0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

A. A. C.

Amerikadan tekne getirmek/kullanmak
« : Mayıs 10, 2021, 23:13:28 »
Merhabalar Korsanlar
Ben cifte vatandasim (ABD ve Turk). Amerika da sahsima kayitli tekneyi.
1-  Turkiyede ne kadar zaman kullanabiliyorum.
2- Elektrik sistemini avrupa ya nasil ayarlaniyor.
3- Tekneyi Turkiyeye getrimeden once minderler, kaplamalar alt boya islerini yaptirmak daha mantiklimi?
4- kish aylari Turkiyede karaya cekebiliyor muyum, ( 7 ay gibi karada)
5- En ucuz bodrum/ Kas arasi en  uygun marina fiyatlari hakkinda bir websitesi varmi?
6- Amerikada (Florida da ) kaptanlik gerekmiyor, dolayisiyla benim kaptanlik belgem yok.  Turkiyede amator kaptanlik diye birsey varmis, Turkiyede kaptanlikla ilgili bir belge gostermem gerekiyor mu? 
Imla hatalari icin kusura bakmayin,
Cok sordum galiba, Simdiden tesekkurler Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: Mayıs 10, 2021, 23:26:53 Gönderen: Alp Aslan Cucuk »
*

R. E.

Ynt: Amerikadan tekne getirmek/kullanmak
« Yanıtla #1 : Mayıs 11, 2021, 02:42:45 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Merhabalar Korsanlar
Ben cifte vatandasim (ABD ve Turk). Amerika da sahsima kayitli tekneyi.
1-  Turkiyede ne kadar zaman kullanabiliyorum.
2- Elektrik sistemini avrupa ya nasil ayarlaniyor.
3- Tekneyi Turkiyeye getrimeden once minderler, kaplamalar alt boya islerini yaptirmak daha mantiklimi?
4- kish aylari Turkiyede karaya cekebiliyor muyum, ( 7 ay gibi karada)
5- En ucuz bodrum/ Kas arasi en  uygun marina fiyatlari hakkinda bir websitesi varmi?
6- Amerikada (Florida da ) kaptanlik gerekmiyor, dolayisiyla benim kaptanlik belgem yok.  Turkiyede amator kaptanlik diye birsey varmis, Turkiyede kaptanlikla ilgili bir belge gostermem gerekiyor mu? 
Imla hatalari icin kusura bakmayin,
Cok sordum galiba, Simdiden tesekkurler Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

1- Sanırım siz de diğer yabancı bayraklı teknelerin kurallarına tabisiniz. Her 5 yılda bir kez çıkış yapacaksınız.

2- Eskiden 110 V 220 V çeviren aletler satılırdı. Baktım, şimdi de satılıyormuş. Şöyle bir alet alıp pedestal ile tekne girişi arasına bağlayacaksınız.

3- Minder kaplama vd işlerine kendiniz karar verin ama karaya alıp, altını temizleyip zehirli sürünki tekne normal hızı ile seyir yapabilsin. Kekamoz kaplı tekne ile o kadar yol zahmetli olur.

4- Kış aylarında istediğiniz marinada karaya alabilirsiniz.

5- Bir site kuruldu ama sanırım çok işlevsel değil. Kendiniz her marinadan fiyat alın.

6- Türk olarak tekne kullanacaksanız o belgeyi sorarlar. ABD pasaportunuzu gösterince sormamaları gerekir. Yine de bir belge ile gelin..

« Son Düzenleme: Mayıs 11, 2021, 02:44:06 Gönderen: Recep Ertürk »

*

S. D.

« Yanıtla #2 : Mayıs 11, 2021, 11:32:17 »
Aman kaptanim 110/220 degisiminde cihazlarinizin uyumluluguna dikkat edin zira tek fark voltaj degil, frekans da farkli.

Biri 50 digeri 60Hz.

Bu su demek, hassas elektronik aletler, zamanlayici aletler ve motorlu aletler sorun yasayabilir.

Ornegin camasir makineniz varsa ve 110 ise, 220 degisiminde sorun olur.

*

A. A. C.

« Yanıtla #3 : Mayıs 11, 2021, 16:42:20 »
Cok tesekkurler.
*

A. D.

« Yanıtla #4 : Mayıs 12, 2021, 10:24:10 »
110V dan 220V değişimi biraz zahmetli. Charger da sorun yok içeride kullanılan cihazlar için geçerli olan durum.

*

S. K.

« Yanıtla #5 : Mayıs 12, 2021, 13:42:59 »
Aman kaptanim 110/220 degisiminde cihazlarinizin uyumluluguna dikkat edin zira tek fark voltaj degil, frekans da farkli.
Biri 50 digeri 60Hz.

110V dan 220V değişimi biraz zahmetli. Charger da sorun yok içeride kullanılan cihazlar için geçerli olan durum.

Yani teknedeki tüm elektrikli aletler teknenin kendi besleme sistemi kullandıkça aslında tehlike yok; örneğin içerideki AC cihazlar teknenin kendi 110v output inverterinden elektrik aldıkça problem yok... Ancak direkt shorepower beslenen "bazı" cihazları adaptörle de olsa bu şekilde çalıştırmamak lazım...

