0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    R. E.

Bu sene temmuz erken geldi...
« : Haziran 30, 2019, 21:47:04 »

Kuzey Batı Anadolu'da ömrü geçmiş biri olarak gözlemim, "bu sene temmuz ayı bir hafta erken geldi".

Elbette tartışmaya açık bir gözlem. İsteyen "iddia" da diyebilir. Bu 6 bofor üstü rüzgarlar yaz sıcaklarının bastırmasıyla beraber başlar, tüm temmuz ayı boyunca da sürer. Buna birkaç düzeyde tanıklığım var. En belirgin olanı yaklaşık 15 sene Eceabat'da yazları geçirmiş olmamdır. Çanakkale zaten Türkiye'nin en iyi rüzgar alan alanlarından biridir. Temmuz ayı boyunca sürekli sert eserdi. Bizim "karga tüneği" dediğimiz 5. kattaki 1+1 bile olmayan, 1+geniş mi geniş balkondan ibaret "yazlık"ın çatısının kalkıp gideceğini düşünürdüm. Öyle eserdi.

Yıllardır da bu şekilde o temmuzları hatırlatan hava sürekliliği görmemiştim. Bu sene Haziran'ın 4. haftası ile başladı ve hâlâ sürüyor. Az biraz sakinlemesini bekliyorum elbette. Ama çok da şikayetçi değilim. 500 mil + sıkı bir gece fırtınası ardından dinlendiğim günlere denk geldiği için de memnunum.

Kuzey Ege, Kuzeybatı Anadolu, ne dersek diyelim bu bölgenin geleneksel temmuz rüzgarları bu sene bir hafta erken başladı. Sonrasını hayal etmeye çalışıyorum. Kısa bir "acemi ayları" yaşadık. Doğrusu iyi değerlendirdim. Şimdi bu deli rürzgarlar başladı. Ya yağmurla durur. Ya da tüm temmuz ayı içinde sürer bu böyle. Ama ilk günlerden sonra da yaz sıcağının etkisi ile de alışıyoruuz. İlk günlerde tur tekneleri bile isteksizce denize çıkarken şimdi sannki rutine döndü. Uygun bir kuytu bulup müşterilerini serinletiyorlar.

Ama lokal gezi yelkenciliği için çok keyifli havalar değil. Yelkeni açıp süzülerek gidemiyorsunuz. hatta bir başınıza tekneyi zaptetmek bile ciddi sıkıntı, kazalara, yaralanmalara çok elverişli bir yelken seyri ortamı. Ancak bilinçli ekiple keyif alınabilir. Daha önemlisi de akşam durmuyor ve demirde olmanın tadını çıkaramıyorsunuz. Sadece tedirginliğini yaşıyorsunuz. Çünkü meteoroloji "üç ila beş"i de aşıp "4-6 bofor" dese de zaman zaman 6 boforu aştığını gözlemek ve hissetmek mümkün.. Hele bu gece geç saatlerde olunca ciddi sıkıntı..

Kısa bir acemi ayları ve erken gelen temmuz rüzgarları.. Şimdi bundan sonra ne olacak esas derdim bu, yağmur yağıp (buraya düşmese de) hava rahatlayacak, ya da? Onu bilmiyorum. Ama tüm temmuz ayı boyunca sürerse sıkıntı..

Mutedil yerel rüzgarlarla kısa mesafeli ve mesaili yelken seyri için bu sezon nasıl geçecek acaba?

Kafamdaki soru bu?

Tahminleri, öngörüleri, birikim paylaşımlarını merak ediyorum doğrusu..

Henüz bir yaşlı balıkçıya rastlamadım. "Bu yaz nasıl olur rüzgarlar?" diye soracak  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap





*

    N. D.

Ynt: Bu sene temmuz erken geldi...
« Yanıtla #1 : Haziran 30, 2019, 22:27:28 »
Kaptanım ,rüzgarı bilmem ama bu gün Rizeye gittim ve çocukları alıp hemen geri döndüm.Giderken güllük gülistanlık dönerken ilki Of'a yaklaşırken ve devamında 4-5 defa CB altı yağmura girdim ki sanki önümde beton duvar , varilden boşanırcasına yağıyor. Görüş sıfır metre ... 50 leri  yarıladık nerdeyse , sel yapan sağnaklar gördüm ama böylesine ilk defa şahit oluyorum.


*

    R. E.

Ynt: Bu sene temmuz erken geldi...
« Yanıtla #2 : Haziran 30, 2019, 23:11:30 »


Nevzat korsanım, Rize oldukça istisnai bir yöre. Doğru mu bilmiyorum. Bizim yörede imam önderliğinde halk yağmur duasına çıkardı eskiden hala yapılır mı bilmem. Ama Rize'de aynı seremoni içinde yağmur yağmasın diye duaya çıkıldığını duymuştum.

Yani orası ülkenin en çok yağış alan yöresi, ama iklim değişmeleri etkisi ile eski zamanlardan daha sert yağıyor olabilir. Bayram  günlerinde İstanbul'da denizde yağmuru yaşadım. Ömrümde böylesini görmemiştim. Ambarlı önlerinden Yedikule'ye kadar iki kez tentenin altında olmama rağmen ıslandım ve kıyafet değiştirmek zorunda kaldım. Tüm halatlar yıkandı, tuzu gitti ve yumuşadı. Tekne yağmur suyu ile yıkandı. Görüş 100 metre altında idi. Ama sonra açtı, hafif bir rüzgar çıktı ve hava rahatladı.

