0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

    R. E.

"Üç ila beş"
« : Haziran 29, 2019, 08:24:13 »


Yaz geldiğinde hepimiz meteoroloji istasyonlarına bakıyoruz. Genelde rüzgar durumu için. Ancak meteoroloji bu hizmeti yeterli düzeyde sağlamıyor. Sağlayamadığından değil, sağlamıyor. İzahı nedir bilmiyorum.

Halbuki "Deniz tahminleri" diye bir ikon da var. Tıkladığınızda genelde karşımıza "üç ila beş" kuvvetinde dalga yüksekliği 0,5-2 metre gibi yuvarlak ifade çıkıyor.

PC'den tıklarsanız "Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonları" diye bir ikon da görüyorsunuz ve anlık rüzgar durumunu izliyorsunuz. Ancak aynı şeyi cep telefonu veya tabletle yaparsanız bu ikon yok. "Üç ila beş" dışında bir bilgi edinmeniz mümkün değil.

Oysa illere göre de sayfa yapmışlar. Ama ne işe yaradığı mechul.

Bir kere meteoroloji idari yapılanmaya göre değil, doğal ve fiziki yapılanmaya göre tahmin yapar. Bunu da tahminlerine yansıtır.

Deniz durumuna bakıp "üç ila beş" yazısını görüp, otomatik gözlem istasyonunda 6 boforu görünce ne yapmak lazım? Hele çevrenizde hissettiğiniz rüzgar ile meteoroloji tahmini örtüşmüyorsa ne yapmak lazım? Bu saçmalık yıllardır da sürüyorsa?

Niye cep telefonlarından izlenmez otomatik gözlem istasyonlarının anlık verileri? Bari kendimize göre çıkarım yapma imkanı olur.

Ayrıca ülkenin ve denizlerin coğrafi hali genel tahminin çok ötesinde görüntü verebilmektedir?

Misal şu gözlemi yapmak o kadar mı zordur?

Ege denizinde rüzgar durumları epey karışık, lokal bilgiler genel hava durumu bilgilerinin tam tersi olabiliyor.
Yukarıdan aşağı inerken Çanakkale Boğazı'nda yelken açılmaz, zaten rolantide 7.5 knot gibi bir hızla da inersiniz. Kumkale sığlıklarını geçerken beraber poyraz hava birden Batı esmeye başlar. Noluyor derken anlarsınız, Seddülbahir Burnu nedeniyle rüzgar öyle gelmektedir. Boğazı çıkar çıkmaz düzelir.

Yine Müsellim Boğazı'na kuzeyli rüzgarla girersiniz, Sivrice önlerine geldiğinizde rüzgar güneyli-güneydoğulu gelmeye başlar. Nedeni Midilli karasından kaynaklı rüzgarın (herhalde ısı ve yükselti farkı nedeniyle) yön değiştirmesidir. Edremit Körfezi ağzına geldiğinizde dalgalar kıçtan, rüzgar kafadan gelir. Körfezi geçmeye başlarken düzelir.

Yukarı çıkarken de hava lodossa, Müsellim Boğazı'nda kuzey-batılı rüzgara dönüşür. Biraz geçince, Midilli kara yükseltileri geride kalınca düzelir. Lodos sizi ittirmeye başlar. Çanakkale Boğazı ortalarında da akıntı ile lodosun ittirdiği suların kesiştiği yerlerde su fokurdar adeta. Motora kuvvet aşılır.

Boğazlar ve karalara yakın yerlerde rüzgarın sık yön değiştirmesi ile karşılaşılır.

Daha önemlisi hiçbir meteorolojik kaynak size doğru bilgi vermez. Bizim meteoroloji "üç ila beş kuvvetinde" yazar ama bu bazen sıfır rüzgar, bazen de nereden estiği belli olmayan (genelde kafadan gelen) bir rüzgar olur. Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Windiy'nin oklarının tersine rüzgarı yedikçe kime sövmek lazım geldiği konusunda kararsızlığa düşersiniz.

