0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    E. G.

Ynt: Hangi hava durumu modeli?
« Yanıtla #15 : Ağustos 24, 2021, 23:06:51 »
Selamlar,

Bir marin yazılım projem var, büyükçe bir şey. Olgunlaşsın biraz daha, denizcilikten anlayan yazılımcı eksikliği çekmeyecek gibi duruyoruz. :-)

Emeklilikte harçlık çıkar herkese. Bakalım şartlar nasıl gelişecek.

Hoş ve esen kalın,
Erol





*

    Ö. Ö.

Ynt: Hangi hava durumu modeli?
« Yanıtla #16 : Ağustos 24, 2021, 23:39:58 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Selamlar,

Bir marin yazılım projem var, büyükçe bir şey. Olgunlaşsın biraz daha, denizcilikten anlayan yazılımcı eksikliği çekmeyecek gibi duruyoruz. :-)

Emeklilikte harçlık çıkar herkese. Bakalım şartlar nasıl gelişecek.

Hoş ve esen kalın,
Erol
Ouu, ne güzel haberler.. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sana tekneyi aldırsın, hayallerine kavuştursun bize dünya denizlerinden vereceğin havadisler yeter! Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Özgür (mobil tapatalk)



*

    C. G.

Ynt: Hangi hava durumu modeli?
« Yanıtla #17 : Kasım 30, 2021, 12:20:18 »
Değerli korsanlar bu arada benim küçük bir yazılım şirketim var, mobil aplikasyonlar geliştirebiliyoruz. İsterseniz topluluk olarak isteklerimize göre bir uygulama yapabiliriz, bilginize ...


*

    R. E.

Ynt: Hangi hava durumu modeli?
« Yanıtla #18 : Temmuz 14, 2022, 14:00:04 »


Sorun olduğu gibi duruyor. 18-30 knots hava görüyoruz. Bizim meteoroloji 8 knots gösteriyor.
Bu özel ve bilinçli bir çaba sanki..

Şehrin en kuytu yerine meteoroloji istasyonu kurmakla mı alakalı?
Başka nedenleri de var mı bilmiyorum.

Her 15-20 milde bazen daha kısa mesafelerde rüzgar değişiyor. Hem yön olarak hem de hız olarak. Bildiğim her ilçede de bir meteoroloji istasyonu var. Bu veriler işlenip doğru düzgün bir tahmin gerçekleştirilemez mi?

MGM sadece büyük ticari gemilere hizmet için kodlanmış sanki. Balıkçılar, küçük tekne sahipleri, amatör denizciler MGM'nin ilgi alanında yok.

Bu konuda bir yıl önceden konuşulanlarda da bir ilerleme olmadı sanki...

Geriye Özgür Ökten korsanın formulü kalıyor.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Birkaç farklı kaynak kullanıp, en kötüsüne göre hazırlık yapmak, iyisi çıkarsa da bonus kabul edip keyfini çıkartmak. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap





*

    S. K.

Ynt: Hangi hava durumu modeli?
« Yanıtla #19 : Temmuz 15, 2022, 15:13:17 »
Bu Piri Reis aplikasyonunda yapabileceğiniz  maksimum zoom seviyesi…


 Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


İnebileceğiniz en düşük çözünürlükte Çanakkale boğazı, tüm Midilli, Edremit, Dikili körfezi, Sakız adasının tamamı ve ve Çeşme aynı ekranda görünüyor…


Şunu hizmet diye sunacağınıza kapatın MGM’yi; bütçesini de diyanete aktarın, bari seçmeninizi memnun edersiniz… Şu an forumdan Arda Gülcil korsan da dahil pek çok Yelkenci Çanakkale ve Bozcaada marinalarında mahsur durumda bu niteliksiz tahminler yüzünden… Fırtına başladıktan sonra fırtına uyarısı yapan bir kurum bizim MgM…


Ben windy-pro uygulamasını kullanıyorum ama onun da detayını kurcalamaksızın pek bir işe yaradığı söylenemez… Alt kırılımlarına inmek lazım…  ana ekranı normalde GFS27 kaynaklı tahmin veriyor; tedbirli davranmak isterseniz kaynağı ICON13 olarak almalı ve ileri saatleri geçmiş tahminler üzerinden değil anlık fiili durum üzerinden güncellenen moda getirmeniz gerek… çıkan sonucu da Poseidon’dan kontrol etmeli mutlaka…


Gerci bunların hepsini yapınca bile accuracy %47 diyor; yani iki tahminden biri yanlış… En iyisi balıkçılara sormak.. Biz bu sabah Setur marinadan bir huruç harekatı denedik ve gerisin geri döndük 20dk sonra… Ailesi balıkçılık yapan yerli palamar görevlisi “pazar akşamı kalır veya bir hafta buradasınız” dedi.. adım gibi eminim %47’nin çok üzerinde başarı şansı olan bir tahmin bu…

*

    M. Ç.

Ynt: Hangi hava durumu modeli?
« Yanıtla #20 : Temmuz 16, 2022, 10:02:35 »
mgm Piri Reis'te bir de şöyle bir sayfa var, daha nokta atışı tahmin alabiliyorsunuz:

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ancak sağanak bilgisi yok, misal bugüne Tuzla 11 .5kts maks veriyor. Sabit hız tahmini tutarlı, ama Windfinder hamlesi 21 kts diyor.
*

    R. E.

Ynt: Hangi hava durumu modeli?
« Yanıtla #21 : Temmuz 17, 2022, 12:53:45 »

Ülkenin her şeyi dökülürken, tuttuğunuz her şey elinizde kalırken meteoroloji kurumunun bunun dışında kalması beklenemez. Bekleseniz de sonuç elde edemezsiniz, iyi niyetiniz kendi cehenneminizin yoluna döşediğiniz kaldırım taşı olur.

Gruplarda paylaşmıştım. MGM Genel Müdürü'nün oğlunun açıkhava düğününde sağanak yağmur nedeniyle rezil olduklarını..

Medicane muhabbeti zamanında yazmıştım. "Bu kasırga olmaz, girit dağıtır, gelirken diğer adalar dağıtır. Meteoroloji tahmin filan yapmıyor. Okuduklarını, duyduklarını ortaya karışık servis ediyor" diye. O zamandan beri onlarca belki yüzlerce alakasız tahmin gördüm. Birçok düzeltmeyi hava başladıktan sonra yaptılar.

Her kasabada meteoroloji istasyonu var, havaalanlarında var. Deniz şamandıraları, fenerleri sürekli veri akıtıyor. Dünyanın bütün istasyonları bölgemizle ilgili onlarca tahmin yayınlıyor. Ama bizim meteoroloji "Üj ila bej, dört ila altı" dışına çıkmış değil.

Eminim Silivri'den giren (üj bej bofor) rüzgarın Bandırma açıklarına gelene kadar kaldırdığı dalga ve rüzgar ivmelenmesi ile ilgili yapılmış tek çalışma yoktur.  Aynı şey diğer denizler için de geçerlidir. Oysa mevcut istasyonların verileri ortaya dökülüp yol üstü diğer istasyonlarla karşılaştırılsa elde işe yarar bilgi olurdu.

Dön dolaş aynı yere geliyoruz. Leş bürokrasi topluma yüktür. Bugün sadece o yükü taşıyoruz. Boğazlardan geçen, denizlerimizi kullanan hiçbir büyük geminin bayrağımızı taşıyanlar dahil, bizim meteoroloji verilerine baktığını sanmıyorum. MGM'nin verileri, küçük tekneli balıkçıya, amatör denizciye, amatör balıkçıya, çiftçiye, şehirlerde yaşayan insanlarımızın hayatı için gerekli ve ele gelir bir şey de yok.. Özellikle denizcilik tahminlerinde...

Windy'ye premium üyeyim. Kimseye tavsiye etmiyorum. 2-3 yıl önceki tahmin kabiliyetlerinin çok uzağındalar.. Bu ara belki en iyisi Ventusy. Hangi ülkenin bilmiyorum ama tahminleri en fazla gerçekliğe yaklaşan aplikasyon.

Ülkede meraklıların, hava durumumu sunucularının oluşturduğu onlarca hava tahmin aplikasyonu var. Amatör denizciler için bir tane var mı? Misal sadece Marmara için yapsın. Sadece İzmir çevresi için yapsın. Veya Batı-Orta-Doğu karadeniz ya da ne bileyim Akdeniz için yapsın. Veya tüm ülke kıyıları için tahminlerde bulunsun.

Binlerce amatör denizci var. Bunların hepsi İstanbul'dan çıkıp Bozburun veya Marmaris'e kadar yılda bir gitmiyor. Çoğu belli bölgelerde 5-10 mil içinde seyir yapıyor. O 5-10 mil kare ile ilgili saha tahmini lazım ve yok. Ayrıca kıyı şekillerinin deniz rüzgarlarına etkisi konusu da kişisel deneyimlerimizle sınırlı.

Atık işinde bir yol alamadık. Bürokrasiye meramımızı anlatamadık. O nedenle meteoroloji için bir girişimde bulunalım demek de içimden gelmiyor.

Geriye de tekneyi satana kadar söverek devam etmek kalıyor. Terslik çıkmazsa denizin keyfini çıkarmak... Çıkarsa daha yüksek sesle sövmek..

Eminim, bu ülkenin lokal meteoroloji istasyonları "eşek imbatı" konusunda bile bir tablolama yapmış değildir. Bırakın diğer rüzgarları..


Günlerce poyraz esiyor. Poyrazın karadan denize ulaştığı yer ile dalgaların vurduğu karşı kıyı arasında deniz suyu sıcaklığı farkı nasıl oluyor da olmuyor ben anlamakta zorlanıyorum. Oysa Duba plajı gayet suya girilir ısıdayken Sarımsaklı sahili çivi gibi. Bunu da mı ölçmekten aciz bu kurum? Sahil yerleşimlerindeki meteoroloji istasyonları deniz suyu sıcaklıklarını ölçecek donanımdan niye hala yoksun. Gülpınar, Ayvalık, Dikili hattında niye bu yerleşimler dışında istasyon yok?

Nereden tutsanız elinizde kalıyor. Rüzgar tahmini sorunlu, dalga yüksekliği sorunlu, deniz suyu sıcaklığı sorunlu... 

Bir sorunu çözmek için önce doğru teşhis ve buna bağlı adımlar atmak gerekir. Kolunuzu kırdıysanız bel ağrısı tedavisi sorunu çözmez. Bunun için de önce kolunuzu kırmış olduğunuzu kabul etmeniz gerekiyor. 

Sorsanız, balkanlar ve ortadoğu'da en geniş meteoroloji teşkilatı bizde var diyeceklerdir. Yani bir anlamda "sorun yok biz iyiyiz" cevabı alacaksınız.

O zaman da biz dertlenmeye devam edeceğiz. Canımız sıkılmaya devam edecek..