Böyle bir rahatlama için yağmur şart kuzeybatı Anadolu'ya. Elbette öngörmek mümkün değil. Ama erken gelen temmuz havalarının erken gitmesi de dileğimiz elbette..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Sizin söylediğiniz de lokal meteorolojik bilginin önemine işaret ediyor.


*

    M. S.

Ynt: Bu sene temmuz erken geldi...
« Yanıtla #3 : Temmuz 02, 2019, 11:25:58 »
Recep korsanım aynı şeyleri 1 haftadır düşünüyorum siz yazıya dökmüşsünüz tebrik ederim Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


*

    R. E.

Ynt: Bu sene temmuz erken geldi...
« Yanıtla #4 : Temmuz 05, 2019, 07:55:32 »

Çok teşekkür ederim Mehmet kaptanım
 
Tüm kış boyunca barınakta siftinip yazı özlerken bu havalar iyi gelmiyor. Neyseki bu sabah pek sakin.

Bu sakinliğin benim kıyıya bağlanmam ve evde kalmamla bir ilişkisi var mı bilmiyorm. Ben denizde olunca pek sakin olmuyor da..  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bizim soldaki takvime baktığımızda ise yine fırtına görünüyor. 6-7 Temmuz "fırtına" diyor. Açıklaması yok.

9-10-11 Temmuz ise "Çark dönümü fırtınası". Adını nereden alıyor bilmiyorum. Hangi yönden eser, kaç havalara kadar çıkar bilmiyorum. Ayrıca 11-12 Temmuz da fırtına olarak işaretlenmiş.
16-17 Temmuz da.
20 Temmuz "Gün dönümü fırtınası".
25-26 Temmuz da isimsiz fırtına.
30 Temmuz "Kızıl erik fırtınası", ile temmuzu bitiriyoruz.

Elbette arada bir dayak yediğimiz eşek imbatının kaydı yok. Ama fırtınayı aratmadığı oluyor.
Bir de 6 boforu da "fırtına" olarak işaretlesek iyi olacak sanki. Meteoroloji 6 bofor sonrasını "fırtınamsı rüzgar" olarak tanımlasa da 6 bofor bir başına keyifli olmuyor.

Meteorolojide bugün Ayvalık batı esiyor görünüyor. Ayvalık Kanal Sancak Feneri kuzeydoğu.. Kafa sıyırmaca bir rüzgar rejimi..


*

    H. E.

Ynt: Bu sene temmuz erken geldi...
« Yanıtla #5 : Temmuz 05, 2019, 09:10:45 »
Ah, o "Kızıl Erik Fırtınası."

Halk arasında "Temmuz - Ağustos ayları"  olarak bilinen bizim yıllık tatil seyri zamanlarımız, Marmara ve Ege'nin en çok estiği zamanlardır.  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    M. E.

Ynt: Bu sene temmuz erken geldi...
« Yanıtla #6 : Temmuz 05, 2019, 13:05:35 »
Valla bugün öğle olmadan Bodrum Kos boğazı 34 knots’a kadar vurdu


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
*

    R. E.

Ynt: Bu sene temmuz erken geldi...
« Yanıtla #7 : Temmuz 14, 2019, 07:44:12 »

Bu mevsimde böyle hava gören var mı?

*

    S. Ş.

Ynt: Bu sene temmuz erken geldi...
« Yanıtla #8 : Temmuz 14, 2019, 11:51:32 »
İstanbul ilk kez guzel bu yaz
*

    N. D.

Ynt: Bu sene temmuz erken geldi...
« Yanıtla #9 : Temmuz 22, 2019, 13:26:37 »
Temmuz gireli 20 günü geçti ,bu 20 günden beri MGM Trabzonu sürekli "parçalı bulutlu-sağnak yağışlı" veriyor. Gerçekten yağdığı gün sayısı 3-5 ...Bakıyorum önümüzdeki haftayı da aynı tahmin ediyor. Havaya bağlı olarak yapmam gereken işler var hiç birini yapamıyorum. Ne biçim iştir anlayamadım gitti ...
*

    N. D.

Ynt: Bu sene temmuz erken geldi...
« Yanıtla #10 : Ağustos 06, 2019, 22:32:27 »
Evvelki gün Trabzonda rüzgarlı ve sağnak yağışlı bir hava vardı . Takamı uzun zamandır ilk defa denizde bıraktığım için barınağa gittim ,yeni yaptığım tentemin (bimini) sağlam olduğunu gördüm teknenin ön ve arka havuzluğu biraz yağmur almış 7-8 cm su birikmişti , boşalttım . Barınağın denize açık olan kuzey doğu girişine baktığımda ise dehşet dalga vardı . Metresi hakkında bir fikir sahibi olamadım boforu hakkında da ama köpürerek gelen dalga önündeki suyu kabartarak dalgalaştırıyordu... Adeta dalgalar bir birini iterek bir birinin üzerinden atlayarak geliyordu . Bizim MGM ye baktığımda rüzgara 2-4 kuvvet veriyor dalga yüksekliğine 05-1.5 metre yazıyordu. Deniz meteorlojisi konusunda acemiyim ama ister istemez yorumda bulunuyor insan , önceki dalgalarla mukayese ettiğimde bu onların 4-5 misli gibi geliyordu bana ... oturduğum yerde denizde olduğumu varsayıp dehşete düştüğüm bir denizdi ... Kendi kendime " boş ver oğlum yelkenliyi " dedim , bu manzara karşısında ...