Ayvalık adaları alanına geldiğinizde de aynı rüzgarı yıldız, poyraz veya karayelden almanız geçici sürelerle mümkündür. Ayvalık boğazına girerken sizi ittiren rüzgar, boğazdan çıkarken kafadan gelmeye başlarsa şaşırmayın. Nedeni karasal yükselti ve şekillerdir.

Bir dizi hava tahmin istasyonu ve blogu var. Ama Hepsi de birbirinin aynı. Bunların düzelmesi herhalde MGM'nin işini titiz yapması ile mümkün.

Yoksa hep kulaklarını çınlatacağız.

 







*

    A. Ç.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #1 : Haziran 29, 2019, 08:48:07 »
Haklı bir eleştiri, bu nedenle ben internetim varsa poseidon'u takip ediyorum. Her adanın değişik yönlerinde rüzgar yönünü ve hızını görmek mümkün oluyor. Ege'yi ada gruplarına bölmüşler, yani Ege değil ada gruplarında hava durumunu izleyebiliyorsunuz. 3-5 havanın Kuzey Ege'den gelip adalara çarptığında nasıl yön değiştridiğini, kara boğazlarında nasıl hızlandığını veya kuytularda nasıl yavaşladığını görüyorsunuz. Aynı şekilde Yunan radyo da belirli saatlerde hava tahmini yayınlıyor ve rapor aynen Poseidon'un sözlü hali gibi. Yayın VHF'te hava durumu kanallarından birinde Rumca ve İngilizce yayınlanıyor. Her ne kadar internet sayesinde atmosferik ölçümler paylaşılıp  hava durumu sitelerince yorumlanıyorsa da tüm dünyayı kapsamak başka, kısıtlı bir bölge için detay vermek başka diye düşünüyorum. Aynı şey haritalar için de geçerli, Adriatik için Hırvatistan, Ege için Türk haritaları tercih ederim. Bilgiler değişiklik oldukça haritalara nerede ise anında işleniyor. Elektronik haritalar ise kaynak olarak sadwce belirli devletlerin haritalarını kaynak olarak kullanıyor, bu nedenle uzun yıllar Marmaris yalancı boğazdaki marina elektronik haritalarda yer almadı, deniz derinlikleri, kayalıklar değişmiyor ama bir kere yanlış çizilmişlerse bir daha kolay kolay yerleri değişmiyor. 


*

    N. D.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #2 : Haziran 29, 2019, 09:23:54 »
Ben yanlış biliyor da olabilirim çok da iddealı değilim ama bana göre MGM nin denizcilik hava raporlarında hatalı ifadeler var !
Bofor = Rüzgar şiddeti ile dalga yüksekliği ve şeklini yani denizdeki genel durumu tanımlayan kombine bir olayın ölçeklendirmesi değil mi ? Bence öyle ... Bu durumda MGM sitesinde yazan Rüzgar = 3 ila 5 kuvvetinde ifadesi hatalı , ben bunu knot olarak mı anlayayım bofor olarak mı ? Eğer Bofor kombine bir durumun ölçeği ise Rüzgar =  xbofor olmaz , Rüzgar =x knot olmalı ...
Yanlış mı ?


*

    M. E.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #3 : Haziran 29, 2019, 09:39:45 »
Çok doğru bir eleştiri. Sanırım MGM’nin hizmet verdiğini düşündüğü kesim ticari gemiler. O bakımdan 3-5, 5-7 gibi ticari gemilerin seyir planlarına yönelik bir çalışma yapıyorlar. Ayrıca ve maalesef ellerinde anlık veri alabilecekleri imkânlar çok kısıtlı. Daha klâsik yöntemlerle çalışıyorlar.

Bizlerin Yunan sitelerine bakmamızın sebebi Ege Denizinde her adada birden fazla ölçüm istasyonuna ve denizde yüzlerce ölçüm şamandırasına sahip olmaları. Bu veriler Atina Üniversitesinde toplanıyor ve buradan farklı algoritmalar ile tahminler çıkıyor. Poseidon da bunlardan birisi.

Bizde ise fenerlerdeki anlık ölçümleri Kıyı Emniyetin web sitesinden cep telefonu üzerinden görebilirsiniz.

Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Ölçümü olan bir fenere tıkladığınızda sağ üstte anlık rüzgâr hızı ve yönü, son 12 saatlik grafiği ve en fazla ne kadar estiği görülüyor. İleriye yönelik tahmin yok ama anlık veriyi sunuyor. Dikkat: rüzgâr hızını m/s olarak veriyor, knot için ikiyle çarpmalı.


*

    M. E.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #4 : Haziran 29, 2019, 09:56:47 »
Ekliyorum: Kıyı Emniyetin web sitesindeki ölçüm yapan fenere tıkladığınızda sağ üstte açılan pencerenin altında sadece son 12 saat rüzgar hızı değişimini değil, basınç, nem vs değişiklikleri de görebilirsiniz

*

    A. Ç.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #5 : Haziran 29, 2019, 09:56:50 »
Bofor bir rüzgar hzı göstergesidir. Bir ölçüm değil sadece bir göstergedir, zaten ölçüme çevirdiğinizde örneğin 4 bofor 11-16 kn ot gibi bir aralığa denk gelir. Rüzgar hızını bir çok değişik şekilde ifade edeblrsiniz ama sanırım en doğrusu deniz mili/saat yani knot'ttur. Bofor ise sanırım tahminler için uygun bir kavram ama 3-5 bofor gibi bir tahmin genellikle tahmin olmaktan çıkıyor. Bofor zaten geniş bir hız skalasını tarif ediyor, bir de 3-5 gibi bir değer verince skala çok genişliyor. Örneğin 4 bofor 11-16 knot rüzgar hızını gösterirken 3-5 bofor 7-21 knot gibi çok geniş bir yelpazeyi gösteriyor. Denizde aynı anda veya kısa süre içinde birden çok yerde olamazsınız, bu nedenle mümkün olduğu kadar küçük bölgeler için hız aralığı daraltılmış tahminlere ihtiyacımız olduğu kesin. Ege'de 3-5 bofor rüzgar demek Midilli'nin  kuzeyi için hiç bir anlam ifade etmez, sadece Kuzey Ege'de  adalar tarafından yolu kesilmeyen rüzgarın hızını gösterir. Poseidon.hcmr.gr sitesine bakarsanız, MGM'nin 3-5 hava tahmini yaptığı günler için Ege'nin ortalarının turuncu, kıyılara yaklaştıkça sarı, bazı adalar etrafında mavi, kanal yaratan bölgelerde tekrar sarı veya turuncu olduğunu görürsünüz. Aynı gün hem Midiil'nin  kuzeyinde hem de knidos veya Datça'da olamayacağınmıza göre tahminlerin de bölgesel olması ve en azından tek bir rakamla ifade edilmesi gerekir ki gerçekten havanın ne olduğunu anlayabilelim. Bu nedenle MGM genel hava durumu ile birlikte yine MGM'in marina tahminlerini kullanmak doğru olabilir.
*

    A. H. D.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #6 : Haziran 29, 2019, 12:27:49 »
Aşağıdaki bağlantıda toplu bilgi var:

Beaufort (Bofor) Ölçeği Nedir? | Knot
yoldanciktim.com›beaufort-bofor-olcegi-nedir/
5 knots = 2 bofor (hafif rüzgar) iken, 30 knots = 7 bofor (fırtınamsı rüzgar) olarak ifade edilecektir. Karşılaştırma için knot nedir başlıklı yazıda paylaştığım değerler şöyleydi
*

    Z. G.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #7 : Haziran 29, 2019, 12:36:19 »
Ben yıllardır MGM ye güvenmiyorum .

Bana mı rastlıyor bilmem hava güneşli okursam yağmurlu oluyor ,

sağanak yaş var deyince al havlunu plaja git . Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

    R. E.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #8 : Haziran 29, 2019, 21:43:22 »
Çok faydalı paylaşımlar için teşekkür ederim. Ben kıyı emniyetinin anlık rüzgar durumu verdiğini, daha doğrusu meteorolojinin PC'lerde izlenebilen ama cep telefonlarında izlenemeyen "Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonları" anlık raporlarını verdiğini burada okuyup öğrendim.