Bu durumda Recep korsanın bahsettiği tür bir alet aldıktan sonra; teknenin 110/24 donanımda olması çok da problem değil, yeter ki AC aletleri besleyecek yeterli bir sup olsun; Doğru mu anladım?
*

S. D.

« Yanıtla #6 : Mayıs 12, 2021, 18:24:28 »
Sedat korsan tekneyi sahil elektriğine bağladığınız anda manuel ya da otomatik olarak zaten inverter'ı bypass ediyorsunuz.

Ayrıca, klima, boiler ve yine yüksek akım çeken bazı cihazları, özellikle ısıtıcı devreli veya motorlu cihazlar, inverter yerine yalnızca sahil elektriğinden beslemek yaygın bir uygulama biçimi.

Dolayısıyla teknenin elektrik şemasından tam olarak emin olmadan, en azından cihazlardan emin olmadan rahatlamamak lazım.

*

Ö. Ö.

« Yanıtla #7 : Mayıs 12, 2021, 19:04:41 »
Küçük tekneler için pek sorun değil, ihtiyaca uygun güçte bir 110/220 çevirici trafo ile iş büyük oranda çözülüyor ama genelde büyük motoryatlarda klima, kettle, elektrikli ocak, çamaşır-bulaşık-fırın makineleri vb. gibi büyük güçlü pek çok ekipman olabiliyor, bunları çevirici ile kullanmak doğru, kolay ve verimli değil.

Denizde hepsi jeneratör ile sorunsuz çalışıyor ama limanda kullanılacaksa sorun oluyor, bu yüzden abd'den gelen motoryatların yüksek gerilim bağlantı elemanları (sigortalar, anahtarlar, panolar vb.) ve elektrikli cihazlar 220V'a uygun olanlarla komple değiştiriliyor.

Abd'den tekne getireceklerin dikkatlice hesaplaması gereken oldukça ciddi bir ek maliyet.
*

K. G.

« Yanıtla #8 : Mayıs 12, 2021, 21:35:58 »
Bu konuda benim bir sorum olacak. Kendimizi ve teknemizi garantiye almak için, kıyı elektriğini kullanılacak cihazları beslemeden önce uygun kapasitede bir izolasyon trafosu üzerinden geçirmek tavsiye olunurmu?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
*

M. D.

« Yanıtla #9 : Mayıs 12, 2021, 22:35:46 »
Sevgili korsanlar 2. soruya takılıp kalmışsınız. Daha bir sürü soru var  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

Ö. Ö.

« Yanıtla #10 : Mayıs 12, 2021, 23:44:12 »
Bu konuda benim bir sorum olacak. Kendimizi ve teknemizi garantiye almak için, kıyı elektriğini kullanılacak cihazları beslemeden önce uygun kapasitede bir izolasyon trafosu üzerinden geçirmek tavsiye olunurmu?

Evet, izolasyon trafosu veya galvanik izolatör kullanılmalıdır.

öZgür (mobil)

*

F. G.

« Yanıtla #11 : Mayıs 14, 2021, 14:25:31 »
 Iscilik gerektiren butun  tadilat vs, kendiniz yapmayacak iseniz TR de yaptirmaniz daha hesapli olur.
*

A. A. C.

« Yanıtla #12 : Mayıs 30, 2021, 02:55:53 »
Kaptanlar cok tesekkurler. tekneyi sattik cok komplikasyon olucakti Avrupaya getirmek Voltaj olayi beni daha cok korkuttu acikcasi
*

A. A. C.

« Yanıtla #13 : Mayıs 30, 2021, 03:05:44 »
Küçük tekneler için pek sorun değil, ihtiyaca uygun güçte bir 110/220 çevirici trafo ile iş büyük oranda çözülüyor ama genelde büyük motoryatlarda klima, kettle, elektrikli ocak, çamaşır-bulaşık-fırın makineleri vb. gibi büyük güçlü pek çok ekipman olabiliyor, bunları çevirici ile kullanmak doğru, kolay ve verimli değil.

Denizde hepsi jeneratör ile sorunsuz çalışıyor ama limanda kullanılacaksa sorun oluyor, bu yüzden abd'den gelen motoryatların yüksek gerilim bağlantı elemanları (sigortalar, anahtarlar, panolar vb.) ve elektrikli cihazlar 220V'a uygun olanlarla komple değiştiriliyor.

Abd'den tekne getireceklerin dikkatlice hesaplaması gereken oldukça ciddi bir ek maliyet.

Kaptanim bu beni korkuttu. Avrupadan bakicam artik.  Yelkenli bile dusunmeye basladim. Yelkenli cok yavas ve cok mesakkatli gibi gozukuyor, Ben biraz tembelim iyi bir secim olurmu diye dusunuyorum. Motoryat yapan Turk firmalari tekneleri gordum bayagi da ucuz, 9 10 metre tekneler $50000 dolar gibi motorsuz, $35, 40 a motor koysam yinede $100k altinda ve yepyeni. Bilmiyorum iyi bir fikir mi? Turk Marka tekne kullanan varmi? Bana fikir atabilirmi?
*

S. A.

« Yanıtla #14 : Mayıs 30, 2021, 11:11:55 »

Evet, izolasyon trafosu veya galvanik izolatör kullanılmalıdır.

öZgür (mobil)

Merhaba galvanik izolatör nerede olur acaba? Tekne kitapçığında plakadan bahsediyor ama teknenin altında yok, yoksa yok mu🧐😀