0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ç. A.

Çeşme Ilıca - Karaburun Rotası
« : Temmuz 13, 2020, 22:47:32 »
Merhaba korsanlar,
Önümüzdeki haftasonu Çeşme Ilıca Körfezinden seyre çıkacağım. Hem
daha önce Karaburunu denizden gezme şansım olmadığı için hem de yaklaşık 5 günlük bir sürede Ilıcaya geri dönmem gerektiği için bu rotayı tercih ettim. Karadan buraları ziyaret etmişliğim var. Akşamları elden geldiğince karada dolaşmak, yemek yemek, en azından bir yerlere uğramayı arzu ediyorum.
İlk gün Karaburun merkeze ulaşmayı planlıyorum. Demirlemek için neresi daha uygundur?
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
1 nolu bölgede büyükadanın güneyinde mi kalmalı yoksa 2 nolu bölgede Karaburun merkezin oraya mı demirlemeli?
1 nolu konuma demirlersem çok hava alır mı? 2.70'lik fiber taban dingy'im var. Akşam vakti karaya ulaşmakta problem yaşar mıyım? Açıkçası 2 nolu konum bana daha mantıklı geldi. Hava kuzeyli olacak gibi duruyor, daha korunaklı olacağını düşünüyorum. Ayrıca bu bölgede nerede yemeli, gezmeli? Biliyorum bir çok güzel balıkçı mevcut adanın güneyindeki sahilde. Başka tavsiye ettiğiniz bir yer var mıdır?
İkinci gün manal koyuna geçmeyi planlıyorum. Burada spesifik bir konum var mıdır demirlemek için? Sanıyorum sakin bir sahil şeridi burası, bir defa karadan uğrama imkanım olmuştu. Gezilebilecek bir bölgesi var mıdır sahilde?
Üçüncü gün balıklıovaya geçmeyi planlıyorum. Seyir boyu hep alargada kalmayı düşünüyorum. Uygun bölgelerde karadan koltuk da alabilirim. Sanırım burada karadaki balıkçılar dışında gezebileceğim pek bir yer yok. Her türlü tavsiyenize açığım.
Bana eşlik edecek kişi denizle yeni yeni haşır neşir olan biri. Hem onun hem de benim keyif alacağım bir seyir geçirmek istiyorum. Teknede hazırlanıp karaya çıkmak beni hep heyecanlandırmıştır/keyif vermiştir çocukluğumdan beri. Aynı heyecanı/keyfi o da yaşasın istiyorum.
Ayrıca dönüş yolunu bölmek gibi bir arzum da var. Normalde 20 küsur saat aralıksız seyir yapmışlığım var, ancak bu bir gezi olsun istiyorum tam anlamıyla. 8 saatlik bir seyir ile dönmektense daha küçük seyirler tercihim olabilir bu nedenle. Dönüşte yolu biraz uzatacak olsa da Eski Foça'ya ugrayabilirim. Uzun zamandır orada bulunmadım. Gecelemek için neresi uygun olabilir? Eski Foça sanıyorum bu saydıklarım arasında en renkli bölge.
Bu ara denizlerimiz biraz fırtınalı gibi. Karaburun'un doğusunda kuzeye kapalı koylarda çok problem yaşamayacağımı umut ediyorum. Seyir günlerinde havayı kafadan almadığım sürece ful arma rahat bir seyir geçireceğimi tahmin ediyorum. Kuzeye tırmanacağım günlerde sabahın erken saatinde motor ana yelken şeklinde seyretmek planım.
Rahmetli Sadun Boro'nun kitabı elimde vardı ancak ne zamandır göremiyorum kitabı. Umarım bulurum bir şekilde. Bu bölgeleri yazıp çizmiş miydi kitabında hatırlayamıyorum açıkçası. Neredeyse 10 yıl önce okumuştum herhalde o kitabı.
Sizlerin değerli tavsiyelerini bekliyorum.
Seyir detaylarım aşağıdadır.
 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap  Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Pruvanız neta, rüzgarınız kolayınıza olsun.
*

A. Ç.

Ynt: Çeşme Ilıca - Karaburun Rotası
« Yanıtla #1 : Temmuz 13, 2020, 23:12:19 »
Karaburun konusunda fazla bilgim yok ama büyük adanın güneyi demirlemek için uygun olsa da botla Karaburun'a çıkmak zor olabilir. Ben genelde 38 derece 40 dakika 17,33 saniye Kuzey 26 derece 26 dakika 19 saniye Doğuda bulunan lmanda konaklarım ama kıyıda fazla bir tesis yoktur. 