Teşekkür ediyorum.

Meteorolojinin kendisine çeki düzen vermesi şart. İlk dikkatimi çeken ihmalkarlıkları "Medicane" ile olmuştu. Hiç çalışmadılar. Metinleri çevirdiler, grafikleri kopyaladılar ve ortaya karışık laflar edip servis ettiler. Sayfalarda duruyor. "O hava buraya gelmez, çünkü Ege adaları o rüzgarı dağıtır" yorumunu ben bu hava durumu bilgimle bulabiliyorsam onlar haydi haydi bulmalıydı. Onlar ortalıkta görünmemeyi, sürüngenliği tercih ettiler.

Geçen zamanda da kendi eylemlerinden ders almış gibi görünmüyorlar. Bir yaşlı balıkçı, bir yaşlı çiftçi onlardan daha iyi lokal hava tahmini yapıp bize yardımcı oluyorsa ve devletin kurumu görevini yapmıyorsa, en azından biz yaptığından kuşku duyuyorsak, oturup düşünmeleri ve varlık nedenlerini kendilerinin sorgulaması gerekir.

"Meteorolojiye güvenmiyorum" olmaz. Biz bu ülkenin yurttaşları meteorolojinin güvenilir olması için sorumlu eleştirilerimizi sakınmamamız gerekir. Meteoroloji bizler için güvenilir bir kurum olmak zorundadır.

GeKo camiasıın geleneksel takvimdeki fırtınalar konusunda yaptığının onda birini hala yapmadılarsa mutlaka düşünmeliler. Bir şeyleri doğru yapmadıklarını fark etmeliler.

Elbette rüzgar tahmini kolay iş değil, nihayet saç kurutma makinesi gibi üflemiyor. Ama başkaları daha isabetli tahminler yapıyorken biz yapamıyorsak sorun bizdedir.

Metre/saniye, km/saat, knot, bofor hangi ölçü ile verirse versinler mutlaka işe yarar ölçümler paylaşmak zorundadırlar.. "Kuzey ege" dediğinizde 500 millik bir uzunluk, Marmara veya Doğu ya da Batı Karadeniz dediğinizde de öyle. Bu kaba tahmin bu zamanda kabul edilemez.

Marmara'da kuzey eserken Trakya'nın kıyıya yakın kesimlerinden keyifle yelkenle yol alınabilirken, Kapıdağı çevresine geldiğinizde zor baş edilir dalgalar oluştuğunu meteoroloji idrak etmek zorundadır.

Ayrıca denizciler için lokal tahminler konusunu meteoroloji mutlaka düşünmeli ve bu "üç ila beş" kalıbını terk etmelidir.

Tekrar teşekkür ederim. Çabamızın karşılık bulacağı inancıyla..
« Son Düzenleme: Haziran 29, 2019, 21:45:59 Gönderen: Recep Ertürk »
*

    H. E.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #9 : Haziran 29, 2019, 23:26:31 »
Bu "Bir yaşlı balıkçı, bir yaşlı çiftçi onlardan daha iyi lokal hava tahmini yapıp bize yardımcı oluyorsa ..." yaklaşımı günümüzde biraz şüpheli hale geldi. İklim öyle değişti ki artık yerel denizciler de hiç görmedikleri hareketleri görüyorlar.

Evia kanalında seyrederken mendireği yeni yapılmış bir limana bağlandık. Hemen kıyının arkasında dik yükselen tepeler vardı. Tüm yerel balıkçılar ve Yunan yelkenli tekneler de kara tarafına bağlanmıştı. Fakat hava kuzeyden bindirecek gibi görünüyordu ve o taraf pek bir rahatsız olacak gibiydi. Yeni mendireğin iç tarafı ise bomboş bir rıhtım şeklindeydi. Biraz dolandıktan sonra içim rahat etmedi ve mendirektelki yeni rıhıtma aborda oldum. Denizcilik kitpalarındaki bağlanma şemaları gibi baştan, kıçtan açmazlar, çaprazlar falan her şeyi aldım.

