0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

H. Ö.

Ynt: 1.GeKo Maket Tekne Şenliği
« Yanıtla #390 : Mart 31, 2009, 23:24:17 »
Cenk korsanım, öncelikle geçmiş olsun dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Mavi footy kızınız pek güzel görünüyor. Acaba yelken arma hazırmıdır yoksa el yapımımıdır. Ayrıntı verebilirmisiniz? Şimdiden teşekkürler.
*

C. C.

« Yanıtla #391 : Mart 31, 2009, 23:40:54 »
Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
Cenk korsanım

Harika görünüyor, elinize emeğinize sağlık Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Servo, pil vs iç yerleşiminin fotoları varsa çok makbule geçecek Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Osman Korsan, hem forumu şişirmemek hem de tek tek fotoğraf yüklemeye üşendiğim için istediğiniz fotoğrafları bizim bloga koydum (Bağlantıları görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap). Yardımcı olabileceğim birşey olursa mesajlarınızı bekliyorum.

Hüsam korsanım, arma tamamen ev yapımıdır. Karbon çubuk ve Bauhaus'tan aldığım musluk contası ve çelik telden imal edildi. UNA RIG diye bir tasarım var web'ten bulduğum, onu uyguladım. Hem basit, hem de performans hiç fena değil. Ancak kumaş gerçek balon kumaşı  Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

O. A.

« Yanıtla #392 : Nisan 01, 2009, 09:40:01 »

Hüsamettin korsanımın sayesinde edindiğim plastik model evde her akşam elimde evirip çevirip bakıyorum nasıl yapsam acaba diye Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Elektronikler konusunda tecrübeli bir arkadaşımla başlayacağız montaja yakında. Biz direği direkt olarak servoya bağlamayı düşündük.

Cenk korsanımdan bu yüzden servo yerleşimlerini istemiştim. Ancak gördüm ki ipli bir düzenek yapmışsın Cenk korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Kontra değiştirmek için teknenin yönünü değiştirip, boşlayıp, rüzgardan mı yararlanıyorsun Cenk korsanım Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Direği servoya direkt bağlamak kötü bir fikir mi Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

*

C. C.

« Yanıtla #393 : Nisan 01, 2009, 09:57:25 »
Osman korsan, aynen o şekilde yapıyorum. Ben de bu konuda çok tecrübeli değilim, ancak internette Footy sayfalarından ve 1m sınıfı dokümanlarından da bakınca genelde buna benzer düzenekler gördüm. Benim kullandığım arma tasarımında direk hareketli, ancak bir çoğunda gerçek teknelerde olduğu gibi sabit direk var.

Direği doğrudan servoya bağlayan bir tasarım görmedim, ancak neden olmasın? Denemek lazım.
*

U. K.

« Yanıtla #394 : Nisan 01, 2009, 13:42:07 »
Osman korsan,

İki tip servo olabiliyor.  Vinç servo saat yönünde ve tersinde 3-4 tur atabilen bir servo.  Standart servo da +- 90 derece hareket edebilen bir servo.
Sizin iki adet servoya ihtiyacınız olacak.
Bir tanesi yelken ıskotalarını kontrol ettiğiniz, bir de dümeni kontrol ettiğiniz servo.
Yelken ıskotaları da iki tip kumanda ediliyor. 
irincisi vinç servo.  Servo ile genelde birlikte satılan bir tambura ıskotaları sarıp servoyu doldurup bırakarak kumanda ediyorsunuz.  Bunda ıskota iplerinin gergin olması gerekiyor, aksi takdirde tambura sarılıyor.  Bu gerginliği de ıskota iplerini bir makaradan geçirip makarayı da ince lastiklerle gergin tutuyorsunuz. 
Diğeri de standart bir servo kullanıp, servoya da belli uzunlukta bir kumanda kolu takıp ıskotaları doldurup boşaltmanız.  Cenk'in Footy'de uyguladığı sistem bu şekilde.  Ama bu sistemi belli uzunlukta teknelere kullanabiliyorsunuz çünkü tekne ve dolayısı ile yelken ebatları büyüdüğünde hem bahsettiğim kumanda kolunun uzunluğu artıyor (Footy'de 5-6 cm civarında) hem de bu uzunlukta bir kolla yelken kontrolü için ciddi tork gerekiyor.  Bu da servonun ve dolayısı ile bataryaların büyümesi anlamına geliyor.  Yer sorunu da cabası.
Bunların yerleşimi de doğal olarak teknenin formu ve bu iş için bırakılan yer ile bağlantılı.  Her teknenin ayrı elektronik yerleşimi olabilir.
Örneğin, bu topikte bahsettiğim trimaranın vinç servosu düşeyde ve çapraz monte edilebiliyor ancak.
Ama sizdeki teknenin kılavuzunda elektroniklerin nasıl yerleşeceği belirtiliyor olmalıdır diye düşünüyorum.  Hatta bazı modellerde elektriklerin yerleşeceği sehpa bile içinden çıkıyor.  Veya web sayfasından veya forumlardan bulabilirsiniz belki.
Ekte iki farklı yerleşim gönderiyorum.  Soldaki bir footy, sağdaki de benim trimaran ın üstten ve yandan görünüşü.

Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Gezgin Korsan Sosyal Medya Hesaplarını Takip Ediniz

*

O. A.

« Yanıtla #395 : Nisan 01, 2009, 14:14:56 »
Her mesaj daha da bilgilendiriyor Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Bende ki tekne (Hüsamettin korsanın resimlerini foruma koyduğu) plastik, kumandasız bir yelkenli Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap

Elektronik yerleşimi, seçimi vs. tamamen bize ait olacak( çok biliyorum ya bu işleri Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap ).

O yüzden "sorum" yelken direğini alttan direkt olarak servo koluna monte etmekti Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

U. K.

« Yanıtla #396 : Nisan 01, 2009, 14:49:10 »
Yelken direğini servoya monte ederek nasıl kumanda edileceğini ben anlayamadım.  Ancak Bumba direğe direk monte ise direği döndürmeniz işe yarar.  ama bence pratik değil. Siz bence klasik metod bumbayı kontrol etmeyi deneyin.
Bir dergide dönen bir direk görmüştüm ama bunu dişli kutusuyla yapıyorlardı.

Hüsam'ın gönderdiği fotoğraflara baktım, sanki bumba serbest dönebilecekmiş gibi görünüyor.
Bu durumda her iki yelkeni de kumanda edebilirsiniz.
« Son Düzenleme: Nisan 01, 2009, 14:52:05 Gönderen: Umut Korkmaz »

*

C. C.

« Yanıtla #397 : Nisan 01, 2009, 17:50:29 »
Benim yaptığım ikinci arma tasarımında direk dönüyor (birinci de bumbaya kumanda ediliyordu). Direğin döndüğü durumda servoya sağlam bir şekilde montajını yapmak çok kolay olmayabilir. Sert havalarda direğin kendi şartlarında azımsanmayacak bir yüke maruz kalacağını gözönüne almanız lazım.

« Son Düzenleme: Nisan 01, 2009, 17:51:11 Gönderen: Cenk Cesur »
*

H. Ö.

« Yanıtla #398 : Nisan 02, 2009, 09:17:04 »
Servonun doğrudan direğe bağlanması yada bir manivela marifetiyle direği hareket ettirmesi bence de çok mantıklı bir çözüm; fakat servo üzerinde oluşacak olan kuvvetin 2,5 kg.ı geçmemesi kaydıyla. Zira footy için kullanılabilir en küçük boy standart servo 2,6 kg. torka sahiptir. Eğer metal dişli ve torku minimum 2,5 kg.bir servo kullanabilirseniz neden olmasın. Ama servo dişlilerini limitlerinin üzerinde zorlayacak bir kuvvet sözkonusu ise yapacak birşey yok. Denemek gerek...
*

U. K.

« Yanıtla #399 : Nisan 02, 2009, 09:26:46 »
Cenk,
senin direk kendi etrafında dönüyor ama gördğüm kadarı ile yine bir ıskota ile kontrol ediliyor.
Doğru mudur?
*

C. C.

« Yanıtla #400 : Nisan 02, 2009, 11:35:14 »
Evet ıskota ile kontrol ediliyor. Tek yelken olduğu için de çok basit bir tasarım
« Son Düzenleme: Nisan 02, 2009, 11:36:02 Gönderen: Cenk Cesur »
*

C. C.

« Yanıtla #401 : Nisan 06, 2009, 23:27:25 »
Sevgili Maketçi Geko'lar,

4 Nisan'da ben dahil kimseden ses çıkmayınca buluşamadık. Eh artık sezon açılıyor ve oyuncak tekne yerine gerçeğiyle uğraşma zamanı geldiği için Mayıs başına kadar haftasonu ve diğer her türlü boş zamanda Marmaris'te olacağım.

Çekim Halat'tan siparişini verdiğimiz yelken kumaşları hala bende. Bana mesaj atıp en uygun yöntemi söylerseniz size bu kumaşları ulaştırayım. 
*

U. K.

« Yanıtla #402 : Nisan 13, 2009, 16:31:14 »
2 veya 3 Mayıs'da planladığımız 1. GEKO Maket Tekne Şenliği için kamuoyu yoklaması yapmak istiyoruz.  Tekneleri bitirmek ciddi çaba gerektirecek, Acele işe de şeytan karışıyor biliyorsunuz.  Hemen ertesinde de 19 Mayıs programı var, daha yoğun bir organizasyon.  Eğer katılım olmazsa bunu bir şenlik olarak yapmak anlamsız olacak.  Biz tekneleri hakkıyla bitirip bu şenliği Ağustos-Eylül gibi de yapabiliriz sanki.
Planımızı tekrar hatırlatmak isterim.
Şenlik günü GEKO Tekneleri Kalamış koyundan çıkış yapar, diğer marinalardan da katılımlarla Tuzla Mercan Koyu'na Sn. Rıfat Edin'in tesislerine seyir yapılır.  Tekneleri alargada bırakıp kıyıda GEKO'ların uzaktan kumandalı oyuncakları ile oynanır, yarışılır.  Daha sonra da yemekten sonra şenlik tamamlanır.
Ne dersiniz?

*

s.

« Yanıtla #403 : Nisan 13, 2009, 16:36:26 »
17 sayfa yazıldı çizildi. Şimdi de "vazgeçelim" diyonuz ya. Sadun Boro etkinliğine döndü bu maket şenliği işi de. 17 sayfa sitineye bilem sığmaz valla Resimleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye Ol veya Giriş Yap
*

A. S.

« Yanıtla #404 : Nisan 13, 2009, 16:47:50 »
Vazgeçmeyebiliriz...Hatta vazgeçmeyelim derim.
Umut da konuyla ilgili yabancı siteleri çok kurcaladığı için görmüştür diye düşünüyorum.
Eloğlunun değil böyle etkinlik, bu nesneler için koskoca fuarları neyinleri var...

Ve bakıyorsunuz fuarda bile pek çok kişi bitmemiş teknesini sergiliyor. Bu doğal da, çünkü
hele ''scale-model'' denilen , orjinal tekneye olabildiğince benzeyen modelleri en becerikli
modelciler bile bir, birbuçuk, iki senede bitiriyor.
Bu sene gövdesini sergiliyor, ertesi sene bitmişini mesela...

Biz de öyle yapalım.
Ben 2 Mayısa yetiştireceğim diye hem hoşlanmadığım kadar çok uğraşmaya başladım
modelle üstelik de bazı işler şişirme olmaya başladı, bitsin diye. Yanlış !

Şenliğimizi yapalım, herkes elindeki modeli ne haldeyse ( Pijama Partisi gibi ) o şekliyle
getirsin, yüzebilir durumdakini yüzdürürüz, yüzmeyen karada sergilenir.

Bu daha ilk Toplantı olacak, nasılsa büyük oranda görüş alış verişiyle geçecek...
Şunu nasıl yaptın, bunu nasıl çözdün ? diye...