Foça'ya herkes eski derse de doğrusu Foça'dır, yenisi kuruldu diye orijinalinie eski demek bana göre yanlıştır. Foça içine girdiğinizde güneye dönüp büyük deniz dedikleri yere gireceksiniz, şehre yakın tarafta zaten bağlı tekneler vardır, umarım yer bulursunuz, tam karşısında ise balıkçıların bağlandığı iskeleler var, orada yer bulma şansınız (batı tarafı) daha yüksek, bağlanmam alarga diyorsanız büyük denizin istediğiniz yerine demirleyebilirsiniz. Ben olsam Karaburun'u es geçer doğrudan Foça'ya giderim.

Hava sert olursa Eğriliman hizasından kuzeye çıktığınızda sert hava ile karşılaşabilirsiniz, zorlanırsanız Eğrilimana sığınmanızı öneririm. Orada hiç bir şey yok, tekneden bile çıkmayı düşünmeyin, sancakta göreceğiniz burnu güneye doğru fazla geçmeyin, oldukça uzun bir deniz varmış gibi görünse de çok sığdır. İskelede ise yeşil görünen su akıntısı bölgesinin güneyine inmeyin.

*

N. G.

« Yanıtla #2 : Temmuz 14, 2020, 01:03:09 »
Karaburun kıyıları, aslında Manal hariç tüm yarımada kıyıları demirlemek için ideal yerler değil. Birinci neden, yazın hakim rüzgar kuzeyli olduğundan korunaklı bir yer yoktur. (Manal buradaki tek istisnadır; bir de Mordoğan limanları mola yerleri olarak.denenebilir.) İkinci neden derinliğin demirlemek için fazla olması, üçüncüsü de deniz tabanının demir tutmamasıdır. Büyükada güneyinde ancak rüzgarsız zamanlarda demirlemek denenebilir. Öyle anlarda bile demirlemek isteyip de defalarca deneyen ve vazgeçen çokça tekne gözlemledim. 2 nolu yer yani Mimoza koyu batılı ve kuzeybatılı rüzgarlarda denenebilir, kuzeydoğulu rüzgarda rahat olmaz. Derinlik nispeten sığdır ama yine az rüzgarlı, mümkünse rüzgarsız havalarda burada konaklamanızı öneririm. Manal bölgesi ise şiddetli rüzgarda korunaklı olan tek yerdir, güzeldir, haftasonu ziyaretçi tekne kalabalığında bile yer bulabilecek kadar geniştir, civarında başka minik koylar da vardır demirlemek için. Balıklıova demirlemek için korunaklı değildir. Kuzeydoğulu rüzgar doğrudan karaya eser ve rahat olmaz. Balıklıova'nın az kuzeyinde Yuvakent adlı sitenin koyunun konumu kuzeyli rüzgarlar için biraz koruma sağlar ama site plajının dubalarla işaretli yüzme alanı en iyi demirleme yerini elimizden alıyor. Balıklıova limanına bağlanmak denenebilir yer bulunursa. Özet olarak, Karaburun kıyıları biz alargacılar için kucaklayıcı şartlar sunmaz, vahşidir. Karaya esen ve çoğu zaman sert rüzgar demirleme işini keyif olmaktan çıkarır. Demiriniz tutsa bile aklınız teknenizde kalır ve kafa rahatlığıyla yemek yemek bilmem mümkün olur mu.. Tavsiyem, bu bölge için rüzgarsız hava bekleyin. Hava durumunda rüzgarsız görünen günlerde batılı bir rüzgar olabiliyor. O zaman yelken de yapılabilir, Mimoza koyunda da Balıklıova balık lokantalarının az açığında da demirlemek mümkün olur. Manal her zaman uygun ve güzel, orası uyarımın konusu değil, aksine tavsiye ederim. Foça'da ise demirlenecek yerler var ama haftasonundan sakının. Kalabalık ve gürültülü oluyor, demirlemek için az yer kalıyor. Hafta içi giderseniz sağlam tonozlardan boşta olanlarını kullanmanız da mümkün olur. Foça'da da derin ve iyi demir tutmayan zemin söz konusu, dikkatinize..

*

A. Ç.

« Yanıtla #3 : Temmuz 14, 2020, 07:58:00 »
Çeşmeden Karaburun'a çıkarken Eğriliman hizasından sonra yol üstünde balık çiftliğine dikkat.
*

Ç. A.

« Yanıtla #4 : Temmuz 15, 2020, 23:57:48 »
Kıymetli bilgiler için çok teşekkürler. Hepsini göz önünde bulunduracağım.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz