sistemlerinde alarm olduğunu öğrendim sanırım yeni nesil ürünlerinde bunları devreden çıkarmışlar.

Yeni bir sorum daha olacak. Şuanki kullandığım axiom chartplotter, tekne donanımınında bulunan autopilot ürünümle ( ST 6002) ürünü eski sürüm olduğundan ötürü entegre değil yani chartplotter üzerinden autopilota erişemiyorum. Fakat rota oluşturup git dedikten sonra autopilot üzerinden auto ve track tuşuna basmam gerektiği söylendi.Daha deneme fırsatım olmadı havalardan ötürü. Bu konu hakkında bilginiz varsa yardımınızı rica ederim. Genç denizci olduğum için sizden öğrenicek çok şeyim var Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

S. E.

« Yanıtla #9 : Mart 13, 2019, 06:52:40 »
Mehmet Bey,

Bu Raymarine nin eski autopilot lari devre dısi birakip sirf ekran değiştirip kullanmayın diye uyguladıgı stratejik bir hareket olabilir.

Zira yazılımsal olarak C80 yada C120 gibi bir chartplotter uzerinden 6002 yi kullanırken Axiom uzerinden kullanamamız bir yazılım eksikliği gibi gozukuyor ve duzeltilebilir ileride guncellemeler ile.

Burda onemli olan sey Axion Modeli. Axion, Axiom Pro ve Axion XL var. Bunların hepsinin ağ "network" bağlantı şekilleri farklı.  Sizinki hangisi oldugunu bilmeniz ve bir bağlantı yapıldı ise hangi bağlantı sekli ile baglandıgı onemli. Axiom da Autopilot un çalısmaması sebebi olarak, Autopilottan Heading bilgisinin Chartplottera gitmemesinden dolayı oldugunu soyluyorlar. Ama Heading gittiğinde calisip calismayacaği bilgisine net olarak ulasamadim.

Tavsiyem Raymarine Türkiye den destek almanız yonunde. Zira bahsettiğiniz konu çok spesifik ve teknik bir konu. Başına gelmemiş birisinin cevap verebileceği bir konu değil.

Okumak isterseniz bu aşağıdaki linkler yardımcı olabilir. Dediğiniz gibi 6002 uzerinden Auto ve track a basıldıgında rota yı takip ettiği bilgisini bende bir yerde okudum. Nasıl davranacağını test etmek lazım.

Anlamadığım nokta bunu alırken yada montaj yaptırırken uyumluluk konusunda sizi hiç yönlendirmediler yada uyarmadılar mi ?

Kolay Gelsin.
*

O. E.

« Yanıtla #10 : Mart 13, 2019, 08:32:43 »
Axiom serisi Lighthouse 3 işletişim sistemi kullanıyor,
Bazı Autopilot serileri uyumlu bazıları uyumsuz...
Keşif yaptıklarında Autopilotunuz uyumsuz olsa idi size bildirirlerdi...

Çünkü Axiom MFD ekranından Autopilotuda kumanda edebiliyorsunuz...
Sağ yukarıda Dümen işaretine bastığınız zaman Autopilot ekranı çıkması lazım bir köşede , çıkmıyor ise bağlantısı yok demektir...
Ama Raymarine Türkiye bu hatayı yapmaz sisteme uyumsuz bir MDF sizi uyarmadan takmaz...
Axiom P70 ile direk uyumlu ama diğerlerini bilmiyorum...
Siz Axiomu kimden aldınız, montajını kime yaptırdınız...
Raymarine Türkiye ise bu probleminizi 5 dakika içinde çözerler...
*

M. S.

« Yanıtla #11 : Mart 13, 2019, 11:57:03 »
Ürünü Raymarine Türkiye yani Turimpeks'ten aldık fakat montajı elimizden geldiği için kendimiz yaptık yani onların keşif yapma durumu olmadı. Raymarine ürün olduğundan ötürü de uyumluluk sorunu olucağını hiç tahmin etmemiştik ki hak verirsiniz. Selçuk Kaptanımın da dediği gibi yeni ürün almaya yönlendirmelerinden başka bir şey değil.Telefonla teknik destek aldım ikisinin entegresinde bir sorun yok fakat chartplotter üzerinden sadece tuşa basarak değil de ST 6002 üzerinden sadece 2 tuşa manuel basmam gerekiyormuş. Bu da benim için sorun değil zaten Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Yeni güncellemeden sonra Oktay Kaptanımın bahsettiği Anonometre modunu denemiş olacağım açıkçası belirli bir hedef olmadan sadece yelken yapmaya çıktığımız günlerde (BURSA-Güzelyalı) çok işimize yarayacağını düşünüyorum. İki kaptanıma da teşekkür ediyorum bu forum yeni gekocular yeni denizciler için kesinlikle bir maden.

Saygılarımla