0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Ç. B.

Kitabına Uygun Seyretmek
« : Şubat 01, 2018, 16:25:33 »
Sevgili korsanlar,

Forumda aradıysam da derli toplu bir yerde bulamadım, eğer bu konunun bir muadili varsa lütfen beni yönlendirin, gündemi meşgul etmeyim. Öte yandan eğer yoksa, teknelerimizin ve seyirlerimizin kitabına uygun olması ve öyle kalması için yaşanmış tecrübeleri bir araya toplamanın faydalı olacağı kanaatindeyim.

Malumunuz mevzuatta bazı yerlerde (Mavi Kart uygulaması gibi) ciddi boşluklar var ve bu konularda kimse ne yapacağını bilmediğinden oralara girmemek niyetindeyim. Öte yandan siz tecrübeli korsanların yapacağı paylaşımlarla topluluğun daha güvenli ve ceza korkusu yaşamayacağı seyirler yapmasının mümkün olacağı kanaatindeyim.

Sorum şu: SG, Liman vb. yasal mercilerle sorun yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Öncelikle ÖZEL TEKNELERİN KAYDI, BELGELENDİRİLMESİ VE TEÇHİZAT DONATIMINA İLİŞKİN TEBLİĞ'in ilgili ekinde listelenen aşağıdaki ekipmanın teknelerimizde bulunması zorunlu:

1.   Can Yeleği, her teknede seyirde teknede bulunan kişi sayısı kadar (balıkadam elbisesi giymiş kişiler için gerekmez) bulunacaktır.
2.   Çocuk Can Yeleği, her teknede seyirde teknede bulunan çocuk sayısı kadar bulunacaktır.
3.   Can simidi, tekne boyu 10 metreden ve sürati saatte 7 deniz milinden az teknelerde aranmaz. Tekne boyu 10 metreden az ancak sürati saatte 7 deniz milinden yüksek olan tekneler ile boyu 10–15 metre arasında olan her teknede bir adet can simidi (at nalı şeklinde de olabilir) bulunacaktır. Boyu 15–24 metre arasında olan her teknede birisi ışıklı ve 20 metre savlolu olmak üzere SOLAS tipi 2 adet can simidi bulunacaktır.
4.   Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü’nün öngördüğü şekilde Seyir Fenerleri, Siyah Küre, Kampana, Düdük ve benzeri teçhizat ile Manyetik Pusula her teknede bulunacaktır.
5.   Yangın Söndürme Tüpü; bir ve daha fazla motoru ve sabit yakıt tankı bulunan teknelerde, motor dairesinde veya motor kutusu dışında motor başına 1 adet 6 kg’lık; kapalı güvertesi olmayan, takma motorlu ve taşınabilir yakıt tanklı teknelerde 1 Adet 2 Kg’lık ; kamaralı teknelerde her kamarada 1 adet 2 kg’lık, Kuzinesi olan teknelerde kuzine yakınında 1 adet 2 kg’lık bulunacak, sertifikalı olacaktır.
6.   Radar Reflektörü, Tehlike bayrağı ve El Feneri her teknede bulunacaktır.
7.   Pis Su Tankı; tuvaleti olan teknelerde bulunacak, kişi başına günde en az 2 litre x 2 günlük birikime uygun hacimde olacaktır.
8.   Pis Su Güverte Boşaltma Flanşı; pis su tankı olan bütün teknelerde bulunacaktır.
9.   Denize Çöp Atılmasının Yasak Olduğunu Belirten Levha; MARPOL uyarınca boyu 12 metreyi aşan bütün teknelerde bulunacak, herkesin göreceği bir yere asılacaktır.
10.   Uluslararası Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü Kitabı ve Can Kurtarma İşaretleri Tablosu her teknede bulunacaktır.

Bu konu hepimizin malumu. Ayrıca aynı yönetmelikte bahsi geçen tekne isim kriterlerine uyulması (Harflerin okunaklı şekilde ve 15 cm'den küçük olmayacak şekilde yazılması, baş omuzluklarda teknenin isminin yazılması, kıç tarafında ise uygun bir yere teknenin isim ve bağlama limanının yazılması) gerekmekte. Bunun haricinde Mavi Kart'ımızın bulunması ve rutin olarak işleniyor olması, atık su konusu ile ceza yememeyi garantilemese de büyük ölçüde önlüyor ve bu konuda da bildiğim kadarıyla şu anda yapılabilecek daha fazla bir şey yok.

Son olarak bilgim dahilinde aşağıdakileri ekleyebilirim:
- Seyir emniyetini tehlikeye atacak davranışlardan kaçınılması
- Liman bşk. tarafından ilan edilen demirlemeye yasak bölgelerden veya girişe yasak bölgelerden kaçınılması.
- Sahil Güvenlik talimat ve yönlendirmelerine uyulması

Bilgilerimde eksiklik/yanlışlık varsa düzeltirseniz mutlu olurum. Bunlar haricinde dikkat edilmezse sorun yaratabilecek hususları ve tecrübelerinizi paylaşırsanız güzel bir veri tabanı olacağını düşünüyorum.

Herkese iyi günler.
*

E. A. A.

Ynt: Kitabına Uygun Seyretmek
« Yanıtla #1 : Şubat 01, 2018, 20:48:13 »
Geçenlerde bir arkadaşa  işaret fişeği ve duman vs neyse işte bir zımbırtı daha var mı yok mu sormuşlar  son kullanma tarihlerine dikkat et demişler. Bu vesile ile deniz malzemeleri satan bir dükkana gidip yenilerini almaya kalktık ve raftakilerin bizimkilerin  babası yaşında olduğunu gördük. Neyse fuara gidersek yenilerini alırız.
Ekipman konusu dışında ama evrak konusu da çok hassas ,teknede hepsi hazır olmalı.
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2018, 20:50:19 Gönderen: Emin Alp Alayunt »

*

H. E.

« Yanıtla #2 : Şubat 01, 2018, 21:04:33 »
Tehlike Bayrağı, bu bayrağın ne olduğunu bilen ve teknede olduğu yeri bilip çıkarabilecek bir kaptan da bulundurulmalıdır.

*

Ç. B.

« Yanıtla #3 : Şubat 07, 2018, 17:46:00 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Tehlike Bayrağı, bu bayrağın ne olduğunu bilen ve teknede olduğu yeri bilip çıkarabilecek bir kaptan da bulundurulmalıdır.

Hakan korsanım haklısınız Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap , görünüşe göre sadece amatör denizcilik federasyonunda bulunan bir bayrak. 15,- TL, bu vesileyle benim gibi arayan varsa yardımı olsun diye paylaşayım.
*

Ç. B.

« Yanıtla #4 : Şubat 07, 2018, 17:47:56 »
Bugün bir başka arkadaştan duyduğum bir bilgiyi de paylaşmak isterim. Muhtemelen bilinen bir konu ama ben yeni duyuyorum:

Mutfak tüpünün mutfakta olması sebebiyle problem yaşayanlar olmuş. Tüpün kamara dışında bir yere konulup gazın hortumla nakledilmesi isteniliyormuş.

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

A. Ç.

« Yanıtla #5 : Şubat 08, 2018, 08:59:18 »
LPG gazı havadan ağırdır. Bu nedenle standartlar tüpün, su kesiminin üstünde olmasını gerektirir. Tüp kendine özgü özel dolabında başka bir şey koyulmadan tutulur. Dolabın altında sızabilecek gazı tekne dışına ve su kesiminin  üstüne verecek bir tahliye olması gerekir. Tam detayları öğrenmek için  standardı okumak lazımdır.  Bu nedenle LPG tüpü kamara içinde tutulmaz.
*

S. T.

« Yanıtla #6 : Şubat 08, 2018, 10:08:35 »
Bugün bir başka arkadaştan duyduğum bir bilgiyi de paylaşmak isterim. Muhtemelen bilinen bir konu ama ben yeni duyuyorum:

Mutfak tüpünün mutfakta olması sebebiyle problem yaşayanlar olmuş. Tüpün kamara dışında bir yere konulup gazın hortumla nakledilmesi isteniliyormuş.

Salt hortum degil aklımda kaldıgı kadarıyla,belli bir mesafeyi gecerse tüp ile ocak arası bakır boru+hortum kombinasyonu olması lazım..

*

Ç. B.

« Yanıtla #7 : Şubat 08, 2018, 11:34:11 »
Salt hortum degil aklımda kaldıgı kadarıyla,belli bir mesafeyi gecerse tüp ile ocak arası bakır boru+hortum kombinasyonu olması lazım..

Mesafe kriterini bilmiyorum, doğrudur. Ben de eğer motor bloğu çevresinden geçecekse bakır boru gerekir diye okudum bir yerde, mantıklı geldi.

LPG gazı havadan ağırdır. Bu nedenle standartlar tüpün, su kesiminin üstünde olmasını gerektirir. Tüp kendine özgü özel dolabında başka bir şey koyulmadan tutulur. Dolabın altında sızabilecek gazı tekne dışına ve su kesiminin  üstüne verecek bir tahliye olması gerekir. Tam detayları öğrenmek için  standardı okumak lazımdır.  Bu nedenle LPG tüpü kamara içinde tutulmaz.

Dışarıda durmasının daha risksiz olacağını kabul ettiysem de konuya özgül ağırlık açısından bakmamıştım hiç. Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
*

A. Ç.

« Yanıtla #8 : Şubat 08, 2018, 12:47:04 »
ABD standartları, yekpare hortum kullanılmasını öngörürür. CE ise bakır boru kullanılabilir der. Bağlantıların, kelepçe ile değil rekor ile yapılması gerekiyor.  Tüm yakıt hortum ve borularında olduğu gibi bağımsız bir şekilde gitmesi gerekiyor, üzerine kablo vs kelepçeleyemezsiniz. Gaz akışı t ile bölünemez. Her kullanım noktasına ayrı hat çekilmesi gerekir. Hortumların  da LPG hortumu olması gerekir ve bu hortumlar artık son kullanma tarihi üzerine basılarak üretiliyor. Her koşulda 2-3 senede bir değişmeleri gerekiyor. 
« Son Düzenleme: Şubat 08, 2018, 12:48:19 Gönderen: Ahmet Çelenoğlu »