Tekneden inip uzun mendireği yürüyüp dolanarak markete ve bir şeyler içmeye yerleşim tarafına gittik. Yanlarından geçerken kayıklarında oyalanan balıkçılara, "Hava geliyor, bu tepelerden inen hava sallamıyor mu sizi? diye sordum. Oranın en güvenli yer olduğunu, benim aborda olduğum yerde daha fazla rüzgara maruz kalacağımı söylediler.

Marketten çıkınca havanın iyice karardığını görüp yemek işini erteleyip tekneye dönme kararı aldık. Tekneye girdikten 10 dk. sonra feci bir rüzgar başladı. Sonra da şiddetli bir yağmur ama rüzgar hız kesmedi. Ben havuzlukta dizime bir minder alıp tam giyimli beklemeye başladım. Yağmur bimininin altında bile beni ıslatıyordu. Tekne sağlam bağlandığı için fazla kımıldamıyordu ama rıhtıma iyice yaslanmıştı. Biraz sonra karşı taraftaki tekneler tamamen dağıldı. Çoğu tonozlarını, demirlerini atıp, benim tarafıma gelip bağlanmaya çalıştılar. En az 10 tekneyi o çılgın havada ben bağladım, o "Bi şey olmaz" diyen balıkçı dahil.
« Son Düzenleme: Haziran 29, 2019, 23:33:43 Gönderen: Hakan Erim »
*

    H. E.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #10 : Haziran 30, 2019, 00:54:03 »
Hocm, siz iyi imisiniz?
*

    Ü. Ö.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #11 : Haziran 30, 2019, 17:44:49 »
Küçük motoryat olunca dalga önemli oluyor.

Bu durumda olanlar için Dmi de ki Swan dalga modeli olduça iş görüyordu.

Yelkenli teknede bu hassasiyet kalktığından 3-5 havayı ciddiye almiyor, sadece fırtına uyarisı var mı diye 24 saatlik tahminlere bakiyorum.
*

    R. E.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #12 : Haziran 30, 2019, 22:01:04 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

3-5 havayı ciddiye almiyor, sadece fırtına uyarisı var mı diye 24 saatlik tahminlere bakiyorum.


Üstadım tek başına, 5 hava olduğunda keyifli yelken seyri sınırlarını zorluyor. hele açıklar.. Hem dalga yüksekliği hem de rüzgarla dolan yelkeni zaptetme zorluğu.. O "4-6 bofor" zaman zaman 6'yı aşabiliyor sırılsıklam yelken çok keyifli olmuyor..

Bir şey kesinlikle doğru, şimdiki rüzgarlar eskisi giib değil.. Yaşlı balıkçılarsa (70 +) hala önemli. Lokal olarak en iyi yorumu, öngörüyü hala onlar yapabiliyor. Ben biraz uzunca sürecek seyir planladığımda mutlaka sorarım.

Bir de tabii zaman içinde bir sürü şey çok değişti. İstanbul 200 km uzunluğunda, 25 km eninde bir beton şerit oldu. Gündüz biriktirdiği ısı kaçaklara çok uygun. Buna karşılık her yer öyle değil..

Bir de ağustos ayında olan mini hortumlar için henüz erken.. "Mini" olması yanıltmasın, 15-20 dakikada her şeyi çorbaya çevirebiliyor.

Beklentimiz, meteorolojinin lokal hava hareketlerini daha fazla ilgi göstermesi, "üç ila beş" kalıbını terk etmesi.. Çünkü o "üç ila beş" bazı yerde sıfır rüzgar, bazı yerde de ıslak sıçana döndüğümüz bir hava olabiliyor.




 
*

    R. E.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #13 : Temmuz 19, 2019, 23:57:51 »


Bu "üj bej"ci arkadaşlara biri bir şey desin.
Ben sövecem kendilerine..

*

    S. Ş.

Ynt: "Üç ila beş"
« Yanıtla #14 : Temmuz 20, 2019, 08:31:39 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap


Bu "üj bej"ci arkadaşlara biri bir şey desin.
Ben sövecem kendilerine..



 Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap